Niels Annen német külügyi államtitkár azt mondta, megosztottságot okozhat Európában az amerikai elnök azon kezdeményezése, mely szerint Oroszországnak újra csatlakoznia kellene a G7-csoporthoz.
Donald Trump amerikai elnök közleménye szerint Oroszországnak újra csatlakoznia kell a G7-csoporthoz, ami azzal fenyeget, hogy újabb nézeteltérés keletkezhet az európai országok közt – mondta Niels Annen német külügyi államtitkár egy hétfői sajtótájékoztató során.
“Válaszul erre a Tweet-re és Trump provokációjára – ha Oroszország nem mutat fel semmilyen előrelépést, és visszahívjuk őket, ezt senki nem értené. A G7 egy olyan csoport, ami megvédi saját közös érdekeit. Mint azt korábban mondtam, nyitottak vagyunk Oroszország visszatérésére, de ehhez politikai lépések szükségesek. Nem engedhetjük, hogy újabb megosztottság keletkezzen Európában, ugyanis Európában nem mindenki egyezne bele ebbe a döntésbe (Oroszország csatlakozása a G7-hez)” – mondta Annen a ZDF hírügynökségnek nyilatkozva.
Trump a Kanadában tartott G7 csúcstalálkozón közölte, hogy Oroszországnak újra csatlakoznia kellene a csoporthoz, emellett javasolta, hogy a G7 más vezetői is támogassák ezt a kezdeményezést.
Mindeddig csak Giuseppe Conte olasz miniszterelnök támogatta Oroszország újra-csatlakozását, Trump kezdeményezése emiatt újabb törésvonalat hozhat létre az európai országok közt.

http://www.hidfo.ru/2018/06/az-amerikai-kulpolitika-megosztottsagot-okozhat-europaban/