2015. február 2., hétfő

31 millió a határon túli emlékekre: szűk marok

Programot indít a határon túli magyar kulturális örökség védelmére és dokumentálására a műemlékekkel foglalkozó Forster Központ. A nemes célra a kormány 31 millió forintot bocsátott az intézmény rendelkezésére, ami június végéig használható fel. Igen, tényleg ennyit: egy közepes budai lakás árát.
A Forster Központ sajtóközleménye hosszan sorolja, hogy mi mindent terveznek a pénzből. Két gyönyörűséges fényképet is küldtek a darlaci és a nyárádszentlászlói középkori templomról. Mindkettő Erdélyben van, és olyan rangú emléke a magyar múltnak, hogy itthon kiemelt értéknek számítana. A kormányzati támogatásból Darlacon megvalósul a veszélyben lévő külső freskók konzerválása, és a belső falképek feltárásának folytatása, Nyárádszentlászlón pedig befejezik az unitárius templom forráshiány miatt korábban félbeszakadt restaurálását.

A darlaci és a nyárádszentlászlói templomok

A keretből jut még a siteri templom homlokzat-felújítására, a sepsibesnyői falkép-töredékek konzerválására, Körösbányán a barokk faberendezés sürgősségi konzerválására, Türkösön szoborrestaurálásokra, öt másik templomban a Teleki László Alapítvánnyal közös munkák folytatására, és rengeteg dokumentációs és kutatómunkára, hogy legalább tudni lehessen, mi minden pusztul el többnyire visszavonhatatlanul Erdélyben, és ezeknek fényképes, rajzi nyoma maradjon. A keretből még a következő évi munkák előkészítésére is csurran-cseppen valami.

Természetesen dicséretes, hogy történik valami, és Magyarország foglalkozik azokkal az emlékekkel, amelyek - legyünk őszinték - egyelőre csak nekünk fontosak, ha lemondunk róluk, nem számíthatunk rá, hogy az egyébként is gazdasági-pénzügyi válsággal küszködő Románia hatóságai megmentik őket. Direkt nem teszek be ehhez a hírhez fotókat Bolyai Farkas roskadozó, tetőtlen szülőházáról Bólyán, Feszty Árpád kirabolt, bozóttal benőtt ógyallai házáról, a veszélyeztetett bánáti templomokról - és még bőven lehetne sorolni a példákat. Mindenesetre, ha 31 millió forintból ennyi mindenre jut, egy kicsit több pénzből csodákat lehetne tenni. (megj.: 1 milliárd = 1000 millió!)


Zsuppán András

Kapcsolódó:
Új szappanopera az MTV-n: Jáksó László cége milliárdos szerződéshez jutott
Itt az MTVA eltitkolt büdzséje: Kálomista, Jáksó, és Simicskáék is nagyot kaszáltak
Rákay Philip, az M1/M2 akkori intendánsa majdnem 1 milliárd forintot kap
Tízmilliárdért halkul el az RTL Klub kritikája?
Varga: ezért kap milliárdos adókedvezményt Vajna
Varga: Ennyi pénz még sosem állt a gazdaság rendelkezésére
Milliárdokat húzott ki a kormány a betegek zsebéből - ez lett a nagy reformból
Mentőállomásokon úszhatnak el az uniós milliárdok
Portik szerint hamarosan bukni fog a belügyminiszter, Pintér Sándor
Horvátország leírja legszegényebb polgárainak adósságait

Elmarad az EuroMajdan

Letiltotta a terrorelhárítás a radikális atlantista ellenzék tüntetését, amit Angela Merkel német kancellár Budapesten tett látogatása alkalmából tartottak volna. A rendőrség ma reggel értesítette a szervezőket, hogy a tervezett megmozdulás helyszínét a Terrorelhárítási Központ utasítására lezárják. Ha lesz EuroMajdan, az nem a Pollack Mihály téren lesz.
A megmozdulást közbeiktatott álcivil szervezetekkel szervezték a radikális atlantista ellenzéki pártok, és a liberális sajtó teljes spektruma reklámozta.
Egy évvel ezelőtt Kijevben a NATO mesterlövészei radikalizálták az Európai Unió-párti tüntetéseket. A kiszámítható ütemben, előre ismert helyszínen zajló nyugatbarát tüntetéseken ugyanaz a mesterlövész nyitott tüzet a rendőrökre és a tüntetőkre is. Percekkel később a sajtóban elterjedt, hogy a rendőrök belelőttek a tömegbe, a rendőrök közt pedig elterjedt, hogy a tüntetők éles lőfegyverrel lőnek rájuk. Egyetlen, előre lebeszélt helyszínen elhelyezett mesterlövész így egyszerre radikalizálta a békés tüntetőket, és a rendőri erőket is, akik a fokozott fenyegetettség miatt a korábbiaknál agresszívabban léptek fel a tüntetőkkel szemben.
Valószínűsíthető, hogy amennyiben a tüntetést megtarthatják, az a terrorelhárítás által előre biztosított, közvetlen a tüntetés előtt közölt helyszínen zajlik majd le, így a fenti forgatókönyv esélye minimálisra csökken.
http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/elmarad-az-euromajdan


Új helyszínen megtartották a mára bejelentett Merkel-váró tüntetést a budapesti álcivil csoportok. Magyarországi újságírókkal, külföldi újságírókkal, provokátorokkal, járókelőkkel, véletlen odakeveredett fiatalokkal összesen mintegy 150-en gyülekeztek a Baross utcában, ahol mostanra vége is a tüntetésnek.
Hídfő.net.ru | Merkel tüntetés
A szónok jobb híján a terrorelhárítást szidta, amiért az nem engedélyezte az eredetileg lebeszélt helyszínen megtartani a rendezvényt. A megmozdulásnak semmi nem adta meg az alaphangot, a liberálisok által oly régóta várt német kancellár mindössze egy grimasszal jutalmazta meg a hazai sajtót, az Orbán Viktor illiberális államáról mondottakon meglepődve.
Hídfő.net.ru | Merkel kritikájaMerkel régóta várt európai kritikája
Ez a mai megmozdulás viszont mérföldkőnek tekinthető. Ezek alapján ugyanis teljes bizonyossággal elmondhatjuk, hogy a liberálisok tüntetésein a létszám már nem csökkenhet tovább. Közel lehetetlen ugyanis, hogy miután a liberális sajtó teljes spektruma sok millió olvasó számára heteken át reklámoz egy tüntetést, arra ne menjen ki legalább néhány tucatnyi újságíró, és néhány kocsmából odatévedt fiatal. Tamás Gáspár Miklós beszédét egy korábbi tüntetésen alig 150-en hallgatták, és ezt a létszámot a legbefolyásosabbnak tartott európai vezető látogatása sem tudta megdobni. Legalább annyi biztatást lehet mondani az Európai Unió párti liberális baloldalnak, hogy ennél nincsen már lejjebb, innen már csak fölfelé van. Stop atlantizmus!


http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/euromajdan-erdeklodes-hianyaban-elmaradt

Mától kapják vissza az elveszített szlovák állampolgárságot

Megkezdte a szlovák belügyminisztérium hétfőn annak a miniszteri rendeletnek a gyakorlati alkalmazását, amelynek alapján "államérdekből" visszakaphatja elveszített szlovák állampolgárságát az érintettek egy része - erősítette meg az MTI-nek Ivan Netík, a szlovák szaktárca szóvivője hétfőn.

A rendelet lehetővé teszi, hogy az érintettek igényelhessék és visszakaphassák az 1993 után, vagyis a jelenlegi szlovák állam megalakulását követően megszerzett szlovák állampolgárságukat, ha azt egy másik ország állampolgárságának felvétele után veszítették el.

A kérvények egyéni elbírálás alá esnek, a döntés meghozatalakor a szaktárca figyelembe veszi, hogy az érintett milyen módon és milyen körülmények között szerezte meg egy másik ország állampolgárságát, s veszítette el emiatt a szlovákot - mondta a belügyi szóvivő. Kifejtette: a körülmények vizsgálatánál a legfőbb szempont az, hogy az érintett személy az adott időpontban rendelkezett-e "bejegyzett" lakhellyel abban az országban, amely állampolgárságának felvétele után a szlovákot elveszítette.

