2015. január 4., vasárnap

Ukrajnában korlátozhatják a banki tranzakciókat

Hídfő.net.ru | Ukrajna valutaváltás
Az ukrán Nemzeti Bank utasítást kapott a kormánytól, hogy léptessen életbe átmeneti korlátozásokat, melyek tiltják a valutaváltást Ukrajna területén.
A kormány egy új törvényt iktatott be "a bankok feltőkésítéséről és átstrukturálásáról"; a bankrendszer stabilitásának megőrzésére hivatkozva azt is lehetővé tenné a bankoknak, hogy egy olyan különleges helyzetben, amikor az állam stabilitását vagy a bankrendszert komoly veszély fenyegeti, a bankok átmenetileg letilthassanak minden, külföldre indított átutalást (ennek célja a vagyonkimentések megakadályozása), valamint korlátozhassák a belföldi átutalásokat és a készpénzfelvételt.
A korlátozásokról szóló hírt hivatalosan is elismerte a Pénzügyi Stabilitási Bizottság, aminek jogköreit közvetlen az államfő szabta meg.
Az ukrán pénzrendszerben emellett más érdekes dolgok is zajlanak, ami arra enged következtetni, hogy a kijevi kormányban egy meghatározó váltás készülődik: az ukrán Nemzeti Bank elnöke, Valerij Gontareva bejelentette, hogy a pénzügyi szféra menedzselésére helyettes vezetőnek egy belorusz állampolgárt fog kinevezni.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/ukrajnaban-korlatozhatjak-banki-tranzakciokat

Üdvözlet Erdélyből!

Hamarosan minden magyar pénztárcája üres lesz?

2014-ben rengetget fejlődött a mobilfizetési piac Magyarországon, sorra jelentették be az újabbnál újabb megoldásokat. Igaz, egyelőre csak a Telekomnál, de végre elindult az első magyar érintéses mobilfizetést lehetővé tevő mobiltárca, egy magyar e-pénz már élesben, egy másik pedig "éles tesztüzemben" működik, és több bank appjával is telefonszámra utalhatnak egymásnak pénzt az ügyfelek. Bár csak januártól lesz QR-kód minden csekken, idei fejlesztés a posta mobilfizetéses alkalmazása is, illetve nyár közepe óta a parkolásért is fizethetünk mobillal. Íme, a magyar mobilfizetési piac 2014-es legfontosabb eseményei.


Megérkezett a telefonszámos átutalás

Az Erste Bank (MobilePay), az Axa Bank (MobilosOKÉ) és az OTP Bank (OTPay) okostelefonos alkalmazása a személyek közötti fizetések szempontjából nagyon hasonlít egymáshoz: az említett bankok alkalmazásaival pénzt lehet küldeni mindazoknak, akiknek ismerjük a telefonszámát. Ha a pénzt fogadó fél még nem regisztrált az alkalmazásba, abban az esetben a bank egy SMS-ben értesíti a fogadó felet, hogy egy regisztrációt követően érkezhet meg számlájára a pénz. Az Erste és az OTP megoldása emellett alkalmas a gépi kitöltésű sárga és fehér csekkek beolvasására majd kifizetésére.

Mobillal is parkolhatunk

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. idén befejezte a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) informatikai fejlesztését, július 1-én elindította az országosan egységes mobilparkolást. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. feladatainak ellátásához viszonteladói szerződést kötött hat piaci szolgáltatóval (Telekom, Telenor, Vodafone, Mpark, Evopay, Barion), amelyek július 1-től az ország valamennyi közterületi parkolóövezetében mobilparkolási szolgáltatást nyújthatnak az autósok számára.

Két magyar e-pénzes mobiltárcával fizethetünk

Idén élesben is elindult a Barion, és "éles tesztüzemben" működik a Buxa e-pénz kibocsátásán alapuló megoldás Magyarországon. Az e-pénz kibocsátásának fontos előfeltétele, hogy 100 millió forintos nagyságrendű tőke szükséges hozzá, és egy viszonylag szigorú, akár évekig is eltartó engedélyeztetési eljáráson is át kell esnie a cégeknek.

Barion: az Apple iBeacon protokolljával, Bluetooth 4 technológiával működik, amellyel boltokban, szórakozóhelyeken helyben is lehet fizetni. Ha tehát a való világban is elfogadná valaki, akkor vagy egy friss iOS-ra, vagy a hamarosan érkező Bluetooth 4-et is ismerő Android L-es telefonra, vagy a cégtől rendelhető Bluetooth-jelet sugározó eszközre (Barion ID-ra) van szüksége. Az alkalmazáson belül opcióként feltűnik a közelben lévő elfogadóhelyek (például egy kassza vagy egy pincérnél lévő készülék) ikonja, amelyet megérintve elindítható egy fizetési tranzakció. Az iBeacon protokoll révén a sugározó eszköz érzékeli a közelben lévő eszközök távolságát, így például a legközelebb álló mobiltelefonos vásárló jelenik meg az elfogadó listájának tetején.

