2016. november 24., csütörtök

A britek az EU-ból kilépés ellenére is NATO-tagok maradnának

Theresa May brit miniszterelnök arról biztosította a NATO főtitkárát, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kulcsszerepet tölt be a NATO katonai gépezetében, annak ellenére, hogy kilép az Európai Unióból.
Szerdán egy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott találkozón a brit kormányfő kijelentette, hogy országa készen áll hosszú távú kilátásokkal kapcsolatban is tárgyalni biztonsági kérdésekben, hiszen az Egyesült Királyság az Európai Unióból kilépést követően is a NATO része lesz.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Stoltenberg is megerősítette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kulcsszerepet tölt be a NATO szervezetében, emellett elkötelezettséget mutat arra, hogy a GDP 2%-át katonai kiadásokra költse – összhangban az észak-atlanti szövetség elvárásaival -, emellett a kelet-európai „elrettentő intézkedésekhez” is hozzájárul.
May és Stoltenberg a közlemény szerint megállapodott abban, hogy közös erővel győzzék meg a NATO-tagállamokat arról, hogy számukra is prioritás kell legyen a GDP 2%-ának védelmi kiadásokra fordítása. Annak ellenére, hogy a NATO-tagok számára ez alapvető elvárás, az Amerikai Egyesült Államokon felül mindössze négy tagállam – az Egyesült Királyság, Észtország, Lengyelország és Görögország – felel meg ennek az elvárásnak.

http://www.hidfo.ru/2016/11/a-britek-az-eu-bol-kilepes-ellenere-is-nato-tagok-maradnanak/

Porosenko üdvözölte az orosz sajtóorgánumok elleni uniós fellépést

Petro Porosenko ukrán államfő azt mondta, az orosz propaganda megpróbálja aláásni az európai közösséget, és az európai értékeket.
Petro Porosenko ukrán államfő üdvözölte az Európai Parlament által elfogadott határozatot, amely döntést hozott az orosz állami sajtóorgánumok Európából való kiszorításáról. „Különösen fontos, hogy ezáltal tanúbizonyságot tegyünk egységünkről és szolidaritásunkról, amit a találkozón az orosz propaganda elleni harccal kapcsolatban is kinyilvánítottunk.” – mondta.
Az ukrán államfő egyúttal kijelentette, szerinte különösen fontos, hogy az EU egy kategóriába sorolta az „orosz propagandát” az Iszlám Állam nevű terrorszervezet toborzó tevékenységével, mert ezzel „hozzájárul az Európai Unió egységének megőrzéséhez.”

http://www.hidfo.ru/2016/11/porosenko-udvozolte-az-orosz-sajtoorganumok-elleni-unios-fellepest/



Az Európai Unió megkezdte az EU-t bíráló vélemények elhallgattatását

Az Európai Unió amiatt fogadott el az úgynevezett külföldi propagandamédia működését korlátozó határozatot, mert nem tudja felvenni a versenyt a nyers tényekkel, és olyan sajtóorgánumokkal, melyek ugyanazokat az eseményeket más módon mutatják be – mondta Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke.
Szerdán az Európai Parlament elfogadott egy határozatot az Európai Uniót nem pozitív színben feltüntető média terjeszkedésének korlátozásáról. Az úgynevezett „EU-ellenes” külföldi médiafelületekre, többek közt az orosz Russia Today és Szputnyik sajtóorgánumokra vonatkozó határozatot 304 képviselő szavazta meg, 179 szavazott ellene, és 208 tartózkodott. A szavazáson résztvevő 691 politikus közül kevesebb mint fele támogatta a határozatot – az európai képviselők mintegy harmada pedig nem nyilvánított véleményt.
Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke azt mondta, ez az úgynevezett liberális demokrácia lényegéről árulkodik. „Ez a nyugati liberális demokrácia, ami átadja régiónkat a BBC, CNN és más hasonló médiák befolyása alá, melyek háború kirobbantására számítanak, elhallgatják a tényeket és démonizálják a nemzeteket. Ez a demokrácia nem versenyezhet a valós tényekkel, emiatt kell meghozniuk ilyen határozatokat.” – mondta.
Dodik elmondása szerint ezzel az intézkedéssel éppen azt a véleményszabadságot korlátozzák, amit eközben a nyugati világ alapértékének tartanak; elfojtják azokat a hangokat, melyek eltérő véleményt képviselnek az Európai Unió politikai életével kapcsolatban. Az államfő emellett feltette azt a kérdést; ugyanazok a politikusok, akik most ellehetetlenítik az eltérő nézőpontok megjelenítését, vajon mit tennének, ha még több hatalmat, még kiterjedtebb jogköröket kapnának?

http://www.hidfo.ru/2016/11/az-europai-unio-megkezdte-az-eu-t-biralo-velemenyek-elhallgattatasat/



Szerbia elnöke:
értelmetlen és provokatív az uniós cenzúra

Az Európai Parlament elfogadott egy határozatot az EU-t nem pozitív színben feltüntető harmadik ország béli médiafelületek ellehetetlenítéséről. Szerbia elnöke szerint az intézkedés célja az lehet, hogy negatív választ provokáljon ki az érintett országok részéről.
Szerdán az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amely többek közt olyan orosz hírügynökségek működését korlátozza, mint a Szputnyik és a Russia Today. A 691 képviselőből 304-en szavazták meg a határozatot, 208-an pedig tartózkodtak. Tomislav Nikolic, Szerbia elnöke szerint az intézkedés célja az lehet, hogy ellenséges választ provokáljon ki Oroszország részéről. Nikolic szerint emiatt Moszkva nem is kellene választ adjon az Európai Unió újabb provokatív lépésére.
A szerb államfő az Európai Unió vezetői által orosz propagandalapnak nevezett Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta; „Ez egy értelmetlen határozat, és nem tudom, mi a konkrét célja. Mindazon változások után, melyek a nyugati országokban választások útján történtek, azt lehetett érezni, hogy kiválóan együttműködhetünk, rendezhetjük érdekellentéteinket, különösen a Nyugat és Kelet közti alapvető ellentéteket. Mindezek után az EU képviselői hirtelen kezdeményeztek egy ilyen intézkedést – úgy gondolom, ez rendkívül furcsának mondható.”
A szerb államfő hozzátette; Oroszország nem kellene különösebb figyelmet fordítson erre az intézkedésre, hiszen annak célja éppen az lehet, hogy ellenséges választ provokáljon ki az orosz médiában. Nikolic emellett úgy gondolja, az EU által hozott határozat arra ösztönözheti az európai állampolgárokat, hogy megismerjék az orosz médiafelületek által közölt “másik álláspontot”, ami ellen az EU törvényhozói oly hevesen tiltakoznak.

http://www.hidfo.ru/2016/11/szerbia-elnoke-ertelmetlen-es-provokativ-az-unios-cenzura/