Német területen addig van szükség az amerikai atomfegyverekre, ameddig külső fenyegetés létezik és más országok a katonai konfliktusok megoldási lehetőségének tartják az atomfegyver bevetését – mondta Ulrike Demmer kormányszóvivő egy szerdai sajtótájékoztató során.
“Meg kell értsük, hogy bizonyos országok máig a katonai konfliktusok végső megoldásának tartják az atombombát. Ameddig ez így van, és jelen van a külső fenyegetés, addig szükség van nukleáris elrettentésre, amit számunkra a NATO biztosít”mondta.
A sajtótájékoztató azt követően történt, hogy Martin Schulz, a szociáldemokraták vezetője és kancellárjelöltje javasolta az amerikai atomfegyverek kivonását Németország területéről.
A sajtótájékoztató során Demmer arra a kérdésre, hogy a kancellár is egyetért-e Schulz álláspontjával, azt a választ adta, hogy Angela Merkel a teljes nukleáris leszerelést tekinti célnak, abban az értelemben, hogy a világ semelyik országa ne rendelkezzen atomfegyverrel.
Különböző becslések szerint jelenleg mintegy 20 B61 amerikai atomtöltetet tárolnak a Büchel légibázison Nyugat-Németországban.
A világ országai régóta próbálják elérni a teljes nukleáris leszerelést, többek közt ennek okán hozták az Észak-Korea elleni szankciókat is, ami egy újabb atomhatalom születését hivatott megakadályozni.
Az amerikai atomfegyverek jelenléte azonban nagyobb fenyegetést jelenthet, mint az észak-koreai atomprogram, hiszen az Egyesült Államok a világ egyetlen olyan országa, ami már ténylegesen bevetett atomfegyvert egy másik ország ellen, ezzel közvetlen meggyilkolva civilek százezreit.

http://www.hidfo.ru/2017/08/hivatalos-eddig-tarthat-az-usa-atombombakat-nemetorszagban/