2014. november 10., hétfő

A Luganszki Népi Köztársaság megalapította saját rendőrségét

A Luganszki Népi Köztársaság nemzeti tanácsa elfogadta a törvényt a saját rendőrség felállításáról. A törvény megszavazását követően azonnal hatályba lép, és azzal egyidejűleg a rendőrség működését szabályozó régi (ukrán) törvényt hatályon kívül helyezték. Vladislav Dane, a törvénytervezetet előterjesztő képviselő szerint erre azért volt szükség, mert a jelenlegi helyzet indokolttá tette, hogy a rendőrök számára a korábbiaknál jóval szélesebb jogköröket biztosítsanak.
Hídfő.net | Luganszki rendőrség
Dane elmondása szerint jogi kiváltó okai is vannak az új törvény beiktatásának, ugyanis korábban az ukrán törvények szerint a rendőrség neve milícia, így az újonnan felálló független köztársaság parlamentjében zavarokat okozott a két elnevezés összekeveredése. Luganszkban ugyanis a kijevi puccs ideje óta a lakossági milíciák alkották a rendfenntartó erőket, így következetesen rájuk használták a milícia szót, ami a korábbi rendőrsi struktúra hivatalos elnevezése volt. A "milícia" alatt azonban továbbra is a hazájuk érdekében fegyvert fogó önkénteseket kívánják érteni, ezért az új törvény egyben arról is rendelkezett, hogy a rendőri struktúrák elnevezése nem az ukrán "milícia" szó, hanem rendőrségnek (Polícia) nevezik azt.
A Luganszki Népi Köztársaság ezzel azt a fenntarthatatlan jogi helyzetet is eltörölte, hogy a rendőrség az ukrán törvények szerint az ukrán államhoz kell hűséges legyen. Ugyan a régi (ukrán) törvényeket már a függetlenség kinyilvánításával mellőzni kezdték, Kijev továbbra is tudott arra hivatkozni, hogy a "délkeleti megyék" rendőrei dezertőrök és árulók, mert a törvény szerint Ukrajnához kell hűségesek legyenek. Így a Luganszki Népi Köztársaság területén szolgáló rendőrök számára már nem adott az a tényező, hogy jogi értelemben törvényszegést követnek el a haza szolgálatával.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/luganszki-nepi-koztarsasag-megalapitotta-sajat-rendorseget

Putyin elnök ma lekezelt Obamakival! Donbasszban eközben…

Pekingben ma villámtalálkozón beszélgetett egymással Vlagyimir Putyin orosz, és Barack Obama amerikai elnök.

A két elnök az ATESZ – csúcson vesz részt a kínai fővárosban.
Beszámolók szerint a beszélgetés kb. 7-8 perces volt.
Oroszország elnöke találkozott Pekingben az ugyancsak az ATESZ – fórumra érkezett Najub Tun Razak maláj miniszterelnökkel is egy “kézfogás” erejéig. Putyin elnök kifejezte azon határozott óhaját, hogy a Donbassz fölött lelőtt maláj utasszállító gép ügyét objektív módon vizsgálgassák. Az orosz elnök szerint ugyanis tarthatatlan az eddigi “hivatalos” vád, miszerint “oroszbarát szeparatisták” műve volt a gép lelövése. Egyébiránt pedig részvétét és együttérzését fejezte ki a lelőtt gép utasai családjainak.
Kijevben viszont Nyalókakirály energiaügyi miniszterének jelenése volt ma délelőtt – az udvar főügyészénél. A főprokurátor az iránt faggatta az éppen donyecki antracit beszerzésén agyaló Jurij Prodan minisztert, hogy mi került olyan sokba a még meg sem érkezett Dél – afrikai szénen? (A kijevi udvarban azt a lehetetlen dolgot sejtik ugyanis, hogy sikkasztás történt! Márpedig ez példátlan egy eset! Ott is csak lobbizni szokás!) Amennyiben a miniszter nem tudna megnyugtató válaszokat (vagy néhány millió grivenyt esetleg) adni a kíváncsiskodóknak, nagy valószínűséggel megoldódik számára a Karácsony gondja. (Azért nem kis dolog ám, ha valakit Maradék – Ukrajnában korrupcióval gyanúsítgatnak! Ahhoz már valamit “csinálni” kell!)
Valami “furcsa” oknál fogva ma egészen váratlanul feloszlatták a zaporozzsjei és a poltavai Jobb Szektort regionális társulásait. Hivatalosan a gyalázatos választási eredmények miatt. (Érdekesség, hogy a Donbasszban dúló harcokban az utóbbi időkben a Jobb Szektor pribékjei úgy hullanak, mint ősszel a legyek. Avgyejevkában már gyanakodnak az ottani jobbszektoros latrok, hogy a milicisták talán nem “vakrepülésben” támadják és pusztítják őket!)
Mindenesetre szélnek eresztették a latorgyülekezet két régióbeli adminisztrációs bagázsát! Így aztán ha most egy kis pénzhez akarnak jutni – mehetnek célalakoknak Donbasszba!
A donbasszi frontokon pedig a várakozásokkal ellentétben nem alakult ki öldöklő küzdelem. Ahol kialakult mégis, azt jobbára Nyalókakirály latorjai bánták – bánják.
Donyeckben ma viszonylagos nyugalom volt. A várost belövés nem érte.
A repülőteret lőtték a valcmanista latrok, de csak módjával.
Így Avgyejevkánál is. A városban ugyanis úgy tűnik, hogy a milicia rohamcsapatai visszavonhatatlanul megvetették a lábukat, és már nem csak a külvárosokban ritkítják a valcmanista fenevadakat, hanem nyomulgatnak a belső városrészek felé. Ráadásul már szinte sikerült blokád alá is venniük Avgyejevkát, pedig Nyalókakirály hordái elég nagy erőket mozgósítanak a város megtartására.
Gorlovka határából Majorszkot lőtte ma a latortüzérség.
Jenakijevo külvárosai is kapott latorbelövéseket Uglegorszk irányából.
Oljenyevka pribéktáborának “hallgatóságát” a népköztársaságiak “Sztálin – orgonák” koncertjével szórakoztatta.
rusm
Marinyka és Krasznogorovka latorjai kénytelenek voltak beérni tarackok ajándékaival.
Kirovszk határában elég kemény összecsapások voltak. Onnan a valcmanista tüzérség lövöldözött minden irányba. Kemerovo, Zsdanovka és Janakijevo irányába most ők ellenőrzik az utakat.
A Novolaszpa, Sztarognatovka és Granyitnoje környéki pribékek viszont a milicia tüzérségének “örvendhetett” ma szünet nélkül.
Nyikisinonál a szokásos “szórakozás” zajlik jelenleg is. A latrok mennének – a milicisták marasztalják őket. Egyelőre a milicisták akarata érvényesül.
Sztrjukovot viszon Nyalókakirály pribékjei ma délután rommá lőtték. Szerencsére polgári áldozat nincs – a lakosság már jó ideje elmenekült
Jaszinovatajanál állóháború van. Peszkinél úgyszintén. A tüzérségek vitatkoznak egymással.
Novakalinovonál, Nyevelszkojénál és Trojeckojénál a milicisták aknavetőkkel és rohamlövegekkel okoztak károkat Valcmannak és hordájának.
Tonyenkojéból a latortüzérség lődözött.
Luhanszkot ma aknavetőtámadás érte.
Brjanka és Verguljevka külvárosaiban összecsapások voltak
Bahmutka aktív ellenségeskedés színhelye volt ma is. Krimszkoje és Zolotoje sem maradt ma csendes.
Trehizbenkiben népköztársasági rohamcsapatok támadtak meg egy valcmanista “Grad” üteget. Sikerrel jártak. Négy használható BM – 21 – est szereztek. Tokkal – vonóval. A kezelőszemélyzet már amúgy sem tudná hasznát venni a vetőgépeknek.
A gyjebalcsevoi katlan városközeli fészkeiben meghúzódó latrok ma egész nap idegeskedhettek. De a Sofijevka, Kommiszárovka, Centralnüj körüli banditáknak is volt okuk az aggodalomra. Őrájuk is gondolt a milicia tüzérsége.
Mariupol környékén viszont ma elég nyugodt volt a helyzet. A repülőtéren is és a külvárosokban is.
Ami viszont feltűnő, hogy Nyalókakirály hordája ma sehol sem vonultatgatott jelentősebb erőket. Kezdenek kifogyni?


http://balrad.wordpress.com/2014/11/10/putyin-elnok-ma-lekezelt-obamakival-donbasszban-ekozben/

Homsz környékén megkezdték az olajvezetékek helyreállítását

A szíriai kormányerők felszabadították a Homsz környéki olajmezőket a terroristák megszállása alól, és a mérnökök már megkezdték a vezetékrendszer helyreállítását. A Damaszkusztól mintegy 160 kilométerre található város környékén a kormányerők folytatják az előrenyomulást, eddig négy olajmezőt szabadítottak fel. A területen a vezetékrendszer mindenhol súlyosan sérült, a terroristák éppen azért tették rá a kezüket, mert a hadsereg számára stratégiai fontosságú az üzemanyagellátás szempontjából. A harcok során gázvezetékek is sérültek, ezeknél is folyamatban van a helyreállítás.