A kérvények ilyen elvek mentén való elbírálása nem hoz érdemi változást azon felvidéki magyarok túlnyomó többségének, akiket a hatályos szlovák törvény eddig megfosztott szlovák állampolgárságuktól, miután bejelentették a hatóságoknak a magyar állampolgárság felvételét.

A rendeletet a szlovák állampolgársági törvény azon kitétele alapján valósítják meg, amely lehetővé teszi, hogy "államérdekből" kivételesen olyan személyek is megszerezhessék a szlovák állampolgárságot, akik egyébként nem tesznek eleget azoknak a feltételeknek, amelyeket az odaítéléshez teljesíteni kell.

A szlovák állampolgárság visszaállítását célzó kérelmeket írásban, személyesen lehet beadni az egyes szlovákiai megyeközpontok járási hivatalain illetve az ország külképviseletein. A belügyi szóvivő szerint a beérkezett kérvények elbírálása néhány hetet vesz majd igénybe, az érdeklődők számáról leghamarabb február második felében állnak majd rendelkezésre érdemi adataik.

A sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény alapján - amelynek jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el - februárig már 984-en veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük többtucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően. Ennek oka, hogy a magyar könnyített honosításra reagálva elfogadott szlovák jogszabály kimondja: "elveszíti" szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi.


MTI - parameter.sk - Erdély.ma

Kapcsolódó:
Kettős állampolgárság - A KMKSZ nem tart retorzióktól
Büntetés vár a kettős állampolgárokra Ukrajnában
Állampolgársági törvény: Szlovákia még csak ébredezik
Kövér: példamutató Magyarország és Szlovénia kapcsolata

Kárpátalja Urának Intelme Nyalókakirályhoz!

Valcman múlt héten-pontosabban január 30-án-aláírta az ukázt: Maradék-Ukrajna 18-60 év közötti férfinemű alattvalói NEM HAGYHATJÁK EL A BORODALOM TERÜLETÉT!
Az Állami Határőrszolgálat MÉG NEM TUDOTT LÉPNI a királyi parancs szellemében, tekintve hogy nekik a kormány ad utasításokat. Annak meg ugye…Jacenyjuk Hiéna a feje! Úgyhogy megérkezik az az utasítás hamarosan a határokra is.
(A Bal-Rad értesülései szerint ez kedden-szerdán fog beteljesülni.)
Kijev köré pedig a mai napon “védőgyűrűt” telepített Valcman belügye. Alekszandr Trescsuk “elővigyázatossággal” magyarázta, hogy még a legapróbb Kijevbe vezető ösvényt és csapást is úttorlaszokkal rekesztették el, és mesterlövészeket telepítettek ezekbe az erődítményekbe.
Kárpátalja Ura pedig intelmet fogalmazott meg Nyalókakirálynak. Viktor Baloga fölrótta Maradék-Ukrajna Kegyurának, hogy KÁRPÁTALJA MAGYAR LAKOSSÁGA KÖRÉBEN AZ INTERNETRŐL BESZERZETT INFORMÁCIÓK A GYEBALCEVOI KATLANRÓL- IGAZOLÁST NYERTEK RÉSZÉRE IS!
Viktor Baloga kibökkentette: Gyebalcevonál a katlan legforróbb részén teljesít szolgálatot a Munkácsi Hegyi Gyalogdandár, amelyről Kijev semmiféle információt nem hajlandó adni! Ám ha valami baj történik a munkácsiakkal!-akkor aztán lesz ám irgum-burgum Kárpátalján!
Baloga egy napos türelmi időt adott Nyalókakirálynak. Ám ha nem fog történni valami!-(ugyan mire gondolhat?)-akkor Őfelsége ott Kijevben ne csodálkozzon, ha tényleg irgum-burgum lesz a Kárpátokban!


https://balrad.wordpress.com/2015/02/02/karpatalja-uranak-intelme-nyalokakiralyhoz/

20ezren hagyják el Koszovót

Óriási mértékű elvándorlásról számolt be hétfőn a Koha Ditore című pristinai lap, amelynek az értesülése szerint havonta mintegy 20 ezren hagyják el Koszovót.

A szerb sajtó által is ismertetett cikk szerint a csalódott koszovóiak a jobb élet reményében indulnak útnak, céljuk pedig az Európai Unió. A lap információi szerint többször is előfordult, hogy csak Pristinából egy nap folyamán tíz busz is indult Nyugat-Európába a kivándorolni vágyókkal.

Nincsenek hivatalos adatok arról, hogy ténylegesen hányan indulnak útnak naponta, az illetékesek szerint ezért a becsléseket óvatosan kell kezelni, azt azonban elismerték, hogy valóban nőtt a kivándorlók száma.


A koszovóiak a leggyakrabban nehéz gazdasági helyzetükkel magyarázzák távozásukat. Az európai országok közül Koszovóban a legnagyobb arányú a munkanélküliség, a teljes munkaképes korú lakosság körében 35 százalékos, míg a fiatalok körében a 70 százalékot is eléri - írta a Koha Ditore. Az 1,8 milliós balkáni országban a becslések szerint mintegy félmillióan tengődnek a szegénységi küszöb alatt, azaz legfeljebb napi 1,72 euróból (535 forint) kell megélniük.

Mivel a koszovói állampolgárok csak vízummal tudnak az EU országaiba jutni, sokan attól sem rettennek el, hogy illegálisan keljenek át a határon. Rájuk - valamint az afrikai és közel-keleti, háború sújtotta országok menekültjeire - egész embercsempész-hálózat épült. A szervezők a határon való átjutásért, illetve a célországba juttatásért fejenként több ezer eurót is elkérnek.

Akik átjutnak, az uniós országokban menekültstátusért folyamodnak. A Koha Ditore néhány héttel ezelőtti cikke szerint azonban a nyugat-európai országok a legtöbb esetben elutasítják kérelmüket, a visszatoloncolás költségeit pedig a pristinai kormánynak kell állnia, ami további anyagi terhet ró az egyébként is szegény államra.


Forrás: STOP/MTI

Henry Kissinger háborús bűnös! - skandálták a CODEPINK aktivistái, bilincsbe is verték volna a szenátusban

Henry Kissinger milliók haláláért felelős. Ő egy gyilkos, hazug, csaló és egy bandita, és Hágában van a helye - mondta Medea Benjamin, a CODEPINK nevő női polgári szervezet vezetője Washington DC-ben, a szenátus, fegyveres szolgálatok bizottsági meghallgatásán.

Bilincseket és nagy méretű transzparenseket tartottak fel "Kissinger: háborús bűnös", és "Tartóztassák le Kissingert háborús bűnökért" feliratokkal, valamint az aktivisták felolvasták a letartóztatás szövegét.

Válaszul John McCain szenátor a bizottság elnöke az emberi jogi aktivistákat "csavargó söpredéknek" nevezte, és azt mondta, hogy "ez volt a legszégyenletesebb és legaljasabb demonstráció, amit valaha látott."

Domján Tibor, Budapest
Forrás: CODEPINK

"A CODEPINK büszke a szenátusban végrehajtott akciójára, ahol felszólaltak az indokínai, kínai, kelet-timori népek, és a békeszerető emberek nevében," - mondta Medea Benjamin, a CODEPINK társalapítója.

"Henry Kissinger milliók haláláért felelős. Ő egy gyilkos, hazug, csaló és egy bandita, és Hágában van a helye."

"Úgy döntöttem, hogy felszólalok a szenátus fegyveres szolgálatok bizottsági meghallgatásán, mert meg vagyok döbbenve, hogy a szenátus egy háborús bűnöst hoz, hogy tanúskodjon az 'amerikai vezetésről', amikor az egyetlen dolog, amiben Henry Kissinger és Madeline Albright vezető szerepet játszott, hogy más országok pusztulását, és számtalan ártatlan civil halálát okozták," - mondta a CODEPINK 26 éves nemzeti koordinátora Alli McCracken.

"Ezt a vezetést akarjuk, hogy fenntartsa a nemzetet, és meghatározza a jelenlegi és jövőbeli külpolitikát? Meg kell állítanunk ezeket a fáradt, öreg háborús bűnösöket, és ki kell dolgoznunk egy diplomácián és együttérzésen alapuló új külpolitikát - két dolog, amiről Kissinger semmit sem tud."