Buxa:amikor egy felhasználó fizetni szeretne vele, akkor vagy egy QR-kódot beolvasva, vagy egy a telefonszámot megadva indíthat tranzakciókat. A felhasználónak a bolti fizetéshez egy okostelefonra, Buxa-alkalmazásra és érvényes regisztrációra, illetve mobilinternetre, az elfogadóhelyen egy kihelyezett QR-kódon (vagy akár telefonszámon) kívül internetkapcsolatra van szükség.

Elindult a Telekom mobiltárcája

Széleskörű iparági összefogás eredményeképpenelindult a mobiltárca, első körben a Telekom applikációja lett elérhető, amelyet az induláskor csak OTP-s ügyfelek tudnak használni. Ezzel Magyarországon is elérhető lett az érintéses mobilfizetés (a Telenor mobiltárcája az év első felében indul el, a Vodefone még nem nyilatkozott ezügyben). Az NFC (Near Field Communication) technológián alapuló mobilfizetés lényege, hogy a PayPassos kártyákhoz hasonlóan az arra alkalmas NFC-s POS-terminálhoz érintve a mobilokat fizethetünk a boltokban.

A mobiltárca azonban nem csak fizetésre alkalmas: a kupongyűjtők, céges belépőkártyák, koncertbelépők és később akár az okmányok, közlekedési bérletek, jegyek is a mobilokba költözhetnek, emellett például a már végrehajtott fizetési tranzakciókat is nyomon lehet követni.

Az MNB legfrissebb adatai szerint jelenleg a POS-terminálok 42 százaléka NFC-s, vagyis a pénztárak 42 százalékánál fizethetnénk mobiltárcával. Igaz, ilyen NFC-s POS-terminálokkal elsősorban a nagyobb áruházláncoknál találkozhatunk, ahol több pénztár működik, vagyis az említett 42 százaléknál lényegesen kevesebb boltban lehet egy érintéssel fizetni.


A Posta is mobilalkalmazással újított

A sárga csekkek megújításának projektje keretében egy új üzleti alkalmazást indított el a Posta október végén. Ez Magyar Posta Üzleti Alkalmazás néven már elérhető a mobilapp store-okban. Az alkalmazás beépített csekkbefizető funkcióval is rendelkezik, ennek lényege: a sárga és fehér csekkek QR-kód beolvasásával is befizethetővé váltak a QR-kód tartalmazza az összes adatot a tranzakció végrehajtásához, az alkalmazásba a fizetéshez egy bankkártyát kell regisztrálni, ha valaki ezt nem szeretné, akkor minden egyes fizetésnél megadva a kártyaadatokat is ki lehet egyenlíteni a számlát, a 2015 január 1-jétől legyártott sárga és fehér csekkek mindegyikére felkerül a QR-kód, így ezeket egytől egyig be lehet majd fizetni ezen a módon, október 24-én az ehhez szükséges ÁSZF is életbe lépett, láthatjuk a befizetett számlák listáját várakoztathatjuk a kifizetést, és az app mobilfeltöltésre is alkalmas.

