2017. április 19., szerda

Trump a vadnyugat régi módszeréhez nyúlt

A francia republikánusok elnökjelöltje, Francois Fillon szerint Trump lépései kiszámíthatatlanok, és az amerikai külpolitika a vadnyugat régi módszereire kezd emlékeztetni.
Donald Trump amerikai elnök nemzetközi kapcsolatok terén alkalmazott megközelítése, különösen a szuverén országok elleni katonai agresszió szükségességének megindokolása fenyegetést jelent a békére és stabilitásra – mondta Francois Fillon, a republikánusok elnökjelöltje.
„Trump jelenlegi politikája kiszámíthatatlan és veszélyes, abban az értelemben, hogy egyértelmű fenyegetést jelent a békére. Nem lehet mindenhol a világon katonai beavatkozásokat kezdeni. Ez a vadnyugat régi módszere – először lőnek, és csak utána tárgyalnak.”
Fillon a Europe 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, Trump politikája éles fordulatot vett a kampány során hangoztatottakhoz képest, és ma már az általa képviselt politika egyenes út az Egyesült Államok és Oroszország közti hidegháborús állapotok visszaállításához.
Az elnökjelölt szerint Franciaország nem állhat egyik oldalra sem ebben a konfliktusban; az oroszok vagy az amerikaiak mellett elköteleződés helyett inkább független álláspontot kellene kialakítson a válsághelyzetek rendezése kapcsán.
Az utóbbi hetek során Trump több esetben is a katonai beavatkozás lehetőségéhez nyúlt, és egyértelművé tette, hogy a nyílt agressziót tartja megoldásnak az érdekellentétek rendezésekor. Április 6-án az amerikai hadsereg rakétatámadást intézett egy szíriai katonai repülőtér ellen, ami az országban zajló terrorellenes harc egy kulcsfontosságú, a háborúban eddig még épen maradt létesítménye volt.
Nem sokkal a szíriai beavatkozás után az amerikai haditengerészet csapásmérő erőt kezdett összevonni a Koreai-félsziget közelében, és Trump egyértelművé tette, hogy készen áll katonai beavatkozással elmozdítani az észak-koreai rezsimet, ha az ázsiai ország nem hagy fel a nukleáris fegyverkezéssel. Válaszul az észak-koreai hadsereg a Japánban és Dél-Koreában található amerikai bázisok elleni megelőző csapást helyezett kilátásba.

http://www.hidfo.ru/2017/04/trump-a-vadnyugat-regi-modszerehez-nyult/

Le Pen: a bevándorlás nem lehetőség, hanem tragédia

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnökjelöltje szerint a tömeges bevándorlásra nem lehetőségként kell tekinteni, hanem tragédiaként, a migránsok elszállásolása helyett pedig inkább a franciáknak kellene lakást osztani.
Le Pen keddi beszédében ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén azonnal leállítja a tömeges bevándorlást; azt mondta, már az első néhány hétben moratóriumot vezetne be, mert Franciaország nem tud megélhetést adni több millió bevándorlónak, miközben 9 millió munkanélküli él az országban és 7 millióan élnek mélyszegénységben.
Le Pen a TF1 hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, a migránsok beengedése versenyhátrányba hozta a francia munkásokat, és lenyomja a béreket, emiatt tragédia az európaiak számára. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén nem az afrikai és közel-keleti migránsokat, hanem a franciákat részesítené előnyben, amikor szociális lakásjuttatásról vagy munkahelyteremtésről van szó.

http://www.hidfo.ru/2017/04/le-pen-a-bevandorlas-nem-lehetoseg-hanem-tragedia/



Le Pen:
vissza kell venni a NATO-tól a nemzeti szuverenitást

Franciaország felül kell vizsgálja a NATO-ban betöltött szerepét, mert a Szovjetunió összeomlása után már semmi nem indokolja a NATO továbbműködését – mondta Marine Le Pen, francia jobboldali elnökjelölt a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva.
Le Pen az interjú során kifejtette, hogy a szovjetellenes katonai tömb fenntartásának ma már nincs semmilyen oka, hiszen ami ellen létrejött, az már több mint két évtizede megszűnt létezni. Az elnökjelölt szerint Franciaország a NATO-tagság helyett inkább olyan országokkal kellene katonai együttműködést folytasson, melyekkel megegyeznek érdekei az európai biztonság fenntartása terén.
Le Pen szerint elnökjelöltként ő azt akarja, hogy Franciaország visszaszerezze teljes szuverenitását, hogy ne az Amerikai Egyesült Államokat védelmezze, hanem képes legyen a saját érdekeinek megvédésére. A francia fegyveres erőket csak akkor vetnék be külföldön, ha az Franciaországnak is érdekében áll.
A politikus emlékeztetett, hogy a NATO-t eredetileg abból a célból hozták létre, hogy a nyugati országok meg tudják magukat védeni a Szovjetunió terjeszkedésével szemben. A Szovjetunió felbomlásával azonban az észak-atlanti katonai szövetség létezése is okafogyottá vált. Le Pen szerint ma már semmi más nem indokolja a NATO fennmaradását, minthogy az Egyesült Államok a NATO gépezetén keresztül tartja fenn az amerikai katonai jelenlétet Európában.

http://www.hidfo.ru/2017/04/le-pen-vissza-kell-venni-a-nato-tol-a-nemzeti-szuverenitast/