2014. július 8., kedd

RuPad: Magas biztonságú táblagép az orosz bűnüldöző szerveknek

Az orosz Központi Informatikai, Gazdasági és Irányítási rendszerek (CRIEISU) hivatala a ROSTECH vállalattal bejelentett együttműködése meghozta a gyümölcsét. A napokban vehették át az orosz bűnüldöző szervek a RuPad névre keresztelt táblagépet, amin már a teljesen orosz fejlesztésű RCISCU operációs rendszer fut.
Hídfő.net | RuPad: Magas biztonságú táblagép az orosz bűnüldöző szerveknek
"A táblagépünk hardveresen is képes felvenni a versenyt nyugati vetélytársaival, de a végső cél nem ez volt. A lényeg a szoftver, ami képes biztonságosan tárolni bizalmas információkat, kapcsolatokat, továbbá lehetővé teszi a biztonságos internetelérést is." - nyilatkozta a CRIEISU képviselője, Dimitrij Petrov. A táblagép továbbá képes működni víz alatt 1m mélységig 30 percen keresztül, 2 méter magasságig törésálló, -22 és +55 celsius között működőképes.
A RCISCU operációs rendszer teljesen nyílt forráskódú, bárki visszaellenőrizheti, hogy nincsenek benne rejtett adattovábbító csatornák. Mivel képes android alkalmazásokat futtatni, azokat a memória egy izolált részében teszi meg, az itt futtatott alkalmazások nem képesek hozzáférni a memória maradék részéhez, se a tableten tárolt egyéb adatokhoz. Emellett nem nyílik lehetőség a tablet távolról történő vezérlésére, valamint az internetelérés egy VPN csatornán keresztül történő megoldása védettséget biztosít a különféle külső hálózati támadásoktól.
CRIEISU bejelentése szerint első körben 1000 darab tabletet szállítanak le a különféle hatóságoknak.


http://www.hidfo.net/2014/07/08/rupad-magas-biztonsagu-tablagep-az-orosz-bunuldozo-szerveknek

Újabb hajóval bővül a fekete-tengeri NATO flotta

Az amerikai haditengerészet Vella Gulf rakétacirkálója belépett a Fekete-tenger területére, csatlakozik a NATO ott jelen lévő flottájához. Jelenleg a NATO hat hajója tartózkodik a területen, melyek aknamentesítési gyakorlatot végeznek. A Vella Gulf a legmodernebbnek nevezett Aegis rendszerrel van felszerelve, így nem csoda, hogy az orosz haditengerészet közvetlen fenyegetésként kezeli a jelenlétét (annak ellenére, hogy a bizonyítottan semlegesíthető). Egy a médiának nyilatkozó orosz tiszt szerint olyan ez, mintha "egy lovat és egy szarvast fognának be egy hintó elé", vagyis a Vella Gulfnak semmi köze az aknamentesítéshez, egyértelműen nem a hadgyakorlatra, hanem annak ürügyével van az orosz határ mellé vezényelve. A Vella Gulf mintegy 400 fős legénységgel bír, és fel van szerelve a legkülönbözőbb légi, szárazföldi vagy tenger alatti bevetésekre, de az SM-2 föld-levegő rakéták, több típusú cirkálórakéta gondoskodik arról, hogy minden téren mozgó erőd legyen.
Hídfő.net | Vella GulfUSS Vella Gulf
Katonai diplomáciai források szerint az orosz haditengerészet figyelemmel kíséri a NATO hadgyakorlat minden mozdulatát, a teljes fekete-tengeri flotta elhagyta a kikötőket és masszív haditengerészeti gyakorlatok zajlanak a NATO erők jelenlétének ideje alatt. Az orosz flotta számára el van rendelve, hogy a NATO erők minden mozdulatát monitorozza. Mintegy 20 hajót, 20 vadászgépet és helikoptert, valamint a tengerészgyalogságot és a parti őrséget is bevonta a fekete-tengeri flotta, amint megkezdődött a NATO "aknamentesítő gyakorlata".
A NATO flotta hajói egy bolgár kikötőben töltötték a "Sea Breeze" gyakorlat első szakaszát, amit idén a bolgár haditengerészet vezet. A flotta, amely vasárnap indult ki a nyílt tengerre, jelenleg az Aviere olasz fregattból, a Rimini, valamint a török Akca és brit Chiddingfold aknakereső hajókból és a görög Macitis korvettből áll. Eközben a francia Dupuy de Lome elektronikus felderítést folytat az orosz határ mellett az Észak-Kaukázusnál. Emellett jelen volt a NATO egy másik felderítője is, az olasz Elettra, aminek vasárnap a 21 nap letelte miatt átmenetileg el kellett hagynia a térséget. Oroszország és a NATO egyidőben tart hadgyakorlatokat ugyanabban a térségben. A helyzet pattanásig feszült, a NATO az utóbbi évtizedekben soha nem volt ennyire közel az orosz határokhoz, mint most. Orosz szakértők szerint a nyugatiak 2 éven belül nyílt katonai beavatkozást kezdhetnek Oroszország ellen.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/ujabb-hajoval-bovul-fekete-tengeri-nato-flotta

A napenergia győzhet pár éven belül

2018 elejére a napenergia gazdaságilag is jó befektetés lehet a nagyvárosok áramellátásához. 2040-re az elektromosság felét ott termelik majd, ahol felhasználják. A centralizált, széntüzelésű erőműveknek vége – írja a Guardian.
Múlt héten, most először az ausztrál tagállam Queensland elektromos áramának nagykereskedelmi ára negatívba ment át – a nap közepén. Normális esetben az ár 40-50 megawatt óránként, most viszont több napig nulla környékén mozgott. Az ár az állam legújabb, legnagyobb erőművének köszönhető: a tetőre helyezett napelemeknek.
A negatív árazás nem ismeretlen dolog, azonban eddig csak éjszaka történt ilyen, amikor a lakosság nagy része alszik, a fogyasztás alacsony. A széntüzelésű erőművek nem szívesen kikapcsolnak ki, ezért fizetnek másoknak, hogy felvegyék a felesleges áramot.
Ebédidőben azonban ez nem történhetne meg: a napi áraknak a nagyobb keresletre kellene reagálniuk. Ilyenkor az emberek ébren vannak, az irodákat használják, a gyárak működnek. A fosszilis erőművek ilyenkor generálják profitjuk nagy részét.
A napelemek fejük tetejére állították a modellt. 1100 megawattot állítanak elő Queensland több mint 350 ezer épületének tetején (és 3400 megawattot 1,2 millió épületen az országban). A hatás akkora, hogy tavaly már nagyon kevés fosszilis erőmű volt nyereséges Ausztráliában.
Ráadásul az elektromos ellátásban a legdrágább dolog nem a termelés, hanem a szállítás. Ez az a pont, ahol áttörést hozhat a napenergia, hiszen helyben termelhetik meg majd a szükséges áramot. A napenergia emiatt akkor is legyőzné a hagyományos erőműveket, ha nullára esne az áram előállításának ára – írja a Guardian.
(index)

Izrael a Gázai-övezet elfoglalására készül?

