Donald Trump amerikai elnök kifejezte támogatását annak kapcsán, hogy Kínában eltörlik az elnöki poszt betöltésére vonatkozó időbéli korlátozást, és azt mondta, ez az Egyesült Államok számára is járható út lenne.
Kínában február végén a Kommunista Párt Központi Bizottsága javasolta azon szabályozás eltörlését, ami előírja, hogy az elnök és alelnök nem töltheti be posztját két ciklusnál hosszabb ideig. Az amerikai elnök nem csak kifejezte támogatását a kínai intézkedés kapcsán, de egyúttal azt is elmondta, hogy követendő példának tartja azt az Egyesült Államok számára.
“Ő (a kínai elnök) már élete végéig elnök. Élete végéig elnök. Ő képes volt erre, hogy ezt megtegye, és jól teszi a dolgát. Úgy gondolom, ez remek dolog, egy napon talán mi is megpróbálkozhatunk ezzel” – mondta Trump egy floridai felszólalása során, a CNN beszámolója szerint.
Korábban a Fehér Ház már kiadott egy közleményt, miszerint Kínán múlik, hogy a saját országukban hogyan határozzák meg az elnöki poszttal járó jogosultságokat, és ebbe az Egyesült Államok nem kíván beleszólni.
A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee szerint “Kína kell döntést hozzon arról, mi a legjobb az országuknak”, bár Trump egyelőre az elnöki poszt időbéli korlátozását támogatja, ahogy azt a 2016-os kampány során is mondta.

http://www.hidfo.ru/2018/03/trumpnak-is-megtetszett-a-korlatlan-hatalom-otlete/