2015. június 9., kedd

Savas eső, akár Berlinben is

Tegnap óta nem tudták eloltani a lángokat a Kijev közelében felgyulladt olajtározón. A Kijevi Ökológiai és Kulturális Központ igazgatója, Vlagyimir Borejko eközben felhívta a figyelmet arra, hogy egy olyan ökológiai katasztrófa történik a szemünk láttára, ami csak a csernobili atomkatasztrófához mérhető.
A lángok átterjedtek egy az olajtározóhoz közeli farmra, ahol – mint kiderült – veszélyes vegyi anyagokat tárolnak, és a tűz hatására rákkeltő anyagok szabadultak el, de ha tovább terjed a tűz, az Európa egészére hatással lehet. Jelenleg a katasztrófa öt kilométeres körzetéből evakuálják a lakosságot. Borejko eközben annak lehetőségéről beszélt, hogy amennyiben nem sikerül megfékezni a lángokat, savas eső hullhat nem csak Kijevben, de akár Berlinben is.
Olekszandr Turcsinov mostanra nyilvánosan elismerte, hogy az égő olajtározótól alig 50 méterre a hadsereg egy vegyifegyver-raktára található.

http://hidfo.ru/2015/06/savas-eso-akar-berlinben-is/

A BRICS hamarosan túlszárnyalja a G7-et

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő, úgynevezett BRICS-államok együttes gazdasága két-három éven belül túlszárnyalja a hét legfejlettebb ipari állam, a G7 összesített bruttó hazai termékét (GDP) – mondta újságíróknak Alekszej Puskov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke abból az alkalomból, hogy Moszkvában kedden először tartották meg a BRICS parlamenti fórumot.
brigs
2014-ben az „ötök” egyesített GDP-je már a világgazdaság 30 százalékát adta, ami ugyan kevesebb, mint a G7 hozzájárulása, de a különbség mindössze 7-8 százalék. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a BRICS teljesítményének összértéke vásárlóerő-paritáson számolva jelenleg 3250 milliárd dollár, ez az összeg a G7 esetében 3470 milliárd. Tekintve, hogy a BRICS-államok sokkal nagyobb növekedési dinamikát produkálnak, mint a G7, feltételezhető, hogy két-három éven belül az ötök lehagyják a heteket – mutatott rá Puskov.
A külügyi bizottság elnöke továbbá kifejtette, hogy a BRICS-fórum rendszeressé tételével a világ kiegyenlítettebbé és több pólusúvá válhatna, s a világ folyását nem az egyik ország másik feletti szupremáciája, hanem az érdekek egyensúlya határozhatja meg.
2006-os megalapítása óta a BRICS csoport számos projektet javasolt a tagot közötti üzleti kapcsolatok javítása érdekében. 2014 júliusában például megállapodtak egy 100 milliárd dollár alaptőkéjű fejlesztési bank létrehozásában, amellyel ellensúlyozni kívánják az IMF és a Világbank befolyását. A bank várhatóan a csoport idén júliusi, az oroszországi Ufában tartandó csúcsértekezletén startol el, s Vlagyimir Putyin orosz elnök további 100 milliárd dollár valutatartalékot készül hozzácsapni a meglévő alaptőkéhez.
(napigazdasag)

Bal-Rad komm: “…feltételezhető, hogy két-három éven belül az ötök lehagyják a heteket…”
Nem véletlen, hogy az atlantista pénzügyi-gazdasági-politikai-és katonai latorszövetségek kétségbeesetten igyekeznek tető alá hozni egy valamiféle Amerika irányította “szabadkereskedelmi zónát”! Néhány éven belül ugyanis végleg padlóra kerülhetnek minden téren, hiszen a piacaik veszni látszanak. Márpedig a növekedéshez piacokra volna szükségük. Nagy piacokra!
Ezek a piacok viszont-micsoda véletlen-zömmel a BRICS-országok. Voltak.

