2017. május 11., csütörtök

A kiberterrorizmus eszközeihez folyamodhatnak Soros ügynökei

Az országgyűlési választások közeledtével a nemzetközi Soros-hálózat a kiberterrorizmus eszközeihez folyamodhat, hogy megpróbálja befolyásolni a szavazás kimenetelét. Egy ilyen támadás ha nem is váratlanul, de felkészületlenül érheti Magyarországot.
„A választások közeledtével az ország egyáltalán nincs felkészülve egy Soroshoz közel álló hackertámadás kivédésére.” – derül ki a 888.hu beszámolójából. A lap szerint Magyarország számára technikailag és jogi értelemben is kihívást jelentene egy ilyen beavatkozás elhárítása, és ha sikerülne is megakadályozni a választási folyamatba való beavatkozást, a tetteseket nagy valószínűséggel nem lehetne bíróság elé állítani és elítélni.
“A kibertámadások esetén nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen olyan közvetlen bizonyítékokat felmutatni, amelyek helytállóak és bizonyító erejűek lennének az igazságszolgáltatás előtt. A támadások folyamatos, meredeken emelkedő száma miatt egyre inkább szükség lesz olyan infokommunikációs szakjogászokra, akik az informatikai incidenseket hatékonyan tudják kezelni.” – írták.
A közelmúltban több olyan hivatali átalakítás is történt, melyek arra utalnak, hogy Magyarország védelmi képességei ilyen téren bővítésre szorulnak. Februárban a Magyar Idők napilap arról számolt be, hogy folyamatban van a nyomozók toborzása a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályára. A lap szerint a belügyminiszter átlagon felüli fizetést ígért az újonnan jelentkező specialistáknak.
Áprilisban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen külön kiberbiztonsági akadémia alakult, melynek célja, hogy „a közszolgálat, a rendvédelem és a honvédelem területén is katalizátorként működjön a kiberbiztonsági képzésben.”
Az utóbbi évek során egyre többet hallani állítólagos orosz hackertámadásokról, melyek a gyanúsítások szerint választások befolyásolását, vagy Oroszországgal kritikus hangot megütő szervezetektől bizalmas információ kinyerését szolgálták. Ugyanakkor, a közvélemény láthatóan megfeledkezik arról, hogy a nyugati információs tér fősodorában elsőként ismertté vált hackercsoport – az Anonymous – kezdetben éppen egy olyan szervezet volt, mely kisebb csoportok laza hálózataként gyakran hirdetett meg közös cselekvést a liberális demokrácia védelmében.
Az ilyen esetek megszaporodása pedig arra utal, hogy a hackertámadások ma már valós veszélyt jelentenek minden egyes országgyűlési választás előtt. Igen sokat elárulna az ország szuverenitásával kapcsolatban, ha a specialisták csak az orosz hackertámadás kivédését tartanák fontosnak, de eközben nem tartanának szükségesnek más politikai motivációjú – liberális, vagy az euro-atlanti integráció mélyítésére a nemzeti szuverenitás sértésével törekvő – beavatkozások kivédését.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-kiberterrorizmus-eszkozeihez-folyamodhatnak-soros-ugynokei/

Tiltakoznak a kilakoltatás ellen a kastélyban lakó migránsok

Tiltakoznak azok a közel-keleti és afrikai migránsok, akiket a svéd bevándorlásügyi hivatal korábban egy kastélyban helyezett el, de most egy hónapon belül el kellene hagyják a luxusingatlant. A luxuskörülmények megtartása érdekében petíciót indítottak.
Az STV hírügynökség beszámolója szerint petícióval tiltakoznak a Lia Hof kastélyban lakó migránsok az ellen, hogy a bevándorlásügyi hivatal tervei szerint egy hónapon belül el kellene hagyniuk a luxusingatlant.
Az egyik érintett, Fatima Hujaj a sajtó kérdésére elmondta; a petíciót amiatt indították, mert sokgyermekes családok élnek a kastélyban, akiknek nehézségeket okozna a költözés, főleg amiatt, mert ez a gyermekeknek is iskolaváltással járna. Elmondása szerint nagyon jó lakóközösség alakult ki a luxusingatlanban, ezért nem akarnak költözni, inkább egy petícióval tiltakoznak a hivatal tervei ellen.
Fatima szomszédja, Imran a sajtó kérdésére szintén elmondta, hogy a kilakoltatásuk nem lenne jó hatással az integrációra, mert nagyon jó közösség alakult ki a kastélyban, és kényszerű távozásuk után egy új közösségbe kellene beilleszkedniük.
A Lia Hof kastélyt 1912-14-ben építették, és évtizedeken át – 1995-ig – szanatóriumként működött. 2011-ben az épületet hotellé alakították át. A Lia Hof kastély 2012 decemberében kezdett menekültközpontként működni, miután a nagy migrációs hullám elérte Európát, és egyetlen év leforgása alatt 163 ezer migránst kellett elhelyezzenek a svédek.
A svédországi hatóságok kezdetben sátortáborokban, majd iskolákban, üzemen kívüli katonai barakkokban és hotelekben helyezték el a migránsokat. A luxuskörülményű elszállásolást azt követően kezdték beszüntetni, hogy 2016-ban már kevesebb migráns érkezett az országba, és kezdtek elférni a számukra felállított sátortáborokban is.

