Amerikai-ukrán hadgyakorlatot tartanak tavasszal – jelentette be újságírók előtt szerdán Kijevben Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok európai haderőinek parancsnoka.
A tervekről sok részletet nem hozott nyilvánosságra, csak annyit mondott el, hogy az amerikai és ukrán katonák a tüzérségi támadások elleni védelmet, sebesült társaik biztonságba helyezését és kommunikációs eszközök telepítését gyakorolják majd. Hodges kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy Oroszország látja el fegyverekkel a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadár erőket. Úgy vélte, hogy aki ezt tagadja, az egyszerűen “nem akarja elhinni” ezt.
Kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna katonailag és politikailag is győztesen fog kikerülni ebből a konfliktusból. Szükségesnek nevezte ugyanakkor, hogy ennek érdekében Kijev diplomáciai erőfeszítéseket is tegyen.
Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – hangoztatva az orosz katonák jelenlétét, valamint a nehézfegyverek számának növekedését a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében – felszólította szerdán Moszkvát, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából, és vessen véget a szakadárok támogatásának.
Továbbra is heves harcok folynak az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló donyecki repülőtéren és környékén. Szerdán a szakadár támadók néhány napon belül már másodjára robbantottak a tüzérségi támadásoktól már most is romos új terminálban. A lezuhant betonelemek között ukrán katonai források szerint vannak sebesült katonák, nagy valószínűséggel halottak is.
A védelmi minisztérium azt közölte, hogy a támadók jóval nagyobb veszteségeket szenvednek, mint a reptér védői. Pontos adatokat azonban a tárca egyelőre nem hozott nyilvánosságra. Azt viszont a tárca sajtótitkára megerősítette, hogy néhány ukrán katonát előző nap valóban foglyul ejtettek a szakadárok.
Szintén heves harcok folynak Luhanszktól északra, annak az autóútnak a térségében, amelyen – Kijev szerint – orosz hivatásos katonák előző nap elfoglalták a 31-es ukrán katonai útellenőrző pontot. A TSZN ukrán hírtelevízió munkatársa délután arról számolt be a Facebook közösségi oldalon, hogy egy több mint hatvan katonai járműből álló orosz hadoszlop – benne mintegy harminc T-80-as harckocsival – tart a 29-es útellenőrző pont felé. A hadműveleti parancsnokság szerdai tájékoztatása szerint a 29-es posztot egyelőre tartják az ukrán erők, sikerült előtte megállítaniuk a támadók előrenyomulását.
Ukrán híradófelvételek szerint az autóúthoz közeli településeken tüzérségi lövedékek több lakóházat súlyosan megrongáltak. Civil áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.
(MTI)