Az új Wifi rendszer akkor is követ, ha nincs nálunk mobil

new-wifi
Az új wifi nyomkövető rendszer számon tarja az embereket, akkor is, ha nincs náluk telefon.
A wifi hálózatok lassan szinte minden területet lefedő jelenlétével kapcsolatban sok szakember kongatta már meg a vészharangot.
Hamarosan azonban egy új tényező is belép majd a képbe, mégpedig olyan wifi jelek formájában, amelyek akkor is képesek beazonosítani és nyomon követni egy személyt vagy csoportot, ha nincs náluk wifi hálózatra kapcsolható eszköz.
A modern technológia egyik jellemzője a többcélú felhasználás. Nem véletlen tehát, hogy a célközönséget az éppen terítéken lévő technológia előnyeivel próbálják megpuhítani, mielőtt annak sötét oldaláról egy szó is esne.
A kutatók az emberek nyomon követésének láthatatlan és egyre tolakodóbb módszereivel állnak elő. Nézzük meg, hogyan jutottunk el oda a wifi hálózatok esetében, hogy ma már azokat is képesek megfigyelni, akik esetleg ellenálltak a hálózatra kötött kütyük csábító világának.
Kicsit kevesebb, mint két évvel ezelőtt jelent meg a wifi egyik bővített képességekkel rendelkező változata, a WiTrack, ami magyarra fordítva valahogy úgy hangozna, hogy „wi(fi) követés” és ami egy Wi-Vi nevű MIT találmány továbbfejlesztése.
A Wi-Vi lényege, hogy a kutatók, dupla jelek segítségével, képesek egy fal mögötti célpont mozgását követni, annak pontos képét azonban nem tudták meghatározni.
A WiTrack ezzel szemben nagyon pontos helymeghatározásra képes, mégpedig rádiójelek segítségével. Az MIT így magyarázza a módszert:
A WiTrack különleges rádiójelek segítségével határozza meg egy személy helyzetét és mozgását. A rendszer több antennát használ, egyet jeladásra és hármat a beérkező jelek vételére.
A különböző antennák között leadott és fogadott jelek segítségével kirajzolja a felhasználó alakját, a testről visszaverődő jelek alapján pedig meghatározza az antenna és a személy közötti távolságot. A vezeték nélküli jelekre támaszkodó nyomkövető módszerekhez képest a WiTrack jelentősen pontosabb mozgáskövetésre képes.
Az MIT a rendkívül olcsónak számító technológia hihetetlen előnyeit ecseteli és nem meglepő módon egyetlen negatívumot sem említ. Még a videojátékok kedvelői számára is van néhány bátorító szava:
Képzeljük el, hogy kedvenc játékaink, például a CAll of Duty vagy a Battlefield során úgy irányíthatjuk virtuális hadseregünket, hogy közben szabadon járkálhatunk a lakásban.
Igen, képzeljük el milyen csodálatos lesz, ha a fiatalok még jobban rászoknak ezekre a játékokra, miután már a számítógéptől távol se kell majd felfüggeszteniük virtuális életüket…
WiTrack
Az igazi marketing fogás azonban még csak ezután következik:
A kutatók úgy gondolják, hogy a Wi-Vi segítségével lehetséges lesz túlélők után kutatni egy összeomlott épületben, vagy számon tartani és nyomon követni a bűnözőket. A Wi-Vi olcsó, kompakt és könnyű, így a kiskereskedelmi felhasználók számára is ideális lehet a személyi biztonság területén.
Az MIT azóta egy WiZ nevű, továbbfejlesztett rendszerrel is kijött, amiről az Extreme Tech a következőket írta:
A testen hordott számítógépek korában a WiZ komoly szerepet játszhat az emberek mozgásának és életjeleinek követésében, főleg, hogy mindezt bármilyen külön kütyü nélkül megteheti. Nem túl nehéz egy olyan hálózatot elképzelni, amiben mindenkinek a mozgását követik egy adott területen belül, kiegészítve például egy személyazonosításra is alkalmas jelrendszerrel. Ez egyaránt jó hír azok számára, akik imádják folyamatosan mérni sportteljesítményüket agy figyelni egészségüket, és Nagytestvérnek is, aki semminek sem örül jobban, mint amikor alattvalóit energiatakarékosan tarthatja szemmel.
A GIGAOM nagyon találóan így vezette fel a témával kapcsolatos cikkét: „a bújócskának végleg vége”.
Forrás: activistpost.com
http://idokjelei.hu/2015/06/az-uj-wifi-rendszer-akkor-is-kovet-ha-nincs-nalunk-mobil/

Szomszédolás

Sztyepan Poltorak kijevi hadügyér Nyalókakirály minden hit-és trónhű alattvalóra ma ráhozta a szívbajt.
Donbassz hadserege 42 500 főt számlál, és 556 tankot! Ez egy akkora erő, amely egy átlagos európai országnak bőven elegendő! És ez az erő akar rárohanni Őfelsége birodalmára. A Medve segítségével!-riogatta az udvaroncokat Poltorak. Majd azzal a döbbenetes hírrel állt elő, hogy az orosz védelmi miniszter nem akar vele beszélni. “Hívogatom-hívogatom telefonon Szergej Sojgut, de mindig csak azt mondják, hogy nincs ideje”-kesergett Nyalókakirály hadügyére.
Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jót mosolyoghatott Poltorak rémisztgetén. Az orosz külügyminiszter abbéli gyanújának adott hangot, miszerint Kijev a G7 csúcsösszeröfenet alkalmából kész tények elé akarja állítani a díszes családot, hogy bizony “valahogyan” bele kell keveredniük közvetlen módon is a donbasszi “buliba. Szergej Lavrov szerint a folyamatos kijevi provokációk és a támadások megnövekedett számából legalábbis erre lehet következtetni.
Pavlo Klimkin kijevi külügyér is tovább szomorította az egyre lohadó lelkesdésű majdanovcikat. Szerinte ugyanis Belorusszia előbb lesz tagja az EU-nak, mint Valcman birtoka!
ltp
Donbasszban viszont-könnyen elképzelhető hogy éppen a G7-ek közös ülése okán-Nyalókakirály latortüzérsége csendesebbem múlatta az időt, mint az szokása. CSAK “mérsékelt” intenzitással gyilkolászták a civileket, azt is inkább a frontszakasz középső részén, Gorlovka és Donyeck táján.
Ma főként a Donyeck szomszédságában fekvő Oktyrjabszk falu szerepelt a menüjükön. Az EBESZ “kikémlelte”, hogy Opitnojéból ágyúzták a falu vasútállomását.

Persze azért Donyeck és Gorlovka sem “unatkozott” a valcmanista latortüzérség visszafogottsága miatt. A martalócok gondoskodtak attól, hogy mindkét város és környéke érezze: ők ott vannak!
A frontvonalon egyébként szerte-széjjel voltak összecsapások. Többnyire kézifegyverekkel és rakétagránátokkal zaklatták egymást a népek. Egyedül Sirokinonál volt némi latortank mozgolódás, de miután egyet “megsebesített” a milicia, visszakoztak a többiek is.
Volnovaha és Dokucsajevszk között Bogdanovkánál is volt egy rövis ideig tartó adok-kapok ma kora délután.
Vaszilkovban viszont melegszik a helyzet óráról-órára. Nem igazán bírtak a kőolajbázison keletkezett tűzzel a tűzoltók. Annyit már megállapítottak, hogy technikai hiba okozta a tüzet.
Turcsinov Hiéna is a helyszínre érkezett Nemzetbiztonsági Tanácselnöki hivatalából kifolyólag, és hallgatta meg a védekezési munkálatokat irányító Zorjan Sirjak jelentését. Az sok biztatót nem mondhatott neki, mert azonnal kiadta a parancsot, hogy a bázistól nem messze lévő repülőtérről menekítsék el gyorsan Maradék-Ukrajna légierejének ott tanyázó maradék MiG-29-es állományát. Komolyabb a gond a reptér melletti hadianyagbázissal. Azt nem tudják elreptetni mint a repülőgépeket, de jó esély van arra, hogy az mégis repülni fog. Széljárás kérdése csupán az egész.

