Csütörtökön beszédet tartott az amerikai védelmi minisztériumban Mike Pence amerikai alelnök. Azt mondta, "elérkezett az ideje, hogy felállítsuk az Egyesült Államok űrhaderejét". Pence ezzel a Donald Trump elnök által már korábban meghirdetett amerikai űrhaderő-programot vázolta.
Trump márciusban beszélt először arról, hogy a nemzetbiztonsági stratégiája részeként létrehoznának egy új haderőnemet az Egyesült Államok hadseregén belül. Ilyenre az elmúlt 70 évben nem volt példa. Trump először azt mondta viccként merült fel az űrhaderő létrehozása, de aztán rájött, hogy ez nagyszerű ötlet, hiszen az űr ugyanolyan harctérnek számít, mint például a levegő vagy a víz.
Pence szerint az amerikai űrhaderő 2020-ra állhatna fel, a szükségességét pedig azzal indokolta, hogy biztosítani kell az amerikai fölényt az űrben is az orosz és a kínai fenyegetettség miatt.
"Ez lesz az amerikai fölény következő és természetes lépése" - mondta Pence. Hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott törvénekre is szükség lesz hozzá.
Első lépésként egy egy elit osztagot állítanának fel, amelyet az amerikai hadsereg már létező alakulataiból verbuválnának össze, és amely az űrbéli harcok megvívására lenne hivatott. Plusz létrehoznák az Egyesült Államok hadseregének űrparancsnokságát is. Utóbbi jelenleg is műkődik, csak az amerikai légierőn belül. A Pentagonon belül az űrhadviselésért felelős helyettes államtitkári posztot is létrehoznak.(CNBC, Guardian, MTI)