"Henry Kissinger csak egy a büntetlenség kultúrájának számos képviselője közül, amely még mindig a legmeghatározóbb az amerikai vezetők körében a külpolitikai megközelítést illetően. Miközben az aktivisták folyamatosan kritizálták őt a példátlan bűncselekmények hangszerelése illetve támogatása miatt, a globális diplomácia védőbástyájának tekintik azok, akik a kongresszus megszentelt csarnokait járják. Az ő valódi öröksége a pusztítás. Ő a nagy amerikai gazember, Kissinger Agent Orenge-a Vietnamban (2), Bush szegényített uránja Irakban, itt az ideje, hogy véget érjen a büntetlenségük," - mondta Anna Kaminski, a CODEPINK egyik szervezője.

A polgári elfogatóparancs Henry Kissingert elítélte Vietnam, Kambodzsa és Laosz bombázásában való bűnrészessége miatt, az Allende kormány megdöntése miatt Chilében, és Kelet-Timor indonéz megszállása okán. "A demokráciáknak a tisztviselők tetteikért való felelősségre vonhatóságát meg kell tartaniuk. Ezért követeljük, hogy Henry Kissingert tartóztassák le emberiség elleni bűncselekményekért, és vonják felelősségre Hágában," - állapítja meg az elfogatóparancs.

Polgári elfogatóparancs:

A CODEPINK Henry Kissinger letartóztatására szólít fel háborús bűnök miatt.

Vietnam: 1969-től 1973-ig Kissinger Richard Nixonnak dolgozott, Kissinger felügyelte a mészárlást Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban, mely több millió ember halálához vezetett. Több ezren haltak meg a nagy dózisú Agent Orange hatásaiba, és a fel nem robbant amerikai bombáktól, melyek beborították a vidéket.

Chile: Henry Kissinger volt az 1973 szeptember 11-i Chilében lezajlott puccs egyik kitervelője, egy puccsé, mely megdöntötte a demokratikusan megválasztott Salvador Allende-t. Mindezt tizenhat év elnyomás, kínzás és halál követte Kissinger barátjának, a faiszta Augusto Pinochetnek az uralma alatt.

Kelet-Timor: 1975-ben, mialatt Gerald Ford elnöknek dolgozott, Kissinger előzetesen jóváhagyta Suharto indonéz diktátor véres invázióját Kelet-Timor kis szigetén. Ezt a törvénytelen agressziót az Egyesült Államok által átadott fegyverekkel hajtották végre. Mire az indonéz megszállás véget ért 1999-ben, 200.000 timorit irtottak ki, a lakosság 30 százalékát.

Ez Kissinger öröksége. Halál. Pusztítás. Szenvedés. Nyomor. Diktatúrák. Ő egy gyilkos, hazug, csaló, egy bandita.

A demokráciáknak a tisztviselők tetteikért való felelősségre vonhatóságát meg kell tartaniuk. Ezért követeljük, hogy Henry Kissingert tartóztassák le emberiség elleni bűncselekményekért, és vonják felelősségre Hágában.

A CODEPINK egy nők által vezetett alulról építkező szervezet, mely azon dolgozik, hogy véget érjenek az amerikai háborúk és a militarizmus, hogy támogassa a békét és az emberi jogi kezdeményezéseket, és hogy átirányítsa az adófizetők pénzét az egészségügybe, az oktatásba, a zöld munkahelyekbe és más életet megerősítő programokba.


Híraréna


Mind bűnös!

Obama elismerte, hogy az USA távolította el az ukrán kormányt

Barack Obama amerikai elnök vasárnap a CNN-nek nyilatkozva elismerte, hogy az Egyesült Államok aktívan részt vett az Ukrajnában, 2014 februárjában lezajlott puccsban, ami nyugatbarát kormányt juttatott hatalomra. Obama az interjúban úgy fogalmazott: "Putyin Úr nem egy nagy stratégiai részeként hozta a Krímmel és Ukrajnával kapcsolatos döntéseket, hanem alapvetően azért, mert megváltozott az egyensúlyi helyzet a Majdan-téri tüntetésekkel és azzal, hogy Janukovics elmenekült, miután megállapodtunk vele a hatalom átadásáról."
Hídfő.net.ru | Barack Obama
Viktor Janukovics, Ukrajna utolsó legitim államfője a nyugati országok nyomásgyakorlását hosszú évekig állta, és mindvégig időhúzással próbálta tompítani az ukrán kormányra nehezedő nyomást. 2013 novemberében ennek megfelelően az utolsó pillanatban bejelentette, hogy mégsem írja alá az Európai Unióval a társulási egyezményt. Erre az időhúzásra amiatt volt szükség, mert ha egyértelműen nemet mond, a nyugati országok azonnal megkezdik a destabilizációt és egy nyugatbarát kormányt juttatnak hatalomra.
Az ukrán vezetők a nyugattal folytatott tárgyalásokon időhúzásra törekedtek, miközben titokban előkészítették a csatlakozást az eurázsiai vámunióhoz. Az eurázsiai csatlakozás lebonyolítására kész tervezet volt, amit a kormány zárt ajtók mögött dolgozott ki. Az ukrán kormány stratégiája az lett volna, hogy az Európai Unióval egészen odáig folytatja a tárgyalásokat, mígnem 2015. január 1-jén Moszkva vezetésével megalakul az Eurázsiai Unió, amibe Ukrajna belépett volna. Brüsszel azonban egyértelmű állásfoglalásra kényszerítette az ukrán kormányt, és Janukovics még így is az utolsó pillanatban, 2013 novemberében jelentette be, hogy nem írja alá a társulási egyezményt az Európai Unióval.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje kiszivárogtatott információkat arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok mintegy kétezer zsoldost vont össze Bécs környékén, és Ukrajna destabilizálására zajlanak előkészületek. Janukovics bejelentését követően napokon belül álcivil tüntetések kezdődtek, melyek a hazai szélsőjobboldal bevonásával igen hamar utcai zavargásokká alakultak át. A Bécsben összevont zsoldosok civil viseletben, ám látható szakszerűséggel folytattak harcot az ukrán rendfenntartás ellen. A legitim ukrán kormányt néhány hónap alatt eltávolították a hatalomból, február végére a puccs teljesen lezajlott.
Ukrajna délkeleti megyéi többségi orosz lakosságú területek. A 60-95%-os arányban oroszok által lakott területek nem fogadták el a nyugatbarát kijevi kormányt, ami ráadásul nem is demokratikus módon, hanem fegyveres hatalomátvétellel jutott hatalomba. A nyugati sajtó - annak részeként a magyarországi liberális média - mindvégig orosz propagandának nevezte a fenti információkat. Barack Obama tegnapi kijelentéseiről feltehetően hallgatni fognak, elvégre az amerikai elnök által mondottakat csak nem fogják orosz propagandának minősíteni.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/obama-elismerte-hogy-az-usa-tavolitotta-el-az-ukran-kormanyt

Marad a kilakoltatási moratórium!

“Fennmarad a kilakoltatási moratórium, a banki elszámoltatás végéig” jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 “Ma Reggel” című műsorában hétfő reggel. (Február 2.)

Varga Mihaly_231x309_ujEzzel gyakorlatilag megerősített egy január 31-én történt sajtótájékoztatón tett kijelentését, melyben elmondta; “A devizahitelek forintosításának végéig marad a kilakoltatási moratórium és a banki lakásértékesítési kvótarendszer is.”
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány és a Magyar Bankszövetség egyetértett abban, hogy a bankok a devizahitelek forintosításának végéig, illetve az elszámolás lezárásáig önkéntesen fenntartják a lakásértékesítési kvótarendszert, amely egyébként 2015-ben hivatalosan már nem létezik.
Ezzel párhuzamosan marad a kilakoltatási moratórium is.
Február elsejétől nem lesz devizaalapú hitel Magyarországon, megkezdődik az elszámolás és a forintosítás, valamint hatályba lép a fair bankrendszerről szóló törvény is.
A miniszter szerint a forintosítással 1000 milliárd forint tartozásnövekedéstől védte meg a kormány a lakosságot, az önkormányzatokat és az államháztartást.
Az értékesítési kvótarendszert 2011-ben vezették be, az egyik fő célja akkor az volt, hogy a banki bedőlt ingatlanok ne árasszák el a piacot, és ne nyomják le még jobban az amúgy is nyomott árakat. A bankok által kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok számát ezzel a mindenkori fedezeti ingatlanállomány 3, később 5 százalékára korlátozták. A kvóta kihasználtsága egyébként 2014 végére 45 százalékra esett, ami a jegybank szerint annak a jele, hogy a bankok inkább megállapodásra törekszenek az adósokkal.
(A mi észrevételeink szerint azonban egy adós a bankkal való tárgyalásból, eddig még sosem jött ki igazán jól. Valami mindig hibádzott, – s valahogy a végén mindig a bankok javára billent el a mérleg.
A kvótarendszer fenntartását pedig még ebben a formájában is túlzott engedmények tekintjük a bankok felé, – mert szerintük ennek a teljes megszüntetésére lenne szükség, – egyidejűleg a végrehajtási eljárások teljes felfüggesztésével , minimum az elszámoltatás végéig. Ha egyáltalán az elszámoltatás be fogja tölteni azt a szerepet, amelyet elvárnánk tőle. – De, hát a kormány úgy látszik nem képes átlépni a saját árnyékát, – SzRTI).

