2017. június 28., szerda

Német politikusokat tart megfigyelés alatt egy NATO-tagállam titkosszolgálata

A Die Welt német lap jelentése szerint a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) arról tájékoztatta a német politikusokat, hogy a török titkosszolgálat megfigyeli őket.
A beszámoló szerint a belügyi, külügyi és védelmi területen működő politikusokat tájékoztatták arról, hogy veszélyben vannak. A BKA szóvivője a lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy biztonsági megbeszéléseket tartottak az érintett képviselőkkel, és a megbeszéléseken téma volt a külföldi titkosszolgálat ellenük irányuló tevékenysége is.
Tavaly augusztusban a Die Welt meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Németország mintegy hárommilliós török közösségéből több mint hatezer lehet azoknak a száma, akik a török titkosszolgálat számára folytatnak információgyűjtést. A történtek kapcsán akkor Hans-Christian Ströbele, a Zöldpárt képviselője felszólította a német kormányt, hogy szüntesse be a Törökországgal folytatott titkosszolgálati együttműködést.
Nem ez az első eset, hogy egy NATO-tagállam titkosszolgálata kiterjedt megfigyelést folytat német politikusok ellen. 2013 októberben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) beismerte, hogy lehallgatta Angela Merkel német kancellár és számos más német politikus telefonjait. A Bundestag 2014 márciusában állított fel egy bizottságot, ami az amerikai titkosszolgálatok németországi tevékenységét vizsgálta.
2015 áprilisban a német-amerikai kémbotrány tovább bonyolódott: kiderült, hogy a német külföldi hírszerzés az amerikai NSA-nak alárendelve folytatott kémtevékenységet az Egyesült Államok európai szövetségeseivel szemben. A történtek után lemondott a német külföldi hírszerzés vezetője.

http://www.hidfo.ru/2017/06/nemet-politikusokat-tart-megfigyeles-alatt-egy-nato-tagallam-titkosszolgalata/

Bírák befolyásolása céljából pénzelnek külföldről egy civil szervezetet

Egy nem-kormányzati szervezet 118 millió forintot kapott arra a célra, hogy bírákat befolyásoljon, és elérje bizonyos őrizetbe vett személyek szabadon engedését.
Az Európai Bizottság több mint százmillió forintot utalt ki egy civil szervezetnek abból a célból, hogy befolyásolja Magyarországon a bíróságok működését – derült ki a Magyar Idők napilap beszámolójából.
Mintegy 118 millió forintot kapott a Helsinki Bizottság az Európai Bizottságtól a bírák befolyásolására is, például úgynevezett interaktív képzésekre, a menekültügyi és idegenrendészeti őrizet bírói felülvizsgálata érdekében. Hogy ezt is értsük: azért, hogy minél több migránst engedjenek majd ki bírói segítséggel a nemzetbiztonsági ellenőrzésükhöz szükséges őrizetből” – áll a beszámolóban.
A lap korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy George Soros amerikai milliárdoshoz köthető civil szervezetek rendszeresen tartanak konferenciákat és képzéseket a hazai jogásztársadalom tagjainak, s esetenként a kamarák is hozzájárulnak nézeteik terjesztéséhez.
Konferenciák, hírlevelek, beszámolók és képzések biztosítottak lehetőséget a számukra, hogy – részben az Európai Bizottság, részben a milliárdos által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok anyagi támogatásával – terjesszék nézeteiket.” – írták.
Májusban egy George Soros nézeteit terjesztő liberális napilap, a HVG arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Bírósági Hivatal egy kérdőívben arról kérdezi a bírákat, hogy tagjai-e valamilyen civil szervezetnek. A lap visszahivatkozott arra, hogy az Origo.hu-n megjelent egy oknyomozó írás, miszerint külföldről finanszírozott aktivista csoportok hálózatépítést folytatnak a harmadik hatalmi ágban, ezáltal egy külföldi ügynökhálózat a bírói hatalom feletti irányítás megszerzésére törekszik.
Később egy G. Soros által finanszírozott napilap, a 444.hu beismerte, hogy a hálózatnak tagja egy olyan – általuk meg nem nevezett – személy is, aki a bírói hatalom működéséről belső információkat tud kiadni számukra.

http://www.hidfo.ru/2017/06/birak-befolyasolasa-celjabol-penzelnek-kulfoldrol-egy-civil-szervezetet/