Mindeközben Kijevben ma délután fekete eső esett a vaszilkovi tűz miatt.
Ám milyen a sors? Az Orosz Sürgősségi Helyzetek Minisztériuma azonnali és hathatós személyi és technikai segítséget ajánlott fel a kijevi “partnerminisztériumnak” a katasztrófahelyzet megszüntetésére. És hogy mennyire súlyos a helyzet azt jelzi az is, hogy Kijev nem utasította vissza az ajánlatot! De még “gondolkodnak” rajta!
Amit viszont Kijevben ma délután határozottan “beigértek”: amennyiben orosz katonai repülőgépek megkísérlik Maradék-Ukrajna légterén keresztül megközelíteni Dnyesztermelléket, úgy lelövik a gépeket! Valcmanék nem tréfálkoznak ám!

https://balrad.wordpress.com/2015/06/09/szomszedolas/

Berobbanhat Macedónia?

A Gazprom orosz energetikai cég megállapodott török partnereivel a gázszállítások összes feltételéről. Ezt ma Alexander Medvegyev, a vállalat elnökhelyettese jelentette be, hozzátéve, hogy a török Botas vállalattal is sikerült előzetes megállapodást elérni a gázárkedvezmény mértékéről.
Oroszország és Törökország a következő hetek során egy új kormányközi megállapodásban rögzítheti a Török Áramlat projekt összes részletét. Az új gázvezeték a Brüsszel aknamunkája miatt meghiúsult Déli Áramlat megfelelője, módosított nyomvonallal, hozzárendezve az utóbbi évek során történt geopolitikai fejleményekhez.
Oroszország 2014 decemberében jelentette be, hogy kivonul a Déli Áramlat projektből, miután Brüsszel évtizedes aknamunkával és adminisztrációs akadályokkal végleg ellehetetlenítette a projekt megvalósítását. Tavaly november végén orosz delegáció járt Törökországban, ahol döntés született a Török Áramlatról mint alternatív projektről. November végi hírek szerint az új projekt részeként a két ország elhagyja a dollár és euró használatát a gáztranzitban, ehelyett a török és orosz nemzeti valutát fogják használni a kifizetések bonyolításakor. Vlagyimir Putyin orosz államfő Törökországból nyilatkozva jelentette be az új projekt megkezdését, majd Recep Tayyip Erdogan látványos Amerika-ellenes retorikát kezdett, ami arra utalt, hogy Törökország olyan, jelentős előnyt kapott az új energetikai együttműködéssel, ami hosszú távon gazdasági ellensúlyt képezhet az amerikai befolyással szemben. Ennek hatására Ankarába utazott Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, hogy meggyőzze a török kormányt arról, “jobban tenné, ha nem üzletelne az oroszokkal és nem kacsintgatna kelet felé”.
Erdogan Amerika-ellenes retorikája Mogherini látogatását követően mérséklődött, és Törökország szándékosan Oroszország számára elfogadhatatlan mértékű gázárkedvezményt követelt, amivel a tárgyalások átmenetileg holtpontra jutottak.
Erről a holtpontról hónapokon át nem mozdult el a tárgyalássorozat, miközben európai és amerikai részről a Nabucco projekt feltámasztására történtek próbálkozások. Moszkva végül törökországi magánvállalatokkal tudott megállapodásra jutni, melyek elfogadták az ajánlott gázárkedvezményt. Az állami többségi tulajdonú Botas vállalattal csak most körvonalazódik a megállapodás, miután egyértelművé vált, hogy az jelentős piaci hátrányba juthat, mert Oroszország állami együttműködés híján kizárólag magánvállalatokon keresztül exportálná a gázt.
A tárgyalássorozat során egy ponton sikerült áttörést elérni, amikor is a két fél megállapodott a Török Áramlat építési munkálatai megkezdésének időpontjáról. Amerikai részről a tervezett projekt nyomvonala mentén azonnali beavatkozás történt; még a megállapodás napján radikalizálódott egy kormányellenes tüntetés Macedóniában, az összecsapás során több mint 30 rendőr megsebesült, 8 rendőr pedig életét vesztette egy fegyveres összecsapásban, miután ismeretlen fegyveresek elfoglaltak egy rendőrőrsöt. Macedóniában az ellenzéki sajtó szintén azt követően kezdett kiszivárogtatásokkal a kormányellenes hangulat fokozásába, miután megkezdődtek a Török Áramlatról folytatott tárgyalások.
Május 30-án Panagiotisz Lafazanisz görög energiaügyi miniszter kijelentette, hogy Görögország is amerikai nyomásgyakorlásnak van kitéve a Török Áramlat miatt, és Washington el akarja érni, hogy ne adják meg a projekt építési engedélyét.
A közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy Washington szisztematikusan, a projekt nyomvonala mentén próbálja ellehetetleníteni az új energetikai együttműködést, ami lehetővé tenné, hogy Európa mentesüljön az amerikai befolyás alól. Washington ehelyett olyan gázprojektet akar ráerőltetni az Európai Unióra, ami állandó háborús övezetekből biztosítaná az Európai Unió gázellátását, ami így az USA közel-keleti jelenlététől, az amerikai katonai erőtől függene. Ahogy Macedóniában a projekt építéséről megállapodásra reakcióként robbant be a mesterségesen gerjesztett, kaotikus helyzet, valószínűsíthető, hogy a mai megállapodás miatt is újabb tragikus események történnek a Török Áramlat nyomvonala mentén. A Török Áramlat ellehetetlenítése ugyanis az egyetlen biztosítéka annak, hogy Washington megőrizze európai befolyási övezetét, ami hosszú távon az amerikai katonai erőre lenne utalva.


http://hidfo.ru/2015/06/berobbanhat-macedonia/

Proxy War? (Helyettes háború?)

