2014. augusztus 3., vasárnap

Fodor Gábor pártja Bodnár Zoltánt jelöli főpolgármesternek

A magyar emberek rövid emlékezetére alapozva kerülhetett sor erre a jelölésre. Volt bőven sajtója évekkel ezelőtt Bodnárnak, mert egészen elképesztő dolgai voltak. Utána jártunk az interneten, találunk-e valamit róla a "régi szép időkből". Könyvtárnyi anyag van fönt, mi a vaskosabbak közül mindössze kettőt ide idézünk.
Fotó: wikipedia

1.) "Szász Károly PSZÁF elnök 2003 nyarán történt megveretése után kapott fokozott figyelmet a Pannonpast ügyében végzett PSZÁF vizsgálat. Ebből kiderült, hogy a K&H Equities jelentős szerepet játszott a Pannonplast Rt. részvényeinek szabálytalan felvásárlásában, amelyet érthetetlen módon részben az Állami Autópálya-kezelő Rt. finanszírozott. Közben a K&H belső ellenőrzése során is napvilágra került számos visszásság, többek között, hogy az Equities irreálisan magas hozamú befektetéseket ajánlott potenciális ügyfeleinek." (Forrás: wikipedia)Az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezére ebben az időben Bodnár volt...

2.) Az állami pénzek Gyurcsányi segítségével folyó hűtlen kezelése, a korrupció, a törvénytelenségek és lopások (amit "Kulcsár-ügy" néven bagatellizált el az ávós félrevezetési művelet) egyik főszereplője, ahelyett, hogy évekre börtönben ücsörögne, él, mint Marci hevesen - írta egy fórumozó.

"Magasabb apanázs jut Bodnár Zoltánnak, az Eximbank vezérigazgatójának, aki tavaly 78,2 millió forintot vághatott zsebre. Bodnár korábban a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-nél volt vezérigazgató, s ekkor robbant ki a K&H Bank brókerbotránya, amelybe az ügyben szereplő állami pénzek miatt az NA Rt. is belekeveredett." - írta a Magyar Nemzet.

A Kulcsár-ügy kirobbanása idején járta be az országot az a híres fotó, amelyen Lamperth Mónika akkori belügyminiszter férje együtt iszogat a maffiával. Arra a riporteri kérdésre, hogy miért koccintott a férje a maffiával, azt a szellemes választ adta, hogy azért, mert pohár volt a kezében. Ennyivel a dolog el is volt intézve!

Akinek van hozzá gyomra, keressen továbbiakat erről a "nagyszerű" főpolgármester-jelöltről.

Remélhetőleg a főváros választópolgárai nem veszik be a kampányban a hantáit. Fodor Gábor ki tudja, hány tagú pártjának jár az állami támogatás, és szedi immár a fizetést a magyar országgyűlésben, mint országgyűlési képviselő. Egyedül ő nem szavazta meg a devizahitelesek megsegítését lehetővé tevő törvényt. Nem ártana nem elfelejteni neki ezt a gyalázatos tettét. Bár annyi mindent elfelejtettünk már... Például azt számon kérni, hogy miért nem történik meg az elszámoltatás és a felelősségre vonás? Miért nem ismerhetjük meg az ügynöknévsort, és az olajaktákat?

A Szabad Demokraták Szövetségét, Fodor előző pártját úgy számolják föl, hogy több mint egymilliárd forint hitel- és egyéb tartozás marad a magyar adófizetők nyakán. A felszámolás hosszadalmas lesz, és még jön az egymilliárdhoz, mert a felszámolónak addig jár a havi apanázs, amíg nem zárja le a felszámolást. A Malév felszámolása is tart ugyanezen okból évek óta.

