2016. június 29., szerda

Steinmeier: az EU a NATO nélkül kell megvédje magát

Frank-Walter Steinmeier hidfo.ru
Sűrű hónapokat vetít előre Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki szerint az Európai Unió ezekben a konfliktusokkal terhelt időkben is képes szilárd alapot építeni, és független válaszokat kell adjon az új biztonságpolitikai kihívásokra.
Tegnap Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján bemutatta az EU új “globális stratégiájának” tervezetét. A dokumentum előirányozza többek közt az európai országok közti titkosszolgálati együttműködés fokozását a terrorizmus elleni harc során, valamint előírja az Európai Unió védelmi képességeinek fokozását, az európai védelmi ipar megújítását.
Steinmeier azt mondta, “ezekben az időkben, amikor újabb konfliktusok lángolnak fel az Európai Unióban, szilárd alapot és közös stratégiai narratívát kell kialakítanunk az európai kül- és biztonságpolitikában. Az erre vonatkozó tervezetek kidolgozásával és formálásával fognak telni a következő hónapok.”
A kétnapos rendkívüli csúcstalálkozót azt követően hívták össze, hogy az Egyesült Királyság lakossága a június 23-i referendumon megszavazta az Európai Unióból való kilépést. A találkozón bemutatott tervezet szerint az Európai Unió képessé kell váljon arra, hogy elrettentő erővel éljen, és a NATO-tól függetlenül, önerőből is alkalmas legyen az önvédelemre.

http://www.hidfo.ru/2016/06/steinmeier-az-eu-a-nato-nelkul-kell-megvedje-magat/

Módosítanák az uniós csatlakozási szerződést a holland szocialisták

A holland Szocialista Párt bejelentette, hogy módosítani akarja az Európai Unió csatlakozási szerződéseit, hogy az emberek “nagyobb hangot kapjanak”, és népszavazásokkal dönthessenek arról, az uniós együttműködések mely formáit támogatják.
Kedden Tiny Kox holland szenátor kijelentette, hogy a britek Európai Unióból kilépése egy új európai együttműködési forma létrehozására való felhívásként értelmezhető, hiszen bebizonyosodott, hogy az emberek többsége már nem kér az Európai Unióból. Ehhez azonban lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a nép maga dönthessen arról, milyen új együttműködésekben vegyenek részt az európai országok.
Kox azt mondta, az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményről tartott népszavazás eredménye is az EU-val szembeni elégedetlenséget mutatta, és a kormánynak már nincs sok ideje arra, hogy megfontolja a népszavazáson hozott döntést. “A kormány kifut az időből. A parlament még az előtt akar döntést hozni ebben a kérdésben, hogy a vezetők elvonulnának nyaralni – ami újabb hónapokkal halasztaná el ezt a kényes döntést.”
Áprilisban a holland szavazók több mint 61%-a utasította el a társulási egyezmény ratifikálását. A negatív eredmény után azonban a kormány elutasította az ellenzék javaslatát, miszerint figyelembe kell venni a népszavazás eredményét és vissza kell vonni a társulási egyezmény törvénybe iktatását. A kormány azon indokkal utasította el a kezdeményezést, hogy a felelős döntés meghozásához több időre van szüksége.


http://www.hidfo.ru/2016/06/unios-szerzodeseket-modositananak-a-holland-szocialistak/