Arról szóltak a hírek napokig, hogy 3 izraeli fiatalt állítólag elraboltak a palesztinok. A provokáció elérte a célját, amit valószínűleg maguk az izraeliek követhettek el. Az indok nem más, mint a Gázai-övezet végleges integrálása Izrael államba és a közel-keleti békefolyamat megakasztása. A zsidó államnak már egy ideje szúrja a szemét a Gázai-övezet, és nem csak a Hamasz által indított rakétatámadások miatt. Izrael a Gázai-övezet elfoglalásával "tehermentesíti" Tel-Avivot, kiiktatja a palesztinokkal való kétfrontos háború esélyét, és teljes ellenőrzés alá vonja az egyiptomi határt. Nem mellékesen, mivel a régi Palesztinából egy kis csücsök még mindig rendelkezik tengeri kapcsolattal, és ennek a történetnek a végére is pontot tennének.
Hídfő.net | Merkava tankok és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán, izraeli oldalon, 2014.07.08.Merkava harckocsik és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán izraeli oldalon, 2014.07.08.
A fent említett provokációra válaszként megöltek egy palesztin fiatalt zsidó telepesek. Erre válaszul a Hamasz csütörtökig bezárólag 85 rakétát lőtt ki Tel-Avivra és egyéb izraeli célpontokra. A rakétatámadások felszámolása lesz a hivatalos oka a hamarosan kezdődő katonai offenzívának a Gázai-övezet ellen, amiről az izraeli védelmi miniszter, Moshe Ya'alon úgy nyilatkozott, hogy "A Hamasz elleni katonai akcióra készülünk. Ez nem fog véget érni két nap alatt. Ha szükséges egy szárazföldi csapásmérés, akkor megtesszük."
Hídfő.net | Gázai övezet
Izraelnek tehát jogában áll megtámadni gyakorlatilag egy másik államot, amelynek a polgárait évtizedek óta megkülönbözteti és nyomorban, folyamatos pszichikai és gazdasági nyomás alatt tartja, gondoljunk csak az illegális telepépítésekre Ciszjordániában. Az indok a közvetlen támadás a zsidó állam ellen, melynek következtében eddig 100 a halottak száma. Az Egyesült Államok hallgatólagosan támogatja ezt az akciót, ám amikor az oroszok a saját kisebbségük érdekében akarnának beavatkozni Ukrajnában, na az már nem indok - mit számít az a 8 millió orosz, a 1.5 millió menekült, és az eddig majdnem tízezer halott.
Hídfő.net | Merkava tankok és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán, izraeli oldalon, 2014.07.08.Merkava harckocsik és egyéb hadieszközök a Gázai-övezet határán izraeli oldalon, 2014.07.08.
Izrael 40.000 tartalékost hívott be, és a felvonultatott hadianyag és emberi erőforrás mennyiségén lehet látni, hogy nem hétvégi kiruccanásra készülnek. A katonai akciót előzetesen elítélte már Oroszország - a hivatalos megfogalmazás szerinti orosz nyilatkozat: "Oroszország aggodalommal figyeli a gázai eseményeket. A gázai civil lakosság elleni fegyverhasználatra Oroszország rosszallással fog tekinteni". Tegyük fel magunknak a kérdést: Mi a közös Ukrajnában és Izraelben? A főleg zsidó többségű cion-atlantista kormányokon kívül még valami: a lakosság elleni folyamatos fegyveres erőszak és a szó szerinti népirtás.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/izrael-gazai-ovezet-elfoglalasara-keszul

Zsidó provokáció volt csak a 3 fiatal meggyilkolása - Izrael ürügye40 ezer tartalékost mozgósít az izraeli kormány, Benjamin Netanjahu miniszterelnök elrendelte egy esetleges gázai szárazföldi hadművelet előkészítését. A hadsereg szóvivője úgy fogalmazott, fel kell készülniük erre az eshetőségre is. Ők nem csak felkészülnek, illetve csak a jogi alapot teremtik meg Palesztína végső lerohanására a közvélemény előtt, a cionista hadseregük és vezetőik már évtitedek óta erre vár.
Közben mindkét oldalról folytatódnak a légicsapások. Az izraeli légierő kedden délután újabb 40 katonai célpontot támadott, a légicsapásoknak eddig – úgy tudni – 11 palesztin áldozata van, állítólag a Hamász iszlamista palesztin szervezet katonai szárnyának egyik harcosa is életét vesztette. Több lakóházat is találat ért.
Mahmud Abbász palesztin elnök felszólította az izraeli kormányt arra, hogy állítsa le a légicsapásokat a Gázai övezet ellen, emellett a nemzetközi közösség közreműködését is kérte, hogy segítsen megállítani a konfliktus további súlyosbodását.
A térségben az elmúlt hetekben öltött rendkívüli méreteket a feszültség három izraeli, majd egy palesztin tinédzser megyilkolását követően.

A katonai akciót előzetesen elítélte már Oroszország, talán a népírtás tekintetében Ukrajna eseményeivel von párhuzamot, hiszen az atlantista erők mindkét esetben hathatósan munkálkodnak - a hivatalos megfogalmazás szerinti orosz nyilatkozat a következő: "Oroszország aggodalommal figyeli a gázai eseményeket. A gázai civil lakosság elleni fegyverhasználatra Oroszország rosszallással fog tekinteni". Ez mindent elárul az orosz hozzáállásról nagyon helyesen.
Gölöncsér Miklós


Van-e szüksége Palesztinának a harmadik intifádára?

Az után, hogy izraeli radikálisok egy palesztin fiút öltek meg, a palesztin földön újra intifáda szaga érezhető.
Mindenesetre ez olvasható az izraeli médiában. A 16 éves Muhammad Abu Hdeyr-t július 2-án éjszaka rabolták el és a gyilkolták meg Jeruzsálem külvárosában. Ez válasz volt három izraeli tizenéves meggyilkolására, ami júniusban történt.
Első pillantásra a helyzet jelenlegi kiéleződésében nincs semmi új: a palesztin szélsőségesek akcióira válaszolva Izrael már régóta alkalmazza a „szemet szemért” elvet. De most nagyon nyugtalanító tényező mutatta meg magát.
Még az izraeli újságok is elismerik, hogy Abu Hdeyr esete arról tanúskodik, hogy Izraelben aktívan és agresszíven kezdenek tevékenykedni ultra-nacionalista zsidó szervezetek. Muhammad Abu Hdeyr-t egy nappal az után rabolták el és élve égették el, hogy holtan találták a három elrabolt izraeli tizenévest.
Az izraeli városok arabok lakta kerületekben még mindig tartanak a gyilkosság elleni tiltakozó tüntetések. A házfalakon „Halál az izraelitáknak” feliratok láthatók. A másik tábor képviselői írják: „Halál az araboknak”. Nemcsak Kelet-Jeruzsálemben történnek az összecsapások, hanem Názáretben és észak-izraeli városokban is.
A Jeruzsálemi Rendőrség bejelentette, hogy hat nacionalistát tartóztattak le, akiket a palesztin fiú elégetésével gyanúsítanak. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy fogalmazta, hogy a palesztin fiú meggyilkolása „terrorista cselekmény”, és ha a gyanú bizonyítást nyer, akkor a gyilkosokat a törvény szerint meg fogják büntetni. Ugyanakkor Netanjahu felszólította az arab és a zsidó közösségek vezetőit, hogy megnyugtassák a lakosságot.
De sok minden attól függ, hogy az izraeli hatóságok valóban felelősségre vonják-e a bűnösöket. Palesztinok már régóta nem hisznek az izraeli bíróság elfogulatlanságában.
A fő kérdés most az, hogyan befolyásolja mindenez a palesztin-izraeli rendezési folyamatot. És kinek előnyös annak kiéleződése.
Egyértelmű, hogy valaki provokálja a palesztin intifádát, és ez nem lehet a palesztin vezetés - mondja Vjacseszlav Mauzov neves politológus, az Orosz-arab Baráti Társaság elnöke.
A palesztinok most megerősítik állásaikat. És ez nem tetszik az amerikaiaknak. Ez ellentmond stratégiájuknak, amely az arab világ megosztására és arra irányul, hogy az „ellenőrzött káoszt” teremtse az arab országokban. Az ilyen káoszt ma Szíriában és Irakban, Líbiában, Jemenben és Szudánban látjuk.
A legszomorúbb az, hogy az USA szétrombolja a rendezés egész alapját, amit évtizedekig építettek - mondja Vjacseszlav Matuzov:
Az USA lerombolta a kialakult gyakorlatot, és megsértette az alapvető elveket, amelyek alapján az elmúlt években bár lassan, de meglehetősen sikeresen haladt a közel-keleti rendezés. Oroszország, az ENSZ és Európa abból indult ki, hogy a tárgyalások sikerét csak a Négyek – az USA, Oroszország, az EU és az ENSZ közös erőfeszítései biztosíthatják. Az elmúlt években az USA „magára húzta a takarót”, és mindent maga akart csinálni. De csúfos kudarcot vallott.