Február 1-jén életbe lépett a fair bankokról szóló törvény, és megkezdődött a bankok elszámoltatása is

Tuzson Bence, a Fidesz frakciószóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: felelős és jó döntést hozott az országgyűlés és a kormány azzal, hogy megmentette a devizahiteleseket. (Ezt csak akkor kellene ilyen határozottan kijelenteni, ha a már véglegesen megtörtént! – Mindenesetre a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása az elszámoltatás végéig – kifejezetten pozitív momentumnak tekinthető – SzRTI).
Mint mondta, az első lépés az elszámoltatás kérdése volt, ennek keretében igazságot tettek; a bankoknak vissza kell fizetni az igazságtalanul elvett összeget, vagyis mintegy 1000 milliárd forintot. Akinek lezárt hitele van, készpénzben visszakapja ezt, akinek pedig még él a hitelszerződése, 25-30 százalékkal csökken a törlesztőrészlete – húzta alá Tuzson Bence, majd hozzátette azt is: a fair bankok rendszere azt jelenti, hogy a kiszámíthatóság következik, és véget ér az az időszak, hogy a bankok önkényesen emelhették a kamatokat. Kiemelte: a hitelesek mostantól védelmet kapnak.
(A 25-30 %-os törlesztőrészlet csökkenés egy 2-3-szorosára növekedett törlesztőrészletnél annyi, mint halottnak a csók. – Bár kétség kívül, több, mint a semmi. – Erre is csak azt tudjuk mondani; meg kell várni a teljes elszámoltatás befejezését, – de addig is megismételhetjük; minden végrehajtási eljárást fel kellene függeszteni – SzRTI).
A harmadik lépés a forintosítás – mutatott rá Tuzson Bence – , mely kiszámíthatóságot és a biztonságot is megteremti.
A szóvivő példaként azt mondta: aki 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintot, annak mostanra 93 ezer forint lenne a törlesztőrészlete, a kormány intézkedései nyomán azonban 53-54 ezer forintot fog csupán fizetni.
A szabadfelhasználású és autóhitelek ügyében azt mondta: egy részük hamarosan kifut, két fontos elem azonban rájuk is vonatkozik. Egyrészt az elszámoltatás, másrészt a fair bankok rendszerének megteremtése. Tuzson Bence kiemelte: a biztonságot megkapják ők is, esetükben ugyanakkor a mozgástere a kormánynak kisebb volt, ám ezt a két lépést esetükben is megették és továbbra is figyelemmel kísérik az ő helyzetüket is.
(Ceterum Censeo: És a számlaadósokkal mi lesz? Mi lesz azokkal az adósokkal, akik a kifizethetetlen számláik nem fizetése miatt kerültek bajba? – Ők legalább annyian vannak, mint a devizahitelesek).
Fort András – Szabad Riport
Források: M1 ma reggel, Vs.hu

Elmarad az EuroMajdan

Letiltotta a terrorelhárítás a radikális atlantista ellenzék tüntetését, amit Angela Merkel német kancellár Budapesten tett látogatása alkalmából tartottak volna. A rendőrség ma reggel értesítette a szervezőket, hogy a tervezett megmozdulás helyszínét a Terrorelhárítási Központ utasítására lezárják. Ha lesz EuroMajdan, az nem a Pollack Mihály téren lesz.
A megmozdulást közbeiktatott álcivil szervezetekkel szervezték a radikális atlantista ellenzéki pártok, és a liberális sajtó teljes spektruma reklámozta.
Egy évvel ezelőtt Kijevben a NATO mesterlövészei radikalizálták az Európai Unió-párti tüntetéseket. A kiszámítható ütemben, előre ismert helyszínen zajló nyugatbarát tüntetéseken ugyanaz a mesterlövész nyitott tüzet a rendőrökre és a tüntetőkre is. Percekkel később a sajtóban elterjedt, hogy a rendőrök belelőttek a tömegbe, a rendőrök közt pedig elterjedt, hogy a tüntetők éles lőfegyverrel lőnek rájuk. Egyetlen, előre lebeszélt helyszínen elhelyezett mesterlövész így egyszerre radikalizálta a békés tüntetőket, és a rendőri erőket is, akik a fokozott fenyegetettség miatt a korábbiaknál agresszívabban léptek fel a tüntetőkkel szemben.
Valószínűsíthető, hogy amennyiben a tüntetést megtarthatják, az a terrorelhárítás által előre biztosított, közvetlen a tüntetés előtt közölt helyszínen zajlik majd le, így a fenti forgatókönyv esélye minimálisra csökken.
http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/elmarad-az-euromajdan


Új helyszínen megtartották a mára bejelentett Merkel-váró tüntetést a budapesti álcivil csoportok. Magyarországi újságírókkal, külföldi újságírókkal, provokátorokkal, járókelőkkel, véletlen odakeveredett fiatalokkal összesen mintegy 150-en gyülekeztek a Baross utcában, ahol mostanra vége is a tüntetésnek.
Hídfő.net.ru | Merkel tüntetés
A szónok jobb híján a terrorelhárítást szidta, amiért az nem engedélyezte az eredetileg lebeszélt helyszínen megtartani a rendezvényt. A megmozdulásnak semmi nem adta meg az alaphangot, a liberálisok által oly régóta várt német kancellár mindössze egy grimasszal jutalmazta meg a hazai sajtót, az Orbán Viktor illiberális államáról mondottakon meglepődve.
Hídfő.net.ru | Merkel kritikájaMerkel régóta várt európai kritikája
Ez a mai megmozdulás viszont mérföldkőnek tekinthető. Ezek alapján ugyanis teljes bizonyossággal elmondhatjuk, hogy a liberálisok tüntetésein a létszám már nem csökkenhet tovább. Közel lehetetlen ugyanis, hogy miután a liberális sajtó teljes spektruma sok millió olvasó számára heteken át reklámoz egy tüntetést, arra ne menjen ki legalább néhány tucatnyi újságíró, és néhány kocsmából odatévedt fiatal. Tamás Gáspár Miklós beszédét egy korábbi tüntetésen alig 150-en hallgatták, és ezt a létszámot a legbefolyásosabbnak tartott európai vezető látogatása sem tudta megdobni. Legalább annyi biztatást lehet mondani az Európai Unió párti liberális baloldalnak, hogy ennél nincsen már lejjebb, innen már csak fölfelé van. Stop atlantizmus!


http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/euromajdan-erdeklodes-hianyaban-elmaradt

Postai értékesítési tevékenység - sorsjegyet, biztosítást, vagy amit akartok...