Mig a helyzet Donbasszban többè-kevèsbè a megszokott, addig dèlnyugat Ukrajnàban az esemènyek az eszkalacio irànyàba vettek fordulatot.

Sokan hallottak arrol, hogy Porosenko Szaakasvilit nevezte ki az Ogyesszai Règio kormànyzojàvà. A hir hallatàra sokan megdöbbentek. E kinevezès komikus ès nevetsèges oldala mellett van egy vèszjoslo oldala is. Ezzel kapcsolatban különösen hàrom dolog ad aggodalomra okot.

Elöször: Ogyesszàt maguk az ukinàcik tartjàk az egyik “legveszèlyesebb” vàrosnak, mivel a vàros ès környezetènek lakossàga egyèrtelmüen oroszbaràt ès nàciellenes. Az itt tartozkodo nàcik tulnyomo többsègèt az orszàg màs rèszeiröl “importàltàk”. Jelenleg a vàrost szilàrdan az ellenörzèsük alatt tartjàk Gestapo szerü modszereiknek köszönhetöen. A lakossàg egyre inkàbb megveti ès gyülöli öket. Ez a Kolomojszkij vezetèse alatt àllo “mob” mèg mindig a leglènyegesebb helyi erönek szàmit. Sok elemzö vèlemènye szerint èppen ez volt Szaakasvili kinevezèsènek az oka. Szaakasvili tènylegesen egy US bàbu ès ezèrt nem fog Kolomojszkijjal semmifèle egyezkedö tàrgyalàsba bocsàtkozni, hanem minden Kolomojszkij ellen irànyulo utasitàst hüsègesen vègrehajt. Màsszoval, itt az ukinàcik ès az US kontrollàlta gegszterek között folyik majd a harc a hatalomèrt a tulnyomoan oroszbaràt lakossàg közepette.
Màsodszor: Milyen adottsàgok minösitik Szaakasvilit a kormànyzoi tisztsègre? Ezek meglehetösen nyivànvalok; egyrèszt Oroszorszàg ès az oroszok irànt èrzett veszett gyülölete, màsrèszt pedig az, hogy US gazdài parancsàt hajlando vakon teljesiteni. Tovàbbi minösitèsèt kèpezi a civilek ès a bèkefenntarto erök mèszàrlàsàban valo jàr-
tassàga. Kinevezèsènek talàn legfontosabb cèlja Ogyesszàt USA fennhatosàg alà vonni. Mièrt kell az US-Navy-nak Ogyesszànàl horgonyozni? Ime, ezèrt.
Harmadszor: Transznyisztria Moldàvia ès Ukrajna között huzodo hosszu, keskeny terület. Dèli rèszèn fekszik Toraszpol. Ogyessza ès Toraszpol közötti tàvolsàg alig 100 km. Ogyessza a kijevi junta szàmàra stratègiai fontossàgu. Innen kiindulva nemcsak Transznyisztriàt tudja könnyen megtàmadni, hanem minden orosz kisèrletet meg-
hiusithat transznyisztriai eröinek utànpotlàsàban.
Transznyisztria jelenleg teljes blokàd alatt àll; nyugaton az USA ellenörizte Moldàvia (tàmogatva az USA bèrenc Romaniàtol), keleten a nàci Ukrajna hatàrolja. Földrajzi fekvése miatt a kis orszàg vèdelme lehetetlen, különösen akkor, ha egyidejüleg mindkèt oldalon tàmadàs èri. Az tèny, hogy Transznyisztria 1990 ès 1992 közötti függetlensègèrt folytatott hàborujàban a 14. orosz hadsereg kènyszeritette ki a harcok beszüntetèsèt. De akkor Ukrajna semleges, Moldàvia pedig igen gyenge volt.
Habàr Moldàvia mèg mindig gyenge ès Transznyisztria hadserege jobban kikèpzett, jobban felszerelt ès föleg jobban motivàlt, de most a veszèly mindkèt oldalrol fenyegeti.

A kijevi junta 1 èv ota kèsziti elö Transznyisztria megtàmadàsàt. Ugyanugy mint keleten az orosz hatàrnàl, itt is elkezdtek a közös hatàr mentèn pàncèlosok ellen àrkokat àsni, mintha a kicsi Transznyisztria (500 000 lakos) akarnà az oriàsi Ukrajnàt (44 000 000 lakos) megtàmadni.
árok
Felesleges emliteni, hogy egy ilyen “vèdelmi intèzkedès” föleg a veszèlyèrzès kivàltàsàra szolgàl. Ez pedig egy ideàlis tàptalajt kèszit elö egy “hamis zàszlos” müveletre vagy egy megelözö csapàsra.
Mig Donbasszban Oroszorszàgnak van földrajzilag hatalmas elönye, addig Transznyisztria esetèben minden elöny a Birodalom (USA) oldalàn àll.
Oroszorszàgnak elmèletileg az a lehetösège, hogy a levegöböl làtja el Transznyisztriàt, mint ahogy 1948-49-ben a berlini krizis idejèn az amerikaiak tettèk (“Rosinenbomer”). Az 1948-49-es ès a mostani helyzet azonban dràmaian különböznek egymàstol.
1948-49-ben senki sem akart igazàn hàborut, most azonban a kijevi junta kètsègbeesetten hàboru kirobbantàsàn mesterkedik. Az ukràn rezsim – adottsàgok hiànyàban – egy orosz lègi hidat nem tudna megakadàlyozni. De Moldàvia kijelentheti, hogy Oroszorszàg behatolt a területère, Ukrajna pedig azt àllithatja, hogy orosz gèpek lègterèt megsèrtettèk. A szövetsègesek (USA+NATO) elhatrozhatjàk Patriot rakètàk bevetèsèt vagy repülèstilalmi zona lètesItèsèt. A tilalom betartsàt termèszetesen a szövetsègesek ellenöriznèk.
Nem valoszinü, hogy az USA ès a NATO Transznyisztria miatt hàborut kezdenek Oroszorszàggal. Amit feltehetöen akarnak, az egy helyettes hàboru (proxy war) Ukrajna ès Oroszorszàg között (USA+NATO ès Oroszorszàg közötti hàboru helyett). Ennek a lehetösège Transznyisztriàval kapcsolatban inkàbb valoszinü, mint Donbassz esetèben.
Egyesek Putyint Ogyessza, Novorosszija ès Sziria cserbenhagyàsàval vàdoljàk. Az orosz nèp nem azèrt vàlasztotta Putyint elnökènek, hogy az egèsz vilàgot megmentse, hanem azèrt, hogy Oroszorszàg èrdekei mellett àlljon ki.
Egy esetleges ukràn-transznyisztriai hàboru esetèn sincs Oroszorszàgnak lehetösège nyiltan beavatkozni. Ez egyèrtelmüen hàborus cselekmènynek szàmitana ès csak az anglo-cionistàk malmàra hajtanà a vizet.
Egyetlen jàrhato ut Oroszorszàg szàmàra a kijevi junta mielöbbi megdöntèse fedett (nem èszrevehetö, tikos) müveletek segitsègèvel ès Ukrajna nàciktol valo megtisztitàsa.
Forràs: vineyardsaker.de