http://hunnio.com/news.php?readmore=744

Rafale helyett jó lesz a Szu-30 is, ha a franciákkal nincs üzlet

Az indiai védelmi minisztérium közleménye szerint India fontolóra veszi, hogy további Szu-30 MKI vadászrepülőgépeket vásárol Oroszországtól, ha Franciaország nem teljesíti a Rafale vadászgépekről kötött szerződés feltételeit.
2012-ben hatalmas sikerként lett beharangozva a Rafale gépekről kiírt tender elnyerése, és a két ország több mint 10 milliárd dollár értékben kötött szerződést 126 többcélú vadászrepülőgép leszállításáról Indiának. Mostanra azonban felmerült az a kérdés, hogy a francia gyártó valóban képes lesz-e eleget tenni a szerződésben tett vállalásoknak. Franciaország mindeddig nem adta át Oroszországnak azt a két Misztral típusú helikopter-hordozó hajót, melyek gyártását és 2014 novemberéig történő átadását államközi szerződésben vállalta. A francia kormány Washington nyomásgyakorlásának engedve szegte meg az államközi szerződést; az amerikai kormány felszólítására Jens Stoltenberg NATO főtitkár korábban hivatalos ajánlatot tett Párizsnak arra, hogy az Oroszország számára gyártott hajókat inkább a NATO-nak értékesítsék. A francia kormány ennek hatására elhalasztotta a hajók átadását, azonban az orosz félnek mindeddig nem mondott határozott nemet, ehelyett időhúzásra törekszik. Az ügy más megrendelők számára is felvetette a kérdést: vajon képes lesz-e arra Franciaország, hogy politikai nyomásgyakorlás ellenében is független országként teljesítse a korábban szerződésben tett vállalásokat?
Hídfő.net.ru | Rafale
Az indiai védelmi miniszter szerint több mint három éven át húzódtak a tárgyalások, melynek során különböző nehézségekkel is szembesültek. A védelmi minisztérium szerint a francia gyártók nem akarnak az indiai légierő által ajánlott feltételeknek eleget tenni, így lehetséges, hogy amennyiben a franciák tovább húzzák az időt, elesnek egy újabb megrendeléstől. India már előzetes tárgyalásokat folytatott Oroszországgal, és a francia üzlet sikertelensége esetén a Szu-30MKI váltaná ki a Rafale vadászgépekre mutatkozó igényt. A legújabb sajtójelentések szerint a francia kormány még mindig nem adta meg a Rafale gépek gyártására az engedélyeket. Így nemsokára a francia hadiipar elesik egy újabb megrendeléstől, mert a kormány képtelen arra, hogy szembemenjen az amerikai érdekkel, ami a háborús készülődés részeként jelenleg a keleti országok katonai növekedésének hátráltatására törekszik.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/rafale-helyett-jo-lesz-szu-30-ha-franciakkal-nincs-uzlet

Miért van az, hogy…

A Gallup közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 68 százaléka figyeli az ukrán válságot. Hidegháborús mélypontra zuhant Oroszország megítélése, 24 százalék ellenségnek, 44 százalék barátságtalannak tartja. Putyint mindössze 10 százalék kedveli.
De újabban felerősödtek a kritikus hazai hangok is az amerikai külpolitikával szemben. A libertariánusok szellemi atyja, Ron Paul szerint a Kongresszus decemberi Oroszország-ellenes határozata olyan „háborús propaganda, ami még a neokonzervatívokat is pirulásra készteti.” Néhány példát ki is emel: „A határozat harmadik paragrafusa Ukrajna megszállásával, az ország szuverenitásának megsértésével vádolja Oroszországot. De ezt semmivel sem bizonyítja. Kiváló szatelliteink még egy rendszámtáblát is le tudnak olvasni, de az orosz megszállásról egy videót vagy fotót sem tudtak felmutatni. Ha Oroszország megsérti Ukrajna szuverenitását, akkor ugyanez nem vonatkozik az Egyesült Államokra, amely részt vett februárban a törvényesen megválasztott kormány megdöntésében. Hallottuk, ahogy a külügyminisztérium tisztségviselője a kijevi nagykövettel szervezkedik. Victoria Nuland azzal hencegett, hogy 5 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok a rezsim váltásra. Ez rendben van?”
Továbbá: „A határozat 11-ik paragrafusa azzal vádolja a kelet-ukrajnai embereket, hogy csalásokon alapuló, illegális választást tartottak. Miért van az, hogy bármely olyan esetben, ha egy választás nem azt produkálja, amit az amerikaiak elvárnak, akkor az hirtelen »hamis« és »illegális« lesz? A kelet-ukrajnaiaknak nem adatik meg az alapvető emberi jog, az önrendelkezés?” – kérdezi Ron Paul.
A baloldal is keményen bírál. Közülük is legvehemensebben az Oscar-díjas filmrendező, Oliver Stone nyilatkozik, aki Fidel Castro, Hugo Chávez után ezúttal Vlagyimir Putyinról forgat dokumentumfilmet. Ehhez négyórás interjút készített Janukovics volt ukrán elnökkel, aki állítja, hogy a CIA szerepet játszott a kijevi lázadásban. Stone szerint az amerikaiak mesterei a kormányváltások kierőszakolásának. A rendező úgy véli, hogy „ukránok az amerikaiak Oroszország-ellenes ideológiai keresztes háborúja miatt szenvednek”.
(Forrás: Válasz)