Mindannyiunk által ismert tény, hogy napjainkban a Magyar Posta, amely az ország működése, és a lakosság ellátása szempontjából fontos közüzem, nem csak a hagyományos posta- és pénzforgalmi feladatokat látja el, hanem kiesett bevételeinek pótlására olyan -alaprendeltetéséhez nem sorolható- értékesítési tevékenységre kényszerül, mint a különféle biztosítások és pénzügyi megtakarítási formák értékesítése, valamint a postai tevékenységhez nem kapcsolódó termékek, árucikkek postahelyi árusítása, amelyek a postákra betérő honpolgárokat már-már a vásári giccs-bazárra emlékezteti, és amelynek csak az egyes postavezetők jó ízlése szabhat határokat.
Előzmények
Ha föltesszük azt a sokunkban megfogalmazódó kérdést, hogyan jutottunk idáig és mi lehet a megoldás a jövőre nézve, mindenekelőtt egy rövid visszaemlékezést kell tartanunk néhány évtizednyi távlatban.
Az 1990. után bekövetkező politikai és gazdasági változások előtt a Magyar Posta az ország egyik állami nagyvállalataként az 1964. évi II. Törvény (Postatörvény) előírásai szerint látta el feladatait. Ez a törvény -akkor- előírta, hogy Magyarország területén a távközlési szolgáltatási tevékenység (távbeszélő, távíró, rádió- és televízió műsorszórási szolgáltatások), állami feladat, amit kizárólag a Magyar Posta végezhet, így a Magyar Posta a teljes -vezetékes és vezeték nélküli- távközlési szolgáltatási piacon egyedüli szolgáltatóként működött. Ezen túlmenően hatósági feladatokat is ellátott a frekvenciagazdálkodás terén.
(Működtek az országban más távközlési hálózatok is, mint például a MÁV, a Belügyminisztérium, vagy a Honvédelmi Minisztérium (Magyar Néphadsereg) által fenntartott önálló vezetékes és vezeték nélküli távközlési hálózatok, de ezek belső zárt rendszereket képeztek, és nem láttak el szolgáltatói feladatokat a lakossági és vállalati szférában).
Tehát hazánkban a teljes távközlési szolgáltató tevékenységre az államnak kizárólagos jogosultsága volt, melyet a Magyar Posta, mint állami nagyvállalat (és főhatóság), konkurencia nélkül végezhetett, a rádió műsorszórás vonatkozásában így volt ez 1925. óta. A távbeszélő szolgáltatás volt az az ágazat, ami valóban nyereséges, és jól jövedelmező volt a többi postai tevékenységhez képest. Mindez nem mondható el a hagyományos küldeményforgalmi postai szolgáltatásokra, amelyek önmagukban ágazati szinten veszteségesek voltak ugyan, de a vállalat nyereséges távközlési tevékenysége fedezte a küldeményforgalmi tevékenységből származó veszteségeket. Az így működő rendszer bár nem tette lehetővé a kapitalista (tőkés) gazdasági viszonyok között elvárt extra profit képződését, de hosszú évtizedeken keresztül -beleértve a II. világháború előtt időszakot is- működőképes volt, és biztosította a lakosság számára a mai árszínvonalhoz képest megfizethetőbb szolgáltatásokat.
Belföldre olcsó levél- és csomagfeladási lehetőség jellemezte ezeket az időket (a megfizethető távközlési szolgáltatási díjak mellett), és a Posta egész országra kiterjedő struktúrája 3200 településen biztosította a postai szolgáltatásokat postahivatalok vagy fiókposták fenntartásával a teljes lakosság számára - beleértve a legkisebb településeken élőket is. Mivel 'az olcsó és bármelyik településen elérhető postai szolgáltatások a lakosság számára' fontos szempont volt a ma már csak a múltban létező szociális berendezkedésű ország számára, így föl sem merült annak a kérdésnek a hangoztatása, hogy ennek fenntartása mennyire jövedelmező, vagy kevésbé jövedelmező. Mindazonáltal ma is érvényes az az alapelv -amit ugyan minden témában illetékes mélyen elhallgat-, hogy a Posta az állam működése és a lakosság ellátása szempontjából fontos közüzem, ezért a Posta működését az államnak még akkor is biztosítania kell, ha a postai szolgáltatási tevékenység semmilyen anyagi nyereséget nem biztosít a fenntartó állam számára. Nemzetközi egyezmények és szerződések írják elő ugyanis minden állam részére, hogy melyek azok a postai küldeményforgalmi szolgáltatások, amelyeket az egyes országoknak, így hazánknak is biztosítania kell a területén. Természetesen az államnak lehetősége van arra is, hogy a postai tevékenységet részben, vagy egészben átengedje profitorientált piaci szereplőknek (magán cégeknek, hazai és külföldi vállalkozásoknak), de ha az ilyen vállalkozások nem tudják nyereségesen működtetni mindezt, akkor az államnak kötelessége megtenni - akár még nyereség nélkül is.
Az 1925. novemberében megjelent kereskedelmi miniszteri rádiórendelet tette lehetővé, hogy a rádiókoncessziót Magyarország területére a Telefonhírmondó Rt. kapta meg. A koncessziót elnyert társaság a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-vé alakult át. A rendelet szerint az üzemeltetés joga az államé, amelyet a Posta gyakorol. A műszaki berendezés és annak üzemben tartása a Posta feladata, míg a stúdiók építéséről, berendezéséről, a műsorral kapcsolatos költségekről a Részvénytársaság tartozik gondoskodni. A rendeletet megelőzően a Posta Kísérleti Állomás 1924-től kezdett sugározni kísérleti műsorokat. A Posta Kísérleti Állomás udvarán egy bútorszállító kocsi állt, ahonnan “Marcal János segédtiszt egy nótát énekelt” - ennek a kocsinak a hű mása ma is ott áll a Puskás Technikum udvarán, az udvarnak ugyanannak a sarkában, ahol 91 évvel ezelőtt.
Miért fontos számunkra, hogy a Posta működésével foglalkozzunk? Természetesen említhetnénk a MÁV példáját is, vagy más hasonló nagyvállalatét, ám a Posta az a közüzem, amelynek működése, szolgáltatása, a csökkenő levélküldemény mennyiség ellenére még mindig a lakosság széles rétegét érinti, beleértve a nyugdíjak kifizetését is - mindazonáltal a Posta ügye nem csupán egy szolgáltató cég gondja. A Posta sok évtizedes tevékenysége már történelmi léptékkel mérve is részévé vált országunk mindennapjainak. Ez az intézmény még a legnehezebb háborús időkben is teljesítette kötelességét, a levelek, ha bár lassabban, de hazaértek a keleti frontról is. Több mint száz éven át postamérnökök, postatisztek, műszerészek egymást követő generációi biztosították az ország számára a távbeszélő és távíró szolgáltatást, a rádió (később a televízió) műsorszórást, miközben olyan mérnöki alkotások jöttek létre, mint a Lakihegyi adótorony, mely világviszonylatban is egyedülálló, és amelyre egy egész ország büszke volt. Ám a Posta elmúlt két és fél évtizede kortünet is egyben, hűen tükrözi azt, ahogy kifosztották és tönkretették Magyarországot. A Posta problémája valójában az egész ország tragédiája.
Már a nyolcvanas évek derekán elhangzottak olyan vélemények a Posta felsőbb vezetői körében (leginkább a műszaki területen tevékenykedők között), hogy milyen kedvező lenne, ha a távközlési ágazat különválna, és a veszteséges küldeményforgalom nem csökkentené az így képződő nyereséget. Mindez a kilencvenes évek kezdetekor bekövetkezett politikai és gazdasági változások után vált valósággá. Az ekkor történtek taglalása több hasonló írás terjedelmét is igénybe venné, ezért csak röviden foglaljuk össze.
Magyarországon 1990. előtt az állami tulajdon aránya száz százalékosnak volt tekinthető. A legnagyobb foglalkoztató az állam volt, és a szociális ellátó rendszer -bár nem volt problémamentes- a jelenlegihez képest példaértékű volt. A mindennapi élet egyszerűbb, de a dolgozók, munkásemberek számára élhetőbb, biztonságosabb volt - munkanélküliségről, otthonvesztésről legfeljebb csak a hírekben lehetett hallani, mint a nyugati típusú társadalmi rendszerek sajátossága. A társadalmi különbségek szerényebben jelentkeztek, és a manapság tapasztalható rendkívül éles kontraszt elképzelhetetlen lett volna. A vagyonosodás korlátozva volt, különösen a mások kizsákmányolására alkalmas mértékek vonatkozásában. Az állam munkát, tanulási lehetőséget, kielégítő szociális- és egészségügyi ellátást biztosított mindenki számára, cserébe csupán egy bizonyos fokú lojalitást várt el a fennálló rendszerrel szemben.
A változások
Az 1989. utáni fordulat, melynek során országunk egy nagyhatalmak közötti paktumnak köszönhetően átkerült a keleti érdekszférából a nyugatiba, az ország teljes politikai, gazdasági, és orientációs átalakulását eredményezte. Az ekkor még száz százalékos állami tulajdon értéke a háromszázezer milliárdos nagyságrendet is meghaladta -akkori értéken számítva!-, és ennek megszerzése rendkívüli vonzerőt jelentett a nyugati karvalytőke számára – beleértve a Posta legjövedelmezőbb, távközlési üzletágait is. A magyarországi távbeszélő szolgáltatási piac megszerzése különösen gazdag prédának ígérkezett, és kevesen tudják, hogy a közép-kelet-európai térségben végrehajtott privatizációs műveletek sorában ez volt a legnagyobb volumenű.
Még le sem zajlottak 1990-ben az első úgynevezett demokratikus választások, amikor néhány hónappal előtte Londonban egy szűk körű találkozóra került sor. Ezen a megbeszélésen a választásokon induló politikai pártok gazdasági, pénzügyi szakértői, valamint a legfontosabb nyugati pénzügyi körök (nevezzük így őket) képviselői vettek részt (a nevek ismertek). A megbeszélés, amely valójában egy diktátum volt a 'külföldi partner' részéről, két fontos napirendi pontra terjedt ki. Egyrészről, bármelyik politikai formáció nyeri a magyarországi választásokat, nem kérheti az államadósság elengedését, és ez a későbbiekben semmilyen formában nem merülhet föl. Ezt minden jelenlévő, és később a teljes magyarországi politikai osztály tudomásul vette és elfogadta - hosszú időre biztosítva ezáltal hazánk kamatgyarmati státuszát. A másik igény arra vonatkozott, hogy a lehetővé kell tenni Magyarország állami vagyonának külföldi tőkések általi megszerzését. Ez a követelés megdöbbentette a Magyarországról érkezett tárgyalófeleket, mivel tisztában voltak ennek lehetséges belpolitikai következményeivel. Aggályaikat közölték is vendéglátóikkal, ezért erre vonatkozó ígéretet nem mertek tenni. A pénzügyi körök képviselői tudomásul vették ezt, és közölték, hogy megértik a körülményeket, a továbbiakban majd ők gondoskodnak arról, hogy Magyarország ilyen helyzetbe kerüljön. (Valóban így is történt: az adósság-spirállal, a Soros-féle spekulánsok aknamunkájával, a hazai politikai osztály és döntéshozók megvásárlásával elérték a nemzeti vagyon áruba bocsájtását és és felélését.)
