Moldova lakosságának többsége nem támogatja az Európai Uniós tagságot – egy szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a többség ehelyett az Oroszország által kialakított vámunióhoz csatlakozást részesítené előnyben.
Az Institute for Public Policy Research brit közvélemény-kutató cég megkérdezése során kiderült, hogy egy népszavazás esetén a moldovai lakosok 45,3%-a szavazna az orosz vezetésű vámunióhoz csatlakozásra, miközben csak 35,6%-uk támogatná az Európai Uniót. A bizonytalanok aránya 13,5%, és mindössze a megkérdezettek alig több mint 3%-a mondta, hogy nem venne részt egy ilyen népszavazáson.
Decemberben egy hasonló felmérés során szintén az derült ki, hogy a moldovaiak inkább a keleti unióhoz csatlakoznának – de az Európai Unió támogatottsága akkor még 39%-os volt. Az EU-tagság támogatottsága ráadásul fokozatosan csökken: 2003-tól idén áprilisig az EU-tagságot támogatók száma 70%-kal esett vissza.
Az Európai Unió 2014. júniusában írt alá társulási egyezményt Moldovával és Grúziával, abból a célból, hogy a két országot integrálják az európai piacra. Az ezzel szemben a moldovaiak többsége által támogatott alternatíva az eurázsiai vámunió, amit Belorusszia, Kazahsztán, Kirgiszisztán, Tádzsikisztán és Oroszország 1995-ben kezdett építeni, és 2014. májusában formálódott a Belorusszia, Kazahsztán és Oroszország által alapított Eurázsiai Gazdasági Unióvá.

http://www.hidfo.ru/2016/05/moldova-lakossaganak-tobbsege-nem-tamogatja-az-eu-csatlakozast/