2015. július 7., kedd

Ismét befogadjuk a Nyugatról visszaküldött menekülteket

Magyarország még hétfőn arról értesítette európai partnereit és az intézményeket, hogy mostantól újra kész fogadni a nála nyilvántartásba vett, de más uniós tagállamokba távozott menedékkérőket – írja a BruxInfo.
Körülbelül két hét szünet után Magyarország ismét kész a más tagállamok által visszaküldött menedékkérő fogadására. A BruxInfo értesülései szerint erről tájékoztatta a kormány hétfőn az európai partnereket és az intézményeket.
A kormány június végén az erre létrehozott hivatalos csatornákon keresztül kérte a többi uniós tagállamtól (összesen vagy 11 ország érintett) a dublini transzferek ideiglenesen történő leállítását. Budapest technikai problémákra, közelebbről az ország déli határain kialakult rendkívül nehéz menekülthelyzetre hivatkozva kérte partnereitől, hogy átmenetileg tekintsenek el a Magyarországon regisztrált menedékkérők visszaküldésétől. Szakértők szerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) nem volt elég embere a szállítmányok fogadására és elegendő hely sem volt az elhelyezésükre.
Egy, később a kormány által kommunikációs hibának nevezett malőr miatt kezdetben az terjedt el Európában, hogy Budapest egyoldalúan felfüggesztette a dublini menekültügyi rendszer alkalmazását, amire az uniós jog alapján nincs lehetőség. Később tisztázódott, hogy csak az uniós partnerektől, elsősorban Németországtól és Ausztriától kértek türelmet.
Hazai szakértők szerint Magyarország kapacitásai jelenleg csak 2500 menedékkérő fogadására alkalmasak. Ehhez képest becslések szerint a Magyarországon tartózkodó menedékkérők száma eléri a 4200 főt.
Hazánk az előzetes jelzések alapján attól tart, hogy más tagállamok akár 16 ezer menedékkérőt is visszaküldhetnek hozzánk a következő hónapokban.
A portál úgy tudja, hogy az Európai Bizottság rövidesen tényfeltáró missziót küld Magyarországra a menekültügyi helyzet felmérésére.
A dublini szabályok értelmében a menedékkérőket abban az országban kell nyilvántartásba venni és ujjlenyomatot venni tőlük, ahol először léptek az Európai Unió területére. A menedékkérőket más országokban – ha közben távoztak – ez alapján beazonosíthatják és visszaküldhetik abba a tagállamba, ahol regisztrálták őket. A dublini rendszer azonban ezer sebből vérzik, hiszen a jelenlegihez hasonló tömeges népvándorlás esetén ezek a szabályok azokat az országokat sújtják, ahol a menedékkérők elsőként léptek be az EU területére. Magyarország ráadásul a görög migrációs rendszer működésképtelensége miatt zömében olyan szíriai, afgán és máshonnan érkező menekülteket kell regisztrálnia, akik nem nálunk léptek be először az EU területére.
Az Európai Bizottság 2016-ra ígéri a dublini rendszer felülvizsgálatát.
(napi)

Oroszországba vándorol a szaúdi tőke

A Közvetlen Orosz Befektetési Alap és a Szaúdi Köz-befektetési Alap megállapodott arról, hogy összesen 565 milliárd rubel értékben új befektetéseket kezd Oroszországban, és lefektetik egy új nemzetközi együttműködés alapjait.
Kirill Dmitrijev, az orosz befektetési alap vezetője a Ria Novosztyinak nyilatkozva elmondta, hogy a szaúdi befektetőkkel kötött megállapodás egy hosszú távú együttműködés megalapozását jelenti, melynek részeként nem csak Oroszországba hozzák a szaúdi tőkét, de folyamatosan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a világ más országaiban milyen téren tudnak tovább közös befektetéseket intézni.
Dmitrijev nyilatkozata szerint a szaúdi alap első lépésként 565 milliárd rubel értékben fog befektetéseket kezdeni Oroszországban, amit 4-5 év leforgása alatt tesznek meg, az első tranzakcióra azonban már 2-3 hónapon beül sor kerül. Az alaphoz később csatlakoznak befektetők az Egyesült Arab Emírségekből is. A tervek szerint a szaúdiak még idén 10 különböző közös projektben fognak részt venni, elsősorban a mezőgazdaság, gyógyászat, logisztika és ingatlanpiac terén. Dmitrijev elmondása szerint ez az eddigi legnagyobb együttműködés, amivel az orosz befektetési alap külföldi befektetőket hoz az országba. Az alap korábban mintegy 320 milliárd rubel értékben kötött hasonló megállapodást az Egyesült Arab Emírségekkel.
Az orosz befektetési alap vezetője szerint a szaúdiak hosszú távú stratégiai együttműködésben érdekeltek, és a közeljövőben újabb megállapodások köttetnek majd. Alekszandr Ivlev befektetési szakértő szerint ez jelentős mértékben stabilizálhatja az orosz piacot még a jelenlegi, geopolitikailag igen nehéz helyzetben is.
A szaúdiak elsősorban olyan téren fognak befektetéseket intézni, ami az orosz kormány számára is prioritás. Ennek részeként a szaúdi befektetők pénzéből olyan projekteket valósítanak meg, melynek eredményeként javul az egészségügy helyzete, csökkennek az élelmiszerárak, és hosszú távon jelenleg igen drága gyógyszerek is megfizethetőbbé válnak. A két kormány ezen felül tervez befektetéseket a high-tech iparág támogatására és kiterjedt infrastruktúra projektek megvalósítására is.
Miközben a szaúdi vagyonok olyan helyre vándorolnak, ami az orosz kormány számára is prioritás, ez a jelentős tőkemozgás kiterjedt változások előszelét jelenti Szaúd-Arábia részéről. Az új együttműködés ugyanis azt jelenti, hogy a szaúdi elit nem valamilyen nyugati országban tárolja magánvagyonait, hanem olyan helyen kamatoztatja azt, ahol a nyugati elitnek nincs döntési vagy beavatkozási képessége (pl. nem tudják lefoglalni). Ez az ország külpolitikájának radikális és tartós változását vetíti előre – olyan változásokat, ami miatt szaúdi pénzembereknek már veszélyes lenne nyugati országokban tárolniuk magánvagyonuk nagy részét. Az ehhez hasonló együttműködések olyan változást vetítenek előre a térségi politikában, ahol a szaúdi elit várhatóan egyre több téren fog nyíltan szembemenni az amerikai külpolitikai törekvésekkel, emiatt szükségessé vált vagyonaik egy részének átmentése a rivális nagyhatalom pénzügyi központjaiba.


http://hidfo.ru/2015/07/oroszorszagba-vandorol-a-szaudi-toke/

Piketty: A németek ne prédikáljanak, soha nem fizették vissza az adósságaikat!

