2023. december 19., kedd

Világszerte tüntetések palesztinokért

2024 sorsdöntő évünk lesz

Forrás: AUF1 @ YouTube
4 mögliche Szenarien, wie sie die Welt schocken wollen! | Schicksalsjahr 2024
https://youtu.be/VdX36Eoqp4U

A rendszerváltók megmozdultak Németországban

Az hogy az oltás halált okozhat, ez igaz !!!

Átrendeződő világgazdaság

 

Peking, 2023. december 19. kedd (MB)

Az oroszellenes nyugati szankciók hatására átrendeződnek a világgazdasági kapcsolatok, ugrásszerűen fejlődik az ázsiai kereskedelem, és visszafejlődik a nyugat-európai országok versenyképes termelése szempontjából nélkülözhetetlen orosz kapcsolat – értékelte a Magyar Békekör tudósítója kedden a végbemenő folyamatokat.

Oroszország 2023-ban ázsiai országokkal bonyolította le külkereskedelmi forgalmának 60 százalékát, pedig egy-két évvel ezelőtt az arány még csak 30 százalékos volt. Kiugró benne Kína részesedése. Novemberig bezárólag a 200 milliárd dollárt is meghaladta a két ország kereskedelmi forgalma. A kínai-orosz kereskedelem annak dacára is növekszik, hogy a világgazdaság – többek között a szankciók miatt – nehéz időszakon megy keresztül. Gyors ütemben bővül az orosz energiahordozók Kínába szállítása, a kereskedelmen kívül megnyílt a tőkeberuházás lehetősége is egymás piacán. Jelenleg 79 közös beruházási tervet kiviteleznek 170 milliárd dollár értékben.

Különleges elszámolási rendszert hoztak létre, nemzeti valutákban bonyolítják le az árucsere 90 százalékát. A dollár kikapcsolása az elszámolási rendszerből gyöngíti az amerikai valutát, és vonzóvá teszi az együttműködést a két ázsiai nagyhatalommal olyan országok számára is, amelyek a dollár fogságában képtelenek jelentősebb nemzetgazdasági növekedésre. Ennek tulajdonítható, hogy a kínai-orosz tengelyre épülő BRICS iránt egyre növekszik az érdeklődés, a január 1-én 11 tagúra bővülő együttműködési társuláshoz további húsz ország szeretne csatlakozni.

Hozzátartozik a képhez, hogy a BRICS – perspektivikusan – közös valutát tervez létrehozni.

Az oroszellenes szankciók érdekessége, hogy miközben az Európai Unió egymás után gyártja az orosz gazdaság remélt térdre kényszerítését célzó szankciócsomagokat, igyekszik kivételt tenni a tilalmak alól saját érdekében. Az EU nem csak az Ukrajnán keresztül vezető Szudzsa gázvezetéken kap napi 40-42 millió köbméter gázt Oroszországtól, hanem egyik tagállama, Spanyolország az orosz cseppfolyós gáz (LNG) legfőbb nyugat-európai értékesítőjévé is vált. Az idén novemberig 38,8 százalékkal több orosz LNG-t importált, mint tavaly, ezzel az orosz gáz képezte a spanyol összes gázbehozatal 18,1 százalékát.

A legfrissebb brüsszeli előrejelzés szerint az EU bruttó nemzeti terméke (GDP) 0,6 százalékkal, ezen belül a német 0,4 százalékkal növekszik az idén.

Az orosz GDP növekedés várhatóan eléri a 3 százalékot, Kínáé pedig 5,4 százalékosnak ígérkezik.+++

Lásd: https://bekekor.wordpress.com/2023/08/24/a-brics-kibovitese-egy-igazsagosabb-vilagrend-megteremteset-szolgalja-magyar-bekekor/

Kiadta: Magyar Békekör