Amint a felszámolások megtörténnek, az elkövetők különböző neveken már úgy burjánzanak az ország testén, mint a tarack, vagy ahogy a liberális pártok.Bodnár programja egyelőre annyi, hogy szidja a kormányt (amelyik elég sok lehetőséget adott neki, de elszámoltatni és felelősségre vonni "elfelejtette" őt is!) és a főváros vezetését. Saját viselt dolgait ő is figyelmen kívül hagyta, és dübörögne tovább a magyar adófizetők pénzével játszadozva. A kecske esete a káposztával...

A Fodor-féle párt programját Bodnár írja, erről bővebben ITT !

Isten megóvhatná végre az ilyen alakoktól Magyarországot! Van bajunk náluk nélkül is pont elég!

Békéscsaba, 2014. augusztus 3.

Anton - sokkaljobb.hu

Emlékeztető: "A globális SZDSZ lokális terrorosztagai lassan harminc éve zajló ultraliberális diktatúrájukkal először minden elképzelhetőnél mélyebb lelki, erkölcsi, szellemi, fizikai és anyagi nyomorúságba lökték a magyarság jelentős részét és a cigányság egészét. Majd az így előálló, spontán polgárháborús gyúanyaghoz most elkezdik adagolni a szikrákat. Végtelen cinizmusukkal mindeközben még arra is ügyelnek, hogy önmagukat "jogvédőknek" álcázva úgy tüntessék fel, hogy éppen ők azok, akik a helyzet rendezésére egyedül képesek." (Részlet Bogár László: Polgárháború külföldi megrendelésre? című írásából)

Kapcsolódó:
Egy hazai nagyberuházás a korrupció melegágya
Rogán adócsalónak is adott áron alul ingatlant
Orbánnál is többet keres az álláshalmozó helyettes államtitkár
Egymás tenyerébe csapott az Orbán család két barátja
Próbálja meg egy levegővétellel elmondani, mi lesz Farkas Flórián feladata!
Eljárási kegyelem Farkas Flóriánnak: Elsikálva
A rejtett erőforrás, Isten ajándékai és a Jobbik - nyílt levél Orbán Viktornak

5 ok, ami miatt válságban van a modern gyereknevelés

Általánosságban optimista ember vagyok. Hiszek abban, hogy mindig minden a legjobban sül el, kivéve, ha ennek az ellentéte cáfolhatatlanul bizonyosodik be. Aki ismer, tudja, hogy egyáltalán nem vagyok hajlamos a drámázásra. Ezek tudatában gondolom azt, hogy a modern gyermeknevelés komoly bajban – sőt inkább válságban – van. Két évtized alatt két kontinensen dolgoztam már gyerekekkel és szüleikkel, és amit az elmúlt években láttam, kissé aggaszt. Íme a legnagyobb problémák, az én szemszögemből:


1. Félünk a gyerekeinktől.
Van egy módszer, amit „bögre-tesztnek” nevezek – a szituáció az, hogy egy szülő egy bögre tejet ad a gyerekének reggel. Nézzük meg, mi történik akkor, ha a gyerek azt mondja, hogy „a rózsaszínből kérem, nem a kékből!”, miközben az anya már kiöntötte a tejet a kékbe. Leggyakrabban ilyenkor az anya elfehéredik és rohan a kért bögréért, mielőtt a gyerek elkezdene hisztizni.
Hiba! Mitől félsz, anya? Ki itt a főnök igazából? Hadd hisztizzen, hagyd rá és kész. De az Isten szerelmére, ne fáradozz külön csak azért, hogy a kedvébe járj – annál inkább gondolj arra, hogy ez megtaníttatja vele azt a leckét, hogy egy kis hisztiért még nem fog bármit megkapni, ami csak eszébe jut.
2. Csökkennek az elvárásaink.
Amikor a gyerek rosszalkodik, akár mások előtt játssza meg magát, akár otthon gorombáskodik, a szülők hajlamosak megrázni a vállukat és azt mondani, „Ilyenek a gyerekek.” Pedig nem! Sokkal többre képesek a gyerekek annál, amit a szülők általában elvárnak tőlük, legyen szó illemről, idősek iránti tiszteletről, házimunkáról vagy önuralomról.
Szerinted nem tudnak végigülni egy vacsorát egy étteremben? Dehogynem. Nem tudják lesöpörni maguk után az asztalról a morzsát? Dehogynem. Az egyetlen ok, hogy ezeket nem teszik meg az, hogy nem tanítottad meg nekik és nem várod el tőlük. Ilyen egyszerű. Várj el többet tőlük, és mindezt maguktól is megcsinálják majd, még kérned sem kell őket.
3. Eltűnőben a közös teherviselés.
Régebben buszsofőrök, tanárok, bolti eladók és más szülők következmények nélkül szólhattak rá a rakoncátlan gyerekekre. Átvették az apa és az anya szerepét, amikor azok nem voltak jelen, és mindegyiküknek közös célja volt: rendes fiúkat és lányokat nevelni. Manapság, ha bárki a szülőkön kívül le merészeli szidni a gyereket, anya-apa egyből kiakadnak. Tökéletes gyereket akarnak ugyebár, ezért nem hisznek a tanároknak vagy bárki másnak, amikor azok valamilyen problémáról számolnak be.
A tanító nénit okolják ahelyett, hogy megfegyelmeznék a gyereket. Szükségét érzik annak, hogy a világ felé tökéletes képet mutassanak, és erre sajnos az alapjuk is megvan, mert számos szülő között tényleg megy a sárdobálás. Ha egy gyerek valamiért hisztizik, egyből az anyjára szegeződnek a rosszalló tekintetek.
Ehelyett ő érdemelne együttérzést, mert valószínűleg azért hisztizik a gyerek, mert nem kapott meg valamit, amire igazából nincs is szüksége. Rosszallás helyett ilyenkor az anya dicséretet érdemelne – „Szép munka! Megértem, tényleg nehéz megszabni a határokat.”

4. Mindig az egyszerű utat választjuk.
Csodálatosnak tartom, hogy rendelkezésre állnak különböző kütyük, amikkel elviselhetőbb egy hosszú repülés, vagy orvosi váróban ücsörgés. Ugyanennyire szép, hogy akár online is megvásárolhatjuk a kamra tartalmát, vagy egy gombnyomással megmelegíthetjük a kaját a mikróban. A szülők elfoglaltabbak, mint valaha, szükség esetén magam is maximálisan az egyszerű utat pártolom.
De ez ingoványos talaj lehet. Attól, hogy egy tableten berakott mese leköti a gyereket a repülőn, ne add feltétlenül a kezébe, ha például étteremben vagytok. A türelmet a 21. században is meg kell tanulniuk. Ma is le kell tudnia kötni magát, ha arról van szó. Meg kell tanulniuk, hogy nem minden étel készül el három perc alatt, akár még azt is, hogy segítsenek vacsorát csinálni.
A kütyük használata helyett önmagukat is le kell tudniuk csillapítani. Ha egy pelenkás megbotlik, magát kellene felsegítenie ahelyett, hogy nyújtja a karjait a szülei felé. Mutassuk meg a gyerekeknek, hogy a könnyű út hasznos lehet, de nem felejthetjük el a hagyományos megoldások fontosságát.

5. A szülők a gyerekeik igényeit a sajátjaik elé helyezik.
Természetes jelenség az, hogy először a gyerekeink bajait lessük, ami az evolúció szempontjából még hasznos is. Magam is amellett állok, hogy igazodjunk a gyerek programjaihoz, őt etessük meg és öltöztessük fel magunk előtt. Manapság azonban túl messzire mentek ebben a szülők, teljesen félredobva a saját igényeiket és mentális épségüket a gyerek érdekében.
Számos anyát láttam, aki újra meg újra az ágyból is felkel azért, hogy a gyerek rigolyáinak megfeleljen. Vagy olyan apát, aki keresztül rohan az állatkerten mindent félredobva azért, mert szomjas a kislánya. Semmi rossz nincs abban, hogy nem adsz nekik még egy sokadik pohár vizet éjjel.
Semmi rossz nincs abban, ha az apa úgy reagál, hogy „Persze, kicsim, de várnod kell addig, amíg elérünk a következő szökőkútig”. Semmi rossz nincs a „nem” szó használatában esetenként, sem abban, hogy megkérjük a gyereket, hogy szórakoztassa magát, amíg anyuci elmegy vécére vagy éppen végiglapoz még pár oldalt egy magazinban.