Zseniális interjúban mutatott rá a sztárközgazdász, Thomas Piketty a németek történelmi feledékenységére a görög tragédia kapcsán. Átfogó európai adósságrendezés kell, különben szétesik az unió.
Stockholm, 2015. január 1. 2014. június 30-i kép Thomas Piketty francia közgazdászról Stockholmban. Piketty, akinek a gazdagságról és egyenlőtlenségekről írt könyve nemzetközi eladási listákat is vezetett, 2015. január 1-jén bejelentette: nem fogadja el a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet. A 44 éves közgazdász azt mondta, azért utasítja el a jelölést, mert álláspontja szerint nem a kormányoknak kellene megmondaniuk, ki méltó a kitüntetésekre és ki nem. Szerinte a kormánynak inkább a gazdasági növekedéssel kellene foglalkozni. (MTI/EPA/Pontus Lundahl)
Stockholm, 2015. január 1.
2014. június 30-i kép Thomas Piketty francia közgazdászról Stockholmban. Piketty, akinek a gazdagságról és egyenlőtlenségekről írt könyve nemzetközi eladási listákat is vezetett, 2015. január 1-jén bejelentette: nem fogadja el a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet. A 44 éves közgazdász azt mondta, azért utasítja el a jelölést, mert álláspontja szerint nem a kormányoknak kellene megmondaniuk, ki méltó a kitüntetésekre és ki nem. Szerinte a kormánynak inkább a gazdasági növekedéssel kellene foglalkozni. (MTI/EPA/Pontus Lundahl)
A világ bonyolultabb a „nincs ingyenebéd” neoliberális mantrájánál: a sarokba szorított görögök érdekében olyan kiváló – egyébként más-más iskolákat képviselő – közgazdászok szólaltak meg az elmúlt napokban, mint Joseph Stiglitz, a Világbank korábbi vezető közgazdásza, a Nobel-díjas Paul Krugman és most Thomas Piketty, akinek A tőke a 21. században című tavalyi könyve eladási rekordokat döntött a nyugati világban.
Piketty a Die Zeitnek adott interjúban arra figyelmeztette a németeket, hogy engesztelhetetlenségük a görögök ügyében szétveri az egész Európai Uniót, és hogy elfelejtették a saját történelmüket.
„Amikor azt hallom, hogy a németek szigorú morális álláspontot képviselnek az adósságok ügyében, és szilárdan hisznek benne, hogy minden tartozást vissza kell fizetni, eszembe jut: ez egy vicc! Németország az, amelyik soha nem fizette vissza az adósságait! Nincsenek abban a helyzetben, hogy másokat kioktassanak.”
És valóban. A németek nagyon büszkék rá, hogy szembenéztek a történelmükkel, de úgy látszik, lényeges elemeiről teljesen megfeledkeztek. Piketty emlékeztet rá, hogy a német államadósság 1945-ben elérte a GDP 200%-át, 1953-ban viszont a londoni egyezménynek köszönhetően elengedték a 60%-át, és a belső adósságállományt átstrukturálták. Ennek köszönhető, hogy az 50-es évek közepétől beindult a német gazdasági csoda, és a szétvert, eladósodott ország újra Európa motorja lett.
Mindez nem változtat a tényen: Németország soha nem fizette ki sem az első világháborús jóvátételt a franciák felé, sem a két világháború közötti időszakban felvett hiteleit. És nagyon jó, hogy nem fizette ki, mert különben nem tudott volna talpra állni.
„Ha azt mondtuk volna a németeknek az 50-es években, hogy nem ismertétek be a tévedéseiteket, még ma is fizethetnétek az akkori hiteleiteket. Szerencsére, intelligensebbek voltunk ennél”, mondja a francia Piketty.
A történelemlecke üzenete egyértelmű: a németeknek be kellene látniuk, hogy a görög államadósság egy részének elengedése nélkül Görögország soha nem tud talpra állni, és ha egy országot a kilábalás reménye nélkül örökös adósrabszolgaságra kényszerítenek, abból a történelem tanúsága szerint nagy bajok származnak. Az első világháború után ezt tették a németekkel is a versailles-i békében rájuk rótt jóvátétellel, ami fontos szerepet játszott a nácizmus hatalomra jutásában. A második világháború utáni rendezés már bölcsebb volt:
„Európát az adósság-elengedésre és a jövőbe való befektetésre alapozták. Nem a végtelenségig tartó bűnhődésre. Emlékeznünk kell erre”, mondja Piketty.
Különben az Európai Unió középtávon rámegy a görög betegség félrekezelésére:
„Ha elkezdünk országokat kirugdosni [az unióból], az eurozóna mai bizalmi válsága súlyosbodni fog. A pénzpiacok azonnal a sorban következő ország ellen fordulnak.”
A görögökön tehát nem romantikus, szentimentális érzékenykedésből kellene segíteni, hanem azért, mert végső soron mindenkinek ez az érdeke.
Sőt, Piketty ennél is messzebbre megy, és azt mondja, hogy össze kell hívni egy nagy konferenciát, ahol az egész európai adósságkrízist rendezik, mert nemcsak Görögországot fenyegeti súlyos adósságválság, hanem más államokat is.
„Akik ma ki akarják zárni a görögöket az euróövezetből, a történelem szemétdombján fogják végezni”, mondja Piketty.
Elég egyértelmű, hogy a szavait kinek címezte: Angela Merkel kancellárnak, a görögökkel szembeni engesztelhetetlenség nagyasszonyának.
(válasz)

Tegnap eltörölték a svájci frank euróval szembeni árfolyamküszöbét

Sokan katasztrófát emlegetnek, a független szakértők jelentős része azt sem tudja, hogyan születhetett ilyen átgondolatlan döntés, s nem kevesen a globális pénzügyi rendszer összeomlásának egyre jelentősebb esélyeit latolgatják.