Oroszország Hangja


Légitámadás után a szárazföldi csapatai bevetésére is kész Izrael a Gázai-övezetben.
A bejelentés Peter Lerner katonai szóvivőtől érkezett, aki megjegyezte, az offenzívának kettős célja lenne. Egyrészt csapást akarnak mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, másrészt csökkenteni akarják az Izraelre mért rakétatámadások számát. Hétfőn mintegy nyolcvan rakétát lőttek ki a zsidó állam déli és középső részén található településekre a Gázai övezetből, mely támadásokért a Hamász felelősséget vállalt.
Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a vezérkari főnökökkel tartott keddi megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy Izrael elhúzódó műveletre számít a Hamász ellen. Néhány napon belül biztosan nem érne véget, de véget kell vetni a Hamász által okozott károknak, ehhez pedig az izraeliek türelmét kérte.
Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök azt követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet elleni légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus további súlyosbodását. Mint mondta, a palesztin vezetés felszólította az arab országok vezetőit, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre a Gázai övezetre mért légicsapások leállítása érdekében.
A héberül "Erős sziklának" nevezett izraeli hadműveletben a légierő kedd reggelig a katonai rádió közlése szerint több mint ötven támadást hajtott végre. Három csapást a tengerről mértek. A célpontok között négy lakóház, 25 rakétaindító állás, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt. Palesztin tisztségviselők szerint a légitámadás körülbelül egy órán át tartott. Arról nincs információ, hogy a szárazföldi csapást mikorra tervezi Izrael.

Europress/AFP/Said Khatib - vs.hu

Oroszország: Az év első 6 hónapjában 5,6 milliárért adtak el fegyvert

A hivatalos adatok szerint Oroszország fegyverexportból származó bevétele 5,6 milliárd dollár volt az első félévben. Emellett a rendelkezésre álló fegyverportfólióra összesen 50 milliárd dollárért érkezett előjegyzés. 2013-ban a fegyverértékesítésből befolyt összeg 15,7 milliárd $ volt (egész év), a portfólióra leadott előjegyzés pedig 35 milliárd $.
Hídfő.net | Orosz fegyverkiállítás
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint "...a fegyverértékesítés mindig is kiemelt üzletág volt, nagy figyelemmel kell kísérni az értékesítés minden lépését. A fejlesztésekkel tovább kell haladnunk, és a katonai-politikai szövetségeseinknek is fontos, hogy a legjobb minőségű hadianyaghoz első kézből juthassanak hozzá. Oroszország fegyverexportjának növekedése az elmúlt években komoly munkahelyteremtéssel járt, továbbá megerősítette a pozíciónkat a globális fegyverkereskedelmi piacon."

http://www.hidfo.net/2014/07/08/oroszorszag-az-ev-elso-6-honapjaban-56-milliarert-adtak-el-fegyvert

“…kiegyenlítődnek az ukrán katonai erők és felkelők közötti erőviszonyok”

Az ukrán katonai repülőgéppark a szemünk előtt „olvad el”. A repülőgépeket nem csak a felkelők semmisítik meg – július 2-án leszállás közben lezuhant egy Szu-25 csatarepülőgép a dnyipropetrovszki repülőtéren.
Június 11-én Tatyana Csornovol, az ukrán korrupcióellenes hivatal vezetője kérdésre úgy nyilatkozott, azok után, hogy több ukrán katonai helikoptert lelőttek vagy megrongáltak, jelenleg mindössze 10 működőképes forgószárnyas van a rendszerben. Csornovol beszélt arról is, hogy néhány civil társaság, amelyek az Ukrán Légierőtől béreltek 26 helikoptert azokat nem juttatták vissza, holott a forgószárnyasok nélkülözhetetlenek a megtorló műveletek végrehajtásához.
Június végén az ukrán védelmi minisztérium azzal a kéréssel fordult az „Ukrajna helikopterei” céghez, hogy a 16 bérbe adott Mi-8MT helikoptert a vis major helyzet miatt mielőbb juttassa vissza. Június 24-én a felkelők lelőttek egy Mi-8 katonai-szállító helikoptert. „Ez volt a tízedik helikopter, amit katonáink semmisítettek meg”, mondta akkor Sztrelkov. Ezen kívül, június 21-én, a Harkovi területen lezuhant az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának Mi-8 helikoptere.
A „Repülésbiztonsági Hálózat (Aviation Safety Network – ASN) weboldalon, amely a repülőbalesetek nyilvántartásával foglalkozik, megtalálhatóak az ukrán katonai repülőgépek listája is. Azt lehet mondani, hogy megbízható forrásról van szó: az ASN információinak legnagyobb részét hivatalos forrásokból – az adott ország hatóságától – szerzi be.
Ukrán Légierő
Az incidensekkel kapcsolatos információk nem rögtön azok bekövetkezése után jelennek meg az oldalon, csak miután minimum három különböző forrásból megerősítést nyernek. Az oldal statisztikája szerint a konfliktus eddigi ideje alatt egy Szu-24, egy Szu-25, két An-30, egy An-2, egy Il-76, egy Jak-40 (polgári) repülőgép lett megsemmisítve. Ami helikoptereket illeti; az oldal adatai szerint összesen nyolc Mi-8 és Mi-24 semmisült meg, míg további öt forgószárnyas súlyosan megrongálódott.
Március közepén készítettek egy jelentést az ország hadseregének helyzetéről Alexander Turcsinov számára, aki akkor Ukrajna ideiglenes megbízott elnöke volt. A jelentés nagyon rossz állapotokról számolt be; az Ukrán Légierő 507 harci repülőgépet és 121 harci helikoptert számlál, amelyeknek mindössze 15%-a képes a levegőbe emelkedni, hadrafogható. Ugyanakkor az is kiderül a beszámolóból, hogy „alacsony a repülőszemélyzetek kiképzettségi szintje harcfeladatok végrehajtására, mindössze 10%-uk hajtott végre ilyen jellegű feladatot”.
Il-76
Vladiszlav Surigin katonai szakértő véleménye szerint napjainkban mindössze 50 olyan repülő eszköze van az Ukrán Légierőnek, amelyeket harci feladatban képesek bevetni. Adatai szinte pontosan megegyeznek az ukrán elnök számára készítette jelentésben foglaltakkal, aki hozzátette, hogy az elkövetkező négy hónapban további 50 repülő eszközt tudnak majd hadrafoghatóvá tenni. Ezek között éppen úgy megtalálhatóak vadászrepülőgépek, mint bombázók és helikopterek.
Az adatok arra engednek következtetni, hogy Dél-kelet Ukrajnában a felkelők az ukrán harci repülőerők egyötödét, egynegyedét megsemmisítették. A szakértő úgy véli, hogy a légierős veszteségek miatt kiegyenlítődnek az ukrán katonai erők és felkelők közötti erőviszonyok. „Az első napokban a légierő folyamatosan hajtott végre légicsapásokat. Napjainkban ez a tevékenység már csak szórványos, és nincs komoly ráhatásuk a hadműveletekre. Az ukrán pilóták folyamatos légvédelmi zónákban kell a repüléseiket végrehajtaniuk, aminek következtében csökken a légicsapások pontossága”, – mondta Surigin.
(jetfly)

“B”-tervek

A “B”-tervek kezdenek megmerevedni Donbasszban. A valcmani latorhordák a “felszabaditott” városok és falvak lepusztitásával az infrastruktúra lerombolásával vannal elfoglalva, a Népi Milicia pedig összpontositja erőit.
Eddig meg nem magyarázható okból a brigantibanda az általa “felszabaditott és szilárdan birtokolt területen” a Szeverszkij Donyec folyó egyik hidját felrobbantotta Zakotnoje falu mellett. A hid a Gorlovka-Artyemovszk-Krasznyij Limany-út egyik fontos műtárgya-volt.
térkahidhid1hid2Luhanszkot tegnap lőtávolra meg tudta közeliteni a latorhorda, és ez öt civil lakos életébe került. A miliciát is nyugtalanitotta a dolog, hogy odapofátlankodott a kártevő zsoldosbanda – no meg “megkivánták” a BM-21-esiket is. A három “GRAD”-ot meg is kaparintották a teljes kiszolgáló technikával és javadalmazással együtt. A fűbe harapott banditákat a tetthelyen hagyva a szerzeményekkel távoztak.
Luhanszknál tegnap este érzékeny veszteség érte a lengyel zsoldosokat. Jevgenyij Wojcehovszkij, a lengyel bérgyilkosok zászlóaljparancsnoka kimúlt szerzett sérülésébe.