Attól félek, ha nem javítjuk ki ezeket a súlyos hibákat, akkor a gyerekeink maguknak való, türelmetlen és rosszindulatú felnőttek lesznek. Ráadásul önhibájukon kívül – hiszen ez rajtunk múlik. Sosem mondtuk nekik másképp, sosem vártuk el tőlük másképp.
Sosem akartuk, hogy kényelmetlenül érezzék magukat, és ha ez mégis megtörténik valamikor, nem lesznek rá felkészülve. Ezért kérlek titeket, szülők a világ bármely kontinenséről, követeljetek többet! Várjatok el többet! Osszátok meg a gondjaitokat! Adjatok kevesebbet! Rakjuk helyre együtt a gyerekeket – burokba zárás helyett a valós élet megpróbáltatásaira készítsük fel őket!

Szeretlek Magyarország

Agrárszektor: Magas termésátlag, alacsony hozam - Lesz-e piaca?

Rekordtermést várnak...
A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council, IGC) közzétette július hónapra vonatkozó beszámolóját. A következő szezonra jósolt magas terméskilátásoknak, továbbá a valószínűsíthetően éleződő exportversenynek köszönhetően tovább fokozódott a nyomás a gabona és olajos magvak piacán. Leginkább a kukorica és szója mélyrepülésének köszönhető, hogy a szervezet vonatkozó mutatója (GOI) 6%-os gyengülést jelez a június végi értékhez képest. Habár a búza és az árpa árfolyama is határozottan gyengült, a korábban betárolt rizskészletek összességében valamelyest ellensúlyozni tudták a terményértékekre aktuálisan jellemző negatív folyamatokat.
 
A várakozásoknak megfelelően idén rekordmennyiségű terményt takaríthatnak be a világ szántóföldjeiről, az Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint 1982 millió tonnát. A 2014/15-re jósolt globális gabona összetermés (étkezési és takarmányozási célú) jelenleg 1959 millió tonnára rúg, mintegy 10 millió tonnával meghaladva az egy hónappal ezelőtt előrevetített mennyiséget. A világszinten növekvő felhasználásban meghatározó szerepet játszik az étkezési célú gabona iránt fokozódó kereslet, idén jellemzően az uniós tagországokból, ahol a termésminőséget kedvezőtlenül befolyásolta a csapadék időbeni eloszlása. A kínálat szempontjából meghatározó amerikai kukorica és Oroszországban realizálódó búza többlettermés így biztosan vevőre talál majd, a 419 millió tonnás, 15 éves csúcsra érő betárolás ugyanakkor azt jelzi, hogy várhatóan jövőre sem fognak elszállni a terményárak.
Az USA csökkenő kibocsájtásának köszönhetően várhatóan a globális termésmennyiség is némileg (1%-kal) zsugorodik majd. A kilátások - elsősorban a várakozásoknál kedvezőbb orosz és ukrán téli aratási eredményeknek köszönhetően - mégis 3 millió tonnával felülmúlják a júniusi előrejelzéseket.
A búza iránti kereslet növekedését elsősorban a bővülő étkezési célú felhasználás okozza. Az előrejelzések Dél-Ázsiából és az afrikai kontinens területéről is bővülő igényekről tanúskodnak. Az Európai Unióban megugró takarmánybúza felhasználással párhuzamosan globális szinten is növekedés tapasztalható.
Az árak viszont mélyrepülésben nyögik a bőséges termés tőzsdeterhét.