Felgyulladt egy olajtározó Kijev közelében

Felgyulladt egy olajtározó Ukrajnában, a Kijev régióban – az ukrán vészhelyzetek minisztériuma szerint tucatnyian megsérültek a balesetben, és mostanáig nem tudták stabilizálni a helyzetet.
A minisztérium közleménye szerint öten sérültek meg a baleset során, majd a helyszínre kiérkező tűzoltók közül is többen áldozatul estek. A BRSM-Nafta olajtározójánál történt katasztrófa eddig nyolc olajtartályt érint, és bár hétfő délután óta folyamatban van az oltás, kedd délelőttre a tűz kiterjedt. Arszen Avakov belügyminiszter szerint hat tűzoltót kórházba szállítottak súlyos égési sérülésekkel, egy újabb csoporttal pedig megszakadt a kapcsolat, azóta is keresik őket.
Ma reggeli hírek szerint a tűz eddig nyolc, 900 köbméter kapacitású tartályra terjedt ki, valamint számos kisebb tározóra. A minisztérium korábbi közleménye szerint még csak hét tározó volt érintett, tehát a tűz továbbterjed, és egyelőre nem tudják kordában tartani. A katasztrófa elhárításán összesen 300 fő dolgozik, több mint 60 gép bevonásával.
A Kijevtől mintegy 40 kilométerre található olajtározó a BRSM-Nafta kijevi központú vállalat tulajdonában van, ami az ukrán olaj- és gázipar meghatározó szereplője, az ország egészén benzinnel és dízellel látja el a töltőállomásokat.
Egyelőre nincsenek információk arra vonatkozóan, hogy bizonyítottan véletlen baleset, vagy terrortámadás történt-e. Ugyanakkor a katasztrófa több, közelmúltbéli eseménnyel is kapcsolatban állhat. Tény, hogy a nyugati országoknak az ukrán kormány eltávolításában segédkező extrémista csoport, a Jobb Szektor vezetője korábban kilátásba helyezett ehhez hasonlatos támadásokat. 2014 márciusában Dimitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője azzal fenyegetőzött, hogy egy Oroszországgal kezdődő konfliktus esetén szabotálni fogják az Európába irányuló gázvezetékeket, és támadásokat hajthatnak végre a kritikus infrastruktúra ellen.
A Jobb Szektor egy vélhetően nyugati titkosszolgálatok ellenőrzése alatt álló extrémista csoport, ami az európai szélsőjobboldali szervezetekkel ellentétben nem ismeri el az állam erőszakmonopóliumát. Miközben az európai szélsőjobboldali szervezetek egy része – a hazafias alapállás miatt – az ország stabilitásának fenntartása mentén cselekedne egy idegen felforgatás esetén, a Jobb Szektor az ukrán kormány ellen fordult, amikor idegen hatalmak megkezdték az állam destabilizálását.
Eközben az eset kapcsán nem csak az extrémista csoportok működése, de az oligarchák érintettsége is felmerülhet. 2015 márciusában Petro Porosenko leváltotta kormányzói posztjáról Igor Kolomojszkijt, Dnyipropetrovszk kormányzóját. Az államfő szerint az oligarcha magánhadsereget tart fenn, és fegyveresei bevonultak egy állami energetikai cég irodájába, ahol Kolomojszkij saját emberét akarta az igazgatói székbe ültetni.
Mára egyértelműen látható, hogy Ukrajnában az állam nem rendelkezik erőszakmonopóliummal. Fennáll annak veszélye, hogy az ehhez hasonló esetek a közeljövőben megszaporodhatnak, ami hazánk számára is fokozott biztonsági kockázatot jelent.


http://hidfo.ru/2015/06/felgyulladt-egy-olajtarozo-kijev-kozeleben/

Nem úgy mint az átkosban…!