Daraa provinciában (Damaszkusztól 110 kilométerre délre) még folyamatban vannak a harcok. A kormány jelentős haderőt csoportosított át a térségbe, miután mintegy 800 terrorista lerohanta a hadsereg állásait Deraa Nava városa mellett. Ezek mind a Dzsebat en-Muszra alakulatai, melyek a Jordán határon keresztül folyamatos fegyver- és emberanyag utánpótlást kapnak.
Nyár végén az amerikai légierő a szíriai infrastruktúra megsemmisítésébe fogott a terrorizmus elleni harcra hivatkozva. Miközben a terroristák nem szenvednek jelentős veszteséget, az amerikaiak lebombáztak már több gázüzemet és olajfinomítót Szíriában. Ennek érdekében a felforgató csapatokat modern légvédelmi eszközökkel látták el, melyekkel lelőhetik a szíriai légierő gépeit, ha az beavatkozik. Az ország területe mostanra több régióra bontható a légifölény szempontjából. Azokon a területeken, amelyekhez az amerikai csapásmérő erőknek még nincs kockázat nélküli hozzáférése, a terroristák nyomulnak előre, és azok semmisítik meg az infrastruktúrát, nem az amerikai légierő. A végkifejlet ugyanaz: cél a kormányerők által használható infrastruktúra megsemmisítése, az ország ellenállásának megtörése, hogy Szíriában is liberális demokrácia legyen.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/homsz-kornyeken-megkezdtek-az-olajvezetekek-helyreallitasat

Digitális pénztárcaként működő chipet ültetett a kezébe egy holland vállalkozó

bicon

November 3-án két vezetéknélküli chipet ültettek egy holland vállalkozó kezébe, hogy a bitcoinhoz hasonló digitális valutákat tárolhasson a testében.
Martijn Wismeijer a Mr Bitcon nevű cég alapítója, amely kripto-valutákat kiadó automaták üzemeltetésére specializálódott Amsterdamban és más európai helyszíneken.
Azért döntött úgy, hogy aláveti magát a fájdalmas, de ma már rutinszerűen végzett eljárásnak, hogy NFC (érintésnélküli kommunikációs technológia) chipeket ültethessen a bőre alá. Az ilyen típusú chipeket különböző eszközökkel, például a Samsung Galaxy S5-höz vagy Apple iPhone 6-hoz hasonló okostelefonokkal is le lehet olvasni és számos felhasználási területük létezik már.
Wismeijer már egy ideje kísérletezik a kripto-valuták chipekben történő tárolásával. Kihangsúlyozta a titkosítás fontosságát a lopások megakadályozása végett, különösen, hogy az adott esetben az egész világ tudja, hogy a kezében tárolja digitális pénzét.
A chipeken digitális Bitcoin pénztárcájának hozzáférési kulcsait tárolta, tehát a kifizető eszköz továbbra is a mobiltelefon maradt, az összeg azonban a chipről érkezett. Eddig a Bitcoinban tartott pénzösszegeket telefonon vagy számítógépen lehetett tárolni a digitális pénztárca alkalmazással.
bitcoinHUA vállalkozó végül úgy döntött, hogy a módszer még nem elég biztonságos ahhoz, hogy végleges megoldásként szolgáljon és visszavonta a kezeiben tárolt pénzt, de alapjában véve sikeresnek ítélte a kísérletet.
A kripto-valuták tárolása mellett az ébresztőóráját is átprogramozta, hogy az csak akkor kapcsoljon ki, ha a két chip közül legalább az egyiket az érzékelőhöz közelíti. A jövőben pedig NFC technológiával ellátott zárakat akar otthonába szereltetni, hogy a kulcsaitól is megszabadulhasson, és kézérintéssel tudja nyitni és zárni lakását.
A beültetéshez xNTi chipeket választott, amelyeket a fecskendőkbe előre elhelyezve lehet beszerezni. A chip 2×12 milliméteres és mindössze 888 byte tárolására képes, ezt az adatmennyiséget azonban képes rövid hatótávolságon belül átvinni egy NFC olvasó segítségével.
A fejlesztés alatt álló új modellek nagyobb kapacitásúak, azonban a méretük is nagyobb, így ezeket nem lehet fecskendővel bejuttatni, hanem a bőr alatt kell őket szétnyitni.
„A legtöbb orvos nem vállal ilyen beültetést, így az ember kénytelen testmódosító művészhez fordulni (lehetőség szerint ez ne egy egyszerű tetováló vagy piercing művész legyen) és fontos figyelni, hogy az illető szigorúan betartsa a higiéniás szabályokat és értse a dolgát,” mondja Wismeijer.
„Azt találtam, hogy a legtöbb idősebb ember nem érti, miért tesz valaki ilyet,” nyilatkozta a vállalkozó.
„Azért döntöttem a beültetés mellett, mert én tényleg hasznát veszem ennek a technológiának. A telefonom és a táblagépem is kompatibilis a chipekkel. Úgy érzem, hogy az ilyen fejlesztésekből megtanulhatjuk, mi működik és mi nem, hogy egy napon, a nem túl távoli jövőben olyan chipeket ültethessünk be, amik több funkcióra képesek.”
Képzeljünk el például egy olyan tetoválást, ami normális esetben láthatatlan, viszont szívroham esetében pirossá válik, amit az okostelefon is észlel, és azonnal értesíti az orvost.
„Úgy gondolom, az ilyen kezdeményezésekkel kövezzük ki az utat a technológia társadalmi elfogadása előtt és egyúttal magát a technológiát is támogatjuk.”
Forrás: telegraph.co.uk


Időkjelei
: Valóban, ahogy a holland vállalkozó nyilatkozatai is mutatják, a technológia fejlődésével azonos ütemben folyik az emberek kondicionálása. A témával kapcsolatban megjelent cikkekel azt sugallják, üzenik, hogy ma már csak az idősek „nem értik” miért tenne valaki ilyet, hiszen ha haladni akarunk a korral, akkor a kézben hordott pénztárcáé a jövő, így az ellenzők a „haladás ellenségei”. Persze az időseknek „megbocsátják” véleményüket, azzal, hogy „szegények nem értik”, az összeesküvésre figyelmeztetők vagy a bibliai próféciákra hivatkozók véleményét pedig egyelőre gúnnyal söprik félre.
„És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma. Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat.” Jelenések 13:16-18
Hozzátartozik természetesen a kérdéshez, hogy ma még nem tudjuk, pontosan milyen technológia hozza majd el a fenti prófécia beteljesedését, mindenesetre a mikro-, nano- és egyéb chipek a végleges rendszer egyértelmű előfutárainak tekinthetők.