A bőséges termésmennyiségnek köszönhetően az IGC GOI búzára vonatkoztatott indexe 6%-ot vesztett értékéből, bár egyes termőterületeken bekövetkező minőségromlás miatti aggodalmak a magas minőségű búza árát viszonylagosan magasan tartják. Az északi féltekén, leginkább az USA-ban kialakult nedves, kukorica fejlődésének kedvező termesztési körülményeknek köszönhetően az IGC globális kukoricatermésre vonatkozó korábbi előrejelzését 2014-/2015 évre mintegy 6 millió tonnával felfelé korrigálta, a volumen így már csak alig maradhat majd el az idei év rekordmennyiségétől. A hús iránti kereslet növekedése, a magas kínálattal párosuló alacsony árak mind az ipari, mind a takarmányozási, mind az étkezési célú felhasználást rekordközeli szintekre emelhetik. A tengeri árfolyama folytatta mélyrepülését, júliusban négy éves mélypontot elérve. Az IGC GOI kukorica indexe egy hónap alatt 9%-ot esett.

Hírfigyelő Szolgálat

Kifulladt az ukrán támadás - rövid helyzetértékelés

A július utolsó hetében megindított ukrán offenzíva lényegében elakadt, több helyen védekezésre és visszavonulásra kényszerültek a Kijevhez hű alakulatok. A támadás egy olyan átkaroló hadmozdulat lett volna, mely Donyeck városát és agglomerációját választotta volna le a milícia által ellenőrzött nagyobb területtől, mely a Luganszki Népi Köztársaság fennhatósága alá esik. Az offenzíva másik célja a lezuhant MH17-es kódnevű Boeing repülőgép becsapódási helyének elfoglalása és biztosítása lett volna. Kérdés, hogy miért volt ilyen fontos Kijevnek ennek a területnek a birtoklása, ha lényegében több embert áldozott fel érte, mint amennyien a repülőgép lezuhanásakor életüket vesztették. A művelet során további célként szerepelt az orosz-ukrán határhoz közeli, Szaur-Mogila nevű magaslat elfoglalása, majd a déli korridorból már katlanba szorult ukrán ezredek maradékának felmentése. Ukrán részről a támadáshoz több száz páncélozott harcjárművet vonultattak fel, valamint jelentős élőerőt, melyek nagyrészt fel is őrlődtek az utóbbi napok pokoli küzdelmeiben.
Eredményként annyit értek el a Kijevhez hű erők, hogy az északon elfoglalták Debalcevo települést és a város felől délnek törő csapatok jelentősen benyomultak a milícia által ellenőrzött területre. Ez a korábban támadólag fellépő harccsoport jelenleg védekezni kénytelen. A Milícia tüzérsége dolgozza meg őket védelmi állásaikban. A délről észak felé előretörő ukrán alakulatok utcai harcot vívtak Shakterszk városában, majd kiszorultak a településről. A kijevi kormányerők a következő napok során komoly veszteségeket szenvedtek és visszavonultak, miután a milícia erősítést kapott és jelentős számban semmisítette meg az ellenség páncélosait. Jelenleg Torez és Shakterszk közt, és attól délre folyik a harc.
A stratégiai magaslat, a Szaur-Mogila ellen vezetett ukrán támadások csak részsikert tudtak elérni, amikor a magaslat közelében lévő Szaurivka és Sztyepanivka településeket elfoglalták. Ez utóbbi falu uralmáért most is harcok folynak. A hegyen elszántan védekező felkelők azonban minden támadást visszavertek, és tüzérségük érzékeny veszteségeket okozott az ukrán támadóknak. A délen katlanba zárt ukrán egységeket nem sikerült felmenteni, sem azoknak kitörni. A kitörési kísérlet felemésztett minden tartalékot, mellyel a déli katlanba zárt alakulatok még rendelkeztek. Mára a katlan több kisebb zsákká zsugorodott, melyeket a milícia tüzérsége tart folyamatos nyomás alatt. A következő hét során várható ezeknek a körbezárt alakulatoknak a kapitulációja, mivel közel egy hónapja nem jutottak utánpótláshoz. Amennyiben ez megvalósul, és ezek a csapatok megadják magukat, akkor jelentős erőket tud felszabadítani itt a milícia, melyekre máshol égető szükség volna.
Összefoglalva megemlíthetjük, hogy a rengeteg ukrán tartalékot felemésztő hadmozdulat lényegében sikertelen volt, és érzékeny veszteségeket volt kénytelen elszenvedni az ukrán fél. Nyugati tanácsadóik gyors sikert reméltek, ami most elmaradt.
Ha Kijev nem győz, akkor veszíteni fog. A milícia pedig akkor győz, ha nem veszít. Jelentős különbség.