Egyre erősebb bennem a meggyőződés: aki rémüldözni akar, ne zombikat nézzen a televízióban! Inkább próbálja ki, milyen napjainkban Magyarországon olyan betegnek lenni, akinek az egyetlen, gyógyuláshoz vezető út a műtét.
átkos
Az előjegyzésről, várakozásról már nem is beszélek. Habár… Ha mondjuk a kedves beteg kap egy kis influenzát, és igaz, hogy már nem lázas, de még köhög, akkor nem operálják, ám a várakozási idő újból indul.
No, elérkezik a „nagy nap”, hat órás műtét, mert bonyolultabb, mint hitték. Aztán intenzív, majd vissza a betegszobába. Mindez gyorsabban zajlik, mint az „átkosban”. Remélhetőleg tényleg csak arról van szó, hogy azóta sokat fejlődött az orvostudomány!
De jönnek a friss hasműtéteseknél szokásos bajok: nem indul meg a bélműködés, felfújódás, erős fájdalmak. Az infúzió nem sokat segít, de sebaj! A nővér segítőkész: lop két Germicid kúpot a csecsemő osztályról, a felfújódás elleni gyógyszerért meg kiszalad a beteglátogató barátnő a legközelebbi patikába.
És elérkezik a nagy nap: haza lehet menni! Igaz, két nap múlva irány vissza, varratszedésre. És erre is sor kerül – habár a művelet a vártnál jóval kellemetlenebb. Az orvos elnézést kér, mondván, rossz a csipesz, életlen az olló. Majd hozzáteszi: persze, ha a kedves beteg hozott volna egy éles ollót… Mire a kedves beteg: ha ezt tudom, hozok, sőt, még maguknak is adom… A dréncső helye még nem forrt össze. Gézlap kerül rá, majd a doktor rögzíti azt a beteg bugyijával, ugyanis ragtapasz nincs a sebészeten… Miért is lenne?!
Nem dicsekvésnek szánom, csak közlöm: engem nagyon sokszor operáltak abban a bizonyos „átkosban”, még a múlt században. Ám az összes műtétemmel nem volt annyi gond, mint ezzel az eggyel, amelynek szenvedő alanya a lányom volt…
(Körmendi Zsuzsa)

Donbassz frontjain állandó-de a múlt hetiekhez képest-kevésbé heves összecsapások zajlottak mára virradóan.

A latortüzérség persze munkálódik, de azok is visszafogottabban. Mindezek dacára, azért hullott a férgese rendesen.
Krasznogorovka mellett tegnap kora este hét valcmanista lator egészsége károsodott végzetesen, amikor egy harckocsiaknára futott az őket fuvarozó BMP

Artyemovszknál csak két martalóc adta ki a páráját, mert nem jegyezték meg jól, hogy hová is telepítették saját aknáikat. Furikjukkal ők is felrobbantak.
akn
Marjanka közelében a krasznogorovkaihoz kísértetiesen hasonló eset történt. Ott is egy lator BMP futott harckocsiaknára. Itt fél tucatnyi bandita harapott fűbe.
lőtt

Gorlovkánál ma hajnalban két BMP olvadt le, és 13 kijevi bérgyilkos pusztult el egy kudarcot vallott rohamszerűségben. A kísérletező kedvű banda fele veszett oda. A többiek ezt látva gyorsan visszavonultak.
Ezt megelőzően az éjszaka folyamán persze a valcmanista latortüzérség ágyúzta Gorlovkát.
Az éjszaka egyébként az Artyemovszk-régióban volt talán a leghangosab. Szemigorje, Pervoje Maja és Leninszkoje térségében oda-vissza alapon működtek a tüzérségi lövegek.
Donyeck “Kijev” kerülete kapta mára virradóan a legtöbbet Avgyejevka latortüzéreitől.
A donyecki repülőtér-közelebb lévén Avgyejevkához-ezen az éjszakán sem unatkozott.
Sirokino viszont mára virradóan igen heves pribéktüzér ostromot élt át. A település vasúti pályaudvara volt a fő célpont.
Az Artyemovszktól-Luganszkig terjedő térség felett jelentések szerint úgy rajzanak a latordrónok, mint a seregélyek. Éjjel-nappal repülnek.

Ma Kijevben zajlik egy NATO-Maradék-Ukrajna egyeztetés. Pavlo Klimkin udvari külügyér egyből azzal indította házigazdaként a napot, hogy bejelentette: Maradék-Ukrajna és Oroszország a mai naptól fogva ellenségek.
Ugyanakkor roppantul sérelmezte, hogy az északi szomszéd Belorusszia olyan barátságtalan lépést tett a valcmani birtokkal szemben, mint a déli határvédelem megerősítése.
luk
Nem is érti Klimkin és a Gazda, hogy ez miért van?
https://balrad.wordpress.com/2015/06/09/donbassz-hirei-14/

A terrorizmus fő oka a hibás amerikai külpolitika

John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója elismerte, hogy az Egyesült Államok külpolitikája néha a terrorizmus kiváltó okává válik.
“Úgy gondolom, az elnök biztosítani akarta, hogy cselekedjünk, amikor csak tudunk, hogy megvédhessük ezt az országot. Azt azonban el kell ismernünk, hogy néha az érintettségünk vagy közvetlen beavatkozásunk csak újabb nemzetbiztonsági kockázatokat hoz létre.”
Brennan részéről ez egy jelentős véleményváltozás, öt évvel ezelőtt ugyanis még egészen máshogy nyilatkozott a nyilvánosság irányába. Akkor még az elnök terrorelhárítási tanácsadójaként működött, és a médiának adott nyilatkozatok során többnyire úgy beszélt a terrorizmus problémájáról, mint előzmény nélküli, önmagában létező fenyegetésről, amit kezelni kell. 2010-ben egy nigériai állampolgár próbált felrobbantani egy utasszállító repülőgépet Detroit felett. Az ügy igen nagy visszhangot vert, és akkor Brennan a sajtónak nyilatkozva teljesen indokoltnak nevezte az utóbbi évtizedekben folytatott intervencionalista politikát.
Ugyanakkor az eset már akkor közvetlen visszavezethető volt az Egyesült Államok korábbi katonai beavatkozásaira. Umar Faruk Abdulmutallab, az elfogott terrorista ugyanis egyértelműen megindokolta a hatóságoknak, miért akarta felrobbantani a repülőgépet; indokként az Egyesült Államok katonai beavatkozásait és az Izraelnek biztosított támogatásokat nevezte meg, melynek következményeként muszlimok halnak meg. Elfogását követően indokként a Jemenben, Irakban, Szomáliában, Afganisztánban végrehajtott beavatkozásokat nevezte meg, ahol muszlim civilek, főként nők és gyermekek vesztették életüket az amerikai beavatkozás, vagy az Izraelnek biztosított amerikai támogatás miatt.
Az ügy során bebizonyosodott, hogy a terrorista nem az Egyesült Államok ellen ok nélkül  táplált gyűlöltből fakadóan cselekedett, hanem a muszlim közösségekkel vállalt szolidaritás volt az elsődleges motivációja, melyek az amerikai külpolitika következményeként kerültek kilátástalan helyzetbe, és minden egyes újabb beavatkozásnál rengeteg volt a civil áldozat. Ez a motiváció eleve nem létezett volna, ha az Egyesült Államok nem a világ más országaiban próbál kontrollhelyzetbe kerülni, hanem saját határait védelmezi.

