Török politikusok szerint a NATO-n belül szakadáshoz vezethetnek azok a szankciók, melyeket az Egyesült Államok hozna Törökország ellen az Sz-400 orosz rakétakomplexum vétele miatt.
Berat Conkar török országgyűlési képviselő a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozott az amerikai szankciókra adott esetleges török válasszal kapcsolatban. Elmondása szerint a kormány mindenféleképpen “releváns választ” fog adni az ellenséges intézkedésekre, ami szakadáshoz vezethet a NATO szervezetében.
A kormánypárti képviselő kifejtette; a Törökország elleni esetleges szankciók alapvetően összeegyeztethetetlenek a NATO tagjai közti szövetséges viszonnyal, emellett negatív irányba befolyásolhatják az Ankara és Washington közti viszonyt, ami jelenleg egyébként is “nehéz időket jár.”
Conkar szerint a Törökország elleni szankciók céljukat tekintve hatástalanok maradnak. Figyelmeztetett: ha a helyzet valóban szankciók bevezetésébe torkollik, az Egyesült Államok semmilyen legitim indokkal nem tudja alátámasztani, miért fordult egy NATO-szövetségese ellen.

“Egy ilyen helyzet eredményeként elkerülhetetlenül feszültség merül fel a NATO-tagállamok közt, a legkülönbözőbb területeken. A Törökország ellen szankciók bevezetése alapjaiban téves és meggondolatlan lépés”
mondta.
A politikus elmondása szerint Törökország “alternatív lehetőségeket” fog fontolóra venni, ha Washington életben lépteti a szankciókat Ankarával szemben.
“Egy olyan extrém lépés, mint a törökellenes szankciók bevezetése az Egyesült Államok számára is jelentős veszteségeket jelenthet. Olyan időket élünk, amikor a nemzetközi szereplők közösen kell szavatolják a térség és a világ biztonságát. Semmilyen felelőtlen lépés nem maradhat válasz nélkül.”
A hét folyamán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kijelentette; Ankara válaszlépéseket fog hozni, ha az amerikai fél eláll az F-35 vadászbombázó repülőgép Törökországnak értékesítésétől. Elmondása szerint alapvetően nem összeegyeztethető az amerikai fél azon elgondolása, miszerint csak akkor adnak el fegyvert egy NATO-szövetséges országnak, ha az lemond más országokkal kötött üzleteket.
A múlt hónap folyamán Wess Mitchell külügyi államtitkár a külügyi bizottság előtt felszólalva jelentette be; Törökország amerikai szankciókkal kell szembenézzen, ha teljesíti az Sz-400 orosz rakétakomplexum megvásárlásával kapcsolatos üzlet feltételeit. Az amerikai fél ekkor megpróbált feltételeket szabni: az USA csak abban az esetben adná el az F-35-öt Törökországnak, ha a török kormány eláll az Sz-400 megvételétől.

http://www.hidfo.ru/2018/05/torok-politikus-szakadas-tortenhet-a-nato-ban/