Egy tegnap este érkezett – és ellenőrzött – hir szerint Szlavjanszknál és Kramatorszknál igen furcsa dolgok zajlanak, illetve vélhetően fognak zajlani. Késő délután ugyanis a latorhordák által körülvett és dzigorúan elzárt területen földmunkagépek jelentek meg. A “Jobb Szektor” brigantijainak kiséretében. Mintegy 300 kolomojszkijista-jarosista SS-egyedet számoltak össze helybéliek, akik állitása szerint a lezárt területen a kijevi horda egyedei vannak hatalmas számban elföldelve.
A hullák kiásával és azok közszemlére tételével Kijev a donbassziak gyilkos ösztönét akarja egy propagandakampány részeként bizonyitani azzal az álltással, hogy ezeket a “katonákat” a “kutya oroszok” mészárolták le. A célközönség Nyugat-Ukrajna és maga a “civilizált Nyugat” hirfogyasztói. A beszámoló szerint a kiásás helyszinén MAGUK A GYILKOSOK kaparják ki az általuk kivégzett sorkatonákat és “nemzeti” önkénteseket-akik nem akartal lőni a civilekre. A propagandakampány állitólag ma startol Kijevben, amit a kijevi Majdanon tegnap reggelre történ lövöldözés (“oroszok lőttek a békés majdanistákra”) képéhez illesztenek.
Eddig meg nem erősitett hir szerint viszont Kramatorszkban és Szlavjanszkban “beindultak a kivégzések”. Tegnap kéttucatnyi elfogott milicistával végeztek. Eközben a lakosság körében kiosztottak mintegy hatvan tonnányi élelmiszert.
A beszámolók szerint elég jól fizetnek azoknak a helyieknek, akik hajlandóak látványosan ünnepelni a “felszabaditókat” – és fényképezkednek velük.
dij1dij2dij3
Ugyanakkor zajlik a “begyűjtés”
begyűjtA lakosság ilyen “kitörő örömmel” fogadta egyébként a “felszabaditókat”

A Szlavjanszk-Donyeck-Mariupol vasútvonal egyik közót felett átivelő vasúti hidját tegnap délután felrobbantották “ismeretlenek” Értők szerint legalább két hónapra megbénult ezen a szakaszon a vasúti közlekedés.
vash

Egyébiránt tegnap a moszkvai külügy ismét – és immár a sokadik – a szokásos heti dörgedelmét tette közzé Donbassz miatt! Ezeken a menetrend szerint kiadott dörgedelmeken már jószerével minden érintett csak mosolyog. A dolgok jelenlegi állása szerint a donbasszi érintettek úgy vélik, hogy jobb lenne tán’ ha Moszkva inkább hallgatna! Mert csak kiröhögteti, és hiteltelenné teszi önmagát. (És ez még egy fölöttébb visszafogott vélemény!)
https://balrad.wordpress.com/2014/07/08/b-tervek/Igencsak rosszul alakult a Donbasszba menesztett zsoldoshorda szénája ma délelőtt.
Délen kimondottan balul ütnek ki a dolgaik. A Népi Milicia egységei elvágták őket a fő erőiktől, és bakeritették a latrokat. Mos veszi a DNR kiválóan hasznát a Szaur-dombnak. A latorhad ha nem kap szinte órákon belül erősitést, vagy ott pusztulnak el Donyecktől délkeletre a sikon, vagy belefojtják őket az Azovi-tengerbe. A gyűrű egyre szűkebb körülöttük, és elképesztőek a veszteségeik. Pillanatnyilag egyetlen irányba mehetnének!-keletre. De hát ott meg Oroszország van. Jónéhány hordaegység már Dolzsanszkij határátkelő előtt torlódik, egy részük már a senki földjén retteg. Belegondolni is szörnyű, hogy mi vár rájuk, ha a milicia tüzérsége rájuk veti magát.
Északon-Luhanszk térségében- is rossz irányt vett a valcmani “B”-terv. Egyre inkább a milicia “B”-terve kezd érvényesülni. Egész fronton gyors mozgású csoportok “zaklatják” a zsoldosbandát, amelynek már több helyen gondja van a tüzérségi lövegek kezelésével. Személyzethiány kezd beállni. Itt is nagyon kellene valamiféle légitámogatás!-de az sincs.
Luhanszk külvárosi területeit érte néhány gránát. Sajnos négy civil életét vesztette.
Rubezsnojénál pedig a miliciák felkavarták az állóvizet. Hol itt, hol ott csapnak le gyorsan mozgó kis csoportjaik a “győzelemtől” elpilledt “felszabaditókra”. Akik időközönként néhány tankot kiküldenek a bolyból-hogy aztán végignézzék a pusztulásukat.
Donyeck körül pedig szinte tétlenül toporog a kijevi horda már napok óta. Bármennyire is igyekeznének, a tüzérségük nem tud tüzelőállásba menni, mert amint elkezdenének valamit-máris hullik a nyakukba az aknavetőgránát.
A jelentések szerint mind Északon, mind Délen nagyon komolyak a latrok veszteségei, Donyeck ellen viszont a városi harcot nem merik kockáztatni. Itteni tüzérségük meg tehetetlen.
Valcmannak könnyen meglehet, hogy egy “C”-tervre lesz szüksége. Donyeckben ugyanis egyre több páncélosra festik fel az úticélt! KIJEVBE!
(Persze ezt talán maguk a milicisták sem gondolják komolyan.)
Egy hir szerint viszont tegnap este az amerikai fél kezdeményezésére, telefonon beszélt egymással Oroszország és az USA elnöke.
Maradjunk annyiban, hogy Putyin elnök szavaitól nem igen lehetett nyugodt az álma.
Talán csak annyit a diskurzusról, hogy Oroszország elnöke “biztositotta” amerikai “kollégáját”: Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy megvédje “valós okok fennállása esetén” Dél-Délkelet-Ukrajna oroszajkú lakosait.
Minden már csak az elnökön múlik-mondta Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov.
https://balrad.files.wordpress.com/2014/07/31c32-5139_500_300_1.jpg

https://balrad.wordpress.com/2014/07/08/valcmannak-c-tervre-lesz-szuksege/

Bahrein kiutasított egy amerikai diplomatát


Bahrein külügyminisztériuma nem kívánatos személynek nyilvánította Tom Malinowszkit, aki az Egyesült Államok diplomatája volt a szigetországban. Malinowszki privát találkozókat szervezett a bahreini mérsékelt ellenzéki Al-Wifaq pártal, ezekre a találkozókra válaszul eszközölte a külügyminisztérium a kiutasítást. A hivatalos indoklás szerint "Tom Malinowski tettei bizonyíthatóan Bahrein megosztására irányulnak, ezzel átlépte a diplomáciai normák határvonalát."
Hídfő.net | Manama, Bahrein fővárosa.Manama, Bahrein fővárosa.
Bahreinben 2011 márciusában tüntetéshullám söpört végig, a tüntetők alkotmányos monarchiát követeltek a szunnita királyi családtól. Több síita ellenzéki vezető is jelenleg a bötönben várja az ítéletét, mialatt a bahreini vezetés külföldi államokat vádol felforgatással. Érdekességképpen: Bahreinben állomásozik az Egyesült Államok Ötödik Hadiflottája.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/bahrein-kiutasitott-egy-amerikai-diplomatat

Bankcsőd Kecskeméten – Lökdösődés, ordítozás a bank előtt


Kecskemét – Mintegy 100-150 főnyi tömeg gyűlt össze hétfőn reggel nyitásra, 7.30-ra
Kecskemét – Mintegy 100-150 főnyi tömeg gyűlt össze hétfőn reggel nyitásra, 7.30-ra

- Ilyen az, amikor nem tudja kifizetni a betett pénzedet a bank. – Csődület volt az Orgoványi Takarékszövetkezet kecskeméti fiókjánál.