http://hidfo.ru/2015/06/a-terrorizmus-fo-oka-a-hibas-amerikai-kulpolitika/

Izrael "piszkos bombákat" robbantott a beduin palesztinok által nagy számban lakott Negev-sivatagban

Press TV - Tel-Aviv nukleáris anyagot kevert össze robbanóanyaggal, hogy tesztelje a nyers nukleáris fegyver robbanását, egy a Hááretz napilap hétfői számában megjelent cikk szerint.

Egy rész az izraeli Dimona nukleáris üzemről a déli Negev sivatagban. AFP

A Green Field terv során 20 robbantást hajtanak végre, a sugárzás szintjét mini drónokkal mérik, a robbanás erejét pedig szenzorok segítségével állapítják meg, tette hozzá a jelentés.

Az izraeli hadsereg nem hajlandó kommentárt fűzni a kísérlethez.

A jelentés azt állítja, hogy a tervet a déli Dimona városában található atomerőmű munkatársai vezetik 2014-től a tesztsorozat négy évén keresztül.

Egy másik projektet is végeztek Red House néven, ami azt vizsgálta, hogyan lehet robbantás nélkül radioaktív anyagokat juttatni a zsúfolt területekre, tette hozzá a jelentés.

A cikk szerint radioaktív anyagokat kevertek vízzel, és egy nagy forgalmú bevásárlóközpontot szimuláló rendszer légtechnikai berendezésébe helyezték azt.

Izraelben széles körben elterjedt az a nézet, hogy 200-400 darab nukleáris robbanófejjel rendelkezik az ország, ugyanakkor mereven elzárkóznak a fegyverzetük és nukleáris létesítményeik bármiféle ellenőrzésétől, beleértve az Atomsorompó Egyezményhez való csatlakozást.


A radiológiai fegyver olyan eszköz, melynek célja az ellenség sugárzással való támadása, vagy az ellenség életterének, ivóvíz és táplálékforrásainak sugárzással való tönkretétele. A gyakorlatban az úgynevezett piszkos bomba jellegű fegyvereket sorolják e kategóriába. E fegyverek hagyományos (kémiai) robbanóanyagot használnának sugárzó anyag (pl. atomerőművek fűtőanyaga) szétszórására.


PersiaNews
PressTV

Ha Magyarországra jössz…! Ha-ha-ha…!

Szakavatott döbrögisták szerint a horda plakátkampánya olyan rosszul sült el, hogy az csakis Habony ötletgyáros fejéből pattanhatott ki! Ugyancsak a plakátbuli sikertelensége okán a további népszerűségvesztés miatt aggódó döbrögisták vélik úgy, hogy a hordát közröhej tárgyává tévő kampánnyal egy olyan fegyvert adtak a rivális politikai gengszterbandák kezébe, amit abból ők már kicsavarni nem tudnak.
Több aggodalmaskodó hordatag is osztja a Bal-Rad azon véleményét, hogy MIÉRT BUDAPESTRE KÖZPONTOSÍTOTTÁK ezeket az óriásplakátokat?-mintegy tettrekészségre sarkallva a liberális ellenmaffiák aktivistáit, akik viszont bőszen vetik rá magukat a plakátokra!
opl12 opl1 opl2 opl3 opl4 opl5 opl6 opl7 opl8 opl9 opl10 opl11
Külön röhögés tárgyát képezi már az internetre feltöltött rendőri jelentés, a plakátvigyázó rendőröktől.
jelentés
A plakátötlet megmozgatta az internet népének fantáziáját is. Beindult az internetes ötletgyár is, és pörög ezerrel.
ellp1 ellp2 ellp3 ellp4 ellp5 ellp6 ellp7 ellp8 ellp9 ellp10 ellp11
https://balrad.wordpress.com/2015/06/09/ha-magyarorszagra-jossz-ha-ha-ha/

Valcman stoprendelete az orosz hadsereg számára

Nyalókakirály tegnap Kijevben szignálta azokat a törvényeket, amelyekkel birodalma felbontotta egyezményeit Moszkvával az orosz csapatok Maradék-Ukrajna területén történő áthaladásának engedélyezéséről a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaságba.

