2017. december 3., vasárnap

Rakétavetőt találtak Stockholmban

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja, Rakka városában.
A svéd rendőrök rakétavetőt és robbanótölteteket találtak Stockholm határában, egy erdős területen elásva.
A fegyvereket péntek éjjel találták meg, a rendőrségi közlemény szerint ezek “valódi katonai fegyverek, amit gépjárművek kiiktatására használnak” – derült ki az Expressen.se beszámolójából.
A svéd lap megpróbálta felvenni a kapcsolatot a stockholmi rendőrséggel, akik egyelőre nem akarnak bővebb nyilatkozatot kiadni az erdőben elásva talált fegyverekről. A rendőrségi közlemény nem említette, hogy van-e már gyanúsított az ügyben.
Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter nemrég a Dagens Nyheter napilapnak nyilatkozva azt mondta, a hatóságok 2018 októbere és 2019 január közt amnesztiát hirdetnek, melynek során az országban tartózkodó bűnözők büntetőjogi felelősségrevonás nélkül leadhatnák a birtokukban lévő nehézfegyvereket, kézigránátokat, aknavetőket. A miniszter elmondása szerint ezeket a bűnbandák gyakran használják bandaháborúk során egymás ellen, de hatósági intézkedés(i kísérlet)ek során is előkerülnek a robbanóeszközök.
Svédország egyike azoknak az európai országoknak, melyek migrációs politikájához hozzátartozik, hogy megpróbálják elősegíteni a külföldön terrorszervezet kötelékében harcoló személyek “visszailleszkedését” a többségi társadalomba. Ennek részeként a svéd hatóságok lakást és segélyt adnak a közel-keleti “dzsihádból” visszatérő sokadik generációs migránsoknak.

http://www.hidfo.ru/2017/12/raketavetot-talaltak-stockholmban/

A német belügyminisztérium engedélyezné az állampolgárok tömeges megfigyelését

Thomas de Maizière német belügyminiszter kidolgozott egy javaslatot, mely szerint a hatóságok meghekkelhetnének minden olyan magántulajdonban lévő eszközt, amit az állampolgárok csatlakoztatnak az internetre.
Thomas de Maizière német belügyminiszter kidolgozott egy javaslatot, mely szerint az állam arra kötelezné a techcégeket, hogy együttműködjenek a titkosszolgálatokkal és kiskapuk beépítésével szabad kezet adjanak ahhoz, hogy az állam bármely digitális eszközhöz hozzáférhessen; beleértve okostelefont, laptopot, gépjárműveket és okostévét. Amennyiben elfogadják, a javaslat lehetővé tenné, hogy az államnak hozzáférése legyen minden olyan eszközhöz, ami internetkapcsolattal rendelkezik – derült ki a Mitteldeutscher Rundfunk beszámolójából.
A politikusok azzal indokolják ennek szükségességét, hogy a titkosszolgálatok és a rendőrség számára egyre nagyobb kihívást jelent a digitális eszközök feltörése. Példaként említik, hogy a gépjárművek modern zárrendszerei már gyakorlatilag a legkisebb, a közelben történő mozgásról is Messengerben értesítik a tulajdonost. Az új törvénnyel a belügyminiszter többek közt azt akarja elérni, hogy a hatóságok meg tudják akadályozni az ilyen automatikus értesítéseket, ha az egy nyomozás során szükségessé válik.
A kezdeményezés emellett lehetővé tenné, hogy a német hatóságok kiskapuk beépítésével hozzáférjenek minden olyan eszközhöz, ami internetkapcsolattal rendelkezik. Az új szabályozás szerint bírói jóváhagyással a techcégek kötelesek lennének hozzáférést adni egy adott személy okoseszközeihez – így a hatóságok “online házkutatást” is tarthatnak, tehát pusztán internetkapcsolaton keresztül letölthetnék egy adott személy okostelefonon, laptopon tárolt fájljait.
A kezdeményezés már korábban kritikák kereszttüzébe került, különösen annak kapcsán, hogy 2015-ben kiderült: a német külföldi hírszerzés az amerikai NSA megrendelésére tartott megfigyelés alatt európai állampolgárokat, és a megszerzett adatokat kiadta az amerikai félnek.

http://www.hidfo.ru/2017/12/a-nemet-belugyminiszterium-engedelyezne-az-allampolgarok-tomeges-megfigyeleset/