Lassan az MSZP is felismeri a kialakult helyzetet

Angela Merkel német kancellár elleni tüntetésre tett közzé felhívást Szanyi Tibor, MSZP-s politikus, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció pedig közleményben ítélte el a felhívást.
Szanyi Tibor a pszeudo-civil szervezetek által meghirdetett februári szimpátiatüntetésre reagálva azt mondta, nem Merkelnek kell pózolni, hanem ellene kell demonstrálni, mivel "ez a kancellár töredékét se hálálta meg annak, amit Németh és Horn tettek Magyarországért, Németországért, Európáért!” A bejegyzés kapcsán Horn és Németh megítélését nem kommentáljuk, ugyanis a történteknek ez egy abszolút sokadrangú vonatkozása. Szanyi Tibor megjegyzése azonban egy mérföldkőnek tekinthető a baloldali pártok utóbbi évtizedeinek történetében, - mindez azt jelenti ugyanis, hogy az MSZP elhelyezkedése stabilizálódni kezd az újjárendeződő politikai közegben. A politikus Angela Merkel német kancellár tevékenységét bíráló kijelentése azt jelenti, hogy az MSZP tartósan besorolja magát a mérsékelt atlantista ellenzéki fősodorba.
Hídfő.net.ru | Szanyi Tibor MSZPSzanyi Tibor - próbálkozások az MSZP hajójának lehorgonyzására
Az Európai Egyesült Államok felépítésére tett törekvések állandósulása óta Magyarországon is újjászerveződik a politikai közeg, mert egy új viszonyítási pont jött létre, aminek mentén új törésvonalak alakulnak ki. A Demokratikus Koalíció megalapítása és a kormány keleti nyitása volt ennek az átmenetnek az első látható jele. A DK megalapítása a radikális atlantizmus megalapítását jelenti Magyarországon, míg a kormány keleti nyitása annak előfutárát jelenti, hogy a hazai politikában a két, jól elkülöníthető irányzatra bontható atlantizmus elveszíti monopolhelyzetét.
A Demokratikus Koalíció megalapítása egybeesik Washington és Berlin azon érdekével, hogy az Európai Unió tagállamaiban az Európai Egyesült Államok megalapítását támogató pártokat akarnak pozícióba hozni. Gyurcsány Ferenc volt az első politikus, aki felismerte ezt az új törésvonalat (pontosabban: aki értesült erről az új törésvonalról), és besorolt a radikális atlantista irányvonalhoz, ami az Európai Egyesült Államok megalapítását és a magyar állam felszámolásának hivatalossá tételét nyíltan hirdeti. Gyurcsány újabb pártalapításával egyidőben a baloldali pártok döntéshelyzetbe kerültek: a nyugati hatalmak többé nem akarnak kormányra juttatni mérsékelt atlantista pártot. Washingtonnak egy radikális atlantista kormányra van szüksége Magyarországon. A baloldali pártoknak gyakorlatilag dönteniük kell, hogy a jövőben akarnak-e kormányra jutni, vagy egy biztos ellenzéki pozíció kialakítására törekszenek. Gyurcsány kormányra akar jutni, ő felvállalta a radikális atlantizmust.
Szanyi Tibor azonban azzal a lépéssel, hogy a német kancellár ellen kritikát fogalmazott meg, bejelentette az MSZP igényét arra, hogy az új politikai közegben stabil ellenzéki pártként működjön tovább, aminek fenntartása átmenetileg mindkét nagyhatalmi tömb érdeke. Amennyiben a keleti nyitás sikeresen zárul, Magyarországon mérsékelt eurázsiai pártok lesznek kormányon, amivel szemben baloldali és jobboldali mérsékelt atlantista ellenzék fog működni. Moszkvának azonban nem érdeke, hogy a magyar államiság felszámolását támogató radikális atlantisták stabilizálhassák működésüket Magyarországon, így azok a baloldali pártok, melyek az új politikai közegben is tovább akarnak működni ellenzéki pártként, kritikát kezdenek megfogalmazni az Európai Unióval szemben, és besorolnak a mérsékelt atlantizmus irányzata alá.
A Demokratikus Koalíció MSZP-vel szembeni kritikája azt mutatja, hogy a baloldalon stabilizálódik a mérsékelt atlantista / radikális atlantista törésvonal. Amellett, hogy ez az MSZP hosszú távú túlélésének lehetőségét jelenti, Gyurcsány Ferenc azon törekvésének kudarcát is mutatja, hogy a baloldal egészét a radikális atlantizmus szolgálatába állítsa.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/lassan-az-mszp-felismeri-kialakult-helyzetet