http://www.hidfo.net/2014/08/03/kifulladt-az-ukran-tamadas-rovid-helyzetertekeles



Lezárulnak a déli-karom hadműveletek




Rövidesen befejeződnek a harcok a déli, karom alakú területen, Új-Oroszország dél-keleti csücskében. Az ukrán hadsereg hetekkel ezelőtt kezdett átfogó akcióba, amelynek egyik eleme volt a déli-karomból kiinduló hadművelet, mellyel el kívánták vágni a milíciát az orosz határtól. A milícia azonban nagy átcsoportosításokkal elérte, hogy véres harcok árán, de erőfölénybe került ebben a régióban. Sikeres hadművelettel lezárták a zsák alakú terület száját, majd a lezárt területet folyamatosan szélesítették. Eközben észak felől a milícia tüzérsége őrölte fel az ukránok állásait. Ezen a területen a legszerényebb számítások szerint legalább 2000 ukrán esett el. Olvasni ennél sokkal durvább adatokat is.
Az elmúlt két napban a kijevi junta folyamatosan próbált utánpótlást bejuttatni, de nem jártak sikerrel. Az ukránok által ellenőrzött terület olyan kicsi, elszórt területekre zsugorodott, hogy a magasból (5000 méterről) végrehajtott ejtőernyős ledobás számos esetben a milícia területére hullott. Ezek után napokig próbáltak utánpótlást bejuttatni úgy, hogy a repülőgépek mélyrepülésen hajtsanak végre kidobást. Minden esetben lelőtték a gépeket. Összesen hét lelövést jelentettek, ebből négyet igazoltak vissza biztosan. Mivel a milícia látta, hogy mindenáron fent akarják tartani a megmaradt ukrán állásokat, ezért 9 órás tüzérségi tüzet zúdított az ukrán területekre.
A tüzérségi tűz végén a milícia megpróbált egy támadást végrehajtani, de veszteségeket nem akart szenvedni, ezért leállították a támadást. Az ukránok még rendelkeznek három Grad egységgel, és ezekhez maradt rakéta. Minden közeli mozgásra lőnek. A milícia ismét 9 órás tüzérségi csapást rendelt el. Az újabb tüzérségi csapás megkezdése után az ukránok jelezték, hogy tárgyalni akarnak. A milícia teljesen elzárta egymástól az ukrán alakulatokat. 
1. pont a dolzsanszki határátkelő végleges felszabadítása és ellenőrzés alá vonása
2. pont az ukrán egységek teljes elzárása egymástól, a határvonal biztosítása
3. pont Marinovka alatti határátkelő biztosítása, az ukrán támadások visszaverése
A megbeszélésen az ukránok tisztje elmondta, 70 harcjárművet illetve eszközt robbantottak fel, és már nem számolnak azzal, hogy Kijev képes lenne kimenteni őket. Az élelmük már elfogyott, lőszerek a Grad egységeken kívül csak a kézifegyverekhez maradtak. A milícia kikötötte, hogy több eszközt nem robbanthatnak fel, mert akkor már nincs miről tárgyalni, nincs mit adjanak a szabadságukért. Az ukrán parancsnok szerint még nagyjából ugyanennyi - 70 darab - egység áll rendelkezésükre. Átadnak mindent, valamint az összes maradék lőszert, kézifegyvereket, cserébe a milícia szabad elvonulást ad nekik. A milícia álláspontja szerint a katonák jobban teszik, ha Oroszország felé mennek. Az oroszok nem kezelik őket hadifogolyként, kihallgatás után átadják az ukrán hatóságoknak. Eldönthetik azt is, vissza akarnak-e térni, vagy maradnak orosz földön. Akkor nem kell folytatniuk a háborút - mint menekültek ott maradhatnak. Az is kérdéses, hogy a hírek szerint ezekben az alakulat-maradékokban több külföldi zsoldos maradt, őket hogyan kezelnék az orosz hatóságok. Esetleg terrorizmus gyanújával letartóztatnák őket?
Ha a tárgyalások sikerrel lezárulnak, a milícia nagy területről tud erőket felszabadítani és átcsoportosítani legalább 2000 harcost, komoly tüzérséget, és harcjárműveket. A legvalószínűbb, hogy ezeket a felszabaduló erőket a Donyeck város környéki hadművelet visszaverésére vetik be.

