2017. január 18., szerda

Francia kormányfő: Európát függetleníteni kell az amerikai hadseregtől

Független európai hadsereg létrehozására tett felhívást Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök, amiért Donald Trump kijelentette: elnöksége ideje alatt az amerikai hadsereg nem fogja megvédeni a NATO tagállamait.
Az Egyesült Államok nemrég megválasztott elnöke vasárnap újabb interjúval borzolta a kedélyeket: a Bild német lapnak és a Times of Londonnal nyilatkozva azt mondta, nem biztos abban, hogy az ő elnöksége alatt az amerikai hadsereg segítséget nyújtana más NATO-tagállamoknak, ha azokat Oroszország részéről katonai agresszió éri.
A francia kormányfő emiatt kedden egy európai védelmi rendszer létrehozására tett felhívást, hogy Európa szakítson az USA védelmi politikájával szembeni függő viszonnyal. Cazeneuve szerint Európa az utóbbi évtizedek során az amerikaiaktól függésben létezett, és most Trump nyilatkozatai megkongatták a vészcsengőt: Európa a saját kezébe kell vegye a saját biztonságát, mert előfordulhat, hogy az amerikaiakra nem számíthatunk egy kritikus helyzetben.
A francia kormányfő megfogalmazása szerint európai védelemre, európai fegyverekre és európai befektetésekre van szükség, hogy az EU katonailag függetlenné válhasson. Cazeneuve szerint a Washingtontól való függetlenség tenné lehetővé Európa számára, hogy megőrizze saját értékeit és identitását.
Egy nappal korábban Francois Hollande francia elnök szintén azt mondta; az Európai Uniónak nincs szüksége arra, hogy egy külső hatalom megmondja, mit tegyen. Elmondása szerint Európa elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok fenntartása mellett, de azt saját érdekei és értékei mentén kívánja folytatni.

http://www.hidfo.ru/2017/01/francia-kormanyfo-europat-fuggetleniteni-kell-az-amerikai-hadseregtol/


A transzatlanti kereteken kívül működő európai haderőre van szükség”

Hilde Vautmans, az Európai Parlament biztonsági és védelmi albizottságának tagja szerint rontja a NATO hatékonyságát, hogy nincs megfelelő szintű együttműködés az európai országok közt, emellett nem költenek eleget az európai fegyveripar fejlesztésére.
Hétfőn a Times magazinnak adott interjú során Donald Trump, az USA újonnan választott elnöke azt mondta, a NATO egy elavult szervezet, ami nem tesz eleget a terrorizmus elleni harc érdekében, tagállamai pedig nem járulnak kellő mértékben hozzá a szervezet működéséhez.
Az európai politikusok heves reakcióit követően Vautmans egészen más irányból közelítette meg ezt a kérdést: szerinte az európai országok többet kellene költsenek saját védelmi iparuk fejlesztésére, ezáltal a NATO katonai képességei is javulnának.
„A probléma, hogy az európai országok nem fektetnek elég pénzt a nemzeti hadseregek fejlesztésébe, ami a szövetségen belül a katonai képességek terén hiányosságokat idézett elő. Ez az európai alulfinanszírozottság főként arra vezethető vissza, hogy nem működünk együtt kellő mértékben.”
Vautmans hozzátette: egy európai katonai transznacionális együttműködés lehetővé tenné, hogy a tagállamok számára is kedvező módon fejlődjön az európai védelmi ipar. Elmondása szerint egy olyan európai hadsereg felállítására lenne szükség, ami képes arra, hogy a transzatlanti együttműködés részeként, de attól függetlenül is működni tudjon.

http://www.hidfo.ru/2017/01/a-transzatlanti-kereteken-kivul-mukodo-europai-haderore-van-szukseg/

A hatalomvágy miatt kezdődik az „álhírek kiszűrése”

A Facebook egy új szűrőprogramot indít Németországban, melynek deklarált célja, hogy „független újságírók” bevonásával állapítsa meg egyes hírek igazságtartalmát. Szakértők szerint azonban ez nem az álhírek kiszűrését jelenti, hanem pusztán egy eszköz a hatalom megtartására.
A Facebook azt tervezi, hogy „független újságírók” bevonásával fogja megállapítani a közösségi hálón terjedő információkról, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak. Németországban februártól a felhasználók is jelenthetik azokat a szövegeket, melyeket álhírnek tartanak.
Egy német ügyvéd, Joachim Steinhöfel szerint azonban jogilag problematikus ez az „álhírek elleni harc”, és az egész program kudarcra van ítélve. Elmondása szerint a cenzúrába bevont „független újságírók” semlegessége és objektivitása megkérdőjelezhető; a Facebook főként olyan személyeket von be „független” ellenőrzésre, akik gyakran kritizálják az Alternatíva Németország pártot. A párt egyre növekvő népszerűségre tesz szert, emiatt az őket kritizáló személyek kezében eszközzé válik az „álhírek elleni harc”; a Facebookkal együttműködő „függetlenek” elsősorban olyan híreket fognak álhírnek bélyegezni, melyeknek az „establishment” ellenében helyezkedő pártok gyors növekedése köszönhető, ezért politikailag érdekeltek az eltávolításában.
„Ami itt zajlik, az nem az álhírek kiszűrése és olyan dolgok jelentése, melyek nem felelnek meg a valóságnak. Ez egy politikai osztály próbálkozása a hatalom visszaszerzésére, a politikai és társadalmi diskurzus feletti ellenőrzés visszaszerzésére azáltal, hogy korlátozzák az alkotmányban rögzített alapjogokat, különösen a sajtó szabadságát és a szólásszabadságot.”
Steinhöfel szerint megfelelőek a jelenlegi törvények is, melyek tiltják a gyűlöletkeltést és közösség elleni uszítást. Emellett azonban nincs szükség olyan újabb korlátozásokra, mint az „álhírek” vagy „gyűlöletbeszéd” kiszűrése, mert ezek már az emberek alkotmányos jogait korlátozzák, és további társadalmi feszültség előidézéséhez vezetnek.

http://www.hidfo.ru/2017/01/a-hatalomvagy-miatt-kezdodik-az-alhirek-kiszurese/