Lengyelország nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a kibővített V4-csoport határátkelőhelyeinek finanszírozása érdekében.
ukran-lengyel-hataratkelo-hidfo-ruLengyelország nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az Európai Bizottságtól fogja kérni Ukrajna, Lengyelország és Szlovákia közös határátkelőhelyeinél az infrastruktúrafejlesztés finanszírozását – mondta Elzbieta Kisil, lengyel fejlesztési miniszter.
A lengyel kezdeményezés szerint arra kérnék az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre külön pénzalapot az ukrán határátkelőhelyek fejlesztésére, és az említett országokat összekötő úthálózat korszerűsítésére.
Kisil csütörtökön a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, “az infrastruktúra bővítése Lengyelország, Ukrajna és Szlovákia határ menti régióiban kifejezetten Lengyelország érdekében áll. Az egyik ilyen nemzetközi szintű projekt egy Kárpátalján keresztül húzódó úthálózat, amit Lengyelország kezdeményezésére kezdtek meg, és 2016-ban Ukrajnára is kiterjesztenek. A szükséges beruházásokat követően ez az úthálózat egyesítené a kontinens ezen részét” (értve ez alatt a térségi országokat).
Szeptemberben az ukrán fejlesztési miniszter találkozott Lengyelország helyettes infrastruktúra-fejlesztési miniszterével, majd közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy Ukrajna, Lengyelország, Románia és Szlovákia az Európai Bizottsághoz fordul az Európai Unió és Ukrajna közti határinfrastruktúra fejlesztésének támogatását kérve.

http://www.hidfo.ru/2016/09/lengyelorszag-unios-penzbol-akar-osszefonodni-ukrajnaval/