Mintegy 100-150 főnyi tömeg gyűlt össze hétfőn reggel nyitásra, 7:30-ra az Orgoványi Takarékszövetkezet Trombita utcai fiókjánál” – írta a Kecskemét Online.

A biztonsági őrök egyszerre csak 15 embert engedtek be, pénzt azonban senki sem kapott, csak felvilágosítást.
Reggel 6 órakor már 12-15 ügyfél várakozott a bank előtt. Szemmel láthatóan főként nyugdíjasok. A tömeg 7:30-ra duzzadt fel jelentősebb létszámúra, amikor megkezdték az ügyfelek beengedését.
Hétfőn reggel 6 órakor már kisebb sor volt a bankfiók előtt.
Hétfőn reggel 6 órakor már kisebb sor volt a bankfiók előtt.
- Gyere ki az anyád Istenit! – üvöltözött egy kreol bőrű férfi, a biztonsági őrnek, miután kiderült, hogy ő az első 15-ben nem lesz benne. Munkatársunk megvárta az első kilépő ügyfelet, aki a karján kék-zöld foltokat és karmolás nyomokat mutatott. Akkor szerezte ezeket, amikor kifelé jött a bankfiókból és őt félrelökték, mondhatni a „testén keresztül” akartak bejutni a következők.
Az ügyfél munkatársunknak elmondta, hogy azt a felvilágosítást kapta, nyisson egy másik banknál számlát. Oda 30 napon belül átutalják az Orgoványi Takarékszövetkezetnél jelenleg befagyasztott pénzét…”
Helvécián 9 órakor ennyien várakoztak az Orgoványi Takarék fiókja előtt. Egyesével mehettek be, de csak felvilágosítást kaptak.
Helvécián pedig 9 órakor ennyien várakoztak az Orgoványi Takarék fiókja előtt. Egyesével mehettek be, de csak felvilágosítást kaptak.
Előzmények:

Már pénteken becsődölt az Orgoványi Takarékszövetkezet. – Az MNB bezárta a bankot!

Fizetésképtelenné vált a legnagyobb hazai szövetkezeti hitelintézet, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet.
A Portfolio.hu információi szerint kiderült, hogy a takarékszövetkezet tőkéje; “a kimutatott 6 milliárd forint helyett -3,5 milliárd, a nem teljesítő hiteleinek aránya pedig 29%.”
“Nem ez az első szövetkezeti csőd: a Jógazda, a Soltvadkert és Vidéke és a Körmend és Vidéke is hasonló sorsra jutott az elmúlt években, felelőtlen gazdálkodás miatt.
A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete kizárta integrációs rendszeréből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. Ezért a törvényi előírásoknak megfelelően az MNB visszavonta az orgoványi takarék engedélyét, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél. Az Országos Betétbiztosítási Alap a törvényi előírásoknak megfelelően kártalanítja a betéteseket – olvasható a felügyeleti jogokat ellátó MNB közleményében. (Ki tudja mikor – a szerk.)
A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. Ez a pénteken közzétett határozat, – a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.
A jegybank ezzel párhuzamosan 2014. július 4-től felügyeleti biztosok kirendeléséről is döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét- és forráskifizetési tilalmat rendelt el. (Úgyhogy hiába is vártak a betétesek hétfő reggel a bank előtt – szerk.)
Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.
Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök mértékéig a betétállományt állomány-átruházással a Takarékbank Zrt. veszi át, illetve igény esetén kifizeti a betéteseknek a szövetkezeti integrációs törvény alapján. Az ezen felüli betétösszegeknél az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül akár 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.
Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 28 ezer betétessel rendelkezik, működési területe Bács-Kiskun megye egy régióját öleli fel…
Jelen esetben a Takarékbank és az OBA gondoskodni fog arról, hogy a betéteseket ne érje kár, (Ezt ugyan a bank előtt sorban állók, nem igazán hiszik – a szerk.) – a teher kettejük közötti megoszlása azonban még kérdéses. Az eset rávilágít arra, hogy a takarékszövetkezeti integrációt megelőzően milyen felelőtlen gazdálkodás zajlott egyes takarékszövetkezeteknél…
A független szakértői vizsgálat megállapította, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet válsághelyzetben van: saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat, limit túllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmarad a Felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől.
a0707bank03
A társaság hitelezési mutatója rossz, ráadásul folyamatosan romlik: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon közel háromszorosára nőtt.
A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felel meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem a saját szabályzatainak, felügyeleti adatszolgáltatása nem a tényeken alapul. A vizsgálat szerint a takarékszövetkezet működése súlyosan sérti az ügyfelek érdekeit, a betétesek megtakarításait, így a helyzet orvoslásához azonnali beavatkozás vált szükségessé…”
Összeállította: SzRTI
Források: Kecskemét OnlinePortfolio.hu
Frissítés:
Érdekes kommentek érkeztek ezzel a cikkel kapcsolatban, a Facebook oldalunkra:
Terézia Kovács: “Az összes mocsok ide kerül! Mert csaltak! Csalók! Hivatalos uzsorások!”
Éva Varga: “Neked nem furcsa, hogy csak a takszövöket vizsgálgatják, és jutnak arra a következtetésre, hogy játszottak a befektetők pénzével? Szó nem volt arról, hogy ez a Takarékszöv. becsődölt, csak nem kormány barát.”

Víz alatt Milánó a heves esőzések miatt

Elöntötte Milánó északi városrészét keddre virradóra a csapadéktól megduzzadt Seveso folyó. Heves esőzések sújtották egész Észak-Olaszországot.
esozes


A medréből kilépett Seveso elárasztotta az utcákat, az üzleteket és a lakóházak belső udvarait. A folyó utoljára 2004-ben áradt meg ennyire.

Az észak-milánói metróállomásokat lezárták. Az utcákat ellepő víz az egész város forgalmát megbénította.

A rossz idő egész Észak-Itáliában nehézségeket okoz a közúti és vasúti közlekedésben. A liguriai Genovában és a piemonti Torinóban fákat csavart ki a heves szél. A toszkán tengeren szerda délig vészjelzést adtak ki a rendkívüli hullámzás miatt.

Az esőzés az előrejelzések szerint egészen hétvégéig eltart és Olaszország déli területeit is eléri.

Forrás: MTI/Vajdasag.ma

Hillary Clinton: "Nem engedjük a háború utáni Európa térképének újrarajzolását!"

Hillary Clinton, aki a nagytőkések tanácsának engedelmeskedve épp a stafétabotot készül átvenni Barack Obamától a választásnak nevezett színjáték alatt, megkezdte kampányát. Ennek első lépése Berlin, ahol az emlékirataiból készült könyv bemutatóján biztosította a közönségét, hogy "A jelenlegi Ukrajnában folyó aggresszió nem marad válasz nélkül." Minden bizonnyal nem arra gondolt, hogy amerikai csapatok fogják megtámadni a jelenleg regnáló ukrán kormányt, mert az emberiség ellenes bűntetteket követ el a frissen kivált köztársaságok területén.
Hídfő.net | Hillary ClintonHillary Clinton hazudik
Ezt tetőzve Hillary Clinton hozzátette, hogy "Nem engedjük, hogy bizonyos politikai vezetők átrajzolják a háború utáni Európa térképét." Hogy értsük: bizonyos politikai vezető = Vlagyimir Putyin, háború = II. világháború. Amiről beszélnek, az pedig az, hogy Putyin élt a lehetőséggel, és visszacsatolta a Krím-félszigetet az anyaországhoz. A dolog logikai buktatója ott van, hogy az USA gyakorlatilag felszámolta a Szovjetuniót és Jugoszláviát, azaz szovjet, illetve szovjet-típusú vezetők döntéseit is ezzel, de amikor Putyin bírálja felül egy volt szovjet vezető döntését (A Krím-félszigetet Hruscsov csatolta közigazgatásilag Ukrajnához), na azt már nem lehet, mi joga is lehetne az egyik orosz vezetőnek egy másik orosz vezetőt felülbírálni, ugye?
Hillary Clinton továbbá meg van győződve, hogy az "...ukrán emberek egy olyan szabad országban szeretnének élni, ami híd lehet a nyugat és a kelet között." A nyugat és a kelet közötti híd szerepről mi, magyarok, sokat tudnánk mesélni. Ez a híd ugyanis olyan híd, hogy aki átmegy rajta, az megáll a közepén ledobni a szemetet és üríteni, az pedig mind a híd alatt élőkre hullik. Ez a hangzatos "híd" szerep hozománya az Uniótól, nekünk. Hamarosan az ukránok is megtapasztalják.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/hillary-clinton-nem-engedjuk-haboru-utani-europa-terkepenek-ujrarajzolasat