Berlin szerint Görögország kilép az euróövezetből

A Spiegel Online hírportál szerint a német koalíciós kormány többé nem tesz erőfeszítéseket arra, hogy Görögországot az euróövezetben tartsa. A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy ez annak az előrelépésnek köszönhető, hogy az euróövezet kilépett a 2012-es válságból. A kormány nem fog további erőfeszítéseket tenni Görögország megtartására, mert az euróövezetnek már nincs rá szüksége.
Hídfő.net.ru | Grexit
A forrás szerint a német kormány meg van győződve arról, hogy a következő választásokon a Syriza pártszövetség jut kormányra, és ennek következményeként Görögország visszaáll a nemzeti valuta használatára. A 2012-es választásokon hajszálon múlott ugyan, de az EU-ellenes ellenzék nem jutott kormányra. Akkor azonban még a háttérben érvényben voltak a Nabucco gázprojekt megvalósítására vonatkozó tervek, Törökország nyugatbarát politikát folytatott, emiatt kézenfekvő volt, hogy Görögországot bármi áron az eurozónában és az Európai Unióban kell tartani. Ez a helyzet mostanra megváltozott a török kormány éles külpolitikai váltásának köszönhetően, így Görögországra is legfeljebb abból a célból lehet szüksége Brüsszelnek, hogy akadályozza a Bulgáriát megkerülő orosz gáz eljutását Magyarországra (az új vezetékrendszer egy szakasza Görögországban épül).
A német kormány szerint a Syriza kormányra jutásának egyenes következménye, hogy Görögország megtagadja a nyugati hitelek törlesztését, és Görögország kilépése vagy kizárása elkerülhetetlenné válik. A török Erdogan-kormány külpolitikai váltásával Berlin politikájában is éles váltás következett be: már nem tartják károsnak, ha Görögország elhagyja az euróövezetet. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szintén azt hangsúlyozza, hogy ennek nem lenne egyértelműen negatív következménye.
Görögországban az euró bevezetése hosszú távon a hazai gazdaság hanyatlását és nagymértékű inflációt idézett elő. A társadalom nagy része mostanra ellenzi az euró használatát és az ország EU-tagságát. A 2012-es választásokat követően emiatt sokan választási csalásról beszéltek (az előzetes felmérések az EU-ellenes pártok győzelmét jósolták néhány héttel a választás előtt).

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/berlin-szerint-gorogorszag-kilep-az-euroovezetbol

Izrael nem hagyja, hogy katonáit a hágai bíróság elé citálják

„A palesztinok az összetűzést választották, de nem fogunk ölbe tett kézzel ülni” – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi szokásos ülésének kezdetén.
„Nem hagyjuk, hogy a hadsereg katonáit és tisztjeit a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálják” – indokolta a kormányfő a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósításának felfüggesztését, Izrael válaszát a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott pénteki palesztin csatlakozási kérelemre.
“A Palesztin Hatóság vezetőit kell elszámoltatni, mert szövetségre léptek a Hamász háborús bűnöseivel” – tette hozzá Netanjahu a jeruzsálemi közszolgálati rádió értesülése szerint.
Avigdor Liberman külügyminiszter szintén vasárnap Izrael “cserbenhagyásával” vádolta az európai országokat a külföldre akkreditált izraeli nagyköveteknek tartott előadásán.
„Az Európai Parlament vitáján elhangzott hazugságok Cion bölcseinek jegyzőkönyvére emlékeztetnek”- állította Liberman, aki ezáltal antiszemitizmussal bélyegezte meg az európai politikusokat, a huszadik század eleji, zsidó világuralmi törekvéseket hangoztató antiszemita pamflet-hamisítványra utalva.
Az izraeli diplomácia vezetője kiemelte Svédországot és Írországot, ahol a törvényhozások a Palesztin Állam elismerését sürgették. Lépéseiket az 1938-as helyzethez hasonlította, amikor Nagy-Britannia és Franciaország a háború megelőzése érdekében – mint utóbb bebizonyosodott, tévesen – kiegyezett a náci Németországgal. „Svédország és Írország viselkedése irányunkban ahhoz hasonlítható, ami Csehszlovákia feldarabolásához vezetett”- fogalmazott Avigdor Liberman.
A külügyi tárca vezetője az európai szövetségesek fontosságát is hangsúlyozta beszédében. Bejelentette, hogy szerinte „2015-ben nem a palesztinok, Irán vagy az arab államok a mi nagy kihívásunk, hanem a nyugat-európai országok”.
(MTI)
Bal-Rad komm: “Izrael nem hagyja…”
Pedig nem árt a minilatorállamnak tudomásul vennie, hogy változnak az idők-és azzal együtt a szokások is! Ennélfogva nem árt ha Izrael szoktatja magát a gondolathoz, hogy nem biztos hogy az ő akarata érvényesül mindig. Jobb a rosszra fölkészülni!

Meginogott a “HONMENTŐ” trón?

