A lengyel kormány készen áll 1,5-2 milliárd dollárt fizetni azért, hogy az ország területén állandó jelleggel amerikai katonai bázis működjön. A védelmi minisztérium javaslata szerint évtizedeken át amerikai fegyveres erő állomásozhat Lengyelországban.
Az Onet lengyel hírportál által megszerzett dokumentum szerint a védelmi minisztérium készen áll 1,5-2 milliárd dollárt fizetni azért, hogy állandó amerikai katonai bázis működjön Lengyelországban, ami megfogalmazásuk szerint “világos üzenetet” közvetít Oroszország felé.
A dokumentumban az áll, hogy a lengyel fél nem csak fizetne az idegen fegyveresek Lengyelországban állomásozásáért, de a hazai fegyveres erők kapacitását is felhasználná arra, hogy lehetővé tegye az amerikai csapatmozgások gyorsabbá tételét. Kiderült: a lengyel védelmi minisztérium nem csak átmeneti jelleggel hívna idegen haderőt az országba, hanem teljesen nyíltan arra készül, hogy az amerikai fegyveresek évtizedeken át Lengyelországban állomásozhassanak.
“Az Egyesült Államok és Lengyelország együtt képes lehet még szorosabbra fonni a köteléket, ami garantálja a biztonságot és szabadságot a következő generációk számára” – írták.
A dokumentum egyben egy vállalás is, amivel Lengyelország egyértelművé teszi, hogy készen áll osztozni az amerikai bázis működtetésének anyagi terhein. Tehát nem elég, hogy az USA újabb hídfőálláshoz jut Kelet-Európában, de ennek költségeit a helyi vazallus-kormánnyal fizettetné meg, ami több évtizedre legitimálja az idegen katonai jelenlétet.

A dokumentum kifejezetten úgy fogalmaz, hogy a lengyel kormány készen áll “költséghatékonyabbá tenni” az amerikai haderő Lengyelországban állomásozását.
Azt írták: az állandó amerikai katonai jelenlét azt a világos üzenetet fogalmazza meg Oroszország számára, hogy az USA “készen áll megvédeni európai szövetségeseit.”
Az Onet által kiszivárogtatott dokumentum hitelességét a nap folyamán a védelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette.

http://www.hidfo.ru/2018/05/lengyelorszag-keszen-all-fizetni-is-az-amerikai-katonai-jelenletert/



Varsó politikája konfliktushoz vezethet Kelet-Európában

Varsó politikája konfrontációhoz vezet az orosz-lengyel határon – mondta Jurij Svitkin, az Állami Duma Védelmi Bizottságának alelnöke, a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Korábban a Politico magazin a lengyel védelmi minisztérium dokumentumára hivatkozva számolt be arról, hogy Varsó készen áll két milliárd dollárt fizetni az USA állandó katonai bázisának Lengyelország területén létrehozásáért.
A hatóságok azzal magyarázták ezt a lépést, hogy sürgető igény mutatkozik egy amerikai katonai divízió Lengyelország területén való állandó működtetésére. A publicisztika azt állítja, Lengyelország készen áll “osztozni a védelmi kiadások terhein” és a Fehér Ház számára kifizetődőbb döntést hozni.
“Meglátásom szerint ez a politika nem összeegyeztethető Lengyelország lakosainak véleményével. Emellett nyilvánvaló, hogy az ország vezetésének politikája paramilitáris jelleget hordoz. Intő jel, hogy nem kértek, hanem készen állnak két milliárd dollárt elkülöníteni annak érdekében, hogy az USA katonai bázist létesítsen” – mondta.
Elmondása szerint az ehhez hasonló intézkedések fenyegetést jelentenek a stabilitásra a térségben.
A politikus hangsúlyozta; Oroszország készen áll intézkedéseket elfogadni saját katonai lehetőségeinek bővítése terén. A helyettes szerint ehhez pusztán az amerikai katonai bázis Lengyelország területén való megjelenésének lehetősége is elegendő.

http://www.hidfo.ru/2018/05/varso-politikaja-konfliktushoz-vezethet-kelet-europaban/