http://www.hidfo.net/2014/08/03/lezarulnak-deli-karom-hadmuveletek

Donbasszi helyzet 08. 02.-03.

Donbasszban tüzérségi támadásokkal operál a valcmanista horda.
A Donyecktől nyugatra fekvő Marinka egyik iskolájának épületét teljesen szétlőtték. Két civil a tüzérségi tűzben meghalt. A népfelkelők rajtaütöttek a latortüzérség ütegén. A harci lárma hallatán a zsoldosok minden környékbeli társulata gyorsan távozott. Még nagyon frissek az információik a sahtyorszki katasztrófáról. Aholis a büszke 25-ösök az EU ajándékkoporsó-szállitmányának tiz százalékát “felélték”.
Luhanszk is a tüzérségi támadásoktól szenved. Tegnap öt polgári személy vesztette életét emiatt.
A városban nincs áram és vizszolgáltatás. A civilek egyre nagyobb számban menekülnek Oroszországba, és ezt a város hatóságai ösztönzik is.
Tegnap délután egy evakuáló, fehér zászlós menetoszlopra nyitott tüzet Gorlovkánál egy valcmanista hiénacsapat. A támadásban nyolc ember megsérült, őket Donyeckbe szállitották kórházba.
Tegnapelőtt a milicia foglyokat ejtett. Fiatal, középiskolai tanulmányaikat éppen befejezett fiúkat. (Még nincs tán’ két hónapja sem, hogy véget ért a tanév!)
Egyikük hazatelefonált a Nyugat-ukrajnai Szolotvinoba a szüleinek. Néhány órán belül útlezárásokkal tiltakoztak a helyiek.