Az IMF nem érti, hogy mi történt az ukrán gazdasággal

Ennek fényében jelentette be az IMF, hogy Kievben maradnak, hogy a következő IMF részlet megfelelő felhasználásáról tárgyaljanak. A hír pánikot keltett az ukrán kormány körében, mert most, hogy az aranykészlet egy részét is eladták, nem igazán maradt miből finanszírozni az Oroszország és Ukrajna közti, köztársaságok elleni háborút.
Hídfő.net | Ukrajna és az IMF
Nagy valószínűséggel a hitel második részletének kifizetése a donbasszi "eredményektől" függ, ezért Porosenkóék már odaküldték magát Dimitrij Jarost is, hogy kezdjen hozzá a lakosság terrorizálásához. Nem véletlen az IMF feltétel, hiszen az ukrán gazdaság kiemelkedő ipari régiója mindig is Donyeck és Luganszk környékén volt, gyakorlatilag a mezőgazdaságon kívül az utolsó némileg prosperáló ipari területekről beszélünk Ukrajnában.
Jaros és a Jobb Szektor tagjai Karlivkánál, 2014.07.06.
Ezalatt a Reuters arról ír, hogy az ukrán gazdaság összeomlott, a hitelezők pedig biztosítékokat követelnek. Elmékeztetőül: áprilisban az IMF bejelentett egy 17 milliárd dolláros hitelt Ukrajna számára, amiből már 3.2 milliárdot utaltak is. A 3.2 milliárd nagy része azonban az "új" ukrán kormány priominenseinek a zsebében landolt, a maradékből pedig az Új-Oroszország elleni hadjáratot finanszírozták. Az ukrán pénzügyminiszter bejelentette, hogy 2014 évre -3%-os csökkenés várható a GDP-ben, azonban az IMF szerint ez -7%-ra is rúghat, ami egyenlő a teljes gazdasági összeomlással.

http://www.hidfo.net/2014/07/08/az-imf-nem-erti-hogy-mi-tortent-az-ukran-gazdasaggal

