megfigyeles-utca-kamera
James Clapper lemondását követően kiderült, hogy Donald Trump nem csak a National Intelligence igazgatóját váltotta le, de úgy döntött, felszámolja az egész hivatalt.
Trump pénteken jelentette be, hogy Mike Pompeo kansasi szenátort nevezi ki a CIA élére, nemzetbiztonsági tanácsadónak pedig Michael Flynn altábornagyot, aki korábban kritikák kereszttüzébe került amiatt, mert az iszlám radikalizmus elleni harc részeként az Oroszországgal összefogást szorgalmazta. Az újonnan megválasztott elnök tanácsadói gárdája azonban pénteken azt is egyértelművé tette, hogy James Clapper nem csak lemondott a NI éléről, hanem ezáltal megkezdődik a teljes hivatal felszámolásának “hosszas és problémás” folyamata.
A Trump által nemzetbiztonsági szakemberekből összeállított gárda az utóbbi napok során számos találkozót tartott, hogy kidolgozzák a nemzetbiztonsági hivatalok átszervezésének mikéntjét, egyes hivatalokat ugyanis teljes egészében eltörölnek, vagy integrálnak más nemzetbiztonsági szervekhez.
Trump döntése állítólag a republikánus vezetők közt is jelentős zavart okozott; sokan arra panaszkodtak, hogy az új elnök “senki által nem ismert” személyeket nevez ki a legfontosabb posztokra.
A National Intelligence hivatalát 2005-ben hozták létre a 2001 szeptember 11-i terrortámadásra adott válaszként, hogy ellensúlyozzák az ország 16 hírszerző szerve közti információ-megosztásban mutatkozó hiányosságokat. A hivatal létrehozását már akkor sokan kritizálták; szerintük alapvetően egy naiv elgondolás volt, hogy a totális megfigyeléssel és szigorúbb digitális kontrollal 100%-ban ki lehet szűrni a terrorsejteket.
Az eddig nyilvánosságra jutott információk alapján Trump vissza akarja fordítani azt a folyamatot, amit a CIA élén John Brennan elindított, és az emberi tényező helyett inkább az elektronikus hírszerzésre összpontosította a szolgálatok kapacitását, hogy ezáltal előkészítse a titkosszolgálatokat a kiterjedt kibertámadások elhárítására.
Brennan novemberben azt mondta, hogy a mai világban a legtöbb emberi interakció digitális úton történik, emiatt a hírszerző szervek is ezen a téren kell jobb képességekkel rendelkezzenek. Az általa végrehajtott változtatások kritikusai szerint azonban ez felhígította a CIA közvetlen emberi kapcsolatok felhasználásával folytatott információszerzési képességeit, amit korábban a hivatal egyik elsődleges erősségének tartottak. Az újonnan megválasztott elnök eddigi lépéseiből úgy tűnik, nem csak a 9/11 terrortámadás után végrehajtott szervezeti átalakításokat, de a digitális hírszerzés aránytalan súlyban való jelenlétét is visszájára fordítaná.


http://www.hidfo.ru/2016/11/egy-egesz-titkosszolgalati-szervet-eltorol-donald-trump/