Meg kell említenünk azt a figyelemre méltó körülményt, hogy Magyarország jövőjéről egy magánmegbeszélés keretében döntöttek Londonban, hiszen a kiutazók akkor semmiféle állami tisztséget nem töltöttek be, semmilyen állami kinevezéssel vagy megbízással nem rendelkeztek, különösen nem arra vonatkozóan, hogy országunk nevében tárgyaljanak, illetve ilyen különösen jelentős nagyságrendű, az egész ország gazdaságára vonatkozó ígéreteket tegyenek.
Ilyen előzmények után 1990 tavaszán lezajlottak az úgynevezett első szabad országgyűlési választások, majd az új kormányzat is megkezdte működését. A nyugati tőke igényeinek megfelelően az új országgyűlés -majd négy év múlva a következő, és így tovább...- végrehajtotta azokat a törvényi és jogszabályi változtatásokat, amelyek lehetővé tették azt a privatizációként emlegetett műveletet, melynek során az egész állami vagyon jórészt eltűnt. Húsz év elteltével az állami vagyon aránya a kezdeti száz százalékról 6, azaz hat százalékra csökkent. A szinte egyedülálló mértékű vagyonvesztés azért elképesztő, mert semmi olyan jellegű rendkívüli esemény nem történt hazánkban az elmúlt -immár- huszonöt évben, amely megmagyarázná mindezt. Nem volt sem háború, amely romhalmazzá változtatta volna az országot (Jugoszlávia esete), nem történt semmilyen megrendítő erejű vagy hatású természeti katasztrófa, járvány, de még ipari jellegű katasztrófa sem, mint Fukushimában, egyszóval semmi nem indokolta volna, hogy mindez bekövetkezzen. Mégis megtörtént. Súlyos és elévülhetetlen felelősség terheli ezért a magyarországi politikai osztály teljes egészét, hogy mindezt lehetővé tette, vagy eltűrte, bármilyen indokra hivatkozva. Meg kell még jegyeznünk, hogy egy nyugati (francia) közgazdászok által közölt adat szerint, az állam működőképességének megőrzése érdekében az állami tulajdon arányának nem szabad 35 százalék alá csökkennie, egyetlen ország esetében sem. Ez a harmincöt százalék az alsó határ, amely még biztosítja a nemzetgazdaság illetve az állami költségvetés finanszírozhatóságát. Magyarországon ez a mérték hat százalékig csökkent, és a jelenlegi kormányzat törekvése ellenére (melynek során törekszik a stratégiai vállalatok visszaállamosítására) sem éri el a tíz százalékot. A szinte csak Magyarországra jellemző rendkívül jelentős mértékben elvonó (sarcoló) adórendszer is ennek köszönhető.
Visszatérve a Posta ellehetetlenítésére, 1990 volt az a fordulópont a Magyar Posta életében is, mely megpecsételte sorsát. A vállalatot három nagyobb különálló céggé szervezték szét és lehetővé tették, hogy a biztos profitot termelők esetében a külföldi tőke vagyonrészt szerezzen. A műsorszórás a Magyar Műsorszóró Vállalathoz (később Antenna Hungária), a távbeszélő szolgáltatás a MATÁV nevű (ma Magyar Telecom) cégekhez került, és a Magyar Posta Vállalatnál (ma Magyar Posta Zrt.) a csupán veszteségesen üzemeltethető küldemény- és pénzforgalmi szolgáltatások maradtak.
(A MATÁV, vagyis a Magyar Posta távbeszélő üzletága volt az első olyan magyar vállalat, amelynek részvényeit a kilencvenes években a New York-i tőzsdére vitték, odavetve a spekulánsok és a karvalytőke martalékául. A vállalat 1993. év végéig állami tulajdonban maradt, majd megkezdődött az elidegenítése.
Az Antenna Hungáriát néhány évvel később értékesítették, de 2014-ben a jelenlegi kormányzat visszavásárolta, így ismét állami tulajdonba került. Bár értékeljük a kormány erőfeszítéseit, de mindez korántsem elegendő, hiszen a műsorszórás hagyományosan a Magyar Posta tevékenységi körébe tartozik, tehát vissza kell kapnia ezt az üzletágát is.)
Az átszervezések és a rohamosan növekvő postai szolgáltatási díjak, majd a vasúti szállítás megszüntetése, és az önálló közúti szállítási apparátus létrehozása sem (elszabaduló üzemanyagárak miatt különösen nem) hozott döntő fordulatot a hagyományos postai szolgáltatások nyereségessé tételében. Így kármentés gyanánt bevezetésre kerültek az olyan termékek és szolgáltatások, amelyek nem tartoznak a hagyományos postai szolgáltatások körébe. A valaha köztiszteletnek örvendő "postás kisasszonyok" a 'postahelyekké' lefokozott postahivatalokban, bazári körülmények között kínálgatják a kaparós sorsjegyet és a biztosításokat, amely -lássuk be- nem méltó egy ilyen nagy múltú, évszázados hagyományokkal rendelkező közüzem számára. A dolgozókkal szemben támasztott követelmények -csökkenő dolgozói létszám mellett- az értékesítések vonatkozásában folyamatosan nőnek, és köszönő viszonyban sincsenek a realitásokkal.
A közelmúlt eseményei vázlatosan:
- 2014. tavaszán (gondosan az országgyűlési választások utánra időzítve) a Posta több ezer dolgozójától vált meg egy úgymond "kapacitás kivonás"-ként nevesített művelet során, amelynek indoka a csökkenő levélküldemény mennyiség.
- 2015. elején a Posta vezetése bejelentette, hogy a munkavállalói bérét már csak a biztosítás értékesítési bevételekből tudja finanszírozni, mivel a küldeményforgalmi bevételek drasztikusan csökkentek. Ennek érdekében az értékesítési tervet nem teljesítő postahelyeken bevezeti a komisszár rendszert.
Ez azt jelenti, hogy az ügyfeleket kiszolgáló dolgozók mögött komisszárok teljesítenek majd szolgálatot, akiknek csőre töltött fegyver ugyan még nem lesz a kezében - de ki tudja mit hoz a jövő? A Posta reklámplakátjain jól körvonalazódik az a futurisztikus elképzelés, mely szerint zöld színű robotember nyújtja át a csomagot (ott, ahol akarod) - a robot kézbesítő nem kér fizetést és enni sem, nem lesz beteg, nem kell a szabadságát kiadni, és akár 24 órában is dolgoztatható (és biztos több sorsjegyet is elad), kiküszöbölve így a beszélő szerszámoknál -humán erőforrás esetében- felmerülő nehézségeket.
A fanyar humort félretéve, a lényeget tekintve valóban ez a helyzet: a Posta terminológiája szerint "értékesítést támogató menedzserek"-nek titulált népbiztos munkatársak a komisszár rendszerre emlékeztető vasszigorral fogják felügyelni és hatékonyabb, nagyobb bevételt eredményező értékesítési tevékenységre ösztökélni a postai munkavállalókat - akár a hátuk mögött állva. A postákon dolgozók presszionálása az értékesítési tevékenységre vonatkozóan eddig is bearanyozta a munkahelyi légkör mikroklímáját: az elvárások ultimátum-szerű közlése szóban és írásban, a rendszeres "elbeszélgetések", a 'terv' nem teljesülése esetén írásbeli magyarázattétel, majd retorziókkal, állásvesztéssel való fenyegetés és hasonló terrorisztikus eljárások jellemezték a postavezetés gyakorlatát. Történik mindez azért, mert az egymást ciklikusan váltogató, nyugati elvárásokat hűségesen kiszolgáló atlantista politikai osztály sikeresen megfosztotta a Postát a nyereséges üzemeltetést biztosító üzletágaitól, és emiatt az egyszerű embereken, ügyfeleken és dolgozókon próbálják behajtani a behajthatatlant.
A jövőképről
A múlt eseményeinek felidézésével feltártuk a Postát -is- ellehetetlenítő folyamatokat, vagy ha úgy tetszik megállapítottuk a kóros állapotot tükröző diagnózisunkat. Mindazonáltal ha a diagnózis már ismert, nincs más hátra, mint meghatározni a megfelelő terápiát is. A megoldás amilyen egyszerű, annyira bonyolult is egyben. A Postának vissza kell kapnia az évszázados hagyományok szerint is a Postát megillető távközlési szolgáltatásokat! Amit mohó karmok elragadtak tőle, vissza kell szerezni, (és ez az, ami messze túlmutat a Posta, vagy bármelyik magyar vállalat problémáján, mivel a továbbiak már Magyarország jövőjéről szólnak).
Hogyan lehet ez megvalósítani? A jelenlegi rendszeren belül rendkívül nehezen, vagy sehogy nem lehetne ezt megtenni. Ezért egy olyan horderejű változásra van szükség, mint ami 1990-ben is lezajlott térségünkben. Be kell látni, hogy történelmi tapasztalataink szerint egy ilyen fordulat száz éven belül talán ha kétszer, vagy háromszor fordulhat elő hazánkban, ám a közeli jövő kilátásai a geopolitikai átrendeződésnek köszönhetően lehetővé fogják tenni ezt a nagy volumenű változást.
Mindenekelőtt a keleti nyitás mellett meg kell hirdetni a nyugati zárás politikáját, és a gyarmattartó nyugati rendszerektől függetlenedve helyre kell állítani Magyarország valódi szuverenitását, gazdasági és biztonságpolitikai vonatkozásban egyaránt. Magyarországnak egy olyan szövetségi rendszerbe kell tartoznia, ahol kellő tisztelettel kezelik, és nem lekezelik - nem kioktatják és utasítgatják, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön (főleg nem egy másik földrészről). Nem kényszerítik egy saját ipar nélküli, olcsó munkaerőt biztosító, nyugati multicégek számára felvásárló piac szerepét betöltő perifériás gyarmat állapotába, hanem éppen ellenkezőleg: ismét visszanyerheti Európa kellős közepén gazdaságilag stabil, középhatalmi státuszát.
Mindez elérhetővé válik hazánk számára, hiszen 2015. január 1.-től létrejött egy olyan alternatíva, ami lehetővé teszi a nyugati szövetségi rendszerektől való elszakadást. Az Eurázsiai Unió egyenrangú partnerként, és kellő tisztelettel fogadja Magyarországot, olyan kölcsönösen előnyös együttműködési formákat kínálva föl, ami elképzelhetetlen lenne a jelenlegi kereteken (Status Quo-n) belül. Mindenekelőtt az energetikai együttműködést kell kiemelni. A Törökországon át vezetett Kék Áramlat gázvezeték Magyarországon keresztül biztosítja majd a nyugati országok gázellátását (ezzel együtt Magyarország zsaroló potenciálját is a Nyugattal szemben), és hazánk Eurázsiai Uniós tagállamként orosz belföldi áron, vagyis harmad áron juthat földgázhoz. Ezen túlmenően a magyar mezőgazdaság ismét elérheti régi fényét, hiszen újra megnyílnak előtte a hatalmas keleti térségek - és még sorolhatnánk a jövő új lehetőségeit, amelyek megvalósíthatóvá teszik a két évtizednyi atlantista ámokfutás lesújtó következményeinek felszámolását. Mindez egy lehetséges, és reális jövő hazánk számára, ha mi is úgy akarjuk. Akarjuk?

