2017. május 18., csütörtök

A britek kilépése nem érinti a Fenevad védelmi képességeit

Az Egyesült Királyság hozzájárulása az EU-missziókhoz és katonai műveletekhez alig 3-5%-os volt, ezért a kilépésük nem jelent megrázkódtatást az Európai Unió védelmi képességei számára – derült ki az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének csütörtöki nyilatkozatából.
Az Egyesült Királyság Európai Unióból kilépése nem jelent destabilizációs tényezőt az EU védelmi projektjei számára, tekintve a tagállamok közös projektek iránti elkötelezettségét, és a britek viszonylag alacsony hozzájárulását – mondta Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.
Mogherini szerint „jelen pillanatban az Egyesült Királyság továbbra is konstruktív tagja a védelmi együttműködésnek, de a viszony megváltozásának hatásai nem lesznek jelentősek.”
A beszámolóból kiderült, hogy az Egyesült Királyság hozzájárulása az uniós missziók során csak 3-5%-os volt. Mivel az EU többi 27 tagállama vállalta a védelmi kiadások fokozását, a brit kilépés hatása nem jelent majd kritikus problémát.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-britek-kilepese-nem-erinti-az-eu-vedelmi-kepessegeit/

DK: Magyarország kiléphet a Fenevad hatalma alól

A Demokratikus Koalíció szerint, ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, Magyarország már nem sokáig lesz az Európai Unió tagállama.
A Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján az Európai Parlament aznap elfogadott határozatával kapcsolatban azt mondta, a történelem válaszút elé állította a magyarokat, mert a jelenlegi magyar kormány ki akar lépni az Európai Unióból.
A párt szóvivője a kormány politikáját úgy jellemezte; “csal, lop, kiárusítja az országot az oroszoknak, el akarja hagyni Európát, egyetemeket zárat be és civil szervezeteket vegzál.”
A történelem válaszút elé állította a magyarokat; vagy Orbán Viktor, vagy Európa.” – mondta, hozzátéve, hogy „a DK Európát, az európai Magyarországot, az európai életet választja.”
Bár a DK a kormányt vádolja azzal, hogy ki akarja léptetni Magyarországot az Európai Unióból, a nyugat-európai vezetők már évek óta azzal fenyegetőznek, hogy kizárnák hazánkat az EU-ból. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter korábban a Die Welt német lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a jövőben csak azok az országok maradhatnak az Európai Unió tagállamai, melyek engedélyezik a nem-európai lakosság tömeges betelepítését.
Aki kerítéseket épít a háborús menekültek ellen, aki megsérti a sajtószabadságot, vagy a bírói függetlenséget, annak fel kell függeszteni a tagságát, vagy ha szükséges, ki kell zárni az EU-ból.” – mondta.
Francois Hollande volt francia elnök 2016. februárban szintén arról beszélt, hogy ki kellene zárni az Európai Unióból azokat az országokat, ahol „jobboldali populista” erők jutnak kormányra. A politikus a France Inter rádiónak adott interjú során a magyar és lengyel kormánypolitikával kapcsolatban azt mondta, szerinte „büntetni kellene Európa ilyen irányú fejlődését”.

http://www.hidfo.ru/2017/05/dk-magyarorszag-kilephet-az-europai-uniobol/

Vona: a Jobbik együttműködne a civilekkel

Vona Gábor tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a Jobbik partnerként tekint a civil szervezetekre, és kormányra jutása esetén “civil parlamentet” hozna létre.
A Jobbik szerint „nagyon kevés olyan intézmény, fórum van, ahol a civil szféra érdemben beleszólhat az ország ügyeibe”, emiatt a párt kormányra jutása esetén civil parlamentet hozna létre.
Vona Gábor szerint a Jobbik partnerként tekint a civil szervezetekre, és lehetővé tenné számukra, hogy törvényjavaslatokkal álljanak elő, illetve véleményezzék az országgyűlés által elfogadott új törvényeket. “Minél színesebb a civil parlament, annál jobb. Virágozzék minden virág” – mondta.
A sajtótájékoztató során a pártelnök nem említette, hogy ebből az együttműködésből kizárná-e a külföldről finanszírozott szervezeteket. Az együttműködés feltételéül azt szabta, hogy az adott civil szervezetnek tagsága kell legyen, és pártérdektől függetlenül kell működjön.


http://www.hidfo.ru/2017/05/vona-a-jobbik-egyuttmukodne-a-civilekkel/

Lengyelország támogatja a NATO és a Fenevad terjeszkedését a Balkánon

Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta, Lengyelország támogatja a NATO és az Európai Unió terjeszkedését a Balkán-félszigeten és Kelet-Európában, mivel ezek az országok integrálódni akarnak a nyugati tömbbe.
Duda szerdán kijelentette, hogy a lengyel hatóságok képviselőjeként továbbra is hisz az európai integrációban, a NATO-integrációban, és a biztonsági szférában folytatott együttműködésbe „annyi országot kell bevonni, amennyit csak lehetséges”.
Duda egyértelműen kijelentette, hogy a NATO és az Európai Unió terjeszkedése a Balkán-félszigetre és Kelet-Európára kell összpontosítson, Lengyelország pedig készen áll támogatni azokat az európai és balkáni országokat, melyek az EU-hoz és NATO-hoz csatlakozni akarnak.

http://www.hidfo.ru/2017/05/lengyelorszag-tamogatja-a-nato-es-eu-terjeszkedeset-a-balkanon/