A zsákutca végéhez ért a menet eleje

Ön hiteladós?
Kapaszkodjon, mert ha eddig sokat fizetett, most majd még többet fog fizetni! csak ezután már mindezt nem deviza, hanem forint alapú hitelezéssel!
Ön most otthon ül, számol, reménykedik, és hite minden utolsó morzsáját egy olyan gazdasági gárdára akarja rábízni, akik öt év alatt bebizonyították, hogy még a libalegeltetésre is alkalmatlanok, nemhogy pénzügyi rendszerek kezelésére.
A deviza-hitelek legfőbb oka, nem az Euró, vagy a svájci frank, azaz a valuta erősödése, hanem a forint gyengülése.
Tudni kell, sokak szemében ez a két gondolat ugyan azt jelenti, holott ez távolról sem igaz!
Egy-egy valuta felerősödése a forinttal szemben, vagy a forint leértékelődése a valutákkal szemben, a mindenkori piaci viszonyok egyik jelzése. Azaz egy gazdaság erejének vannak mérőszámai, melyek mentén a gazdaságba be lehet fektetni, vagy attól el lehet vonni a befektetéseket!
Amikor a “magyar gazdaság” – a kormány rózsaszín igehirdetésével szemben – rosszul teljesít – jó pár éve – akkor a gazdaságot figyelő rendszerek, szervezetek, pénzintézetek, elemezve a gazdaság mérőszámait, pl: GDP, fogyasztás, megtakarítások, stb – levonja a következtetéseket, és ezeket megosztja a világgal.
A forint nem csak fizetőeszköz, de árucikk is! Mint a világ összes más fizetőeszköze.
A piacon veszik és eladják a nemzeti fizetőeszközöket, és ezt aszerint teszik, hogy egy-egy fizetőeszköz, mennyire stabil, instabil, illetve mennyire érzékeny, azaz befolyásolható (természetesen sok más oka is van).
A nemzetközi piacon a forint egy szempontból rossz befektetés. Ha valaki értéknövekedési céllal vásárolja!
De nagyon jó befektetés, ha valaki értékromlásra számítva vásárolja meg, azaz shortolja!
A gazdaság rosszul teljesítése eredményeként a forint tartósan veszít az értékéből, amire a pénzpiac is felfigyelt, és folyamatosan arra játszik, hogy ez a folyamat tovább tart, azaz a piac jelenleg legfontosabb szempontja a forint leértékelődése, hiszen a gazdasági növekedésbe nem lehet befektetni, csak annak romlásába, azaz a fizetőeszköz mélyrepülésébe!
Ez mennyiben érinti Önt, kedves Devizás?
Nos… Ha a gazdaság olyan, mint a béna kacsa, ha a gazdaság vezetői szavahihetetlenek, akkor a forint gyengül, ami miatt a deviza értéke nő, azaz az Ön kiadásai növekednek, miközben fizetőeszköze értéke csökken!
Konklúzió: Éhen fog dögleni, és utcára is kerül! Gyerekeivel egyetemben!
A kormány csapkodása abban az ügyben, hogy forintosítsa az adósságot, nem Önnek segít, hanem a bankoknak!
Hogy hogyan?
A bankok, amikor devizát adtak el Önnek, és az elszámolást forintban kérik, mindezt folyamatosan és egyoldalúan megváltozott tartozáskezelési környezetben, az elmúlt években gennyesre keresték magukat. Mikor a kormány bevezette a bankadót, nem tett mást, mint ezt a keresményt megcsapolta, úgy, hogy a költségeket a bankok szépen az adósaikra tudták terhelni, azaz minden magyar fizeti a devizaproblémákból fakadó bankadó terheit.
Miközben a Bank és az állam gazdagszik, és a polgár éhen vész!
Az Orbán – kormány kusza szemű, unortodox félistene – Matolcsy – a bankokkal kart-karba öltve kiötlötte, hogy miként lehet a deviza üzletből még egyszer pénzt szerezni, úgy, hogy nem számolják fel az adósságokat, de új hitelkonstrukciók keretében kizsigerelik az adósokat.
A forint mesterséges kamatcsökkentése eredményeként, az elmúlt években a központi kamat három százalék alá süllyedt, emiatt a deviza forintosítására relatíve alacsony kamat mellett kerülhet sor. Ugyanakkor a gazdaság hihetetlen béna üzeme miatt a forint értéke a fabatkához tendál, így sokáig nem lehet fenntartani az alacsony kamatszintet.
Most jött el az idő, hogy a magas deviza kamatból alacsony forint kamatra lehessen váltani az adósságot, majd a forint alapkamatát a nemzetközi pénzügyi nyomás miatt ésszerűen megemelve, a szó legelemibb értelmében kinyírni az adósokat!
Kedves Devizahiteles!
Jelen helyzetben az Ön problémájára csak egy megoldás létezik.
A forintnak erősödnie kell. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha olyanok foglalkoznak a gazdasággal, akik értenek hozzá. Kormányaink idióták voltak, a jelenlegi sem különb! Ahogyan mindeddig minden “magyar” kormányt, úgy a jelenlegi Fidesz kormányt is a bankok irányatották – irányítják! A bankok teszik majd lehetővé, hogy éhen dögöljnek a hitelesek. Mindenkori “kormányaink – beleértve a mostanit is – eladta a “hiteleseket” két lyukas krajcárért, és cserébe a mindenkori hatalom és holdudvara tagjainak tovább hízik az offshore bankszámlája…
A devizahitelek forintosítása jelenleg az az eljárási rend, ami kötelet ad az elkeseredettek kezébe, mert a deviza veszteséget, napi vagy ahhoz közeli árfolyamon, valamilyen a bankok számára ésszerű kompenzáció mentén forintosítják, és az eredendően felvett minden egymillió forint után lényegében el fog veszni az a piaci előny, amit korábban a deviza jelentett a forint hitelekkel szemben, ugyanakkor a deviza napi értékét veszik majd alapul a forint hitel megállapításakor.
Vegyük pl. azt a devizaadóst, aki ötven négyzetméteres panellakására, hatmillió forintnyi hitel után, jelenleg havi 197.000. Forintot fizet. Azaz mire kifizetné a lakást 15 millióba fog neki fájni! Ezt a tételt akármilyen módon forintosítsák, jó esetben 12 milliós lesz a tartozás. És abba is pont ugyan olyan kényelmesen bele lehet pusztulni…
Mert csak belepusztulni lehet, hiszen az alapvető probléma – a gazdaság hiánya – az nincs kezelve! Nincsenek munkahelyek, nincsenek – vagy méltánytalanul alacsonyak a munkajövedelmek! Amikből – már ha egyáltalán van munkajövedelem – a napi megélhetés is komoly probléma a “hiteleseknek”, nem hogy még törleszteni is tudjanak!
Közmunkáról pedig ne is beszéljünk!
Viszont még mindig nem hallani semmit kormányzati berkelből az “út szélén lemaradozókkal” kapcsolatos elgondolásokról! A “senkit sem hagyunk az út szélén!” – történet alanyairól.
Jah! Vagy hogy azokat majd “megsegíti a Végrehajtói Kamara Tettrekész Állománya”? (Ez is egy megoldás! A Végső Megoldás!)
Ez itt már a történet vége! De úgy is mondhatnánk, hogy eljutottunk a zsákutca végéhez! Amibe a rendszerváltáskor be hagytuk magunkat terelni!
Az ország kifosztva! – magyar gazdaság nincs! – és még csak helyre sem tudjuk hozni, mert nincs miből! Mert nincs kivel! Nincs segítségünk! Csak a sok “természetes barátunk és szövetségesünk” – akik már mindenk kimenekítettek ORSZÁGUNKBÓL! DE ITT HAGYTÁK A BANKJAIKAT!
A zsákutca végéhez értek már fordulnának vissza, de felkeni őket a falra a mögöttük tolongó – mit sem sejtő tömeg!
A beterelők pedig a meló végeztével megnézik a bank sms – üzenetét. Kedves ügyfelünk! X – számlájára Y – összeg érkezett! Devizában!
http://balrad.wordpress.com/2014/11/10/a-zsakutca-vegehez-ert-a-menet-eleje/

Amerika nem akadályozhatja meg a Paksi atomerőmű befejezését, – az orosz partner részvételével

Paksi Atomerőmű - Fotó: East News -Photoshot -REPORTER

Ruvr.ru: “A politika nem befolyásolhatja az atomerőmű építésének befejezését Magyarországon orosz részvétellel”