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/postai-ertekesitesi-tevekenyseg-sorsjegyet-biztositast-vagy-amit-akartok

“Harkovtól-Odesszáig felszabadítani minden oroszok lakta területet”!

Donbassz fő “műveleti térsége” kétségkívül a térség északi-északnyugati területeire esnek.
A népköztársasági erők a gyebalcevoi katlan fölszámolására határozták el magukat. Minden ténykedésük ezt igazolja.


buffos
A katlanban rekedt zsoldoshordákat mára virradóan folyamatosan lőtte-lövi a népköztársasági erők tüzérsége. Erőfeszítéseik az Artyemovszk-Gyebalcevo útszakasz teljes birtokbavételére irányulnak. Valcman banditasereglete az Artyemovszk-Kramatorsz vonal felé áramlanak. Amit csak lehet nélkülözni-visszahagynak. Ez már pánikban véghezvitt menekülés a rémtetteik színhelyéről.

Mindezzel együtt azért tovább lövi a latortüzérség Donyecket és Gorlovkát. (Ласточкино)Lasztocskino és (Опытноe)Opitnoje latorjai járnak az élen ebben a galádságban. De Avgyejevka pribékjei sem tétlenkednek. Ők az éjjel a donyecki repülőtér lövésében jeleskedtek.
(Кряковкa)Krjakovkából mára virradóan mért a milicia több alkalommal is tüzérségi csapást (Пришиб)Prisib valcmanistáira.
Pervomajsz-mellett az éjjel elkezdett ténykedni a népköztársaságiak egy “Grad”-ütege.
(Крымскоe)Krimszkojéból mára virradóan szintén “megszentelték” a (Сентяновкa)Szentyjanovka-környéki pribékállásokat.
(Станицa Луганскa)Sztanyica Luhanszka milicistái (Раевкa)Rajevka valcmanistáinak okoztak álmatlan éjszakát.