Politico: befolyásos oligarcha támogatja a Jobbikot

A Jobbik plakátkampánya a Politico magazinban
A Politico magazin kész tényként beszél arról, hogy egy befolyásos oligarcha támogatja a Jobbikot és a párt országos plakátkampányát.
Egy évvel a következő magyar országgyűlési választások előtt Orbán Viktor miniszterelnök nem a demokrácia-párti tüntetések vagy a brüsszeli kritikák miatt aggódhat leginkább, hanem egy olyan ember befolyása miatt, aki mindenki másnál jobban ismeri őt. Simicska Lajos, egy oligarcha, aki a ’70-es években és később segített a Fideszt szobatársak egy csoportjából az ország domináns politikai erőjévé formálni, átállt a Jobbik oldalára.” – írja a Politico magazin.
A lap áttekintést ad a milliárdos és a kormánypárt korábbi viszonyáról, valamint kifejti, hogy az oligarcha cégei állami megrendeléseknek köszönhetően nőttek kiterjedt vállalatbirodalommá, ám 2014-től a Fidesz nem finanszírozta tovább Simicskát, emiatt az oligarcha bosszút esküdött és háborút hirdetett a kormánypártok ellen.
A Politico cikke visszahivatkozik arra, hogy áprilisban Simicska a HVG-nek nyilatkozva azt mondta, „minden szimpátiám a Jobbiké”, emellett bűnszervezetnek nevezte a kormánypártokat, hozzátéve, hogy ha a Jobbik nem mér vereséget a Fideszre, senki nem fog.
„Miközben Simicska a Jobbik pozícióit próbálja erősíteni a párt plakátkampányának támogatásával, nem riad vissza a politikai spektrum másik végletének támogatásától sem, ha ezzel alááshatja Orbán érdekeltségeit.” – írták.
A lap azzal összegzi a befolyásos oligarcha és a kormányfő közti konfliktust, hogy a magyarok csak Orbán-Simicska háborúként hivatkoznak erre a konfliktusra”, melynek kimenetele a 2018-as országgyűlési választások kimenetelét is eldöntheti.

http://www.hidfo.ru/2017/06/kulfoldi-sajto-befolyasos-oligarcha-tamogatja-a-jobbikot/

Közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz az Északi Áramlat 2 támogatói

Az Európai Bizottság szóvivőjének közlése szerint a Bizottság több uniós tagállam gáztranzit-rendszereinek működtetőitől kapott egy közös levelet, melyben kifejezik támogatásukat az Északi Áramlat 2 megépítése iránt.
Az Európai Bizottság Németország, Ausztria és a Cseh Köztársaság gáztranzit-rendszereinek működtetőitől kapott egy közös levelet, melyben kifejezték támogatásukat az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése iránt. A szóvivő elmondása szerint „megfelelő szinten válaszolni fognak rá”.
A Bloomberg hírügynökség korábban azt írta, munkatársuk személyesen is megtekintette a levelet, ami Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének volt címezve, és a Gas Connect Austria, Fluxys Deutschland, ONTRAS, NET4Gas, Gascade és Gasunie Deutschland cégek vezetőinek aláírása szerepelt rajta.
A gáztranzit-hálózat működtetői aggodalmukat fejezték ki annak kapcsán, hogy az Európai Unió konzultációkat akar tartani Oroszországgal “az Északi Áramlat 2 működtetésének alapelveiről”. (Attól tartanak, hogy ezzel az új gázprojekt a Déli Áramlat sorsára jutna: a Bizottság időhúzásra törekszik, amit arra használna fel, hogy az egyes tagállamokban fúrja meg a projekt engedélyeztetését)
A levélben az állt, hogy amennyiben az EU megpróbál akadályokat állítani az Északi Áramlat 2 megvalósítása elé, ez hosszú távú jogi bizonytalanságot eredményez, ami a jövőben elriasztja az esetleges gázprojekteket támogató befektetőket.
Az Északi Áramlat 2 gázprojektet többek közt a legnagyobb német energetikai cégek támogatják, és évente 55 milliárd köbméter orosz gázt szállítana Németország területére.

http://www.hidfo.ru/2017/06/kozos-levelben-fordultak-az-europai-bizottsaghoz-az-eszaki-aramlat-2-tamogatoi/