“Megengedhetetlen, hogy az európai politikai helyzet befolyásolja a Paks egyetlen magyar atomerőmű bővítési projektjét orosz részvétellel” – véli Aszódi Attila az erőmű bővítéséért felelős kormánybiztos.
“Remélem, hogy az energetikai blokkjaink nem francia Mistralok. Remélem, hogy kevesebb politika van bennük. Nem akarok harcolni az Európai Unióval, mindössze csak a megbízható villamosenergia-ellátást akarom szavatolni Magyarországnak. Szükségünk van erre a projektre”- mondta Aszódi Attila az egyik orosz TV-csatornának.
Korábban jelentették, hogy az USA több magyar állampolgárnak megtiltotta a belépést területére, e személyeket Washington korrupcióval gyanúsítja. Az elemzők úgy vélik, hogy a Nyugatnak nem tetszik Magyarország az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok pragmatikus megközelítése, és az, hogy támogatja a Déli Áramlat, meg a Paks atomerőmű építését.”
“És ez a valódi oka a kitiltási botránynak, a korrupciós vádaknak s az ebből fakadó Amerika által is támogatott liberális ellenzék lázadozásának; – nem tetszik a Nyugatnak, de főleg az amerikai kormányzatnak, – Magyarország közeledése Oroszországhoz. – Mind a gazdasági relációkban; az imént említett Paks,  vagy a gázkereskedelem, vagy a Déli Áramlat, s az Oroszország elleni nyugati szankció erős magyar kritikája, – s mind az ezekből előbb-utóbb óhatatlanul is bekövetkező politikai közeledés sem” - véli saját elemzőnk is. -
“A Nyugat, de főleg az Unió egyébként hatalmas öngólt rúgott az Oroszország elleni szankciókkal, – mert ezek életbe léptetése óta, az Oroszország és Kína közötti kereskedelem megsokszorozódott. – Sőt, az eddig főleg csak az Európai Uniónak fenntartott nyugat-szibériai gázmezők készleteiből, – ezentúl Kínának is fog szállítani az orosz fél.”
Az az Európai Uniónak fenntartott nyugat-szibériai gázmezők készleteiből, - ezentúl Kínának is fog szállítani az orosz fél
Szabad Riport

Putyin: a dollár jelentősége egyre csökken

A dollár használatának beszüntetése, a rubel és jüan használatára átállás jelentősen növelni fogja Oroszország és Kína beleszólását a globális energiapiaci viszonyokba, - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy az első ilyen üzletek már folyamatban vannak. "A rubelben és jüanban folytatott kifizetések ígéretesek, egy ilyen széleskörű munka azt jelenti, hogy a dollár hatása az energiaszektorra jelentősen csökkenni fog. Ez nem rossz se a globális gazdaságnak, se a világ energiapiaci helyzetére nézve."

Putyin az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóján kifejtette, hogy beengedik a kínai befektetőket Oroszország több nagyvállalatába is, ahol a kifizetéseket jüanban fogják folytatni. Egy nappal ezelőtt a Rosznyeft energiaóriás és Kína Nemzeti Olajvállalata aláírta a megállapodást a Vankornyeft 10%-os részesedésének eladásáról, ami a kelet-szibériai régió olajiparában bír jelentős kitettségekkel.
Putyin kifejtette, hogy a két ország az államközi megállapodásokban - elsősorban az energetikában - a dollár helyett csak nemzeti valutát használ, és ezt ki fogják terjeszteni a gazdaság más szektoraira is. Dimitrij Peskov elnöki szóvivő elmondta, hogy "Nagyobb hangsúlyt kap a jüan használata olyan érzékeny területeken is, mint a katonai és technológiai együttműködések. Ez segíteni fog a jüan lokális tartalék valutává erősítésében."


http://www.hidfo.net/2014/11/10/putyin-dollar-jelentosege-egyre-csokken

Lövöldözni kezdett a kilakoltatott férfi Zágrábban

Lövöldözés tört ki Zágráb központjában egy jogerős bírósági döntés alapján történt kilakoltatási ügy miatt hétfőn délelőtt – írta a Jutarnji List horvát napilap.
Lapértesülések szerint a 45 éves férfi feleségével és két kisgyermekével együtt elbarikádozta magát abban a lakásban, ahonnan először két hónappal ezelőtt próbálták meg kilakoltatni a hatóságok, akkor sikertelenül.
Miután a rendőrség ismételten felszólított a férfit, hogy hagyja el lakhelyét, azonnal pisztolyt rántott, és lövöldözni kezdett, valamint azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja magát. A helyszínre kiérkezetek a rohamrendőrök és a mentők is, majd lezárták a környező utcákat. Az ostromállapot körülbelül egy órán át tartott. A rendőrség már felkészült, hogy behatol az épületbe, mikor a férfi megadta magát. A lövöldözés során nem sérült meg senki.
A lap úgy értesült, hogy egy horvát veteránról van szó, akinek nincs munkája és akinek felesége is munkanélküli. A lakásban két kiskorú gyermek is tartózkodott. A lövöldözőt és családját egy 100 ezer eurós (30 millió forintos) tartozás miatt akarják kilakoltatni a otthonukból.
(MTI)
Bal-Rad komm: Hát ez a 45 esztendős zágrábi veterán is valószínűleg eltűnődik: MEGÉRTE JUGOSZLÁVIA FELDARABOLÁSÁÉRT FEGYVERT FOGNIA?

Buli készül Brüsszelben! Nagy buli!

Az oknyomozó újságírók nemzetközi hálózata „Luxleaks” fedőnéven közzétett leleplezése szerint a luxemburgi kormány – amelynek 18 éven át Juncker volt a feje és egyúttal a pénzügyminisztere – 2002 ás 2010 között külön, testre szabott hivatalos megállapodásokat kötött 343 multinacionális céggel. Ezek között olyanok, mint az IKEA, az Apple vagy a Deutsche Bank, valamennyien a PriceWaterhouseCoopers (PWC) ügyfelei – amelyek révén azok milliárdokat spóroltak meg a társasági adójukon és ezzel rengeteg adóbevételt kihúzva más uniós tagállamok és harmadik országok zsebéből.
Egyes cégek akár 1 százalék alá is csökkentették a Luxemburgba menekített haszon után fizetett adót, mások a rossz szabályozások révén a működésük országában és Luxemburgban sem fizettek semmit. A kis ország fantomcégein keresztül több százmillió dollár ment át úgy, hogy ott helyben szinte semmilyen gazdasági tevékenységet nem végeztek. Egy sűrűn lakott székhelyre, a luxemburgi Guillaume Kroll utca 5-be több mint 1600 céget jegyeztek be.
Juncker még miniszterelnöki minőségében végig ellentmondást nem tűrően védelmébe vette hazájának adórendszerét. Az EuObserver emlékeztet rá, hogy nemrég a német televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy soha, senki se tudta eddig meggyőzni őt arról, hogy Luxemburg adóparadicsom. A kis uniós tagállam Ausztriával karöltve körülbelül egy évtizeden át blokkolta a banktitok felszámolására irányuló erőfeszítéseket a Tanácsban, és csak akkor adta fel az automatikus információcserével szemben az ellenkezését, amikor az amerikai hatóságok szankciókat helyeztek kilátásba. A banktitok a gyakorlatban így is 2017-ig fennmarad.
Dagad a politikai botrány
A botrány már az EP-ben is hullámokat kavar. Sven Giegold, német zöldpárti képviselő úgy vélte, hogy „ez a tömeges társasági adóelkerülés óriási csapást mér Juncker hitelességére”. Szerinte ugyanis az a tény, hogy a kérdéses időszakban ő volt Luxemburg miniszterelnöke és pénzügyminisztere, közvetlenül cinkossá teszi őt az ügyben.
Gianni Pittella, az európai szocialisták és demokraták frakcióvezetője is úgy vélekedett, hogy Juncker hitelessége forog kockán. „Meg kell mutatnia, hogy az európai polgárok vagy a társasági adóelkerülők oldalán van” – jelentette ki pár napja az olasz szocialista, aki arra sürgette az Európai Bizottságot, hogy ezen héten az Európai Parlamentben magyarázza el, milyen haladéktalan lépéseket tervez az adóelkerülés és adócsalás ellen. „A cégek ilyen típusú agresszív adótervezésének és egyes uniós tagállamokkal kötött mézesmadzag megállapodásának nincs több helye Európában” – szögezte le.
Egyes konszerneknek európai uniós tagállamok segítségével alkalmazott adózási konstrukcióit bírálta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is, a német gazdasági tárca élén álló Sigmar Gabriel pedig azt követelte, hogy Luxemburg számolja fel a kedvezményes adózási feltételeket, amelyek hatalmas adókieséshez vezetnek Németországban.
A Bizottságot hivatalosan az Európai Parlament képes visszahívni bizalmatlansági indítványon keresztül, ezt a képviselők egytizedének kell kezdeményeznie s végül a jelen lévő képviselők (751) kétharmadának kell megszavaznia. Junckert saját pártcsaládja, a 221 fős Néppárt még támogatja, de ki tudja, hogy meddig tud ellenállni a nyomásnak.
A történet legbizarrabb aspektusa, hogy az ügyet uniós szinten a Juncker irányítása alatt álló Európai Bizottságnak kell kivizsgálnia, ugyanis ez az intézmény hivatott őrködni a közösségi joganyag betartása felett.
Az utolsó esély
Juncker maga nevezte az új mandátumát az „utolsó esély Bizottságának”. Ő is átérzi tehát az európai projekt előtt álló kihívásokat. Ez a botrány a legelső héten igazán nem hiányzott az intézménynek.
Juncker eddig nem állt az újságírók elé, az első nyilvános megjelenése a héten lesz Ausztráliában, a G20 találkozó keretében. Az irónia csúcsa, hogy a találkozó kiemelt témája az adóelkerülés és adócsalás lesz.
(privatbankar)