A svájci jegybank kedden úgy döntött, hogy szabadjára engedi a szellemet, lesz ami lesz. Zsiday Viktor, befektetési szakértő szerint olyan mértékben maradtak nyitva a kapuk a spekulációs lehetőségek előtt, hogy innentől kezdve senki nem lesz képes megállítani a spekulánsok működését. Ennek köszönhetően előfordulhat, hogy a frank és az euró értéke naponta ingadozhat majd 30-40%-okat is, ami katasztrófához vezethet.

A döntés után a devizakereskedők máris megkezdték a játékot, ennek köszönhetően az árfolyamküszöb megszűntét követően másodpercenként változtak az árak 5-10%-kal. Persze teljes fejetlenség lett úrrá a svájci jegybank központjában.

Zsiday Viktor arról ír elemzésében, hogy a döntés hatására valószínűleg világszerte mennek majd tönkre a közeljövőben a különféle brókercégek, ráadásul teljesen értelmetlenül, hiszen a jegybank elhatározása mögött valószínűleg nem húzódik más, mint végiggondolatlanságok láncolata.

Persze az is elképzelhető, hogy egy hatalmas manipulációs összefogás rejlik a döntés hátterébe, minek köszönhetően tegnap óta szabad a frank, az euró pedig az eddigieknél is labilisabb.
Ha minden jelentős hatalommal bíró spekuláns úgy dönt, hogy részt vesz a játékban, akár országok teljes gazdasága is összedőlhet.
Jelen pillanatban úgy fest, hogy a legnagyobb játékosok kezében lehet rövid időn belül a globális pénzvilág, s nem igazán lesz mi gátat szabjon a manipulációnak.

Eddig részben összeesküvés elméletek táplálták annak kérdéskörét, hogy a frank árfolyamát mi, vagy ki befolyásolja, s miféle módszerekkel. A keddi döntés értelmében egyáltalán nem biztos, hogy elméleti síkon marad az akár egyes személyekhez köthető, manipulációs tevékenység, mely néhány telefon és ajánlat eredményeképpen tízmilliók sorsát döntheti el. Ez már nem játék.


Civil7es

A doktornő üzenete egy rokkantnak: „Remélem, minél előbb jó létre szenderül”

dokt
V. Zs. doktornő üzenete kiverte a biztosítékot a Facebookon, amikor egy rokkantnak ezt a kívánságot küldte: „Kezelésre szorul, kedves hölgyem. A természet a legjobb orvos, szelektál. Remélem, minél előbb jó létre szenderül”.
Az ominózus poszt óta hullámokban érkeztek a panaszos levelek a szerkesztőségünkbe a korhatár alatti rokkantaktól. Mivel régóta kapcsolatban állunk a szervezettel, azt kérték írjunk erről, tudja meg a világ, hogy mi folyik hazánkban a korhatár alatti rokkantak felülvizsgálata körül. Tudja meg mindenki, hogyan válnak a súlyos betegek a politikai akarat áldozatává. A sors furcsa fintora, hogy az orvosok leleplezésében éppen egy orvos kommentje segített.
Egy, a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezetének (KAROSZ) honlapján megjelent, Hová tűnt az orvosi tisztesség című cikk a komplex minősítés körüli aggályokat taglalja, és sok szó esik egyes orvosok hozzáállásáról is, konkrét példával alátámasztva az elképesztő módszert.
Sokan panaszolták el a súlyos betegek közül, hogy a felülvizsgálatuk során milyen mondvacsinált ürügyekkel és hamis szakvéleményekkel távolították el őket az ellátórendszerből. Hozzáértő orvosok, szakorvosok, munka-alkalmassági igazolásokat kiállító orvosok, orvos-szakértők, de a háziorvosok is elmondták már a betegeiknek, hogy mi folyik ellenük kormányzati parancsra. Az érintett rokkantak nem mernek megszólani az ügyben, de pontosan tudják, hogy ki van adva az ukáz az orvos-szakértőknek: jogtalanul kell visszaminősíteni a rokkantakat a felülvizsgálatokon, hogy elvehessék, vagy lecsökkenthessék a pénzellátásaikat.
Olyan orvosok is állítják ezt, akik nem mernek kiállni a megfélemlítések miatt, mert féltik az állásukat – erről írtak a hozzánk intézett panaszos leveleikben azok a rokkantak, akik megkerestek minket. Azon is elképedtek, hogy miközben a kormányprogram erre a csalásra és bűnrészességre kényszeríti a súlyos betegek ellen az orvosokat, mégis a kiszolgáltatott betegeket nevezi csalónak.
A cikk alatt rengeteg a hozzászólás, személyes tapasztalatok, sorstörténetek jelentek meg, mind-mind alátámasztva az írást. A felháborodott betegek mellett, akik személyesen megtapasztalták ezeket a szörnyűségeket, megjelent V. Zs. doktornő kendőzetlen őszinteséggel írt posztja a másik oldalon lévők, egy orvos szemszögéből nézve.
dok

A bejegyzésre folyamatosan érkeztek a megdöbbent rokkantak reakciói: véleményük szerint a doktornő az orvostársadalom nevében elismerte, hogy parancsra minősítik át a rokkantakat. A válaszolók nem sok jót kívántak a további munkájához, és habár több mint 100 komment érkezett még az ő posztjára, az oldalon többé nem jelentkezett. Egy rokkant hölgy azonban levélben, privát üzenetben kereste meg a doktornőt, alább a levelét és a választ is láthatják:
dok
A KAROSZ honlapján még mindig szerepel a doktornő kommentje, onnan pedig el lehet jutni a közösségi oldalon lévő profiljára is. Az általa megosztott cikkek és egyéb bejegyzések alapján arra lehet következtetni, hogy szélsőséges nézeteket vall pl. menekült-kérdésben is, illetve nemrégiben az ügy kapcsán nyilatkozó Toroczkai Lászlóról azt írta: “Most ő az ország első embere! FRONTVONALBAN…Minden tisztelet Toroczkai Lászlónak, amit a magyar Hazáért eddig is, és jelenleg is tett! Támogassuk őt MINDENBEN!!!!!!!”
A KAROSZ képviselői is jelezték felháborodásukat, hiszen egy orvostól etikátlan az a viselkedés, amiről V. Zs. doktornő az első bejegyzésében írt. A vallomása sokkoló az érintettek számára. A súlyos beteg korhatár alatti rokkantak nem térnek napirendre a kijelentése felett.
(hirhatar)