Alapjaiban megrengetni a bankrendszert

Tisztelt európai parlamenti képviselő Úr/Hölgy!
Olyan okiratok, aggálytalan tartalmú tényközlő okiratok, (mert Banki forrásokból származnak és hitelesítettek), kerültek birtokunkba, mely alapjaiban rengeti meg a magyarországi bankrendszert, de egész Európát behálózó bankszektort, és az azokba vetett bizalom is megingott!
Ezt remélem, nem kell ecsetelnünk mekkora érdeksérelemmel, jár hazánkban. A világon nincs példa rá, olyan banki szokásjog alakult ki és vert gyökeret hazánkban. Egyedileg országunk lakosságára, saját találmányként büszkélkedhetnek vele. Alábbiakban a lehető legrövidebben összefoglaljuk azokat a banktechnikákat, melyekkel közel négyezer ember tragédiáját és hárommillió honfitársunkat sodortak a létbizonytalanság határára.
Jelen pillanatban hatósági eljárások sorozatát indítottuk, de eddig csak részsikereket értünk el. Hiszen a londoni bankbotrány csak egy enyhe szellő, lesz ahhoz a viharhoz képest, mely kialakulóban van Magyarországon. A Magyar Jegybank a kereskedelmi bankok közreműködésével aláaknázták társadalmunkat. Soha nem gondolták, hogy valaha is kiderül az, melyet megosztunk most Önökkel!
Kérdezhetnék joggal, miért nem az országunkban működtetett hatóságokhoz fordulunk, miért nem rendezzük el ezt úgymond házon belül? Mire levelünk végére érnek erre is megkapják a választ.
Ismertetjük akkor a valós helyzetet:
A deviza hiteleknél a deviza tőke forint ellenértékének a 70-80%-os növekedése a kezdeti hitelkamatok megduplázódása eredményezte azt, hogy a hitelezés évei alatt a lakosság tartalékait a hiteleik törlesztése felemésztette és közismert tény az is, hogy az állampolgárok jelentős részének már nincs megtakarítása. A deviza hiteles lakosságot a kereskedelmi bankok eladósították és vagyontalanná tették a tőke tartozás devizában történő nyilvántartásával.
A vagyontalanná tétel és az eladósítás miatt előállt helyzetben az érintettek alkotmányos jogai sérülnek, megszűnnek.
A bűntetthez hozzájárult külső hatásként a nemzetközi világválság és az, hogy a hazai kereskedelmi bankok forráshoz jutási lehetőségei beszűkültek, jelentősen megdrágultak. Ezért kényszerűségből a hazai Jegybank mivel korlátlan forint forrással rendelkezett, hozzájárult a likviditási problémák feloldásához.
A jelenlegi jegybank elnök a tevékenysége során hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank hitelezőként, refinanszírozóként a hazai devizahitelezést folytató kereskedelmi bankok forrásait Fx-swap ügyleteken keresztül biztosítsa. Természetesen nem ez a tevékenység jelenti a bűntettet, viszont a további magatartásával már előidézte azt. Az MNB refinanszírozóként tehát érdekeltté válhatott abban, mert az MNB az ügyletbe egy rendkívül kedvező árfolyam pozíción szállt be, hogy a hazai deviza nyilvántartású hitelek kockázatkezelése elmaradjon (mert így eredeti állandó a deviza tőke összege, mely csak az ügyfelek befizetésével tud csökkenni) tehát érdekeltté vált, hogy fenntartsanak egy fenntarthatatlan állapotot. Az alkalmazhatott kockázat kezelési módszerekkel az érintett deviza nyilvántartott ügyfelek nyilvántartásában csereügyletekkel illetve nyilvántartási tőke (devizanem) cserével a lakossági deviza tartozások csökkenését, jelentős mérséklését lehetett volna elérni.
A legfontosabb, hogy jelenleg amikor már a laikusok is kezdik megérteni a pénzügyi jelentőségét a nemzetközi történéseknek, ilyen a görög vagy a spanyol válság kihatása a forint állapotára, ekkor sem történik meg a lakossági hitelek kockázatkezelésének a "kezdeményezése" az érintett deviza hitelezést folytató kereskedelmi bankok által. Az államnak a törvényi beavatkozásai pedig szintén nem ismerik el a kockázatkezelési lehetőségeket, inkább az árfolyam rögzítését javasolják ami egy ideig kisebb összegű havi törlesztő részletet jelent. Tehát a korlátlanul előálló árfolyam okozta többlet megfizetése törvényileg szabályozottan de meg kell történjen a későbbiekben, ezzel a hitelek futamideje megbecsülhetetlenül kitolódhat. Ez innentől már igen kis nyerési eséllyel kecsegtető szerencsejáték, ahol a kockázatok korlátlanul előállhatnak. Az ember várható élettartamára és aktív életkorára tekintet nélküli konstrukciók képtelen élethelyzeteket eredményeznek és eredményezhetnek jelenleg és a jövőben is.
Az is megállapítható a közzétett eredmény adatokból / MNB nyilatkozatok /, hogy ez a MNB-i refinanszírozás közvetlenül nem a hazai kereskedelmi bankoknak történik, hanem "árdrágítás" céljából a hazai kereskedelmi bankok anyabankjain keresztül valósul meg. Ezzel "mintha" anyabanki finanszírozás látszatát lehet fenntartani, de így a hazai kereskedelmi bankoknak a forrás szerzés többszereplőssé válik, költségeik nőnek amíg a hasznuk csökken.
Ezzel a hazai kereskedelmi bankok nyereségessége csökkenést mutat, de a beiktatott "mintha" tulajdonosi forrásszerzéssel a haszon közvetlenül az anyabanknál jelentkezik. Az ügylet tehát kárt okoz a lakosságnak a hiteleik kamataiban, mert érvényesítésre kerül az emelkedett forrás költség, valamint kárt okoz a nyereségtelenebbé tett hazai bankszektornál, mert itt az adó tekintetében jelentkezik elmaradás.
A Magyar Nemzeti Bank "eladta magát külföldi devizában" ami azt jelenti, hogy egy esetlegesen előálló forintromlás számára árfolyam nyereséget, míg egy esetleges forinterősödés számára veszteséget fog eredményezni, de utóbbi kizárt mivel ekkora forint erősödés ma már elképzelhetetlen. Az érintett devizában nyilvántartott hiteles lakossággal szemben a jegybank elnök által vezetett intézmény, tehát "ellenkező" devizapozícióban van. Itt is megemlítem, hogy nem általánosan beszélünk forintromlásról vagy elértéktelenedésről hanem kimondottan egy adott devizával szembeni árfolyamállapotról mondható ez el (CHF).
Az MNB által finanszírozásra került ügylet típusából, jellegéből és nagyságrendjéből adódik, hogy a vezetőségnek tudnia kell azt, hogy a forrásaira a hazai lakosság devizában nyilvántartott hitelei miatt van szükség. Ezen ügylet hozadékaként jelentkezik a Nemzeti Bankban a nyilvántartott deviza követeléséből eredő a forint árfolyam kedvezőtlen alakulása miatti árfolyamnyereség.
Egy jegybank elnöknek aki maga is jelentős megtakarítással (milliárdos befektetés Cipruson) rendelkezik, tudnia kell azt, hogy a deviza tőke nyilvántartásnál jelentkező "árfolyamkockázatok is kezelhetőek". Ezeket kockázatkezeléseket könnyedén megtehetik a kereskedelmi bankok, mert a devizahiteles ügyfelek szerződéseikben egyoldalúságot adtak a banknak, mint pénzügyi szakértőnek akinek innentől kezdve nem lehetősége, hanem kötelessége a kockázatkezelés.
"Svájci frankban Európában" anyag szerzői megnyugtatónak tartják, hogy az megismert hitelezési gyakorlatokban az adott országok svájci frank hitelei egyoldalúan a pénzügyi intézmények által módosíthatóak, ennek csak az esetlegesen előforduló svájci frank árfolyam jelentős erősödése illetve a forint gyengülése esetén lehet jelentősége.
A kockázatkezelési lehetőség elhallgatásával "mintha" a napot tagadták volna el az érintettektől. Továbbá a svájci frank és forint árfolyam egy nagyobb időintervallumának (20-25 év) a vizsgálatakor is látszik, hogy szinte folyamatosan erősödő frank (CHF) értékeket áraz be a piac. Ebből tudott az, hogy a hosszabb időtávra ezt a deviza nyilvántartást vállaló egyéneknek, időszakonként ezzel az emelkedéssel számolniuk kell és kockázatkezelés nélkül tehát egyértelműen csapdába csalták a bankok az ügyfeleiket. A lakossági tájékoztatások 10-15 % érték ingadozásról szóltak a hitelek felvétele idején, ezt a pár hónapos illetve éves visszatekintések is igazolták.
Kötelezően a kockázatokra történő figyelemfelhívás helyett, illetve mellett egyértelműen csak az nevezhető prudens magatartásnak, ha a "kockázatkezeléséről szóló tájékoztatás" nem maradt volna el. Azt is meg kell állapítani, hogy aki tömeges kockázatvállalást idéz elő, az erről szóló tájékoztatásokat is megadja az egyénnek, annak tudnia kell, hogyha a figyelemfelhívásról szóló kockázati elem (árfolyamkockázat) bekövetkezik, akkor nem csak az egyén hanem az érintetté tett tömegek miatt ország kockázatot is előidéz, mivel ugyanaz a kockázati esemény fog kihatni mindenkire. Itt a hatósági kontroll, ellenőrzés és illetékesség hiányában a szabályozó intézmények mulasztásának következményeit a lakossággal nem vállaltathatják.
A devizahitelezést folytató kereskedelmi bankok és pénzügyi intézmények tétlenül nézték végig, ahogy a deviza tőke nyilvántartás miatt az ügyfelek által biztosított fedezeten túl, az érintettek magánvagyona is az árfolyammal együtt úszik el. Ennek a mulasztásnak oka kell legyen, oktalanul a pénzügyi világban nem történik semmi, ilyen ok és motivációs tényező a nyereségvágy. Nagyon fontos, hogy nem a forint 70-80% -os elértéktelenedése következett be, nem az infláció vagy a fogyasztói árindex kedvezőtlensége idézett elő ekkora nagyságrendben árfolyamváltozást, itt jellemzően egy devizához képest kialakult értékvesztés állt elő. Ez a deviza nem mellékesen a menedék deviza a pénzügyi szereplők számára, a svájci frank CHF.
Az előállott helyzetet 2008-óta tartja fenn az MNB úgy, hogy jelenlegi árfolyamon már 9500 milliárd forintos nagyságrendben tart nyilván deviza követelést külföldi pénzintézetekkel szemben, ezeken keresztül a magyar lakossággal szemben. Alátámasztja ezt az is, hogy a végtörlesztés törvény adta lehetősége után (ami egy adott alacsonyabb árfolyamon történt) az MNB devizaköveteléseivel együtt nyilvántartott vagyona le is lecsökkent. Az a helyzet állt elő, hogy akkor az erősebb forint árfolyamon kihelyezett összeg nagyságrend maximum elérhette a 5-6000 milliárdot, viszont a forint romlás miatt a jelenlegi árfolyamokon 9500 milliárd forintos követelése keletkezett az MNB-nek.
Ezt az ügyletet nem hazai szinten találták ki, az IMF a Nemzetközi Valutaalap vezető közgazdásza Jang Yung Lee professzor 1997-ben kifejtette az országok hazai jegybank által biztosított forrású "deviza hitelezés" lehetőségét, aminek a lényege, hogy deviza nyilvántartás miatt kedvezőbb kamatozású hiteleket lehet előállítani. De ezt csak szigorú hatósági ellenőrzés, "pénzügyi felügyeleti kontroll" mellett lehet megtenni, mert itt az a kockázat állhat elő, hogy a hazai jegybank ellenérdekelté válhat a hazai fizetőeszköz stabilitásában, valamint a kereskedelmi bankok egyoldalú szerződésekkel visszaélve kedvezőtlen helyzetet tudnak teremteni ügyfeleiknek, akik így kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.
Megemlítenem szükséges, hogy egyes felügyeleti eljárások során, illetve után nem egy Bank által közölt deviza tőke nyilvántartásban, az ügyfelek pozíciójában igazolhatóan megvalósult csereügylet, kockázatkezelés történt, viszont az érintett ügyfelekkel ez a nyereség nem lett közölve, ettől elzárják őket és a keletkezett hasznot a bank sajátjaként tartja nyilván, ebben az ügyben a ügyészségi panasz elbírálása van folyamatban. Egyértelmű a banki tagadása ennek, hiszen ez önmagában is igazolja azt, hogy a deviza nyilvántartású hitelek kockázatkezelése egyszerű határidős csereügyletekkel megoldható. A hatósági tagadása viszont felettébb aggályos és kérdéseket vet fel. Felmerült bennem a kérdés, hogy az ügylet előttük ismeretlensége miatt vagy akár elfogultság miatt nem ismerik el ezt a pénzügyi lehetőséget.
A 2008 február 26-i intervenciós sáv eltörlésével a Magyar Nemzeti Bank áttért a lebegő árfolyamrendszerre, míg ez időpont előtt a forint árfolyama egy adott sávon belül rögzítve volt az EURÓ árfolyamához, keresztárfolyamok révén pedig a többi devizával szemben a forint az EURÓ stabilitását élvezte. Álságos az állítás, hogy a hazai EURÓ bevezetése miatt vált ez szükségessé, ez egyik kiemelt indoklása volt a Kormányzatnak és Jegybanknak. Ennek fényében fontos körülmény az, hogy az intervenciós sáv eltörlését Kormányzati és Jegybanki szinten történt egyeztetések előzték meg, korábban említett svájci tanulmány szerzői is érdekes, aggályos körülménynek tartották ezt az intézkedést és annak időzítését is.
Kiemelten fontosnak tartom azt, hogy ez a svájci dokumentum mely egyértelműen közli, megállapítja az MNB és a PSZÁF hiteles adatszolgáltatásából Rácz István által, hogy a hazai pénzügyi szektor nem finanszírozta és nem refinanszírozta ezeket a frank alapú hiteleket 32 milliárd CHF nagyságrendben sem svájci frankkal, sem frank alapú pénzügyi eszközökkel, így itt csak mérlegen kívüli pénzügyi eszközökről beszélhetünk.(deviza nyilvántartás). A lakosságnak hitelező bankoknak ezért "valós" deviza kitettsége nincsen, ha volna akkor közös érdekből kezelnék az árfolyam kockázatait, ugyanis egy magasabb árfolyamnál az ügyfelek tömeges fizetésképtelensége be fog következni, ami egyszerre fedezetlenséget is eredményez, így ha az ügyfél fizetésképtelenné válik, akkor bank fizetésképtelenné válása is be kell következzen.A 2008-ban hazánkat is elérte a válság, de az USA-ból kiindult és a közelgő világválság jeleit a hazai pénzügyi szektor szereplői már korábban minimum 2007-től érzékelte a bankszövetségi hírlevelek szerint is.
Hozzájárult a jelenlegi állapot kialakulásához, hogy az állami hatóságok és felügyeleti szervek rossz helyzetfelismerése, szakmaiatlansága miatt a devizahitelezéssel kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázat állt elő.
Nyilvánvaló, hogy a nagyságrend miatt ennek feltárása túl nagy érdeksérelemmel jár, továbbá a vélelmezetten érintett réteg sérthetetlensége és fedhetetlensége okán a bűntett illetve bűntettek több oldalról is fedezettnek tekinthetőek. A helyzetért felelős személyek magas pozíciókat töltenek be, általános megítélésük sérthetetlenséget, feddhetetlenséget feltételez.
Tisztelt képviselő urak/hölgyek most, hogy már tisztán látják a valós helyzetet, megértik azt miért is kerestük meg Önöket. A kialakult helyzet egyre kritikusabb. Naponta lakoltatnak ki családokat otthonaikból. Naponta szakítanak el gyermekeket szüleiktől. Mindezt "banktechnikának" , eltagadott valós hiteltartozások követelései miatt! A szándékosság gyanúja is fennáll, hiszen ez a fentiek miatt okkal vélelmezhető, mert hitelfelvevő az alapvető információk és képességek hiányában voltak, ezért tulajdonképpen be lettek csapva! De amíg a bankok kockázatmentessége a jelzálog és egyéb fedezetek miatt garantált, sőt a hasznuk is garantált a szerződések értelmében....addig a hitelfelvevő szó szerint az életét kockáztatja... értelmetlenül!
Tájékoztatjuk, Önöket röviden ismertessük Szövetségünk céljait, létrejöttének okait!
A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szövetség semmilyen párthoz, vagy országos politikai szervezethez nem tartozik, szigorúan csak a devizahitellel megkárosított emberek Szövetségeként lép fel. A közélet színterén - mint civilszervezet - semmilyen ideológiát nem képvisel. Szerepvállalásunkat azért tartjuk fontosnak, mert a "nehéz idők" egyre nehezebbé válnak. A társadalmi, szociális, gazdasági kérdésekre az országos politika nem kínál megvalósított megoldásokat, így azt látjuk, nekünk magunknak, devizaadósoknak és szövetségeseinek kell megteremtenünk a lehetőségeket, hogy közel 3.000.000 ember létbiztonságát ne csak szavakban, hanem tettekben is garantáljuk!
Kérjük Önöket, hallják meg segélykiáltását közel 3.000.000 magyar embernek. Kérjék, követeljék az európai parlamentben, bizottságokban, szólítsák fel, a magyar hatóságokat, biztosítsák őket arról, hogy tudni akarja (a magyar embereken kívül) Európa népei is az igazságot!
Tisztelettel: Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szövetség
Kelt: Magyarország 2012-07-08