http://www.hidfo.ru/2017/05/tiltakoznak-a-kilakoltatas-ellen-a-kastelyban-lako-migransok/

Erdogan arra kéri Amerikát, hogy ne fegyverezze a szeparatistákat

Törökország elvárja szövetségeseitől, hogy az országot támogassák, és ne a terrorista csoportokat – mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő. Az amerikai kormány kedden döntött arról, hogy Törökországban működő szeparatista szervezeteknek fog fegyvert szállítani.
Az Amerikai Egyesült Államok vezetői kedden döntést hoztak arról, hogy fegyvereket adnak a Szíriában működő kurd szervezeteknek, annak ellenére, hogy a török kormány korábban kifejezte tiltakozását ezzel kapcsolatban. A kurdisztáni fegyveres csoportok határon átívelő jelleggel működnek, a szíriai kurdok támogatásával az USA gyakorlatilag törökországi szeparatista csoportok felfegyverzését kezdi meg.
A török államfő a fejlemények kapcsán egyértelműen kijelentette; minden, ami Szíriában történik, nemzetbiztonsági kérdés Törökország számára, és a török kormány elvárja, hogy szövetségesei ne terrorszervezeteket támogassanak, hanem az ország területi egységének megőrzését támogassák.
Erdogan keddi beszéde során arra kérte az Amerikai Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a kurdisztáni szervezetek támogatásával kapcsolatos döntést, lehetőleg még május 16. előtt, amikor személyesen fog találkozni Donald Trumppal. A török államfő aggodalmainak adott hangot a május 25-re tervezett NATO-találkozóval kapcsolatban is – szerinte az észak-atlanti szövetség egy másik terrorszervezet támogatásával akar harcolni a Daes terroristái ellen.

http://www.hidfo.ru/2017/05/erdogan-arra-keri-amerikat-hogy-ne-fegyverezze-a-szeparatistakat/

Az USA Patriot rakétakomplexumokat küld Litvániába

James Mattis amerikai védelmi miniszter beszédet tartott az orosz határon állomásozó amerikai katonák előtt, és kijelentette, hogy tisztán védelmi jelleggel vannak itt.
Litvániában tett látogatást James Mattis amerikai védelmi miniszter, ahol kijelentette, hogy az USA tovább fokozza katonai jelenlétét a balti országban. Az amerikai hadsereg Patriot rakétakomplexumokat küldhet Litvániába, amit az amerikai vezetők az orosz veszély elhárításával indokolnak.
„Tisztán védelmi alapállással vagyunk itt” – mondta. Mattis szerint a Patriot rakétakomplexumról „mindenki tudja, hogy ez nem egy offenzív eszköz, és aki másként gondolja, az téved.”
A védelmi miniszter kijelentette, hogy Washington további „védelmi rendszereket” küld a balti országokba, hogy „biztosítva legyen az országok szuverenitása”.
Mattis az orosz határ mellett állomásozó amerikai katonák előtt tartott beszédét követően közös sajtótájékoztatót tartott Dalia Grybauskaite litván elnökkel, aki elismételte az amerikai katonai vezetők álláspontját, miszerint Litvániának szüksége van az állandó amerikai katonai jelenlétre.
Annak lehetősége, hogy az Amerikai Egyesült Államok rakétakomplexumokat küld az orosz határra, erős válaszlépéseket provokált Moszkva részéről: Oroszország nyugati régióiban több mint százezer fős haderőt mozgósítottak egy augusztusban kezdődő hadgyakorlatra, amely részben Lengyelország és Litvánia közt, a Kalinyingrád enklávéban fog zajlani.

http://www.hidfo.ru/2017/05/az-usa-patriot-raketakomplexumokat-kuld-litvaniaba/