Elképesztő arányú veszteség Szijjártó Kereskedőházánál

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) tavaly 427 millió forintos forgalmat produkált, de közben csaknem 2,4 milliárd forintos veszteséget hozott össze.
A kereskedőházakat elvileg azért hozták létre, hogy a Szijjártó Péter által felügyelt állami külkereskedelem központjai legyenek. Először a keleti, majd a déli nyitás jegyében 2013 óta összesen 29 kereskedőházat nyitottak a világ számos országában.
Az MNKH Zrt. 2014-es mérlege szerint azonban a cég katasztrofálisan gazdálkodott. Az MSZP-s Tóth Bertalan keddi tájékoztatója szerint ötször annyi veszteséget termelt, mint amennyit forgalmazott, így valóságos pénztemetővé vált.
A zrt. mérlege szerint a veszteség azért lehetett ekkora, mert az elmúlt évben 739 millió forintot fordítottak például szakértőkre, a 90 alkalmazott bérköltsége pedig 668 millió volt.
kerh
A kereskedőház jelentős összeget költött utazásokra is, egy év alatt 86 millió ment erre a célra, de a 281 milliós hirdetési keret egymaga is több, mint a teljes forgalom fele.
Az MSZP szerint ezzel a mérleggel eljött a „redőnyhúzás ideje”, azonnal fel kell számolni a céget, amelynek egy 72 milliós kínai gyapjúszállítmány volt a legnagyobb tavalyi üzlete.
A Magyar Nemzeti Kereskedőházról már eddig is tudható volt, hogy jelentős állami pénzeket nyelt el. A Quaestor-botrány idején például az derült ki, hogy a cég alapítása után a 9 milliárd forintos tőkéje a brókercéghez került. A 100 százalék állami tulajdonban működő cég azonban néhány év alatt felélte a pénz egy részét. Idén márciusban, a Quaestor bedőlésekor már csak 3,8 milliárd forint volt meg az indulótőkéből. Szerencsére ezt az összeget az MNKH még időben, a csőd bejelentése előtti órákban kimentette Tarsoly Csaba brókercégéből.
Tízmilliárdos segítség
A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. nem a veszteségeket kell nézni, hiszen több tízmilliárd forintnyi üzlet megkötéséhez segítette a magyar kis- és középvállalkozásokat. A tavalyi üzleti eredményt nagyban befolyásolta, hogy 2014-ben 20 kereskedőház nyílt világszerte, és sikeres üzleteket bonyolítottak többek közt Kínával, Oroszországgal, Szerbiával, Azerbajdzsánnal és Vietnammal is, mely ügyletek gyapjúexportot, szivattyúkivitelt és vegyes élelmiszerportfoliók külpiacra juttatását jelentik elsősorban.
Az MNKH állami feladatot lát el, szolgáltat, eredményessége nem csak a saját számain mérhető le, hanem az általa segített magyar vállalkozások külpiacokon elért sikerein is.
Példaként említendők a Dél-Koreába és Kazahsztánba szervezett miniszterelnöki utak és a hozzájuk kapcsolódó, összesen közel 200 hazai cég képviselőjével megvalósuló üzleti fórumok. A résztvevő magyar kkv-k a dél-koreai utat követően közel 23 milliárd forint értékben, a kazahsztáni utat követően közel 37 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket.
(index)

Horvátország már nem harcol a függetlenségért

A horvát lakosság több mint 60%-a ellenzi az euró bevezetését, és ragaszkodik ahhoz, hogy Horvátország a jövőben is saját nemzeti valutáját használja.
Az Eurobarometer felmérése szerint a horvátok annak ellenére utasítják el az eurót, hogy pozitív képet alkotnak az Európai Unió jövőjéről, és a többség úgy gondolja, hogy az eurozóna túléli az újabb görög válságot. A válaszadók 73%-a szerint az eurozóna nem fog szétesni egy görög kilépés esetén sem, és mindössze 7 százalék gondolja úgy, hogy fele-fele esély van az eurozóna láncreakció-szerű szétesésére.
A horvát lakosság többsége nem külföldi érdekcsoportokat, hanem a görögöket hibáztatja a válság kialakulásáért, miközben az Európai Uniót, IMF-et és Európai Bizottságot csak a válaszadók 13%-a tartja felelősnek az újabb válságért. Horvátország 2013 július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, és a csatlakozás óta egyelőre nem érzik az emberek, hogy bármi is változott volna. Az ország éves szinten 730 millió eurót fizet az unió költségvetésébe, miközben csak 700 milliót kap vissza. Függetlenségét viszont ezzel részben elveszítette; az Európai Unió már csak meghatározott célokra adja vissza azt az összeget, amit Horvátország egyébként az Európai Uniótól függetlenül arra fordíthatna, amire a kormány akarja.
Az Európai Bizottság Horvátország belépésekor így számolt be a történésről: “Alig 20 éve Horvátország – Jugoszlávia tagállamaként – még a függetlenségért harcolt. Tíz évvel ezelőtt az ország csatlakozási kérelmet nyújtott be az Európai Unióhoz, ma pedig belépett abba a politikai és gazdasági közösségbe, amelynek kezdetei 1958-ig nyúlnak vissza.” Horvátország már nem harcol a függetlenségért, de az emberek továbbra is ellenzik az európai integráció mélyítését. Az euró bevezetését a lakosság majdhogynem abszolút többségében elutasítja.


http://hidfo.ru/2015/07/horvatorszag-mar-nem-harcol-a-fuggetlensegert/

(PIGS) Portugal-Italy-Greek-Spain másik három tagja is vérszemet kaphat a görög példától!

