2017. augusztus 15., kedd

Törökország nem fogadja el az Oroszország elleni szankciókat

Törökország nem fogadja el az Európai Unió által a Krím elcsatolása miatt hozott oroszellenes szankciókat, ehelyett a konfliktus párbeszéddel és politikai eszközökkel való megoldására törekszik – mondta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter.
“Törökország a múltban sokat szenvedett szankcióktól. A szomszédaink és partnereink ellen hozott szankciók jelentős károkat okoztak a gazdaságnak. Emiatt amikor szankciókról hallunk, próbálunk nem elhamarkodottan dönteni. Megvizsgáljuk, lehetséges-e más eszközökkel megoldani a problémákat”mondta Cavosoglu egy augusztus 11-i interjú során.
A külügyminiszter elmondása szerint ugyanemiatt az Oroszország elleni szankciókat sem támogatják, ehelyett a párbeszédre törekvést és a politikai megoldást tartanák elfogadhatónak.
Az Európai Unió azt követően hozott szankciókat Oroszország ellen, hogy a Krím-félsziget egy népszavazással döntött az Ukrajnától elszakadásról. A népszavazás eredményeként stratégiai jelentőségű terület szakadt le a potenciális NATO-tagállamról, emiatt a nyugati országok nem fogadták el a szavazás eredményét.

Az Európai Unió legutóbb 2018 januárjáig hosszabbította meg a szankciókat.
Cavosoglu elmondása szerint az Egyesült Államok és Oroszország kölcsönösen szankcionálja egymást, Európa pedig két tűz közé szorult, és utóbb az amerikai szankciók már Európát is hátrányosan érintik.
A külügyminiszter elmondása szerint Oroszország és Törökország egyaránt most vizsgálja, milyen hatást gyakorolnak a szankciók az európai gázprojektekre, mert az újabb amerikai intézkedéscsomag nem csak az Északi Áramlatot, de a Török Áramlatot is érintené.
http://www.hidfo.ru/2017/08/torokorszag-nem-fogadja-el-az-oroszorszag-elleni-szankciokat/

Országos hadgyakorlatot rendeltek el az amerikai elnök fenyegetése miatt

Venezuela elnöke országos kiterjedésű hadgyakorlatot rendelt el, miután Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy katonai beavatkozást kezd Venezuelában.
Nicolas Maduro egy Caracasban kezdődő tömegdemonstráción felszólalva jelentette be, hogy a következő hét folyamán országos kiterjedésű hadgyakorlatok kezdődnek, melyek célja a teljes honvédelem készenlétbe állítása az országra leselkedő fenyegetés miatt. Az USA-ellenes tömegtüntetés annak hatására vette kezdetét, hogy Donald Trump nyíltan beszélt Venezuela esetében az amerikai katonai beavatkozás lehetőségéről.
Pénteken Trump azt mondta, Nicolas Maduro egy diktátor, és “lehetséges, hogy a venezuelai válság esetében a katonai opciót kell választani.”
Az amerikai elnök kijelentésére válaszként azonnal tömegdemonstrációk kezdődtek a fővárosban. Nicolas Maduro az egyik ilyen rendezvényen felszólalva kijelentette, augusztus 26-27-re országos hadgyakorlatokat rendelt el, melyek célja, hogy az ország fegyveres erői azonnal reagálni tudjanak egy esetleges “imperialista” invázióra.
Hétfőn Mike Pence amerikai alelnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok “nem fogja ölbe tett kézzel nézni”, amint Venezuela “diktatúrába süllyed, és az egész régió biztonságát fenyegeti”. Az alelnök elmondása szerint az Egyesült Államok előbb újabb szankciókkal próbál eredményt elérni, ezt követően valóban lehetséges opcióvá válik a katonai beavatkozás.
http://www.hidfo.ru/2017/08/orszagos-hadgyakorlatot-rendeltek-el-az-amerikai-elnok-fenyegetese-miatt/