Miközben Kásler Árpád Ciprusra repült, 100 milliós pénzköltésekről, Kásler választási csalásairól stb. írt Kásler korábbi kommunikációs helyettese, Czuczi Ernő. Korábban a rendkívül népszerű nemzeti énekesnő, rengeteg tüntetés örök zenei alapja, László Andrea számolt be arról, hogy Kásler Árpád 9 millió forintját tüntette el, amit lényegében magára és saját céljaira költött. Kásler Árpád, az “A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt” vezetője korábban honlapján publikált írásában úgy fogalmazott: ha hatalomra kerül, mindenkit behódolásra kényszerít, akiket pedig nem lehet, azokat eltapossa.
káslerŐszerénysége I. Árpád Nem tudni biztosan, hogy pl. az ATV-nek ez utóbbi volt-e olyan szimpatikus, hogy Káslert helyezte minden más devizahiteles és otthonvédő stb. szervezet elé, vagy a pénz volt annyira megnyerő, amit az ATV azért kap, hogy a meghatározott embereket hívja meg, a fizetős kuncsaftok által fekete listára helyezettekről pedig – szintén pénzért – még csak említést se tegyen.
Czuczi Ernő, Kásler Árpád kommunikációs helyettese az interneten publikált hosszú, leleplező cikket. Sűrűn megköszönte Kásler Árpádnak, hogy mielőtt Kásler Árpád Ciprusra repült, pár órával indulása előtt hajlandó volt neki magyarázkodni. Kásler szemére vetette, hogy az összefogásokról is szóló felvetéseit egyszerűen lesöpörte és már előre figyelmeztette Czuczi Ernőt, hogy fölösleges a gondolatait előadnia. Czuczi Ernő beszámolójában azt írta, hogy miután a Káslerhez köthető 100 Facebook-os mozgalmi csoportban is elindult Kásler bírálása, parancsba adta, hogy megszüntetésre kerüljön az összes csoport.
Azt írja, hogy a neki címzett levélféle “egy szokásos -átfordítom a magam irányába a víz folyását is ha kell, csak, hogy az utolsó szó enyém legyen- című unott drámádra emlékeztet, vagy inkább egy pitiáner magyarázkodásra, egy totális zagyva mellébeszélésre, az igazságok súlyos elferdítésére. De hát valójában ez vagy Te, nem pedig egy egyenes ember ahogyan láttatni, akarod magad, mert gondosan ügyelsz a kellékekre, a látszatra, a megtévesztésre, ahogyan én is láttalak egészen mostanáig!”
Czuczi Ernő szerint Kásler mindent támadásnak vesz. Mint azt írja: “Azt is, aki csak szólt hozzád, de a szavait értelmezni képtelen vagy, mert mindenki csak támad téged…ez beteges azt gondolom, komoly üldözési mánia van a háttérben.”
A levélíró szemére veti Káslernek, amit nagyon hosszú ideje a Káslerből kiábrándult tömegek és a tüntetések után nem hazamenő, hanem ellenálló otthonvédők, hogy Kásler, amikor mindenki ellenállást várt, egyszerűen hazaküldte a tömeget.
Az otthonvédők az állandó hazaküldéseket, ‘menjetek haza’ programokat mindig Kásler szemére vetették, hiszen más otthonvédő szervezeteknek – így például a Póka László vagy Balogh Béla vezette közösségeknek – eszükben sem volt hazamenni, hanem folytatták az ellenállást. Azt is mindig, nagyon sok kiábrándult káslerista és kívülálló Kásler szemére vetette, hogy ha bármilyen más otthonvédelmi akció elején megjelent, igyekezett lebeszélni mindenkit arról, hogy tüntetni induljanak, volt, hogy kiállva, hangosan szólt a tömeghez, ne tüntessenek, hanem menjenek haza. Más esetben, például a Kúriánál azt próbálta hangosan megakadályozni, hogy a tömeg felmenjen Orbán Viktor házához, a sok ezer öngyilkosság és a további több ezer halott miatt. Kásler ezt azzal indokolta, hogy amit nem ő szervez, az csak hőbörgés, hőzöngés és felforgató tevékenység. Azokat az otthonvédő szervezeteket pedig, akik állandóan összefogásra hívták, ellenségesen és arrogánsan megtámadta vagy megfenyegette. Így mindig biztosítva volt az is, hogy a reményteli tömeget – miután elmondta a magáét – hazaküldhesse a forradalminak beharangozott tüntetésekről. Így Kásler Árpáddal együtt összes reménykedő híve is mindig pofára esett és eloldalgott, miután nagyon sokuk több tízezres költségen felutazott Budapestre, a nagy forradalmi napnak neharangozott nap valamelyikére, amelyek aztán ‘menjetek haza’ zárszóval értek véget.