A megállapodások felbontásáról szóló törvényeket május 21-én fogadta el a kijevi Rada. Az egyezmények 1995 novembere óta voltak érvényben. A kijevi birodalom joggyakorlata szerint a jogszabályok azután lépnek életbe, hogy a kijelölt uralkodó-jelen esetben Valcman-azokat aláírta, és megjelentek a hivatalos közlönyökben, ami általában az aláírást követő napon meg is történik. Eszerint mostantól az orosz fegyveres erők sem vasúton, sem közúti vagy légi járműveken nem szállíthatnak katonákat, illetve katonai szállítmányokat Maradék-Ukrajna területén keresztül.
A Dnyesztermelléken általánosan elfogadott vélekedések szerint jelenleg nagyjából másfél ezer orosz békefenntartó tartózkodik, és az állomány tagjait félévente váltják.
A Dnyeszter Menti Köztársaság a Szovjetunió felbomlása után szakadt ki Moldovából. Függetlenségét 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki az erről szóló sikeres népszavazás után.
A Dnyeszter folyótól keletre fekvő keskeny földsávon létező köztársaságban javarészt moldovai románok, ukránok és oroszok laknak közel egyenlő arányban.
Lehetne úgy is fogalmazni most, hogy igencsak érdekes fejlemények mehetnek végbe Maradék-Ukrajnában, már akár a közeljövőben is. Lengyelország és a balti miniállamok területén nagyszabású hadgyakorlatba kezdett ismét a NATO nevű latorszövetség. Dúl egy a Magyarország területét is lefedő latorszövetségi “logisztikai” hadgyakorlat, és ezekkel párhuzamosan Románia területén és a Fekete-tenger vizein a “demokrácia védpajzsa” csörtet. És hát ugye a készülődés Transznyisztria határán!-amelynek egyik fő koordinátora a Soros-kalandor és politikai bűnöző Szakácsvili-szintén nem elhanyagolható tényező.
Eközben pedig a nyugati világ attól hangos, hogy a Medve vérszomjas lihegése hallatszik már Washingtonban is.



https://balrad.wordpress.com/2015/06/09/valcman-stoprendelete-az-orosz-hadsereg-szamara/

Megelőző rakétacsapás: Moszkva magyarázatot követel a Pentagontól

Magyarázatot követel az orosz védelmi minisztérium a Pentagontól Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének állítólagos kijelentésére, amely szerint az Egyesült Államok robotrepülőgépeket és ballisztikus rakétákat telepítene Európába és Ázsiába, hogy szükség esetén megelőző csapásokat mérjen Oroszországra - jelentette be kedden Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes.

Az orosz védelmi minisztérium tudni szeretné, hogy mi a Pentagon hivatalos álláspontja Dempsey kijelentéséről. Az orosz tárca szerint az amerikai tábornok által - állítólag - felvázolt intézkedések azt jelentenék, hogy az Egyesült Államok kihátrál a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták Európából való kivonásáról szóló, 1987-ben megkötött szerződésből (INF) - mondta az orosz miniszterhelyettes.
Kattintson és nézze meg az orosz arzenált!

Az amerikai közepes és rövid hatótávolságú rakéták visszatelepítése Európába és más olyan térségekbe, ahol azok közvetlen veszélyt jelentenének Oroszországra, "negatív hatást gyakorolna a globális biztonságra és stabilitásra" - mondta Antonov.

Emlékeztetett, hogy Oroszország nem egyszer kinyilvánította, kitart az INF-szerződés mellett. "Megerősítjük, hogy ma is készek vagyunk a szerződés betartásában felmerülő problémák szakmai megvitatására". Hangsúlyozta, hogy szakértőknek a konkrét tényeket kell megtárgyalniuk, nem pedig a szerződésbe foglaltak "feltételezett megsértését".

Az AP amerikai hírügynökség Pentagon-tisztségviselők kongresszusi meghallgatására hivatkozva korábban azt írta: az amerikai kormány egy sor válaszintézkedést mérlegel amiatt, hogy Oroszország megsértette a hidegháború idején megkötött egyik nukleáris megállapodásukat. Az orosz hadsereg ugyanis állítólag földről indítható, a szerződés által tiltott hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek repüléstesztjét végzi. Oroszország cáfolja a szerződés megszegését, és azt állítja, hogy a rakétavédelem tervezett kiépítésével ezt éppen az Egyesült Államok követi el. Egyebek között azt mérlegeli, hogy rakétákat telepítsen az európai szárazföldre, amelyekkel megelőző csapást mérhetnének orosz fegyverekre.

Az AP ugyanakkor elismerte, hogy Washington ezzel kapcsolatban nem tett hivatalos bejelentést, csak utalások hangzottak el.



MTI

Elképesztő árakon utaznak az állami vezetők

A kormány közzétette, hogy mennyiért és hova utaztak a Miniszterelnökség államtitkárai és helyettes államtitkárai. A számok rémisztőek.
2014. június 6-a és 2015. május 20-a között rengeteg hivatalos úton vettek részt a Miniszterelnökség vezetői, ezek között talán Brüsszel volt a leggyakoribb célpont.
joe
Homályos adatok, ködös repülések
A listán olyan tételek szerepelnek, mint Sonkodi Balázs államtitkár 503.700 forintos luxemburgi útja. Sonkodi Balázs Berlinbe sem volt képes félmillió forint alatt elrepülni, ami már csak azért is furcsa, mert külön vadászni kell az olyan jegyekre, mint amilyen az övé volt, ami a magyar adófizetőknek 512.500 forintba került.
Szalay-Bobrovinczky Vince helyettes államtitkár Németországba több mint 360 ezerért, Belgiumba pedig több mint 280 ezerért utazott.
Egetverő napidíjak
Latorcai Csaba helyettes államtitkár egy franciaországi útja során csakinem 70 ezres napidíjat kapott, és szintén a listáról tudjuk, hogy Brüsszelbe akár 378.500 forintért is el lehet repülni, ha valaki elég ügyes, és időben megtalálja a létező legdrágább jegyet. Ez Perényi Sigismund Péter helyettes államtitkár munkatársainak sikerült is.
Szintén Perényi Sigismund Péter nevéhez fűződik az a 2015.03.05-én lebonyolított egynapos út is, amiért 303.700 forintot fizettek. A közzétett táblázatban egyébként egyáltalán nem számít kirívó adatnak a 2-300 ezres európai jegyár, ezekből rengeteget találtunk. A napi 20-60 ezres napidíjakért sem kell sokáig böngészni a táblázatot.
(origo)