http://balrad.wordpress.com/2014/08/03/donbasszi-helyzet-08-02-03/

Génmódosított élelmiszerek hatásai

Génháború
Elmondható, hogy a GM élelmiszerek hamarabb kerültek be a kereskedelembe, mint ahogy azt a tudományos kutatások sebessége megengedné. Jelenleg az idegen géneket hordozó növények ártalmatlanságát nem sikerült igazolni, mégis a tengerentúlon nagy mennyiségben fogyasztják ezeket, sõt az európai forgalomba helyezés érdekében is határozott lépések történnek. E jelenségek hátterében sokan politikai és nemzetgazdasági érdekeket sejtenek, talán nem is alaptalanul. Az Újvilág és Európa között egyfajta kereskedelmi háború van kibontakozóban, amelybe egyre több nemzetközi döntéshozó szervezet kapcsolódik be. Hatalmi harcok, érdekellentétek, diplomáciai ügyeskedések és tudományos köntösbe bújtatott vonzó ideológiák övezik az üzletszerû génmódosító tevékenységet, amely meglehetõsen szövevényessé - egyesek szerint izgalmassá - teszi a GM élelmiszerek témakörét. Amennyiben az Egyesült Államok értékesíteni tudja túltermelt GM terményeit az Európai Unió tagállamaiba, alig visszafordítható folyamatok indulnak el világunkban.
Ha mindemellett a génbankok feletti felügyelet is végleg az északi félteke vezetõ államainak kezébe kerül, szintén kedvezõtlen erõfölény és nagymértékû politikai egyensúlyvesztés alakulhat ki világunkban. Nem érdektelen tehát, hogy a jövõben kik és mire mondanak beleegyezõ vagy ellentmondó véleményt a génmódosított élelmiszerek engedélyezése kapcsán.
A fogyasztó felelõssége A szakemberek megegyenek abban, hogy a GM élelmiszerek jövõjét a fogyasztói társadalom általános vélekedése fogja eldönteni. A GM élelmiszerek kérdésköre tehát már nemcsak néhány szakmai és üzleti érdekcsoportra, hanem minden egyes vásárlóra tartozik, mivel a génmódosítással összefüggésben egészségügyi, ökológiai és egyéb fontos területek is érintve vannak. Hasznos tehát az ismeretgyûjtés és a személyes kiértékelés e téma kapcsán is a tisztán látás érdekében.
Kik támogatják és kik ellenzik a génmódosítást? Az amerikai kontinens államainak döntõ része támogatja a GM élelmiszerek termelését. Az Egyesült Államok mellett Kanada, Argentína, Brazília, valamint a távol-keleti Kína tartozik a legfõbb termesztõk közé. Az európai országok inkább az ellentábort képviselik, különösen Ausztria, Dánia, Görögország, Norvégia és Luxemburg. Finnország, Hollandia és Spanyolország pozitívan áll a GM élelmek engedélyezésének kérdéséhez.
Mit tudhatunk a kelet-közép európai térségrõl? E terület megosztott. Albánia, Románia, Grúzia és Ukrajna hallgatólagosan vagy nyilvánosan megengedte a géntechnológiai kutatásokat és várhatóan a GM termékeknek is nagyobb piacot engednek a jövõben. Magyarország és Csehország azonban jelenleg kiemelten ismert „génmódosítás-mentes” szemléletérõl. Amennyiben hazánk beengedi a GM élelmiszereket, könnyen elveszítheti ezt a bizalmi státuszt mind a hazai, mind a külföldi vásárlók tekintetében.
Van-e hazánkban génmódosított összetevõt tartalmazó élelmiszer? A jelek szerint van. A vizsgálatok a minták mintegy 25-35%-ában találtak GM eredetre utaló nyomokat. Leggyakrabban a párizsi és egyéb töltelékes húsáruk, a kekszek, az ostyák, és a csokoládék vásárlásakor lehet számítani GM összetevõre. A növényi alapanyagok közül a külföldrõl érkezõ szója, a kukorica, a paradicsom, valamint ezek összetevõi esetében áll fenn a génmódosítás lehetõsége.
Van-e megfelelõ törvényi szabályozás a GM termékek tekintetében? Az Európai Unióban szigorú forgalomba hozatali és jelölési törvények vannak érvényben, amelyeket hazánk is átvett. Eszerint kötelezõ jelölni a génmódosítás tényét minden olyan élelmiszeren, amelyben 0,9%-nál nagyobb mértékben található GM összetevõ. A jelölést kiterjesztették a fehérjét nem hordozó termékekre (olaj, keményítõ, adalékanyag, aroma, stb) Nem kell továbbra sem jelölni a GM takarmánnyal etetett állat húsát, tejét vagy tojását.
A génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos közérdekû ismeretekrõl Tóth Gábor: Génháború címû könyvében tájékozódhatnak.