Czuczi Ernő azt hangoztatja, hogy azért hittek sokan Káslernek, mert hinni akartak. Hinni akartak, hiába tudták, mi az igazság. Kellett a hit.
A levélíró erősen kifogásolja, hogy Kásler az emlékezetes augusztus 20-án hazaküldte a tömeget. (Mint emlékezhetünk, akik ott voltunk, több olyan emlékezetes eset volt, amikor országszerte azért jöttek Kásler szavára a tömegek Pestre, egyszer a Kossuth térre, máskor a Hősök terére, hogy Kásler azt hirdette, most nem csak tüntetés, hanem forradalom lesz és nem mennek haza. Azonban miután a beszédeit megtartotta, hazaküldött mindenkit. Az otthonvédő szervezetek forrongtak a dühtől, ahogyan például a Hősök tere hallgatóságának harmadik sorától kezdve már a beszéd közben is mindenki szitkozódott. Mert nem Kásler-bemutatót vártak, hanem összefogást és közös fellépést a bandita és tömeggyilkos hatalom ledöntésére.)
Czuczi azt írja Káslernek: “mindvégig az egyéni ambíciók (bárhogy is védekezel ellene) domináltak, dominálnak és ez nekem már nem kell.” – Azt írja: a Dózsa Györgyözés, a száz autó és a többi parádé csak politikai ambíciók színházi kelléke volt. – “Az egoizmusod az egekben – írja -, hibát hibákkal javítanál ki, és ha ezt valaki szóvá teszi, akkor sokszor szó nélkül, egyszerűen leépíted. Ez egy sértődött kisgyerektől még talán elfogadható lenne, de nem egy VEZÉRTŐL, ha már kikiáltottad magad annak, igen szerényen!”
Nagy felháborodás söpört végig az interneten, amikor Kásler Árpád olyan videós beszédet tartott, ahol ő az Utolsó vacsora festményén, Krisztus alatt szónokolt. Erről így emlékezik Czuczi Ernő:
“Rég elfordultál Istentől, vagy ami rosszabb inkább az Isten tetőled, kicsit visszatekintve még időben is kalibrálható (az utolsó vacsora csendélete) ami a gyalázatnál is borzasztóbb, hogy ehhez a szentségtöréshez még néhányan asszisztáltunk is, mert a “hatásod alá kerültünk”, és Te erre alapoztál mindig mindent, igen komolyan visszaéltél vele. Tették ezt sokan úgy, hogy a helyszínen tudták meg, hogy mi is lesz majd lefotózva a “padlás-műteremben”, volt akinek pont ezért “csak” Júdás szerepe jutott, mert más azt végképp nem vállalta be, de jó volt ezt utána a későbbiekben, megint előhozni, és “csak” Júdásként emlegetni, holott az éppen Te magad vagy, kerékkötője minden jónak, gátja a fejlődésnek, az eszme igazi árulója!”
Czuczi azt írja, a választásokon Kásler a jelöltek ötleteiből semmit nem fogadott be, hanem “a “behullott” százmilliók megfelelő elköltése miatt” szervezkedett.
Kásler korábbi alvezére a választási csalásokról is ír: “miután kín keservvel közös erővel összeszedtük, vagy nevezzük nevén, összecsaltuk, az aláírásokat, igen Árpád pontosan így történt, Te is, én is, és valahány név van a naptárban, mert tudtuk, hogy ha akkor ezek a kis trükkök nincsenek, mehettünk volna a büdös picsába, az azonnali süllyesztőbe, “jelöltestül-pártostul”.”
Czuczi ismét kitért arra, milyen gazdagságban dúskált a mester, miközben emberei éheztek: “egy csapatban vagyunk, és amibe a választási csúfos vereség után bele tudtunk temetkezni, kellett nekünk is egy elfoglaltság, (építkezés híján, hiszen nekünk nem voltak hirtelen millióink házat venni, építkezni) ami a látványos “hattyúhalála” megfutamodásod után nekünk is dukált volna, hiszen nem láttunk ki az adósságokból, mert nekünk nem jutott abból amiből Neked igen…pedig együtt kapartuk ki a gesztenyét! Ha a kapitány elhagyta a süllyedő hajót, mi a kabinban ülve megfulladjunk? Igen ezt Te pontosan így képzelted, de a terved nem jött be! Bíztunk mert bízni akartunk (…).”
