Németország nem támogatja az USA szíriai beavatkozását

Angela Merkel német kancellár egyértelműen kijelentette, hogy Németország nem vesz részt a Szíria elleni amerikai katonai beavatkozásban. Az ország második legnagyobb pártja szerint a kormány a békepárti közvélemény miatt nem meri követni az amerikai külpolitikát.
Merkel csütörtökön közölte; Berlin nem vesz részt egy Szíria elleni lehetséges katonai műveletben, annak ellenére, hogy a – szíriai kormány részéről – vegyifegyverek bevetését elfogadhatatlannak tartja. Az állítólagos vegyitámadás híre szíriai ellenzéki erőkhöz köthető médiafelületeken jelent meg, ezekre hivatkozva az Egyesült Államok kilátásba helyezte az ország elleni nyílt katonai agressziót. Ma reggelre a nyugati sajtó olyan híreket közölt, miszerint az amerikai, brit és francia erők légitámadást indítottak állítólagos vegyifegyver-raktárok ellen.
A vegyifegyvereket egyébként évekkel ezelőtt, nemzetközi szervezetek által ellenőrzött módon kivonták Szíriából. A szíriai kormány tagadja, hogy a nyugati sajtóban emlegetett városban vegyifegyvert vetettek volna be, egyúttal visszahivatkozott rá, hogy azok a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet irányításával korábban megsemmisítésre kerültek.
A német politikában mostanra elsődleges törésvonalat jelent az Egyesült Államok külpolitikájának követése vagy annak elutasítása. Albert Breininge, az Alternatíva Németországnak párt a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a kormány amiatt nem meri felvállalni az amerikai katonai beavatkozás támogatását, mert a társadalmi többség békepártisága megkérdőjelezhetetlen.
“Merkel döntése egy stratégiai manőver. Körültekintően kell eljárnia. Németországban nem lehet szavazatokat szerezni katonai beavatkozásokban részvétellel, különösen, mióta a Budneswehr érintetté vált az afganisztáni és több másik misszióban” – mondta.
A politikus hangsúlyozta, hogy az Alternatíva Németországnak párt továbbra is ellenzi a más országok elleni agressziót, mert ennek következményei az agresszor országon csapódnak le, például tömeges bevándorlás formájában. Breininge szerint az AfD alapjaiban ellenezni fog minden olyan külpolitikai döntést, amivel Németország saját magának árt.

http://www.hidfo.ru/2018/04/nemetorszag-nem-tamogatja-az-usa-sziriai-beavatkozasat/
A szíriai állami hírügynökség beszámol arról, hogy több nyugati ország katonai agressziót indított Szíria ellen. Amit a terrorszervezetek támogatásával nem értek el, azt közvetlen katonai beavatkozással próbálják elérni.
A szíriai légvédelmi rendszer szombaton háromoldalú agresszióval kellett szembesüljön, amikor az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia összehangolt légitámadásokat indított Damaszkusz környéke és Homsz ellen – írja a SANA hírügynökség.
A szír állami sajtó elmondása szerint az agresszió célpontja egy kutatóközpont volt, emellett légicsapást mértek a szíriai arab hadsereg raktáraira Homsz területén, ahol a légvédelem több, a nyugati haderő által indított rakétát is elfogott.
A szíriai hírügynökség szerint a Homsz elleni rakétatámadást részben elhárították, az amerikai rakétacsapás következtében azonban három civil veszítette életét.
Eközben rakétatámadás érte a szíriai fegyveres erők egy kutatóközpontját, ahol kizárólag anyagi kár keletkezett.
Donald Trump amerikai elnök a mai nap folyamán rendelte el a francia és brit légierővel közös légicsapásokat. Theresa May brit kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök egyaránt nyíltan bejelentette, hogy részt vesz a Szíria elleni agresszióban.

http://www.hidfo.ru/2018/04/a-nyugati-orszagok-katonai-agressziot-inditottak-sziria-ellen/




Az USA újabb olajmezőket foglalt le Szíriában

Annak ellenére, hogy Donald Trump ígéretet tett az amerikai fegyveresek Szíriából kivonására, az Egyesült Államok újabb katonai létesítményt épített Deir ez-Zor területén, egy olajmező közelében.
A FarsNews nemzetközi hírügynökség egy helyi arab nyelvű lapra hivatkozva azt írja, hogy az új létesítmény az al-Tanak olajmező közelében található, amit kurd fegyveresek tartanak ellenőrzés alatt, és az amerikaiak logisztikai központként használják, innen szállítanak hadianyagot a kormányerők ellen harcoló csoportoknak.
A bázis működéséről annak ellenére hallani a helyi sajtóban, hogy Donald Trump ígéretet tett arra; kivonulnak Szíriából, “amilyen hamar csak lehetséges”.
A Szíria elleni agresszió megkezdését követően Emmanuel Macron francia elnök olyan nyilatkozatot tett, mely szerint az USA állandó jelenlétet kellene fenntartson az országban. Ekkor tett ígéretet Trump a Szíriából kivonulásra.
“Az amerikai misszió célja nem változott – az elnök egyértelműen kijelentette, hogy az amerikai csapatok mihamarabbi hazahívását akarja. Elkötelezettek vagyunk az ISIS megsemmisítése iránt, és olyan feltételeket akarunk teremteni, melyben többé nem lehetséges a visszatérése. Emellett elvárjuk, hogy térségi szövetségeseink katonai és gazdasági téren nagyobb felelősséget vállaljanak a térség biztonságossá tételében” – áll a Fehér Ház szóvivője által adott közleményben.
Április 14-én az USA, az Egyesült Királyság és Franciaország összehangolt légicsapásokat hajtott végre Szíriában a kormányerők ellen, miután Bassár el-Aszad szír elnök állítólag vegyifegyver támadást rendelt el. Az orosz védelmi minisztérium szerint a három ország erői mintegy 100 rakétát lőttek az országra, ennek nagy részét a szíriai légvédelem elhárította.
Az USA által irányított nemzetközi koalíció 2014 óta folytat különböző hadmozdulatokat Szíria területén. A katonai beavatkozás illegális, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa ahhoz nem adta felhatalmazását. Miközben az orosz fegyveres erők a demokratikusan választott szíriai kormány támogatásával tartózkodnak az országban, az amerikai katonai jelenlétre Szíria korábban sem adott engedélyt, hanem egyértelműen fogalmazva megszállásként beszélnek arról, hogy Szíria bizonyos részeit amerikai fegyveresek tartják ellenőrzés alatt.

http://www.hidfo.ru/2018/04/az-usa-ujabb-olajmezoket-foglalt-le-sziriaban/