Brüsszelben is kezdik látni, hogy nem lenne jó a görög káosz

Az Európai Bizottság elnöke már úgy nyilatkozott, hogy el kell kerülni e görögök távozását az euróövezetből. Más uniós vezetői nyilatkozatokban pedig már az adósságcsökkentés lehetősége is felmerült.
Az Európai Parlament plenáris ülésén Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, hogy most “a görög kormány térfelén pattog a labda”, Athénnak kell előállnia új javaslatokkal az adósságválság megoldása érdekében. Vasárnap a görögországi népszavazáson a többség elutasította azokat az indítványokat, amelyeket a hitelezők tettek a fenntartható gazdasági szerkezetet célzó reformokra. Kedd este Brüsszelben összeülnek az euróövezeti országok csúcsvezetői, hogy megvitassák a nap folyamán várhatóan beérkező görög javaslatokat.
A görög adósság egy részének elengedésében kompromisszumra késznek mutatkoztak kedd reggeli nyilatkozataikban egyes euróövezeti politikusok. Az euróövezeti pénzügyminisztereknek meg kellene fontolniuk a görög adósság egy részének leírását, de csak abban az esetben, ha Görögország elkötelezi magát az ennek fejében megkövetelt gazdasági reformcsomag végrehajtása mellett – jelentette ki kedden Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter.
“Luxemburg számára nem tabu az adósságelengedés kérdése, mindenről készek vagyunk tárgyalni” – fogalmazott a 100.7 rádiócsatornának adott interjúban a pénzügyminiszter. Mindazonáltal csak egy átfogó csomag részeként jöhet szóba a téma – szögezte le. “Arról, hogy a 18-ak egyezzenek bele az adósság elengedésébe, Görögország pedig azt tesz amit akar, arról szó sem lehet.”
Egy megállapodás a görög adósság rendezéséről éppen úgy létfontosságú Görögország számára, mint az euróövezeti koherencia megőrzése szempontjából – fejtette ki Manuel Valls francia miniszterelnök az RTL rádiócsatornának adott interjúban. “Fontos megérteni, hogy döntő pillanathoz érkeztünk az Európai Unió történetében” – hangsúlyozta. “Franciaország minden tőle telhetőt megtesz és a jövőben is meg fog tenni, hogy Görögország tagja maradhasson az euróövezetnek, egyszerűen azért, mert ott a helye” – szögezte le a francia miniszterelnök.
Hangsúlyozta, hogy Franciaország szerint az euróövezet nem vállalhatja fel Görögország távozásának kockázatát, mégpedig sem gazdaságilag, sem pedig politikailag. Egy euróövezeti tag távozása a világgazdasági növekedést kockáztatná – mutatott rá. “Maga Európa a tét” – mondta. “Meggyőződésem szerint létezik a megegyezéshez szükséges közös nevező. Görögországnak szüksége van a megállapodásra, mert az euróövezet elhagyásával elviselhetetlen helyzetbe kerülnének a polgárai, de ugyanígy szüksége van a megállapodásra az euróövezetnek is saját koherenciájának a megóvása érdekében, ami pedig egész Európa érdeke” – jelentette ki.
Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter is annak a véleményének adott hangot a Corriere della Sera lapnak adott interjúban, hogy egy fenntartható reformprogram életbe léptetésével és az adósság részleges elengedésével lehet elkerülni Görögország euróövezeti kilépését. Az olasz külügyminiszer ugyanakkor a lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a kialakult helyzet egyértelműen és kizárólag Görögországnak róható fel, mivel kormányai az elmúlt 15-20 évben nem tartották tiszteleben az euróövezeti szabályokat.
(Szabó Yvette)

Néha Szelényinek is lehet igaza - Orbánnal üti Orbánt

Az Együtt politikusa a kormányfőt idézve ment neki az olimpiai pályázatnak.
Szelényi Zsuzsa azt szeretné, ha azok, akik támogatják az olimpiai rendezést, felajánlanák jelzálogként személyes vagyonukat. Az Együtt parlamenti képviselője Facebook-oldalán idézte vissza, miként vélekedett a jelenlegi kormányfő még 1991-ben, amikor a budapesti EXPO megrendezése ellen tiltakozott. Az ellenzéki politikus szerint a legendás Kornai Jánost idéző Orbán Viktor szavai ma is, az olimpiai pályázatra is érvényesek.
“Azok a kormányzati tisztségviselők, bizottsági tagok, minisztériumi biztosok, akik az előterjesztésért felelősséget vállalnak, ajánlják fel jelzálogként személyes vagyonukat: öröklakásukat, nyaralójukat, autójukat, műtárgyaikat. Maguk döntsék el, hogy személyes tulajdonukból mit vonnak ki a jelzálogként felajánlott vagyon alól, de legyen nyilvánvaló, hogy amit felajánlanak, az valóban sokat jelent a számukra. Nem a várható befektetéshez képest legyen nagy ez az érték, hisz annak nyilvánvalóan csupán csekély töredéke lehet, de foglalja magában az előterjesztető személyek eddig végzett munkája gyümölcsének számottevő részét. A világkiállításról szóló törvény helyezze kilátásba azok bőkezű megjutalmazását, akik a javaslatot készítették, feltéve, hogy a kiállítás az ígért eredménnyel jár. Ugyanez a törvény írja elő a jelzálog maradéktalan érvényesítését, amennyiben a kiállítás anyagi kudarccal végződik. Előre biztosítani kell az alkalmas szükséglakásokat, ahová az előterjesztés készítői kudarc esetén átköltözhetnek.”
Az idézet végén Szelényi Zsuzsa – megjegyzi, ő ma is ezt gondolja. Hétfőn az Országgyűlés is támogatta, hogy Budapest pályázza meg a 2024-es olimpiát. A pályázat ellenzői szerint a magyar gazdaság belerokkanhat egy olimpia rendezési költségeibe. Orbán Viktor a hétfői szavazáson nem volt ott, így nem szavazott.
(hir24)

Donbassz


mil

Ma-az előzetes hírek szerint-Minszkben összegyülekezik a Donbasszal foglalkozó kontaktcsoport. Gereblyéznek egy kis vizet, csépelik a szavakat!
De hát ebben állapodtak meg-és ezt be is tartják! Igaz, tűzszünetről is megállapodtak! Ezt Valcmanék nem tartják be! (Ám ha mégis, akkor az alábbi beszámolóban említett lakossággyilkoló tüzérségi bombázásokat csakis “a zoros zterroristák” intézhetik saját családjai, saját népük ellen.)

Merthogy tegnap délután óta ma reggelig-kiváltképpen Donyeck-környékén-volt példa a lakossági szektorok elleni latortüzérségi támadásokra.
Kiváltképpen Marjinykát ágyúzta a martalóchorda. Félő, hogy a város az ép ház nélkül maradt Sirokino sorsára fog jutni. A civil lakosság evakuálása 90 százalékban megtörtént Marjinykában.
Komoly latormozgolódás volt az éjjel Donyeck nyugati pereme környékén.
Szpartakban tegnap dél óta heves harcok vannak.

Zsabunkánál és Peszkinél nagyon heves összecsapások törtek ki, amelyek egész éjszaka tartottak. Ebbe avatkozott be a Vodjanovo-Opitnoje környékén fészkelő valcmanista pribéktüzérség.