Kifüstölik a terroristákat Damaszkusz délnyugati területéről

Vasárnap széleskörű offenzívát kezdtek a szíriai kormányerők Damaszkusz délnyugati területein a Dzsebat en-Nuszra terrorszervezet militánsai ellen. A reguláris hadsereg és a Nemzeti Védelmi Erők egyaránt részt vesz az offenzívában a Dzsabal al-Sejk hegy környékén lévő településeket megszálló fegyveresek ellen.
A Beit tima, Beit Dzsin és Korusz települések körül csütörtökön kezdett eldurvulni a helyzet, ahol a terrorista szervezetek egymás ellen is harcot folytatnak, és ennek során több környékbéli falut a földdel tettek egyenlővé.

Miután a térség a terrorista csoportokon belül is háborús góccá vált, a hadsereg döntött a helyi erősségeik felszámolásának elsődlegességéről. Eddig mintegy 90 terroristát öltek meg a kormányerők egyetlen hadmozdulat során. Válaszul a libanoni hadsereg lezárta a határátkelőhelyeket és nem engedik be a sérült fegyvereseket az országba.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/kifustolik-terroristakat-damaszkusz-delnyugati-teruleterol

Hat év szolgálat után orosz állampolgárság - létrehozzák az orosz idegenlégiót

Évek óta terjednek információk arra vonatkozóan, hogy Oroszország létrehoz majd egy - a külső szemlélő számára - a francia idegenlégióhoz hasonlatos szervezetet, amibe idegen állampolgárok léphetnek be. Az orosz Állami Duma LDPR frakciója most benyújtotta az erre vonatkozó konkrét tervezetet, hivatalos formában javasolta a Védelmi Minisztériumnak és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, hogy hozzon létre egy orosz katonai egységekből álló struktúrát külföldi állampolgárok számára.
Jelenleg - egyelőre - külföldiek nem állhatnak szerződéses viszonyban az orosz hadsereggel. Április óta azonban tömeges jelentkezés mutatkozott Oroszországban élő külföldi állampolgárok részéről, akik aggódnak a NATO agresszív terjeszkedése miatt, valamint attól, hogy a nyugati tömb megerősíti pozícióit a világ számos térségében és ennek érdekében térségi államokat is felforgatnak. A KBSZSZ-nek tagja Belorusszia, Kazahsztán, Örményország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán, ezek az országok is csatlakoznak az újonnan alakuló légióhoz. Ugyanakkor a tervezet javaslata egyértelművé teszi, egy ilyen katonai struktúra orosz irányítás alatt kell legyen, a parancsnokokat és instruktorokat az orosz hadsereg adja.
A törvényjavaslat szerint az Orosz Idegen Légió Közép-Ázsia stabilitásának garanciájává válhat, elkerülvén egy esetleges felforgatást, amit az "Iszlám Kalifátus" kiterjesztése jelentene. A javaslat szerint az új idegenlégió bevethető lenne Novorosszija területén, vagyis az Ukrajnából kiszakadó megyék által alkotott föderális állam stabilitásának biztosítására.
Hídfő.net | Orosz Idegen Légió
Mindez annak bejelentését jelenti, hogy az orosz idegenlégió nem csak Közép-Ázsia, de Kelet-Európa stabilitását is garantálja. A térségi államok állampolgárai lehetőséget kapnak, hogy képességük szerint szogálják a rend és stabilitás fenntartását azokban a régiókban, ahol a nyugati országok felforgató műveletet kezdenek - akár Ukrajnában is.
A javaslat szerint minden idegen állampolgár, aki belép a légióba, az orosz hadsereg állományával egyenlő jogokat kap és hat évi szolgálat után megkaphatja az orosz állampolgárságot.


http://www.hidfo.net/2014/11/10/hat-ev-szolgalat-utan-orosz-allampolgarsag-letrehozzak-az-orosz-idegenlegiot

A “demokrácia” nevében és védelmében!

amz

Berlinben is a lét határozza meg a tudatot?!

Vasárnap volt a Berlini Fal lebontásának, Németország újraegyesítésének 25 éves évfordulója. A pontosan 18:57-kor bekövetkezett nagy pillanatot egy helyi benzinkút rendesen “lerobbantotta”! Nosztalgiáztatta a nagy pillanatban az autósokat. A benzint és a dízelt is a 25 évvel ezelőtti árakon forgalmazta. A gázolajért 0,47 eurót kértek, míg a benzinért 0,57-et, amivel nagyjából 1 eurót spóroltak az autósok literenként.

El lehet képzelni, hogy az újraegyesítési ünnepségek helyett az emberek inkább mire voltak kíváncsiak. A szuperolcsó üzemanyagra, nem pedig a fényes falhelybámulgatásra. Valószínűleg igen sokan el is tűnődtek a 25 esztendő “eredményein”!
Az azért érdekes lehetett volna, ha a magyarországi rendszerváltást valami hasonló kezdeményezéssel “ünnepelte” volna meg egy honi benzinkút. Vagy egy hentesüzlet!
No az lett volna csak az igazán elgondolkodtató!
(A HVG – nyomán)

