Az Európai Parlament elfogadott egy mechanizmust, ami vízummentességet adna Ukrajnának és Grúziának. Az EP-képviselők többsége támogatta a kezdeményezést, de ezáltal az Európai Unió egy újabb fenyegetéssel kell szembenézzen.
Egy ukrán blogger arra figyelmezteti az európai országokat, hogy a vízummentesség megadásával olyan kockázati tényezőket vállal fel az Európai Unió, melyeket jelen helyzetben, más problémákkal összeadódva nem biztos, hogy kezelni tudna. A Harkovban élő fordító és politikai aktivista azt írta, Ukrajnában a háború mellett olyan szintű szervezett bűnözés zajlik, amit az uniós országok rendfenntartása a jelenlegi feltételek mellett nem tudna kezelni. A vízummentesség megadásával lehetővé válik az ukrán bűnözők beözönlése az Európai Unió területére. Ez egy újabb, ám alapjaiban más természetű válságot eredményezhet Európában, mint a közel-keleti migránsok tömegeinek beözönlése; a szervezett bűnözés és az Európában eddig ismeretlen szintű extrémizmus importálását jelenti.
„Több ezer olyan személy van szabadlábon Ukrajnában, akik sokévi háborús harctéri tapasztalattal rendelkeznek, fegyveres bűnözői vagy extrémista csoportok tagjai, és a vízummentesség megadása miatt ezek az emberek úgy dönthetnek, hogy elindulnak és felfedezik Európát. Ez egy újabb, a migrációs krízissel összemérhető válsághelyzetet jelent az Európai Uniónak.”
Nemrég Cahit Ozkan, a török kormánypárt tagja kijelentette; ha Törökországban sikerült volna a júliusi katonai puccs, mára Törökország is megkapta volna a vízummentességet, mert nyugati fennhatóság alatt lenne. Szerinte ez történt Ukrajna esetében; Brüsszel saját embereit hatalomra juttatta, majd megadta nekik a vízummentességet. Azzal azonban nem számolt Európa, hogy a nagy tömegek esetében ez mit jelent – hogy az Ukrajnában tapasztalható bűnözéssel fog osztozni Európa. Ez egy újabb nagy társadalmi kísérlet, és lehetséges, hogy éveken belül az európai szakértők számára ugyanolyan mindennapi témát fog jelenti az ukrán maffia európai tevékenysége, mint ma a migrációs válság.


http://www.hidfo.ru/2016/12/az-eu-vezetoi-nem-szamolnak-az-ukran-vizummentesseg-kovetkezmenyeivel/