2017. szeptember 14., csütörtök

Novembertől nem kell tovább várakozni az osztrák határon

Eljött az idő, hogy az Európai Unió felhagyjon a krízismódban működő politikájával, és visszaálljon a rendes működésére, ehhez pedig novemberi határidővel meg kell szüntetni az ideiglenes belső határellenőrzéseket.
ezt Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős tagja jelentette ki csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását követően.
Jelenleg az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon, a német-osztrák határon, a dán-német határon, a Svédország déli és nyugati rendőrségi körzetében található kikötőkben és az Öresund hídnál, a Dániába, Németországba és Svédországba kompjáratokat üzemeltető norvég kikötőkben ellenőrzik a ki- és belépőket. A 2016-ban, a menekültválság hatására hozott, idén novemberig érvényes ideiglenes intézkedések meghosszabbítását a brüsszeli bizottságnak ellen kell jegyeznie.
Akkor az Európai Bizottság elővigyázatossági megfontolásokra hivatkozva indokoltnak tartotta a határellenőrzések újbóli bevezetését, de leszögezte, hogy az érintett tagállamok csak kivételes eszközként és szigorú feltételek mellett alkalmazhatják az ideiglenes belső határellenőrzést. A migrációs nyomás a nyugat-balkáni útvonal lezárásával lényegesen csökkent, az Európai Bizottság ebből - Avramopulosz szavai szerint - azt a következtetést vonta le, hogy
Eljött az ideje annak, hogy Európa visszatérjen a schengeni határok rendes működéséhez.
Avrampoulosz az EU további feladatairól is beszélt, szerinte az illegális migráció megállítására összpontosító uniós politika sikere Líbia stabilitásának megerősítésében, az illegális bevándorlók visszaküldési mechanizmusának felgyorsításában áll. Ezek mellett meg kell erősíteni a migránsok kiinduló és tranzitországaival folytatott együttműködést a kiváltó okok megelőzése érdekében.
A biztos az illegális bevándorlás elleni védelem mellett a legális bevándorlás fontosságát is hangsúlyozta - üzenve az uniós végzéseket be nem tartó magyar kormánynak:
ez ugyanis pozitív hatást gyakorol az unió gazdaságára és társadalmára egyaránt. Ennek sikere érdekében a tagországoknak be kell tartaniuk a menekültek áthelyezésére vonatkozó vállalásaikat is.
Avramopulosz azt mondta, hogy az Európai Unió Bíróságának múlt heti döntése egyértelmű útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy az európai szolidaritás "nem szabadon választható". A biztos arra szólította fel a tagországok képviselőit, hogy az uniós szabályok és ígéreteik betartásával mutassanak szolidaritást.
A biztos ígéretet tett arra, hogy a Bizottság hamarosan bemutatja intézkedéscsomagját, mely a schengeni országok közti együttműködést javítja majd az olyan új kihívásokkal szemben, mint a terrorizmus.
(MTI)

Német sajtó: az USA németországi bázison át szállított fegyvert Szíriába

Egy nyugat-Németországban működő amerikai légitámaszpont volt a szíriai lázadók felfegyverzésének fő logisztikai csomópontja – derült ki a Süddeutsche Zeitung szerdai beszámolójából.
A német lap szerint az amerikai hadsereg a német hatóságok engedélye nélkül arra használta egy Németországban működtetett létesítményét, hogy ott tárolja és onnan kiindulva szállítsa a szíriai lázadóknak szánt fegyvereket. A beszámolóban az áll, hogy ezt a tevékenységet illegálisan folytatták, az amerikai hadsereg sérthette Németország törvényeit.
A Süddeutsche Zeitung szerint az amerikai hadsereg Románián és Bulgárián, vagy a Németországban működtetett létesítményeken keresztül juttatta el a fegyverszállítmányokat Törökországba, ahol a szíriai kormánnyal hadban álló lázadó csoportok arra hivatkozva kapták meg a fegyvereket, hogy azokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen használják.
A német kormány tagadja, hogy tudomása lett volna a Ramstein légibázison át zajló illegális fegyverkereskedelemről, de a lap szerint a kormánynak is tudomása lehetett róla, legfeljebb részleteket nem akart tudni és szabad kezet adott az amerikaiaknak.
Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának (SOCOM) szóvivője a lapnak nyilatkozva szintén tagadta, hogy Németországban tároltak volna Szíriába küldött fegyvereket. A SOCOM közleményében az áll, hogy nem történtek fegyverszállítások közvetlen Szíriába tartó járatokon. Arra a kérdésre azonban, hogy más útvonalon küldtek-e fegyvert Németországból Szíriába, nem válaszolt a szóvivő.

http://www.hidfo.ru/2017/09/nemet-sajto-az-usa-nemetorszagi-bazison-at-szallitott-fegyvert-sziriaba/