2017. október 6., péntek

A német hatóságok nem nyomoznak tovább a tömeges lehallgatás miatt

A botrány középpontjában az amerikai nagykövetség állt, ahonnan a gyanú szerint a lehallgatásokat koordinálták.
Nem találtak bizonyítékot illegális tevékenységre, emiatt a német ügyészek csütörtökön közölték: nem nyomoznak tovább a brit és amerikai titkosszolgálatok Németországban folytatott tömeges megfigyelési programjával kapcsolatban.
Nem nyomoznak tovább a német hatóságok abban az ügyben, melyben a brit és amerikai titkosszolgálatok Németország területén folytatott tömeges lehallgatásait vizsgálták. A nyomozást évekkel ezelőtt indították, miután az amerikai NSA volt alkalmazottja, Edward Snowden információkat szivárogtatott ki arról, hogy az Egyesült Államok tömeges megfigyelést folytat a világ számos országában. 2013-ban az is kiderült, hogy az amerikaiak lehallgatták Angela Merkel német kancellár telefonját. A botrány hatására Merkel egy telefonhívás során magyarázatot követelt Barack Obama volt amerikai elnöktől. A kancellár akkor azt mondta; “a hidegháború véget ért. Barátok közt kémkedni – ilyet egyszerűen nem tehetnek.”
A Fehér Ház nem tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat, a válasz-közleményben mindössze az állt, hogy Merkel telefonja jelenleg nem áll lehallgatás alatt, és a jövőben sem fogják lehallgatni.
A botrány hatására nagy mértékben megromlott az Egyesült Államok és Németország közti viszony, de 2015-ben a német hatóságok leállították a kancellár telefonjának lehallgatása miatt indított nyomozást – szintén amiatt, mert állítólag nem találtak elég bizonyítékot.
A nyilvánosságra jutott dokumentumok szerint ráadásul Németország saját hírszerző szolgálata, a Bundesnachrichtendienst (BND) segített az NSA-nak európai célpontok megfigyelésében. A német Szövetségi Legfőbb Ügyészség csütörtökön közölte; bár az “úgynevezett Snowden-dokumentumok” ismertek voltak a német titkosszolgálatok számára, nincs bizonyíték arra, hogy az amerikaiak tömeges lehallgatást folytatnának Németországban. Emiatt lezárták az ügyet, a nyomozás nem folytatódik.
“Az ügyészség által elrendelt nyomozások és az NSA tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság nem találtak megkérdőjelezhetetlen bizonyítékot arra, hogy amerikai vagy brit ügynökségek szisztematikus és tömeges megfigyelést folytattak a német telekommunikációban és interneten, és hogy ezt törvénysértő módon tették” – áll az ügyészségi közleményben.
Az ügyészek ráadásul hozzátették: a világ minden nagyobb hírszerző ügynökségse rögzíti a telekommunikációs adatokat és internetforgalmat, de semmilyen jel nem utal arra, hogy az Egyesült Államok ilyen tevékenysége kifejezetten Németországot célozta volna.

http://www.hidfo.ru/2017/10/a-nemet-hatosagok-nem-nyomoznak-tovabb-a-tomeges-lehallgatas-miatt/

A szankciók eltörléséről nyilatkoztak egy varsói sajtótájékoztatón

Rumen Radev bolgár államfő az Oroszország elleni szankciók eltörlésének szükségességéről beszélt egy Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.
Politikai megoldást kell találni az Oroszország ellen hozott szankciók helyett, mert a gazdasági korlátozások nem maradhatnak véglegesen érvényben – mondta Rumen Radev bolgár államfő, varsói sajtótájékoztatója során.
Radev csütörtökön Varsóba látogatott, ahol Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélést. A találkozó során a két vezető a migrációs válsággal és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban egyeztetett, valamint közös álláspontra jutottak számos biztonságpolitikai kérdésben. Ennek részeként a lengyel fél továbbra is segít Bulgáriának megvédeni az Európai Unió külső határszakaszát. Andrzej Duda szerint azonban az EU zárva kell tartsa határait a nyugat-balkáni országok előtt.
A megbeszélésnek része volt az Oroszország elleni szankciók kérdésköre is. Radev szerint mostanra egyértelművé vált, hogy a szankciók főként az Európai Unió számára voltak károsak, emiatt politikai megoldást kell találni a konfliktus rendezésére – anélkül, hogy az a kereskedelemben további károkat okozna -, és meg kell kezdeni a szankciók visszavonását.

A bolgár elnök szerint a nyugati szankciók nem maradhatnak a végtelenségig érvényben, mert a kelet-európai országok jelentős anyagi károkat szenvedtek a gazdasági korlátozások miatt.
Radev a sajtótájékoztató során kijelentette: Bulgária nem fogja megtenni az első lépést ezzel kapcsolatban, de a lengyel elnökkel folytatott tárgyalásnak részét képezte a szankciók kérdésköre, és Bulgária készen áll támogatni a szankciók visszavonását, ha azt egy másik uniós tagállam kezdeményezi.

http://www.hidfo.ru/2017/10/a-szankciok-eltorleserol-nyilatkoztak-egy-varsoi-sajtotajekoztaton/Zeman:
a szankciók fenntartása megosztja Európát

Milos Zeman cseh köztársasági elnök arra kéri az Európai Uniót, hogy a Moszkva-ellenes állapot fenntartása helyett az emberek érdekét szem előtt tartva kezdjen tárgyalásokat a szankciók eltörléséről.
Az Európai Unió a jelenlegi konfrontatív politika helyett az emberek érdekét kell szem előtt tartsa, ezért el kell törölje a mindkét fél számára károsnak bizonyult oroszellenes szankciókat – mondta Milos Zeman cseh köztársasági elnök az Európa Tanács keddi plenáris ülésén felszólalva.
Zeman szerint a szankciók nem érték el a várt eredményt, ehelyett mindkét fél veszített a gazdasági korlátozásokon, és tovább mélyítette a megosztottságot Európában.
“Európában számos belső törésvonal van, ezek közül egyik Oroszország és Európa többi része közt húzódik. Nem akarom túlzásokba esve azt kijelenteni, hogy egy újabb vasfüggöny jelent meg, de bizonyos törésvonal létezik” – mondta.
A köztársasági elnök emellett kifejtette, hogy nem a szankciók okát vitatja, hanem arról próbálja meggyőzni az európai vezetőket, hogy vegyék figyelembe a saját maguknak és országaiknak okozott károkat.
“Nem vitatom a szankciók jogosságát, én a szankciók hatákonyságát vitatom. Éppen a mai napon a német Die Welt publikált egy cikket, amiben az áll, hogy az Európai Unió veszít a szankciókon, miközben Oroszországnak nem okoz jelentős károkat. Mindkét fél csak veszített a gazdasági korlátozásokon.” (ez itt olvasható)
A cseh elnök szerint az Európai Unió el kell törölje az Oroszország elleni szankciókat, s ehelyett közvetlen párbeszédet kell kezdjen, melynek során az emberek érdekét tartja szem előtt.

http://www.hidfo.ru/2017/10/zeman-a-szankciok-fenntartasa-megosztja-europat/