Alekszandrovkától nem messze délnyugati irányban komoly aknavetőpárbaj dúlt mára virradóan.
A Nyikolajevkában beásott valcmanista latortüzérség este tíz órától ágyúzza Dokucsajevszket.
Ugyancsak ágyúzták a kijevi pribékek egész éjjel Krasznoarmejszkoje falut, a novazovszki-járásban.
Nyikolajevka temetőjében két valcmanista “Grad”-üteget fedezett fel ma hajnalban a milicia! (Megsemmisítésük után ezekkel kevés gond lesz! Mert ha egy sorozatvető üteg fel van fedezve-annak vége!))
figyelők

Főnix, rendetlenség, és rend nélküli rend Magyarországon

Gondok merültek fel a “Demokratikus Kerekasztal” nevű, a 2014-2015 fordulóján zajló tüntetések alkalmából megalakuló formáció továbbműködésével. A tömegtámogatás nélkül maradt szerveződés eddigi létezése olyannyira értelmetlennek bizonyult, hogy 2015 június 28-án kimondta saját feloszlatását.
A társaság megmaradt tagjai egyúttal azt is bejelentették, hogy DeKa-Főnix néven indítanak új “mozgalmat”. A Demokratikus Kerekasztal közleménye szerint “a Deka-Főnix változatlanul magáénak vallja a Deka alapelveit, alapértékeit, és folytatja az eddigi, a munkacsoportokban, internetes felületeken végzett szakpolitikai tevékenységet. Az új mozgalom nem lép fel azonban azzal az igénnyel, hogy az összes magyar demokratikus csoportosulást integrálja, illetve azok közös fóruma legyen”. Mint a szervezet feloszlatásakor kiderült, annak célja lett volna az összes “demokratikus magyar csoportosulás” integrálása. A probléma már a megfogalmazásban is látható volt; a “demokrácia” és a “magyar” jelenleg két, merőben ellentétes tartalmakat hordozó szó. Bár továbbra is fenntartható a demokratikus berendezkedés – vagy arra törekvés – látszata, de hogy pontosan mekkora a demokrácia – és a demokráciára való igény – Magyarországon, ahhoz elég ránézni bármely, a pártok támogatottságáról kiadott statisztikára. Ezek ugyanis nagy vonalakban körülírják, mennyi lehetősége van ma egy DeKa jellegű szervezetnek.
A kormány egyetlen lehetősége a hatalom demokratikus megtartására, hogy lehetőségei szerint igyekszik a választók felé a demokrácia hiányának látszatát mutatni. Radikális intézkedések vagy azok látszata, a demokrácia-ellenes szélsőjobboldal tematikájának fokozatos átvétele – ezek az eszközök, melyek ma a kormányon maradáshoz szükségesek Magyarországon. Miközben a kormány igyekszik egy üres populizmuson alapuló, a Nyugattal és demokráciával szembeni lázadás látszatát keltő politikát fenntartani, a kormánnyal szembeni legnagyobb és egyetlen alternatíva annak köszönheti megerősödését, hogy frontembere már a térnyerés előtt bejelentette; ő nem demokrata. Ez a két politikai formáció lefedi a szavazni hajlandó választók közel háromnegyedét, miközben a rendszerellenes ellenzék a demokrácia szót önmagában is káromkodásnak tekinti, a liberális, demokrata ellenzék pedig totális médiamonopóliummal sem tud 500 embernél többet megmozgatni.
Tüntetés korrupció ellen hidfo.ru
A liberális baloldal fuldoklása. Fokozott igény új energiákra.
A Ferge Zsuzsa, Iványi Gábor, Horváth András és Lovas Zoltán kezdeményezésére létrejött csoportosulás bár látszólag már a megalakulása pillanatában halálra volt ítélve, 2014 második felében “valakik részéről” egy igen veszélyes próbálkozást láthattunk arra, hogy az akkor még meg sem alapított csoportosulást tömegbázissal lássák el. A csoport szponzorai (vagy ahogy ők nevezik: “erkölcsi támogatói”) Orbán Viktort neofasiszta diktátornak nevezik, ami árulkodó képet fest arról, hogy pontosan mennyire is vannak kapcsolatban a valósággal. Azt meg kell hagyni, a DeKa megalapításának nem is volt célja, hogy bármilyen kapcsolatban legyen a már létező valósággal: sokkal inkább formálni akarta azt.
Ez a bizonyos “főnix” továbbra is él a megtévesztés eszközével, vagyis a látszat ellenére a DeKa-főnix nevű formációnak már nincs köze az “újjászülető főnixhez”, sokkal inkább holt elődjének eltemetését jelenti.
Az egyiptomi mitológiából rájuk maradt mítosz szerint a főnixmadár élete végén fészket épít, meggyújtja azt, és vele együtt porrá ég. A halott főnix hamvaiból születik meg az új főnixmadár, ami elődjét bebalzsamozza, maradványait a “nap városában” temeti el. A főnix újjászületésének legalább annyira meghatározó és nélkülözhetetlen eleme az előd eltemetése, az új fióka hamvakból előtűnése, mint a fészek meggyújtása és a tűzhalál. Egy olyan szervezetnek – és ez alatt nem a Demokratikus Kerekasztalt, hanem a mögöttük álló szellemi közösséget kell érteni -, ami a főnix szimbolikáját használja, nem csak pusztulására és tűzhalálára, sokkal inkább az újjászületésére kell odafigyelni. Az új főnix ugyanis nem a régi főnixmadár. Egy különálló lény, fiatal és életerős, ami fiatalsága okán formájában is különbözik az elődjétől. Ez a mitologikus utalás amiatt fontos, mert rávilágít, hogy a DeKa-főnix néven újjáalakuló formáció – a saját szimbolikájuk szerint – nem az új főnixmadár, hanem a régi és halott, az eltemetett tetem, ami már nem támad fel, viszont egy új főnixmadárnak adott életet, ami mostanra ténylegesen és különálló lényként létezik, sőt, ő maga temeti el az öreg főnixmadár maradványait.
Vonatkoztassuk mindezt a politikára, majd idézzük fel a hozzá kapcsolódó eseményeket, hogy az új és fiatal főnixmadár kilétére fény derüljön, – mert azt még fiatalkorában meg kell semmisíteni. Kizárólag így érhető el ugyanis, hogy újra fészket rakjon, újra fellobbanjon a felforgatás lángja, és új életet adjon egy újabb utódnak, ami a magyar népnek csak újabb vészterhes évtizedeket jelent.