A GMO szúnyogkísérlet fordítva sült el, de a „termék” forgalomba kerülhet

Aedes aegypti étkezés közben
Aedes aegypti étkezés közben (Kép: Wikimedia commons)

Számos társadalmi csoport fejezte ki aggodalmát a napokban, miután kiderült, hogy a mocsárláz előfordulásának veszélye olyannyira megnövekedett, hogy az adott területen rendkívüli intézkedéseket vezettek be, éppen abban a brazil városban, ahol egy génmódosított szúnyogokkal végzett kísérlet folyik.
A kísérlet kezdeményezői azt ígérték, hogy a génmódosított szúnyogok véget vetnek majd a mocsárláz előfordulásának. A brazil Bahiaban végzett gyakorlati tesztek eredményeit azonban a mai napig nem tették közzé és nem értékelték az Aedes aegypti szúnyogfaj és a mocsárláz előfordulási aránya közötti összefüggéseket. (http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FHYG%2FHYG142_06%2FS0950268813001866a.pdf&code=41e23427121b1dfb559d97c60a9e146d)
Ettől függetlenül az illetékes brazil hatóság (CTNBio) zöld utat adott a Moscamed Brazil cég által, a brit Oxitec és a São Paulo Egyetem együttműködésével kínált technológia kereskedelmi forgalomba hozatalára.
A brazil sajtó üdvözölte a mocsárláz elleni új fegyvert, azonban a jelek szerint nem értesült arról, hogy a kísérleteknek helyet adó Jacobina polgármestere 2014 februárjában „a mocsárláz járvány jelentette biológiai katasztrófára” hivatkozva meghosszabbította a vészhelyzetet. Ezt megelőzően a Moscamed arról adott hírt, hogy az Aedes aegypti szúnyogfaj egyedeinek száma 81-100 százalékban csökkent Jacobinában, azt állítva, hogy ez a kísérletek sikerességét bizonyítja (http://g1.globo.com/ciencia-e-saude/noticia/2014/04/brasil-libera-producao-de-inseto-transgenico-que-combate-dengue.html). Az Oxitec szerint a tesztjellegű szúnyogkibocsátások 2013 júniusában indultak Jacobinától észak-nyugatra, de a programnak az egész városra történő kiterjesztése 2-3 év alatt valósul meg.
A GM szúnyogok forgalomba hozatali eljárása során a brazil CTNBio hatóság egyik tagja egy jelentésben olyan információkat prezentált, amelyek megkérdőjelezik a GM szúnyogok által a mocsárláz előfordulási számára kifejtett hatást, figyelmeztetve, hogy bizonyos helyzetekben a kibocsátás ronthat a helyzeten, még abban az esetben is, ha az Aedes aegypti egyedek száma csökken. A felhozott ellenérvek nem győzték meg az illetékes bizottságot és a brazil közegészségügyi hatóság (ANVISA), amelyik immár az engedélyezési eljárásért és a termék felügyeletéért felel, heti 10 millió génmódosított szúnyog kibocsátását engedélyezte minden 50 ezer lakosra. Eközben az ígért kísérleti adatok közzétételének dátuma még mindig nem ismert.
Az Oxitec számos ország ajtaján kopogtat, azt állítva, hogy génmódosított szúnyogjaik megoldást nyújtanak a mocsárláz ellen. Ugyanakkor a cég semmilyen bizonyítékot nem produkált eddig a technológia hatékonyságára vonatkozóan, így a GM szúnyogok engedélyezése elsietett lépés lenne,” mondta Lim Li Ching, a Harmadik Világ Hálózat vezető kutatója.
„Hihetetlen, hogy az Oxitec génmódosított szúnyogkísérletei akadály nélkül folytatódnak, sőt, a termék úgy került kereskedelmi forgalomba, hogy a szúnyogoknak a mocsárlázra kifejtett hatásáról semmit sem tudunk,” mondta Dr. Helen Wallace, a GeneWatch UK igazgatója.
„A tény, hogy Jacobinában vészhelyzetet rendeltek el, riadót kellene, hogy fújjon a hatóságok fülében.”

Forrás: GeneWatch UK

Európai Akció