Megismételt választások: látszik a botrány hatása a kormányzópártok eredményein

Nem erősödött a Fidesz a tegnapi megismételt önkormányzati választásokon! Sőt! Összességében véve elmondható, hogy “égtek” az egy hónappal ezelőtti eredményeikhez képest is!
Ózdon a jobbikos polgármesterjelöl – az első “rendes kanyarban” is győztes – Janiczák Dávid még alaposan rá is vert Fürjesre a Fidesz jelöltjére.
Ózdon a múzeummal szemben a kohászati üzemek lepusztult vastraverzei meredeznek az ég elé. A hajdani gyárból árad a szomorúság és a kilátástalanság. Szemben vele, a Rió diszkó előtt páran pizzát esznek, dobozból. Egy asszony a kapuban azt mondja: “neki mindegy, ki lesz a polgármester, csak munka legyen. Mert az ózdiak most ebből szenvedik a legnagyobb hiányt.” (Egy jó darabig még ezzel a hiányérzettel /is/ együtt kell élniük!)
Jászkiséren is rettenetesen beégett a kormánypárt. Az eddigi nyolc képviselői helyből csak egyet sikerült megmenteniük.
Győrben egy hónapja 16 képviselői helyből 15 – öt a narancsosok taroltak le. Egy független képviselő is valahogyan becsusszant a fideszes társaságba, amit azok nem néztek jó szemmel, és óvtak! Nem sikertelenül, mert a bíróság ebben a körzetben megsemmi8sítette az eredményt, és új voksolást kellett tegnap tartani. Ennek eredményét viszont nem rakják ki a Lendvai utcai pártközpont dicsőségtablójára. A kitúrni szándékozott független jelöl vesésebb eredményt ért el mint egy hónapja! Kétszer annyi voksot söpörhetett be, mint fideszes ellenlábasa. A Fidesznek belegondolni is rossz, hogy milyen eredményt könyvelhettek volna el, ha minden győri választókörzetben meg kellett volna ismételni a választást!
Recsken is komoly bukit könyvelhet el a kormányszövetség. Közelébe sem tudnak szagolni a helyi önkormányzati munkának. A polgármester a jobbikos Nagy sándor lett. A hat képviselő között még egy jobbikos, és négy független lesz a helyi testület tagja.
Szekszárdot némi “parasztáldozat” árán húzta be a Fidesz – KDNP. A polgármesteri helyet az első fordulóhoz képest elég komoly szavazatvesztéssel (bár többen voksoltak mint egy hónapja) megtarthatták, ám egy akkor megnyert képviselői mandátumot elbuktak. Ezt a képviselői helyet az El Qro – Libás duó jelöltje kaparintotta meg.
Összességében elmondható a tegnapi megismételt önkormányzati választások kapcsán, hogy az eredményeken alaposan meglátszik az utóbbi hetek botrányainak hatása. Nem a Fidesz előnyére!
Hogy aztán ebből valami következtetést levon – e a kormányszövetség, meglátjuk! (Szerintünk nem! Marad tovább a dölyf, és a harsány sikerpopaganda. Igaz, a szakadékba való zuhanást is lehet szárnyalásnak mondani. Földet éréskor meg már a fene sem kérdezi, hogy – na milyen volt?
Külföldön is volt egy fölöttébb érdekes népszavazs. Spanyolországban egy szimbolikusnak tekintehető – senkit semmire nem kötelező – népszavazást rendeztek Katalónia tartományba. A tét az országrész függetlenedése volt. A részvételre jogosultak valamicskével több mint a fele (köztük Pep Qardiola a Bayern München futballcsapatának jelenlegi edzője, aki korábban a Barcelona gárdáját trenírozta) adta le voksát.
A függetlenségi törekvésre viszont nagyon szép, majdnem 81 százalékuk szavazott!
A jövőre nézvést – dacára a mostani népszavazás “tétnélküliségére” – komoly belpolitikai, de akár komoly külső következményei is lehetnek!

http://balrad.wordpress.com/2014/11/10/megismetelt-valasztasok-latszik-a-botrany-hatasa-a-kormanyzopartok-eredmenyein/

A hetvenedik óra – és a valcmanisták nem nagyon hetvenkednek!

Nyalókakirály újabb “60 – órás tervet” kell hogy meghirdessen Donbassz legyűrésére, hiszen lassan már a hetvenedik órához közelítve az első hatvan óra zsoldoshordája számára meglehetősen komoly kudarccal végződött.
9 ноября. Донецк. Последствия обстрелов (ФОТО)
9 ноября. Донецк. Последствия обстрелов (ФОТО)
9 ноября. Донецк. Последствия обстрелов (ФОТО)
“Eredményt” mindössze Donyeckben tudtak fölmutatni. Földdel egyenlővé bombázott városrészek, két tucatnyi civil halottal a tegnapi napon. A város “Metro” kerületében a vasútállomás környékére tegnap késő este egyetlen perc alatt tíz gránátot lőttek ki! Aztán szerencsére ezzel ki is tombolta magát a valcmanista latortüzérség.
Kirovszkot mára virradó éjszaka is lőtték a valcmanista pribékek.
Gorlovkát tegnap este óta lövi a valcmanista latortüzérség. A népköztársaságiak tüzérsége pedig válaszolgat.
Nyikisinonál az állóháború jellemzi a helyzetet. A népköztársaságiak nem forszírozzák a rohamot, inkább csak tüzérséggel apritják a körülzárt hordát. Azok meg az utóbbi napban felhagytak a reménytelen kitörési kisérletekkel, és néha – néha kilőnek valamivel.
Sztanyicja Luhanszkajánál érdekes dolog történt a kora este. Valcman latorjai tankokkal indultak volna a népköztársaságiak állásai ellen, ám csapdába estek. Négy hordatank pillanatok alatt le lett olvasztva, és a milicisták egy éppen arra kószáló “Grad” – ütegre akarták bízni a meló begejezését, amikor a jelentés szerint “a semmiből váratlanul felbukkant egy EBESZ – csoport” és “kikergette az erdőből” a feleket. Megmentve ezzel Nyalókakirály ezen falkáját a biztos pusztulástól. (Nem először fordult már elő ilyen eset.)
A milicisták aztán fogcsikorgatva “harctól”-t vezényeltek, és tehetetlenül nézték a latorhorda elpárolgását a célterületről.
Sztarobelszk mellett tegnap délután vad iramban ástak a pribékek kotrógépei egy nagy gödröt. Néhány helyi lakos távolról figyelte az eseményeket, és nem értették a műveletet. Ám gyorsan rájöttek, amikor a két hatalmas billencs “Kraz” beleborította rakományát a méretes dödörbe. Legalább kétszáz latorhullára dúrták rá a földet. A takarítóbrigád távozása után “feltérképezték” a helyet, és jelezték a népköztársaságiaknak.
A Peszkiben tobzódó jobbszektoros horda idegileg, egyedszámilag, technikailag kikészült. Parancsnokuk kétségbeesetten rádiózgatott az éjszaka folyamán valami erősítésféle után könyörögve. Elmenesztett a repülőtérre hat BTR-t megrakva hiénáival, és mind elpusztultak egy szálig. Peszkinél lévő kotorékaikat pedig a milicisták állandóan lövik. A vinnyogásból arra lehet következtetni, hogy nem is eredmény nélkül. A népköztársaságiak most azt próbálják meg kikalkulálni, hogy a 80 százalékos veszteség mit is jelenthet számszerűsítve?
Avgyejevkában mára virradó éjszaka kellemetlen meglepetés érte a városháza épületében fészkelő, és éppen alvó latorrészleget. Egy “partizáncsoport” éjjel kettő óra tájban lerohanta az épületet. A lehallgatott rádióforgalomból arra lehet következtetni, hogy legalább nyolcvan – száz bandita kiadta a páráját a rajtaütés eredményeként. A városháza még most reggel is lángol. A nyolcfős “partizáncsoport” minden tagja elesett a rajtaütésben.
Gyjebalcsevonál, Olhovatkánál,Miusznál, Redkodubnál egész éjjel harcok dúltak.
Bahmutkánál egész éjszaka lőtte aknavetőkkel a kozákság a latrokat.
Trehizbenkánál három latortank vált a milicisták haragjának áldozatává. De valószínűleg mindennél jobban sajnálják a bérgyilkosok a kilőtt négy sorozatvetőjüket. Ma reggel azt is számba tudják venni, hogy hány lator harapott fűbe? Bár az összecsapások még reggel sem értek véget.
Nyizynyje mellett hajnalban kézi rakétagránátokkal a népköztársaságiak letaroltak egy valcmanista latorposztot.
A Perevalszkot ágyúzó bűnbandát hajnalban elhallgattatta a milicia egyik rohamcsapata.
Komisszárovkában a városban utcai harcok vannak. Hasonló a helyzet Szofijevkában is.
Pavlopoljénál a milicisták teljesen szétziláltak egy valcmanista támadásfélét erőltető latorbandát.
Mariupol nyugati oldala felől pedig Voldarsznál rohantak le egy valcmanista bázist.
Volnovaha mellőli tüzelőállásaiból Nyalókakirály latortüzérsége Dokucsajevszket lőtte. Erre válaszul a milicia tüzérsége Novotroick mellől lőtt őket. Ma reggel – ottani idő szerint – nyolc órakor még tart a buli.


http://balrad.wordpress.com/2014/11/10/a-hetvenedik-ora-es-a-valcmanistak-nem-nagyon-hetvenkednek/

Mire megy el az európai adófizetők pénze - Az Eu is elismeri, hogy hatalmas veszteség az embargó

Élelmiszer-kereskedelem: Most Európa keresztje lett Putyin Oroszországa

Az Európai Unió 344,3 millió eurót költött az orosz élelmiszerembargó miatt veszteséget szenvedett európai mezőgazdasági termelők pénzügyi támogatására - közölte az Európai Bizottság sajtóirodája a TASZSZ megkeresésére. Az Európai Bizottság legutóbb szeptember végén döntött egy újabb, 165 millió eurós rendkívüli pénzalap megnyitásáról, amivel azoknak a gazdáknak igyekszik segítséget nyújtani, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket. A pénzzel az Európai Unió gyakorlatilag felvásárolja az eladatlanul maradt zöldségeket és gyümölcsöt, amelyeket aztán főleg ingyen osztanak szét, vagy nem élelmiszerként hasznosítják, például komposztálják.
Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei legközebb november 10-én ülnek össze, hogy áttekintsék az elmúlt hetek eseményeit az európai mezőgazdasági ágazatban. Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából.
Az Európai Bizottság számításai szerin az orosz embargó a 28 EU-ország teljes mezőgazdasági exportjának 4,2 százalékát érintette, mintegy 5 milliárd euró értékben.