Mikor a főnix halála közel, létezését a megújulásra való igény határozza meg, ami a mitikus teremtmény esetében saját halálának előkészítését jelenti. Amiatt nem nyerte meg a liberális baloldal a 2014-es országgyűlési választást, mert nem akarta megnyerni azt. A Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy, Schiffer együttes választások előtti látványos semmittevése sokkal inkább nevezhető izgatottan forgolódó fészekrakásnak, mint választási kampánynak. Hogy mi köze az említett politikusoknak a DeKa alapítóihoz? Együttesen egyetlen szimbolikai közösséget alkotnak, ami rányomta bélyegét politikájuk egészére. Tehát továbbra is fennáll a kérdés: ha a DeKa-Főnix az öreg vagy halott főnixmadár, hol van a fióka? Erre könnyen választ találunk, ha nyomon követjük, pontosan milyen energiákat vontak be ebbe a fészek-meggyújtásába, ami nagy vonalakban lefedi az ősszel teljes erőkifejtésre kapcsoló kormányellenes megmozdulásokat.
Látszat, megtévesztés, és nyers politika
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje egy interjú során kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajna destabilizálására készül, és erre a célra több mint kétezer zsoldost vontak össze Bécs környékén. 2013 novemberében álcivil tüntetések kezdődtek Kijevben. 2014 február végére a legitim kormányt eltávolították a hatalomból. Ez a gyors lefutású hatalomátvétel intő jel volt minden, a két nagyhatalmi blokk közti egyensúlyozásra törekvő kormány számára. Egyértelművé vált, hogy nincs többé kettős játszma.
A kijevi puccs lefolyásának végére egyértelművé vált, hogy Magyarországon a liberális baloldal nem készül a választások megnyerésére, épp ellenkezőleg, azon minél rosszabb eredményt akarnak elérni, hogy választási csalásra hivatkozhassanak. 2014 márciusában a liberális baloldal intenzív hálózatépítésbe kezdett, elkezdte fokozni társadalmi beágyazottságát. Áprilisban megkezdődtek az első kormányellenes tüntetések, ahol egyértelművé tették, hogy nem fogadják el a választási eredményeket, és a kormány a továbbiakban diktatúrának lesz nevezve.
2014 májusában Bajnai Gordon részt vett a Bilderberg-csoport Koppenhágában tartott találkozóján, ahol több nyugati sajtóorgánum vezetője is kifejezte arra vonatkozó hajlandóságát, hogy támogatja Bajnai köreinek kormányra juttatását. Az összeesküvés-elméletként megjelenő információkat később igazolta, hogy Bajnai számos nyugati sajtóorgánumnak nyilatkozott, személyét elkezdték Nyugat-Európában egy hiteles, kormányképes karakternek felépíteni, miközben az őt megszólaltató – többnyire német, francia – sajtóorgánumok napi szinten hoztak le propaganda-szerű anyagokat a Magyarországon uralkodó, “diktatúra-szerű állapotokról”. Bajnai hazatérését követően a sajtó azon kérdésére, hogy Koppenhágában kapott-e bármilyen “politikai, gazdasági kérdésekkel kapcsolatos, iránymutatást, felkérést, esetleg feladatot”, azt válaszolta, hogy “Igen, hogy próbáljam Simicska Lajost megnyerni a Bilderberg szponzorai közé“. Bajnai a nyilatkozatot akkor saját közösségi-média felhasználóján is leközölte.
2014 júniusában nyilvánosságra jutott, hogy a kormány megkezdené az államigazgatás decentralizálását, és a minisztériumokat Budapestről külön városokba akarja telepíteni. A  kijevi puccs ugyanis egyértelművé tette, hogy a mai Európában nem kell se jelentős politikai ellenfél, se katonai erő az államhatalom hirtelen megdöntéséhez: Ukrajnában a kormánypolitikusok egy részét fenyegetésekkel elűzték, az így többségbe jutott ellenzék megszavazta a különleges rendőri erők feloszlatását, majd néhány száz maszkos alak vonult be a minisztériumi épületekbe, és a nyugati országok attól a perctől az ellenzéket kezelték Ukrajna legitim kormányaként.
2014 október végén információk jutottak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a kormány egy esetleges CIA felforgató művelettől és az államhatalom megdöntésére tett kísérlettől tart. Az információt a Hetek hozta nyilvánosságra. A lap szerint a kormány belső körei tisztában vannak azzal, hogy Washington magasabb fokozatra kapcsolt, és puccsot akar végrehajtani Magyarországon.
2014 októberére a liberális sajtóorgánumok tematikája jelentősen megváltozott. Mindennapi szinten beemeltek a felhozatalukba olyan témákat, melyek az ő think-tankjaik szerint a radikális jobboldali szervezetek érdeklődését kiválthatják. A Hitleri Németország kapcsán átmenetileg a “zsidó” és “holokauszt” szavak használatát is kerülték, ellenben az akkori történések interpretációja semleges, esetenként pozitív tónust kapott. Gázkamrákat nem említettek, viszont foglalkozni kezdtek különböző “érdekességekkel”, mint pl. fotózás, művészetek a Harmadik Birodalomban, vagy a korabeli Németország haditechnikája. Az új, jelentősen módosított tematikában egyetlen közös nevező a radikális jobboldal érdeklődésének felkeltésére alkalmasság volt. A liberális sajtóorgánumok részéről egy erőteljes törekvés volt megfigyelhető arra, hogy a radikális jobboldali közösségeket rendszeres olvasójukká léptessék elő, hogy így napi szinten készen álljanak az általuk adott impulzusok befogadására. A megváltozott tematika célja volt, hogy – az ukrán mintának megfelelően – rákapcsolják a radikális jobboldali közösségeket a Budapesten zajló álcivil tüntetésekre. Az összekapcsolás célja eredendően az lett volna, hogy radikális közösségek fizikailag is szembe kerüljenek a rendfenntartással, és a jobboldal egy öngerjesztő spirálba kerüljön, szembeforduljon a rendfenntartással, ami lehetővé tette volna a radikális jobboldal felhasználását az államhatalom megdöntésére, ahogy az Ukrajnában is történt. A radikális jobboldal megvezetése azonban nem sikerült, így továbbra is hiányzott az a katalizátor, ami a nyugati országok számára a “rendőri agresszió” elítéléséhez szükséges utcai összecsapásokat előidézi.
Ukrajna, Kijev, 2014.01.22.
