Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjú során párhuzamot vont a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozása és Németország egyesítése közt.
“Amikor azt hallom, hogy a Krím annektálását egyszerűen el kell ismerni, arra gondolok, mi történt volna, ha a Német Demokratikus Köztársaságot ugyanezen módon kezelték volna, egy olyan jelszó mentén, mely szerint Németország megosztott marad, és semmit nem tehetünk.”mondta a kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak nyilatkozva.
Korábban Christian Lindner, a német Szabad Demokrata Párt vezetője javasolta, hogy a német kormány átmenetileg ne foglalkozzon a Krím kérdésével, és anélkül építse kapcsolatait Oroszországgal, hogy a Krím-félszigettel kapcsolatos nézeteltéréseket figyelembe vennék.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn reagált Angela Merkel kijelentésére; “El tudta volna bárki is képzelni néhány évvel ezelőtt, hogy a német kancellár megoldja a bonyolult krími dilemmát azáltal, hogy a német egyesítés kontextusában említi?” – kérdezte. Zaharova emellett visszaidézte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2015-ös müncheni konferencián tett kijelentését; “Németország egyesítése referendumok nélkül történt, és mi aktívan támogattuk ezt a folyamatot.”
“Nem Ukrajna és a Krím-félsziget, hanem Oroszország és a Krím népe lett elválasztva saját akaratuk ellenére. Ezt nem csak a 2014-es referendum erősíti meg, hanem a Szovjetunió összeomlása utáni referendumok és népszavazási kísérletek is” – mondta.
A Krím-félsziget 2014. március 16-án tartott népszavazást, melynek során a félsziget többségi orosz lakossága úgy döntött, hogy elszakad az atlantista befolyás alá került Ukrajnától, és csatlakozik az anyaországhoz.
Németország a második világháború után évtizedeken át két részre szakadt állapotban létezett; az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia által irányított Német Szövetségi Köztársaság (NSZK), és a Szovjetunió irányítása alatt álló Német Demokratikus Köztársaság (NDK). A Szovjetunió összeomlásával az NDK feletti szovjet befolyás megszűnt, az NSZK feletti amerikai befolyás azonban nem szűnt meg, így a keleti területek annektálásával megtörtént Németország egyesítése.

http://www.hidfo.ru/2017/09/merkel-nemetorszag-egyesitesehez-hasonlitotta-a-krim-felsziget-helyzetet/