2016. szeptember 8., csütörtök

Finnország úgy döntött, hogy mégis beengedi a migránsokat

finn-orosz-hatar-hidfo-ru
Finnország nem fogja megújítani az Oroszországgal kötött határőrizeti megállapodást, így a kerülő úton érkező migránsok nemsokára szabadon beutazhatnak az Európai Unió területére.
A Helsingin Sanomat finn napilap beszámolója szerint az orosz határon stabilizálódott a helyzet az eddig érvényben lévő határőrizeti megállapodásnak köszönhetően, emiatt a kormány nem tervezi az egyezmény megújítását. Paula Risikko belügyminiszter a lapnak nyilatkozva az mondta, hogy az átmeneti szigorítás módszere bevált, ma már nem érkezik kezelhetetlen létszámú menekülthullám ezen a határszakaszon.
A hat hónapig érvényben lévő megállapodás értelmében kizárólag finn, orosz, és belorusz állampolgárok léphettek át Lappföld határán. Ez a korlátozás októberig van még érvényben, ám meghosszabbítását nem tervezik, így ez a határszakasz is nemsokára szabadon átjárható lesz a migránsok számára.
Markku Kivinen, a Helsinki Egyetem orosz és kelet-európai kapcsolatokkal foglalkozó alapítványának elnöke azonban azt mondja, megengedhetetlen, hogy Finnország vezetői hamis biztonságérzetbe ringassák magukat, hiszen a migrációs válság máig zajlik Európában, és a migránsok alternatív útvonalakat keresnek, hogy bejussanak az EU területére. Szerinte meg kellene hosszabbítani az egyezményt, mert kizárólag ezáltal biztosítható, hogy ne kezdjen újra ugrásszerűen növekedni a Finnországban beadott menedékkérelmek száma.


http://www.hidfo.ru/2016/09/finnorszag-ugy-dontott-hogy-megis-beengedi-a-migransokat/

Hosszú távon is terrortámadás célpontjává váltak az atomerőművek

Terrorcselekmények elhárítására képzett különleges erők fogják védeni az atomerőműveket Belgiumban. A tömeges bevándorlás közepette a nukleáris létesítmények is a terroristák célpontjává váltak.
Az utóbbi hónapok során Belgium atomerőműveit 140 fős katonai személyzet védte. A De Morgen lap beszámolója szerint azonban az atomerőművek nem átmenetileg kerültek célkeresztbe, hanem hosszú távon is terrortámadás célpontjává váltak. A kormány döntést hozott arról, hogy a nukleáris létesítmények állandó őrizetét egy olyan fegyveres testület veszi át, melynek tagjait arra képezték, hogy kezelni tudjanak egy atomerőmű elleni terrortámadást.
Az új terrorelhárítási egységek jövő év elejétől veszik át a nukleáris létesítmények őrizetét, és félautomata fegyverekkel lesznek felszerelve. Belgiumban az atomerőművek őrizetét eddig magáncégek fegyvertelen alkalmazottai látták el – a kormány a március 22-i brüsszeli terrortámadást követően döntött arról, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket léptet életbe, ekkor a hadsereg vette át a létesítmények őrizetét.


http://www.hidfo.ru/2016/09/hosszu-tavon-is-terrortamadas-celpontjava-valtak-az-atomeromuvek/