December 16-án orosz sajtóorgánumok beszámoltak arról, hogy amerikai zsoldosok lépték át az ukrán-magyar határt, ahol konfliktus alakult ki a határőrökkel, és halálesetek is történtek. “December 16-án 3 busz érkezett a határátkelő ponthoz több mint száz külföldivel, akik ugyan civil ruhát viseltek, de az ukrán “terrorellenes” művelet alakulatai számára kiosztott legmodernebb fegyverekkel voltak felszerelve.” A Regnum szerint az ukrán határőrség részéről nyilatkozó, névtelen forrás azt állította, hogy egy amerikai magán katonai vállalat emberei hagyták el Ukrajna területét, és léptek be Magyarország területére.
2014 december végére Budapesten állandósultak a kormányellenes megmozdulások. A liberális baloldal addigra szisztematikusan megpróbálkozott minden, a társadalom számára érzékenynek látszó téma bedobásával, melyek mentén civil látszatú tüntetéseket szerveztek. Ennek legkiterjedtebb formája az internetadó elleni tüntetés volt, ahol a szervezők szerint 30 ezer fő vonult utcára. December végére azonban a tüntetések mégis kifulladtak, a résztvevők létszáma fokozatos csökkenésnek indult, és a rendőri erőkkel komolyabb összeütközéseket sem sikerült kiprovokálni. Az év végére szervezett, “az eddigi legnagyobbnak” meghirdetett tüntetésen, ahol a szervezők szerint minden addigi civil megmozdulás tagjai részt vesznek, végül alig néhány száz fő vett részt. Eddigre egyértelművé vált a felforgatás sikertelensége.
Mi köze mindennek a “főnixhez” és Demokratikus Kerekasztalhoz?
Ez a Demokratikus Kerekasztal nevű formáció – amennyiben sikerrel jár a tüntetések radikalizálása – a baloldali liberális erők közös fóruma lett volna, amiből különböző hírességek és közismert személyek – művészek, társadalomtudósok, stb. – bevonásával egy alternatív kormány nőheti ki magát. Az álcivil tüntetések minden alkalommal az Európai Unió zászlaja alatt zajlottak. Amennyiben sikerül elég nagy tömegtámogatást felmutatni, a tüntetések radikalizálódása esetén a nyugati országok közreműködnek a – “szegény tüntetők ellen aránytalan erőt alkalmazó”, stb. – kormány elmozdításában, és kormányként elismerik a liberális baloldali ellenzéket.
Ezen a ponton újra elő kell venni a főnix szimbólumot – a “fészekrakás” idején ugyanis még csak az öreg főnixmadár van jelen, a fióka csak annak halála után mutatkozik meg. Ezen a ponton még nem megállapítható, pontosan milyen formát ölt majd az új főnixmadár, feltételezhető volt, hogy a korábbira hasonlít majd, és liberális baloldali lesz. Az események későbbi alakulása azonban új összefüggésbe helyezi Bajnai Koppenhágában tett látogatását, és feltételezhető, hogy az új főnixfióka részben liberális jobboldali.
Bajnai Gordon Koppenhágában tett látogatása után a kormány-közeli oligarchák közti belharc elmérgesedett, és megkezdődött Simicska Lajos érdekeltségeinek kiszorítása, amit bevontak a látható közéletbe is. 2015 február 27-én Vágó István az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy a kormány holdudvarából kiszorított oligarcha valószínűleg nem saját pártot fog alapítani, hanem támogatóként beáll a jobboldali ellenzék mögé, és hosszú távon az akkor még nemzeti radikális ellenzéki erő irányvonalát fogja befolyásolni. Vágó szerint Simicska számára egy kiemelkedően jó befektetési lehetőség a Jobbik körül épülő médiabirodalom, ami könnyen közös nevezőre juthat Simicskával, mivel a Jobbik-közeli sajtóorgánumoknak anyagi támogatókra, Simicskának pedig kormányellenes médiára van szüksége. Nem ő az egyetlen oligarcha, aki a formálódó kormányváltó erő támogatását jó befektetésnek tartotta, de az ő példája Bajnai nyilatkozata miatt igen látványos. Azt mutatja, hogy az új “főnixfiókának”
nem feltétlen lesz dögkeselyű formája, hanem egészen turulmadár-szerű is lehet.
A lényeg azonban ugyanaz. A mögöttes szimbolika nem változik, mert nem változhat – ha ez a fióka (és itt a “fióka” alatt a politikai erőn belül személyek kis, elkülönülő csoportját kell érteni) elég ideig rejtve maradhat, a nemzetközi közösség egy sokadik formában is eljátszaná a főnix újjászületésének ősi színdarabját. Végül, ahogy a “dögkeselyűvel” is történt, a “turulmadár” látszatú is fészket rakna és felégetné magát – magával ragadván mindent, amit tollként magára öltött, a magyarság nemzeti jelképeit -, mert ennek a nemzetközi közösségnek természete a hanyatlás, és bármennyire is adnak a látszatra, saját természetüket nem haladhatják meg.
A Budapesten tavaly lezajló történéssorozat ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy van Magyarországon valami, ami képes megállítani ezt a rituális színdarabként újra és újra eljátszott ősi veszedelmet. Mivel magyarázható, hogy a jobboldalt nem sikerült bevonni a felforgatásba, a más országban csőcselékként tomboló szurkolói közösségek Magyarországon valóban egy tudatos közösségként működtek, és a kritikus pillanatban nem fordultak a rendfenntartás ellen? Mivel Magyarázható, hogy sorozatos történelmi példákkal ellentétben a politikailag aktív közösségek ma látszólag ösztönösen érzik, mikor nem szabad teret engedni az indulatoknak, és mikor kell tényleg a kormány ellen menni? Meg tudják-e mondani, van-e ismeretlen szervező-erő a sok külön mozgó közösség felett, amit nem érint a felforgatás? Aki nem menthetetlenül ateista, az tudhatja, hogy igen, van ilyen magasabb erő, ami még az ősi Egyiptomból és még régebbről hozott, egyes közösségek által napjainkban is istenített mitologikus teremtmények számára is érinthetetlen. Ez az erő pedig szét fogja zúzni a láthatatlannak gondolt, újszülött főnixfiókát, mielőtt még az szárnyát emelné.


http://hidfo.ru/2015/07/fonix-rendetlenseg-es-rend-nelkuli-rend-magyarorszagon/