Ukrajnában terrorizálják az ellenzéki újságírókat

Egy New York központtal működő civil szervezet, a Committee to Protect Journalists azzal vádolja az ukrán hatóságokat, hogy elnyomják az ellenzéki újságírókat és Ukrajnában nincsen sajtószabadság.
A bírálatot annak kapcsán fogalmazták meg, hogy júniusban az ukrán hatóságok letartóztatták egy online lap főszerkesztőjét (Igor Guzva), aki állítólag államtitkokat szivárogtatott ki, emellett megpróbált zsarolni egy politikai pártot, a pártra nézve kompromittáló, bizalmas jellegű információkkal. A Strana.ua főszerkesztőjét 60 napig tartották fogva, majd pénzbírságra ítélték.
Az ukrán Nemzeti Újságírószövetség vezetője, Szergej Tomilenko kiállt a letartóztatott főszerkesztő mellett, ám ezzel parlamenti képviselők kritikáinak kereszttüzébe került, majd számos életveszélyes fenyegetést kapott az online közösségi médián keresztül.
A szervezet közleményében az áll:
“Az ukrán hatóságok véget kell vessenek a Strana zaklatásának, el kell vessenek minden, Igor Guzva elleni vádat, és fel kell hagyjanak a sajtóval szemben ellenséges közeg táplálásával. A politikusok a sajtó számára veszélyes közeget teremtenek azzal, hogy hazafias és nem-hazafias kategóriába sorolják a médiát, miközben a nyilvánosság számára minél több nézőpont elérhetőségéről kellene gondoskodniuk.”
A CPJ szerint egy júliusi vizsgálat során megbizonyosodtak arról, hogy az ukrán hatóságok rendszeresen zaklatják a kormányt kritizáló független újságírókat.

http://www.hidfo.ru/2017/08/ukrajnaban-terrorizaljak-az-ellenzeki-ujsagirok/

A német nyelv halála miatt aggódnak Berlinben

Németországban egyre látványosabban erősödnek a bevándorlásellenes mozgalmak.
Németországban a lakosság negyede bevándorló, de nem tanulnak meg németül, ehelyett angolul vagy arabul beszélnek.
Németországban a globalizáció és a bevándorlás mára közvetlen fenyegetést jelent a német nyelv és kultúra fennmaradására; a nem-európai bevándorlók arabul beszélnek, az európai bevándorlók pedig angolul, emiatt mostanra a németek is elkezdték kényelmetlenül érezni magukat a saját országukban.
Jens Spahn – pénzügyminiszter-helyettes, aki sokak szerint Angela Merkel utóda lehet a kancellári poszton – őrültségnek nevezte, hogy Németországban egyre többen beszélnek angolul, és a sajtónak nyilatkozva arról beszélt; mára ez a fajta “sokszínűség” közvetlen fenyegetést jelent a német nyelv és kultúra fennmaradására. “Az együttélés csak akkor működik, ha mindannyian beszélünk németül. Ezt minden bevándorlótól elvárhatjuk” – mondta a Telegraph brit lapnak nyilatkozva.
Spahn kifejezetten azokat kritizálta, akik európai országból érkeznek Berlinbe munkavállalás céljából, de nem tanulnak meg németül, ehelyett angolul beszélnek. A Neue Osnabrücker Zeitungak nyilatkozva azt mondta;
“egyszerűen dühítő, hogy Berlinben a pincérek kizárólag angolul beszélnek.”
A politikus elmondása szerint ilyen őrültség soha nem történhetne meg például Párizsban, ahol a franciák máig büszkék a saját nyelvükre, és távolságtartással kezelik, akik meg sem próbál megtanulni franciául.
Spahn szerint ráadásul az angol nyelv ma már riasztó mértékben rátelepedett a németre. Az országba érkező sok millió európai bevándorló szinte csak angolul beszél, a német iskolákban pedig alapvető készségként tanítják az angol nyelvet. Így ahelyett, hogy a jöttmentek kénytelenek lennének megtanulni németül, a németek tanulnak meg angolul, miközben a német nyelvet egyre látványosabban eltorzítják az angolból átvett jövevényszavak.
2015-ben a kancellária elrendelte, hogy az állandó tartózkodási engedély megszerzése érdekében a migránsok meg kell tanuljanak németül – ez azonban nem érvényes a “kevésbé sikeres gazdaságú” országból érkező menedékkérőkre.
Spahn szerint az ehhez hasonló kivételek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a tömeges bevándorlás és a globalizáció mára közvetlen fenyegetést jelent a német nyelvre és kultúrára.
“Szükségünk van arra, hogy otthonunk legyen, hogy otthon érezzük magunkat” – mondta. “Az emberek tudni akarják, mit várhatnak a mindennapi élettől, és hogy a dolgok nem változnak állandó jelleggel. Nem minden kulturális különbség jelent értéket.”
A Daily Express beszámolója szerint számos német képviselő küldött közös levelet Angela Merkel német kancellárnak, amelyben arra kérik, hogy az uniós és nemzetközi hivatalokban való hivatalos használat mellett arról is gondoskodjon, hogy Németországban általános jelleggel használják a német nyelvet. Németország lakosságának egynegyede bevándorló, és ennek az embertömegnek többsége már nem a németet, hanem az arab vagy angol nyelvet használja a mindennapi életben.
http://www.hidfo.ru/2017/08/a-nemet-nyelv-halala-miatt-aggodnak-berlinben/