2016. július 31., vasárnap

Zeman: a terrorfenyegetés miatt könnyíteni kell a fegyvertartást

Milos Zeman, Csehország köztársasági elnöke szerint a fokozódó terrorfenyegetés miatt további lehetőségeket kell biztosítani civilek számára a fegyverhez jutáshoz, hogy az emberek megvédhessék magukat.
Zeman vasárnap a Blesk napilapnak adott interjú során azt mondta; korábban ellenezte, hogy a civilek nagy létszámban fegyvert tarthassanak, de a Nyugat-Európában történt terrortámadások hatására megváltozott a véleménye ezzel kapcsolatban. Az államfő szerint azok, akik legálisan fegyvert tartanak, a terrorfenyegetettség miatt lehetőséget kellene kapjanak arra, hogy köztéren is megvédjék magukat, ahelyett, hogy a fegyvert csak otthon tarthatják.
Zeman az interjú során azt mondta, a nyugat-európai országok hiába hoztak fokozott biztonsági intézkedéseket az utóbbi egy év során, a hatóságok nem tudják száz százalékos hatékonysággal elhárítani az esetleges terrortámadásokat. Manuell Valls francia miniszterelnök július 20-án egyértelműen kijelentette; meg kell tanulni együtt élni az állandó terrorfenyegetéssel.
Németország napokkal ezelőtt javasolta, hogy az Európai Unió valamennyi országa szigorítsa a fegyvertartási törvényeket, és hozzanak létre egy erre vonatkozó közös uniós szabályozást. Berlin határozottan a fegyvertartás további szigorítását képviseli. Zeman kijelentése azonban arról árulkodik, hogy a Visegrádi Négyek vezetői egyelőre különböző álláspontokat képviselnek ebben a kérdésben, így várhatóan a következő hónapokban intenzív vita bontakozik ki a fegyvertartás feltételeinek módosításáról.

http://www.hidfo.ru/2016/07/zeman-a-terrorfenyegetes-miatt-konnyiteni-kell-a-fegyvertartast/

Amerikai katonai bázisról juthatnak fegyverhez a terroristák

amerikai katona hidfo.ru
Az amerikai hadsereg bűnügyi nyomozóhatósága eljárást indított, miután ismeretlen elkövetők fegyvereket loptak egy Stuttgartban működő amerikai katonai létesítményből. A terroristák az amerikai bázisról könnyedén pótolták a megcsappant fegyverkészletet, miután a német hatóságok felszámoltak egy mecset melletti fegyverraktárat.
A Stars and Stripes magazin pénteken számolt be arról, hogy gépkarabélyok, félautomata pisztolyok tűntek el az amerikai hadsereg stuttgarti bázisáról. A nyomozóhatóság szóvivője, Chris Grey közleményében azt mondta, a vizsgálatok során eddig nem találtak arra utaló nyomot, hogy illetéktelen behatolás eredményeként tűntek volna el a fegyverek, de “nem is zárták ki ennek lehetőségét”.
Úgy tűnik, a globális megfigyelési programokat működtető amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok is teljesen tanácstalanok annak kapcsán, hogyan tűnhettek el a fegyverek egy szigorúan őrzött katonai létesítményből. Az amerikai hadsereg a lakosság segítségét kéri az ügy felderítéséhez; tízezer dollár nyomravezetői díjat ígérnek annak, aki valós információkat közöl a bűncselekményben érintett személyek kilétével kapcsolatban.
Tavaly júliusban ugyanilyen eset történt Franciaországban: egy dél-franciaországi létesítményből 40 gránátot, 190 detonátort és nagy mennyiségű plasztik robbanóanyagot loptak el. Az eset abban az időszakban történt, amikor Franciaországban már fokozott biztonsági intézkedések volt érvényben a 2015. januári Charlie Hebdo eset miatt.
Az utóbbi hetek során számos terrorcselekmény történt Nyugat-Európában, többek között Németországban, emiatt komoly aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai katonai létesítmények jelenléte is biztonsági kockázatot jelenthet. Az európai hatóságok ugyanis hiába szigorítják a fegyvertartási törvényeket, ha eközben az amerikaiak nem őrzik megfelelően saját létesítményeiket, és a terroristák feltűnés nélkül kiszolgálják magukat egy amerikai fegyverraktárból.
Június végén Ismail Tipi, a Kereszténydemokrata Unió tartományi szóvivője számolt be arról, hogy a Spezialeinsatzkommando Észak-Rajna-Vesztfáliában radikális iszlamista csoportok egy fegyverraktárát számolta fel. A SEK által megrohamozott fegyverraktár egy mecset melletti zöldséges hűtőszobája volt, ahonnan egy egész háborús arzenált foglaltak le, köztük kézi nehézfegyvereket.


http://www.hidfo.ru/2016/07/amerikai-katonai-bazisrol-juthatnak-fegyverhez-a-terroristak/