2017. március 19., vasárnap

Török hackerek támadják a német kormányhivatalokat

A német Információbiztonsági Hivatal teljes készültségben van, mert a Törökországgal feszültté váló viszony miatt egyre több hackertámadás éri a német kormányhivatalokat. A 2017-es parlamenti választásokba is beavatkoznának a török hackerek.
Arne Schönbohm, a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal vezetője a Welt am Sonntagnak nyilatkozva elmondta, hogy a BSI teljes készültségben van és konzultációkat ajánlott a választások megszervezéséért felelős biztosnak. Elmondása szerint a kormányzati hálózatok napi szintű támadásoknak vannak kitéve, de a hackerek a politikai szervezeteket is célba vették.
A hét folyamán magas rangú német és holland vezetők Twitter-fiókjait érte támadás, miután tovább bonyolódott a Németország, Hollandia és Törökország közti diplomáciai botrány. Német kormányhivatalok weboldalai ellen is támadásokat hajtottak végre olyan hackercsoportok, melyek nyíltan támogatják a török kormányt. A támadásokat követően horogkeresztes képeket tettek közzé, emellett „náci Németország” és „náci Hollandia” hashtag-ekkel közöltek le tartalmakat, köztük a török államfő, Recep Tayyip Erdogan beszédeit is.
A német hatóságok ezen felül orosz kibertámadásoktól is tartanak, mert úgy gondolják, Moszkva be akar avatkozni a 2017 szeptember 24-i választások kimenetelébe. Az orosz vezetők tagadtak minden ezzel kapcsolatos vádat, hangsúlyozva, hogy Moszkva nem avatkozik be más országok belügyeibe.

http://www.hidfo.ru/2017/03/torok-hackerek-tamadjak-a-nemet-kormanyhivatalokat/

Német hírszerzés: nincs kapcsolat Gülen és a török puccskísérlet közt

Németország Szövetségi Hírszerző Szolgálatának elnöke szombaton azt mondta, nem kaptak kellő bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok, Fethullan Gülen szervezte volna a törökországi puccskísérletet.
Bruno Kahl a Der Spiegel német lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a török hatóságok főként diplomáciai úton és „más eszközökkel” próbálták meggyőzni Németországot Fethullah Gülen bűnösségéről, de valós, döntő érvényű bizonyítékot nem adtak át a német hatóságoknak. Elmondása szerint a BND nem tudott kapcsolatot találni aközött, amit Törökország Gülenista Terrorszervezetnek nevez, és a puccskísérlet közt, mert ezek a csoportok főként „civil szervezetek és vallási, vagy szekuláris oktatást végző intézmények”.
Tavaly nyáron a Recep Tayyip Erdogan török államfő elmozdítására tett kísérlet során több mint 250 ember veszítette életét. A fegyveres összecsapásokat követően a puccskísérlet szervezői közül többen egy NATO-tagállamba menekültek, ami azóta is elutasítja Törökország kiadási kérelmeit. A török hatóságok a történtek után tömeges tisztogatásba kezdtek; a hadsereg, a bírói hatalom, a média és civil szervezetek körében több tízezer embert tartóztattak le. Az országban működő sajtóorgánumokat szintén tömeges jelleggel zárták be.
Kahl a Der Spiegelnek nyilatkozva azonban azt mondta, július 15-én a tisztogatás már folyamatban volt, „emiatt gondolták azt bizonyos katonai körök, hogy azonnal cselekedniük kell”.

http://www.hidfo.ru/2017/03/nemet-hirszerzes-nincs-kapcsolat-gulen-es-a-torok-puccskiserlet-kozt/



Németország is érintett lehet a törökországi puccskísérletben

Fikri Isik török védelmi miniszter azt állítja, a német titkosszolgálatok által a tavaly júliusi puccskísérlettel kapcsolatban kiadott nyilatkozatok arra utalhatnak, hogy maguk is érintettek voltak a török kormány elmozdítására tett kísérletben.
Napokkal ezelőtt a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat vezetője tett egy nyilatkozatot, miszerint a török hatóságok főként diplomáciai úton és „más eszközökkel” próbálták meggyőzni Németországot Fethullah Gülen bűnösségéről, de valós, döntő érvényű bizonyítékot nem adtak át a német hatóságoknak.
Júliusban a puccskísérlet elbukását követően Törökország egy az Amerikai Egyesült Államokban élő muszlim hitszónokot, Fethullah Gülent vádolta meg a rezsimváltási kísérlet kitervelésével. A védelmi miniszter tegnapi nyilatkozata szerint azonban a német titkosszolgálatok is érintettek lehetnek. Fikri Isik azt mondta, „a német hírszerzési vezető szkeptikus kijelentései felvetik a gyanút, hogy esetleg a német titkosszolgálatok is közreműködtek a puccskísérlet során.”
Isik a Kanal 7 hírtelevíziónak adott interjú során emlékeztetett, hogy számos európai ország feltűnően védelmezi Fethullah Gülen szervezeteit.
Tavaly nyáron a Recep Tayyip Erdogan török államfő elmozdítására tett kísérlet során több mint 250 ember veszítette életét. A fegyveres összecsapásokat követően a puccskísérlet szervezői közül többen egy NATO-tagállamba menekültek, ami azóta is elutasítja Törökország kiadási kérelmeit.

http://www.hidfo.ru/2017/03/nemetorszag-is-erintett-lehet-a-torokorszagi-puccskiserletben/