Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szerdán azt mondta, lehetséges, hogy az ukrán rakétatechnológia részleteit kiszivárogtatták Észak-Koreának, vagy Kijev közvetlenül Észak-Koreának adta el az alkatrészeket.
Hétfőn a New York Times publikált egy cikket, ami felveti annak lehetőségét, hogy az észak-koreai rezsim módosított szovjet rakétatechnológiát használt a legújabb tesztek során. A cikk által hivatkozott tanulmány szerint az Észak-Koreában használt rakétamotorokat ukrán vagy orosz állami cég gyárthatta, de valószínűbb, hogy a rakétatesztek során használt alkatrész Ukrajnából származik, és illegális úton jutottak hozzá.
Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija24-nek nyilatkozva azt mondta, a történtek az ukrán fél részéről információszivárgásra vezethetőek vissza, de az is elképzelhető, hogy Kijev közvetlenül Észak-Koreának adta el a rakétamotort.
A Juzsmas és az ukrán űrügynökség egyaránt tagadta, hogy érintettek lennének Észak-Korea rakétakísérleteiben vagy védelmi programjaiban. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi bizottság elnöke, Olekszandr Turcsinov szintén tagadta, hogy fegyvert vagy egyéb katonai technológiát adtak volna el Észak-Koreának.
Észak-Korea az utóbbi hónapok során számos rakétatesztet hajtott végre, melyek az ázsiai ország ellen újabb szankciókat vontak maguk után. Amennyiben bebizonyosodik, hogy Ukrajna támogatta az észak-koreai rezsim nukleáris fegyverkezési programját, Ukrajna is szankciók alá esne.

http://www.hidfo.ru/2017/08/ukrajna-is-tamogatta-az-eszak-koreai-nuklearis-fegyverkezest/