Hírfigyelő Szolgálat

Az orosz gáz Kínába megy

A Kínába irányuló orosz földgázszállítás mértéke középtávon meghaladhatja az Európába szállítottat - jelentette ki Alekszej Miller, az orosz Gazprom vezérigazgatója Pekingben, miután a kínai és orosz részről vasárnap újabb keretmegállapodást írtak alá az orosz gázexport növeléséről. Miller újságíróknak elmondta, az új szerződések tükrében a "nyugati útvonalon" történő szállítással 30 éven át évi 30 milliárd köbméterrel nőhet a Kínába irányuló export. Az ezt előirányzó tárcaközi szándéknyilatkozat mellett a vállalatok közti szállításról szóló megállapodást a Gazprom és a kínai energiaipari órás a China National Petroleum Corporation (CNPC) első embere szentesítette.

Most már Kína a célállomás...


Az egyezség a nyugat-szibériai készleteket, vagyis az európai szállítások bázisait érinti. A felek rögzítették, hogy ez az útvonal élvez prioritást a kétoldalú együttműködésben. A részletek véglegesítésére egy későbbi időpontban kerül sor, a szállítás kezdeti időpontjaként 2019-et határozták meg. Hírügynökségi jelentések emlékeztetnek rá, hogy a Gazprom - hosszú évek eredménytelen tárgyalásait követően - májusban jóváhagyta, hogy egy 400 milliárd dolláros üzlet keretében 38 milliárd köbméter gázt fognak szállítani a "keleti útvonalon" Kínába. A szállítások 2018-ban indulnának. Sajtójelentések szerint kínai és orosz energiaipari vállalatok vezetői tegnap 17 elsősorban olaj- és gázipari, illetve vízenergiai beruházással összefüggő dokumentumot írtak alá. Ezen jelen volt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hétfőn kezdődő csúcstalálkozójára a kínai fővárosba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping orosz elnök is.

Gölöncsér Miklós

Friss hír devizásoknak


A frankhiteleket 256,5, az euróhiteleket pedig 309,0 forintos árfolyamon forintosítják - gyakorlatilag ezt jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium friss közleményében. Az ügyfelek hitelét tehát a jelenlegi piaci árfolyamhoz közeli szinten számolják át, a tartozás összegét "csak" a februári elszámolás fogja csökkenteni, átlagosan közel ötödével.
Fontosabb részletek
  • A november 7-ei hivatalos MNB-árfolyam és a június 16-ai Kúria-döntés óta eltelt időszak átlagárfolyama közül az alacsonyabbon forintosítják a devizahiteleket (CHF: 256,5, EUR: 309,0).
  • Varga Mihály közlése szerint a forintosítás csak lehetőség: nem lesz kötelező a devizahiteleseknek.
  • A forintosítás módja (hitelkiváltás, kötelező átváltás az ügyfél kérésére vagy valami más) még nem ismert, mint ahogy az időpontja sem.
  • Az MNB már holnap odaadja a bankoknak a forintosításhoz szükséges 8-9 milliárd eurót, de nem fog hirtelen ugyanennyivel csökkenni a devizatartalék.
  • A jegybank beavatkozásával valószínűleg sikerül majd elkerülni a túlzott negatív forintpiaci hatásokat.

Hogyan zajlik mindez?
Az MNB két új, szeptemberben bejelentett eszköz bevezetésével szeretné elkerülni, hogy a devizahitelek elszámolása, majd forintosítása túlzott forintgyengülést okozzon. Mivel ehhez az MNB devizatartalékának igénybevételére van szükség, ezért azt is el akarják kerülni, hogy a jegybanki devizatartalék túlzottan csökkenjen. A két új eszköz közül a "feltételes eszköz" a bankok rövid lejáratú külföldi forrásainak, a "feltétel nélküli eszköz" pedig a hosszú lejáratú külföldi forrásainak csökkentéséhez nyújt segítséget.
A feltétel nélküli eszköz működése az alábbi:
1. A devizahitel-állomány csökkenésével (elszámolás) és/vagy konverziójával (forintosítás) kinyílik a bankok teljes (mérlegen belüli és kívüli) devizapozíciója: kevesebb devizakövetelésük lesz, mint deviza-kötelezettségük.
2. Ahhoz, hogy záruljon a bankok teljes devizapozíciója, és ezt ne tömeges piaci tranzakciók révén próbálják lezárni, az MNB spot tranzakciót hajt végre a bankokkal: forint(likviditás)ért cserébe devizát bocsát a rendelkezésére a devizatartalékából.
3. Hogy ennek következtében ne csökkenjen (azonnal) az MNB devizatartaléka, egyidejűleg swap ügyletet is köt a bankkal: visszaveszi a devizát és forintot ad cserébe, valamint jövőbeni kötelezettséget vállal arra, hogy a swap lejáratakor ezt visszacseréli.
4. A swap nem borítja fel ismét a bankok nyitott devizapozícióját, ugyanis bár a mérlegen belül ismét forintlikviditás lesz belőle, mérlegen kívül többlet jövőbeni devizakövetelése keletkezik az eredeti állapothoz képest.
5. A swap azonnali lábának köszönhetően helyreáll az MNB devizatartalékának korábbi szintje, határidős lábán pedig a jegybanknak jövőbeni devizakötelezettsége keletkezik.
6. A swap akkor záródik le, amikor a bank lezárja eredeti (mérlegen belüli vagy kívüli) deviza-kötelezettségét az anyabank vagy egy piaci szereplő felé. Ezzel nem kell sietnie, megvárhatja, amíg az lejár.
7. Ekkor, az eredeti kötelezettség és az új swap egyidejű lejáratakor csökken a devizatartalék és a bankok forintlikviditása is: csökken a kéthetes jegybanki betétállomány.
8. A swap egy kamatmegállapodással is kiegészül (ezért CIRS a neve), így az eszköz nemcsak az árfolyamkockázatok, hanem a kamatkockázatok fedezésére is alkalmas.
A feltételes eszköz
ehhez képest egy sima spot ügylet arra az esetre, amikor a bank mérlegpozíciója nyílni kezdene. A feltételes eszköz esetében a jegybank akkor bocsát devizát a bank rendelkezésére, ha tudja teljesíteni, hogy ezért cserébe legalább fele összegben csökkenti a rövid lejáratú külföldi kötelezettségét. Ez teszi lehetővé, hogy bár rövid távon csökkent a jegybank devizatartaléka, az MNB-vel szemben támasztott tartalékigény is csökkenjen, így "ne fájjon annyira", hogy a jegybank a saját devizatartaléka rovására segíti a devizahitelek döntően január-februári állománycsökkenését ("elszámoltatás"), illetve konverzióját (forintosítás).
Külföldön is gondok vannak
Korábban még arról szóltak a hírek, hogy az amerikai hatóságok év végéig legalább egy ügyben ítéletet szeretnének hozni, most azonban úgy tűnik, felgyorsultak az események. Az FCA már októberben is jobban állt az amerikai hatóságoknál, hiszen akkor már hat nagybankkal is tárgyalásokat folytatott az ügyben. Egy, a tűzhöz közel álló személy szerint az amerikai és brit hatóságok összesen több mint 1,6 milliárd dolláros büntetés kiszabását tervezik az elkövetkező két hét során. A Barclays, az HSBC, az RBS, a UBS, a Citigroup és a JP Morgan is azok között a bankok között van, amelyekkel az FCA jelenleg is tárgyalásokat folytat. Egyesek szerint bankonként akár 200-300 millió fontos bírságot is kiszabhat a brit felügyelet. Az amerikai hatóságok egyelőre a JP Morgan, a Citigroup és a Bank of America ügyében folytatnak vizsgálatokat, de írásban már múlt hónapban felszólították a három érintett bankot a devizapiaci ügyleteikre vonatkozó szabályozások szigorítására és a kereskedőik által kötött ügyletek folyamatos felülvizsgálatára.
Bíró Dalma összeállítása