A fenti videon Alekszej Mozgovoj “ismerteti a feladatot”!
“Harkovtól-Odesszáig felszabadítani minden oroszok lakta területet”!
https://balrad.wordpress.com/2015/02/02/harkovtol-odesszaig/

szűkül
Forr-rotyog a gyebalcevoi katlan. Kiváltképp (Светлодарск)Szvetlodarsznál szorongatja a martalócbanda torkát mos a milicia. (Красный Пахар)Krasznyij Pahar térségében a népköztársasági erők nagyon-nagyon fojtogatnak. (Мироновкa)Mironovka martalócai kapkodnak most levegő után, de szinte csak óráik maradtak hátra.
(Санжаровкa)Szanzsarovkánál a népfelkelők stabilizálták pozícióikat.
Uglegorszknál a népköztársaságiak a felmorzsolás taktikáját választották. A pribékek mindig megpróbálkoznak valamiféle kirohanással-de mindig bebukják a dolgot. Biztosan fogyatkoznak.
(Авдеевкa)Avgyejevkától is próbálkoztak Valcman pribékjei ma délelőtt, ám (Ясиноватaя)Jaszinovataja határában négy tankjuk és két BTR leolvadása után gyorsan feladták az akciót.
A (Дзержинск)Dzserzsinszkhez közeli-eddig sikeresen” ügyködő-(“Южная”)Juzsnaja bányaüzem területére telepített martalóctüzérségi ütegek kihordási idejének ma véget vetett a milicia tüzérsége. Három valcmanista üteg enyészett el alig fél óra leforgása alatt. (Lehet matekozni. Nagyjából 60 latoregyed/üteg.)
gumit
Donyeck újbóli rohamozására készül a valcmani latorerő. Értesülések szerint a kiindulópont a donyecki reptér lenne. Meg is kezdődött a társulások felvonultatása.
Csak ma délelőtt tették közzé, hogy Gorlovka felett tegnap este fél hétkor lelőtték Valcman légierejének egy harci gépét.
rake
Alcsevszk-térségében a népköztársaságiak rakétaelhárítása egy “Tocska-U” rakétát csalogatott le.
Közben Kijevben Sztyepan Poltorak hadügyér azzal az elkeserítő hírrel lombozta lefelé Nyalókakirály amúgy sem virágos jókedvét, hogy az alattvalók nyolcvan százaléka nagyon nem akar háborúzgatni se Donbasszban, se az oroszok ellen! (És még mindig ő a hadügyminiszter, pedig már néhány órája is megvan annak már, hogy rosszkedvre hangolta Maradék-Ukrajna Kegyurát!)

https://balrad.wordpress.com/2015/02/02/valcmanek-tomik-a-daralot/



Több ezer halott lesz, ha nem adják meg magukat az ukránok

Nagyjából 8-10 ezer halott lesz, ha Debalcevónál nem adják meg magukat az ukránok. Erre utalt Alexander Zaharcsenko donyecki államfő nyilatkozatában két napja, mikor rövidebb szünetet tartottak a frontvonalban, ahol az első vonalban harcol a milícia katonáival együtt. Mint korábban kifejtette, ő személyesen már semmilyen egyezkedésen és tűzszüneti megállapodáson nem akar részt venni, mert értelmetlennek tartja. Továbbá azt is, hogy bármiféle megállapodás születne, akkor sem fogják a Debalcevó felszabadítására indított ellentámadásukat leállítani, mert az ukrán védelmet megroppantották, és ezt az állapotot ki kell használni. Az utolsó lehetőséget ajánlotta fel az ukránoknak, hogy adják meg magukat, és akkor megmenekül a Debalcevóban szorult 8-10 ezer ember. Ellenkező esetben mind halottak lesznek. Az ukránok keményen védekeznek, ennek ellenére az orosz előrenyomulás töretlen. Tömegesen dezertálnak és adják meg magukat az ukrán katonák. Az elmúlt tíz napban, a milícia minden gócpontnak tekinthető frontvonalon sikereket ért el, az ukrán offenzíva ellen indított ellentámadás rendkívül sikeres lett. Az összegzések szerint ebben a tíz napban legkevesebb 1200 ukrán katona halt meg, és tízezer főre becsülik a sebesültek számát. Kilőttek 120 darab tankot és egyéb páncélost. Nem csoda tehát, ha tömegesen dezertálnak az ukrán katonák. Zaharcsenko szavai ellenére a minszki tárgyalások újrakezdésére egyeztető megbeszélést szerveztek a találkozási részletek megtárgyalására, ahol az ukránok nem jelentek meg.
A milícia katonái a Debalcevóból észak-nyugatra kivezető autópálya utolsó védvonalait ostromolják, viszont sikerrel elfoglalták a Debalcevo és Szvetlodarszk közötti valamennyi magaslati pontot, ahol tüzérséget és "grad" rakétás egységeket állítottak fel. Innen már 30 kilométer hosszan belőhető ez az autópálya szakasz. A tüzérség telepítése nemsokára eldönti az autópálya szakaszért vívott harcot. Erre amiatt volt szükség, mert a milícia jelentést kapott róla, hogy jelentős páncélos erővel akarják megerősíteni a debalcevói katlanban maradt erőket. Zaharcsenko egyértelműen kijelentette, ha mostantól bármi be akar jutni Debalcevóba, annak a milícia tüzérségén kell átvergődnie, amire semmi esélye. A hírek szerint 50 tankot és 150 páncélozott járművet vontak össze az akcióra. Ezek szerepe lenne az autópálya vonal feletti uralom visszaszerzése, és Debalcevó megerősítése, a városban harcoló milicisták kifüstölése. Ehhez azonban át kell verekedni magukat a milícia tüzérségén, ami 30 kilométer hosszú autópálya szakaszt tud mostanra tüzérséggel belőni.
Az elmúlt két nap folyamán tovább zsugorodott a debalcevói katlan. Minden oldalról szorítják vissza a város irányába az ukrán hadsereget, amely nagyon jelentős fegyverzetet hagy hátra. Tegnap az ukránok feladták Szvetlodarszk települést, miután a tüzérségi párbajban vereséget szenvedtek. A településről visszavonultak Debalcevó irányába.
Hídfő.net.ru | Debalcevo
Luganszktól észak és észak-keleti irányba folynak hadmozdulatok. A várostól északra voltaképpen mindenhol visszaszorították az ukránokat, és több helyen a Donyeck folyó túloldalán is kezdődtek harcok. Észak-keleti irányban az ukránok megpróbáltak több már felszámolt ellenőrzőpontot visszaszerezni, de csak veszteségeket tudtak szenvedni.
Donyeck környékén egy kicsivel csendesebb volt az elmúlt két nap, de itt is zajlottak a harcok. Az ukránok ellentámadásokkal próbálják blokkolni a DNK hadseregének előrenyomulását. Mostanra főként helységharcok folynak azokban a településekben, amelyeket az elmúlt napokban a milícia katonái elértek. A DNK jelezte már több alkalommal, hogy az ukránok élő pajzsként használják a lakosságot, sőt, visszavonulás fedezésére sok esetben elhurcolják a lakosságot, azzal a szándékkal, hogy akkor a milícia nem mer a visszavonuló járművekre lőni. Az ukránok ezt evakuálásnak kommunikálják a média felé - valójában pajzsként használják az embereket.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/tobb-ezer-halott-lesz-ha-nem-adjak-meg-magukat-az-ukranok



Intenzív harcok bontakoztak ki kora délután (Краматорск)Kramatorszk és (Майорск)Majorszk térségében. A valcmanisták ezekben a régiókban is menekülőre fogták a dolgot, de lövöldöznek visszafelé.
(Донецк)Donyeck, (Еленовкa)Jelenovka, és (Горловк)Gorlovka lakótelepei továbbra is a martalóctüzérség támadásaitól szenvedett ma.
A donyecki légikikötőt is folyamatosan lövik a banditák, és várható, hogy már akár a most következő éjszaka támadást indítanak a reptér megkaparintásáért.
Jelenovka és Dokucsajevszk is latortámadás veszélyének vannak kitéve.
Az LNR főparancsnokságán vidáman számoltak be “légierejük” első sikeres bevetéséről. Az SzU-25-ös gép az Artyemovszk-Gyebalcevo útvonalon bombázott le két latorpáncélost, és két teherautót. Bár-mint hozzátették-ennek az eseménynek inkább pszichológiai hatása lett a martalóchadra! De az igen nagy!
A gyebalcevoi katlant ma délután gyűrűvé alakították a népköztársaságiak. Összetalálkoztak ugyanis a donyecki és a luhanszki front erői, és hermetikusan bezárták a katlan száját. A miliciák szerint most a valcmani pribékhad meglehet hogy Luhanszk vagy Bahmutovka irányába indítana offenzívát, remélve, hogy a gyebalcevoi katlanba bezárt erőiket tehermentesíthetik.

Alekszandr Zaharcsenko bejelentette, hogy a harmincezres létszámú népi erőt százezresre kívánják növelni. Ezért hozzáfogtak 70-75 ezer ÖNKÉNTES mozgósításához. Zaharcsenko véleménye szewrint néhány nap alatt feltöltődik a létszám.
https://balrad.wordpress.com/2015/02/02/valamire-keszul-a-milicia-donbasszban/