Ultimátumot adtak a neoliberális felforgatók a kormánynak

Több ezren tüntettek Vida Ildikó és a NAV-vezetők leváltásért a budapesti József Nádor téren. Vágó Gábor volt LMP-s politikus ultimátumot intézet kormányhoz és a NAV vezetőihez. Ha november 17-ig nem mondanak le, akkor a Kossuth téren újabb tüntetés lesz, és polgári engedetlenség is indulhat.
Kevéssel este hat óra után kezdődött a Dob utcában a NAV vezetőinek lemondásáért szervezett fővárosi tüntetés. A résztvevők az adóhatóság Kiemelt Adó és Vám Főigazgatósága elől a Nemzetgazdasági Minisztérium felé indultak.
Független vizsgálatot követelt Vágó

Vágó Gábor volt LMP-s képviselő a demonstráció elején azt mondta, azért gyűltek össze, hogy tisztán lássanak az évtized botrányában. A politikus egyúttal független európai uniós vizsgálatot követelt.
Vágó lemondásra szólította fel Vida Ildikót, az adóhatóság vezetőjét, valamint Somos Katalint a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóságának vezetőjét, Csillag Dezsőné elnökhelyettest és Dávida Mariannát, a NAV ellenőrzési főosztályának vezetőjét. Felmutatott egy általa 1000 milliárd forintos bankónak nevezett lapot, miközben úgy fogalmazott: ennyit húznak ki a zsebünkből az adócsalók úgy, hogy az adóhatóság félrenéz.
A kormány távozását követelték
Beszéde után a demonstrálók egy platós kisteherautó és a mögötte vitt, egymáshoz varrt magyar és európai uniós zászló nyomában elindultak a Nemzetgazdasági Minisztérium felé. Amikor a tömeg eleje az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky úthoz ért a vége még az Oktogonnál járt.
Az indulás előtt és a vonulás alatt többször is skandálták, hogy „Orbán takarodj!”, „Viktátor”. A tömegben egyebek között „Ildikó vakáció, NAV világhírű korrupció”, „maffia kormány”, „bűnözőknek nem adózunk”, „orbánc, hazudtok éjjel és nappal!, takarodjatok!”, „fejétől bűzlik a NAV”, valamint „elég volt a diktatúrából” feliratú transzparenseket, valamint néhány magyar és európai uniós zászlót lehetett látni.

Nem járt a villamos sem
A vonulás alatt a kisteherautóról felváltva szólt zene, illetve a NAV-vezetés lemondását követelő és a kormányt bíráló beszédek. „Az, aki korrupt, mondjon le” szlogenre folyamatosan kórusban skandálták, hogy mondjon le! A tömeg útvonalát a rendőrség mindenütt lezárta a forgalom elől, amikor az Andrássy úton haladtak végig, a Nagykörúton a villamosokat is leállították.
Ultimátum
A József Nádor téren Vágó közölte, egy hetet adnak a kormánynak arra, kérje meg az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja át a NAV-ot, Vida Ildikónak és a többi érintett NAV-os vezetőnek pedig arra, hogy lemondjanak.
Ha ez nem történik meg, akkor november 17-én a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetés lesz, utána pedig Vágó szerint már azt is meg kell fontolni, hogy milyen eszközökhöz nyúljanak a polgári engedetlenség eszköztárából. „Addig van lehetősége a kormánynak egy európai megoldásra, nem kérünk többet a keleti típusú hatalomgyakorlásból” – mondta.

Várady: Újabb eredmény kell
Várady Zsolt, az iWiW alapítója arról beszélt, hogy a netadó elleni tüntetés után újabb eredményt kell elérni, változást kikényszeríteni: Vida Ildikó és a többi, a kitiltási botrányban érintett NAV-os lemondását. „Nem akarunk olyan országban élni, ahol aki lop és hazudik, hatalmon marad. Aki hatalmon van, az megkérdőjelezhetetlen. Aki kérdez, vagy kritizál, azt megfenyegetik” – mondta. Az iWiW alapítója, aki egy új közösségi oldal létrehozását is bejelentette.
Horváth független átvilágítást követelt
Horváth András, az áfacsalást kirobbantó volt adóellenőr is Vida Ildikó lemondását követelte. Arra kérte a kormányt, hogy helyezze közvetlen irányítása alá az adóhivatalt, amelyet egy független intézménynek kellene átvilágítania.
(Origo)
Bal-Rad komm: “…egy hetet adnak a kormánynak arra…akkor november 17-én a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetés lesz, utána pedig Vágó szerint már azt is meg kell fontolni, hogy milyen eszközökhöz nyúljanak…”
-Orbán Viktornak MINDENKÉPPEN LÉPNIE KELL! Ugyanakkor nem árt ha tudja: bármit is lép? – a neoliberális felfordulás akkor is meglesz! Az arra való felkészülés alaphangját tegnap a gyurcsányista Gréczy, és a maszopos Burány is megadta.
Orbán Viktor – és mi mindannyian – felkészülhet arra, hogy tetteitől függetlenül az okostelefonos – euzászlós horda el fogja lepni a pesti belvárost. Az, hogy az ő jobbkeze – Lázár – most nem megy el a hagyomásos vadkacsákra lövöldözésre, nem elégséges lépés!
Mi inkább hajlunk Horváth András felszólitását támogatni! Orbán Viktor végre álljon elő!
Amennyiben szükséges, ha kell az egész kormányt váltsa le a járulékos körrel együtt, a költségvetés parlamenti vitáját azonnal függessze fel, és a jelenlegi – de még inkább a közeljövő várható – eseményeire tekintettel, hivatkozva az ország közállapotaira – kérje fel a köztársasági elnököt a parlament tevékenységének felfüggesztésére, és rendeleti kormányzás bevezetésének a kihirdetésére.
Közben pedig a parlamenti 2/3 adta lehetőséggel élve, haladéktalanul léptesse ki Magyarországot a NATO – ból!




Impotens CIA tüntetések

A hétvégén, miközben egy borsodi kisvárosban akár történelmi jelentőségűnek is nevezhető polgármester választás zajlott le, a fővárosi tüntetések szinte jelentéktelennek is tekinthetőek.
Bár a nemzetközi média, a különböző ürügyek kapcsán rendezett, kifejezetten kormányellenes irányba manipulált tüntetések kapcsán előszeretettel cikkezik arról, hogy Magyarországon növekszik a kormányellenes közhangulat, a hétvégi aktuális tüntetésekkel nem igazán sikerült ezt alátámasztani. Az erőlködésszagú, látszólag nem összefüggő tüntetésekről ráadásul kezdetektől nyilvánvaló, hogy azok egy külföldről gerjesztett, összehangolt provokációs folyamat (vagy inkább kísérlet) részei. Ezért ezeket a megmozdulásokat nyugodtan nevezhetjük. CIA tüntetéseknek.
A hétvégi tüntetéseken (melyek állítólagos céljairól beszélni is felesleges) a média szerint több ezren vettek részt. Ami budapesti viszonylatban nem egy dicsőséges létszám! Pláne, ha a szervezők olyan frázisokat viselnek nevükben is, mint Több millióan a 'kitudjamicsoda' ellen... Arról nem is beszélve, hogy ezzel egy időben Ózdon ezrek ünnepelték a megerősített jobbikos polgármestert.
Az egyik tüntetés ráadásul három naposra volt tervezve. Végül több órás vonulgatás után az utolsó helyszínre már csak pár százan érkeztek meg, akik szép lassan haza is szivárogtak... Gratulálunk!
Raspotnik Viktor