Az önkormányzati kampány végéről ezt írja: “kampány záróakkordjaként több száz szerencsétlent csődítettél össze, megint hintába ültetve mindenkit! Csak megjegyzem Jancsi nem volt jelen, mert nem érezte fontosnak az eseményt, hiszen ő már akkor képben volt, és jól látta, hogy az megint csak a Te bulid lesz…és mint ilyen, amihez személyes érdeke nem fűződik, nem támogatta személyes részvételével! (…) … abban, amit eddig láttunk, csupán egy beteges elme ámokfutása volt, és ezt rajtunk kívül mindenki jól látta, és látja már, amit a választáskor ki is fejeztek immáron újfent a Gyulaiak is.”
Czuczi Ernő sérelmezi, hogy sokan teljesen igazságtalanul lettek kirúgva. Járási Istvánt pl. azért dobta ki Kásler – írja Czuczi Ernő -, mert a tévében látottakhoz hasonlóan, a választási vereség után, a formaság kedvéért Kásler lemondását kérte, amire ismételt választás következik, mert ez a dolgok menete. Illés Ákost (akit aztán “Júdás”-nak gúnyoltak), azért rúgta ki, mert a választás után “merte kérni az elszámolást, a pártnak választáskor átutalt költségvetési pénzek elköltéséről, egy nyilvános közgyűlés keretében, nyilván nyomós okkal, vagy sem, ez talán sose derül már ki, hiszen elzárkóztál a kérésétől, minden formában!”
Az egyik bűnös bűne az lehetett, hogy “kicsit sokallta a legalább 10!-szeres “környezetvédelmi matrica” bekerülési költségeit…amit papíron látott!” – írja Czuczi Ernő.
Czuczi Ernő szerint ő és a lejúdásozott Illés Ákos voltak, akik a legtöbb saját pénzt tették a mozgalomba, Illés Ákos és ő is többet, mint a többiek együttvéve. Azt írja: ő is és Illés Ákos is nagyon rossz anyagi helyzetbe kerültek.
Czuczi Ernő mint pénzkereseti lehetőségről beszél Kásler Árpád “jogvédő” titulusáról: ““jogvédőként” folytattad, hiszen kell a pénz a házat befejezni. (…) … eddig is meg volt mindenre, amire csak éppen kellett!”
Kásler Árpád ciprusi útjáról a következőket írja:
“De ha már a piszkos anyagiaknál tartunk, az újból összetarhált (előtted nem is ismertem ezt a szót sem, de jobb tényleg nem jut most eszembe) pénzen, elutaztál Ciprusra, és az első bejelentkezésed alkalmával, máris óriási jelentőségről kezdtél el hablatyolni, megértettem, ez lesz az igazi megoldás, hiszen idehaza nincs kivel összefogni, no de Cipruson ott végre volt, … és ez jó! Hála’Istennek! Mert képzeljük csak el, mi lett volna, ha ott sem találtál volna partnerekre!? Belegondolni is szörnyű! A ciprusi útról, azt a kevés beszámolót olvastam a csodával határos kalandokkal, bár többet vártam, megvallom Neked, hiába már a fantáziád sem a régi, (a jakt kikötős képek egész jók lettek, csak egy kérdést engedj meg: -a szokásos masszázs szalon, most nem volt? Deee biztos volt, te kis huncut…!”
Ahogyan László Andrea elmondta, hogy miután 9 milliót fektetett Kásler Árpád ötleteibe, azt követően Kásler még az országjáró körútjára sem vitte el, mert azt mondta, nem jött össze elég pénz, Czuczi Ernő is erről számol be a saját tapasztalatai alapján: “felhívtál néhány nappal az indulás előtt, tudod mikor közölted, hogy sajnos csak annyi pénz jött össze, hogy csak egyedül tudsz kimenni”. A Kásler állítása szerinti, ellene irányuló fenyegetésekről és a bankrobbantás utáni eltűnéséről Czuczi azt írta: “megtévesztés, csupán a mártíromságod domborítása, és Saját magad minél “fontosabbá” tétele! Hiszen nem akar téged a lófasz sem bántani, hiszen jó szolga vagy, igazi udvari bohóc, “a legveszélyesebb, saját tudatod alatti titkos fegyver” ami egy különleges harcmód része, az érzelmi befolyással való visszaélésé. Ami egy, már évezredeken átívelő tökéletes fegyverré csiszolódott, és egyik hírhedt mesterévé képezted magad, vagy inkább képeztek ki…ez még számomra is rejtély?!”
Kásler Árpád annyi egyoldalúan ellenséges akciót tanúsított, hogy be kell valljuk, mi szinte semmit nem tudunk érzelmi manipulációs képzett vagy másképp szerzett képességeiről. Kásler rengeteg ellenségeskedése nem adott arra lehetőséget, hogy a másik arcát is megismerjük, amivel tömegeket tud mozgatni, 10- vagy százmilliókat összeszedni, aztán a tömeget hazaküldeni, a reklamálókat kirúgni.
Czuczi kifogásolja, hogy Kásler ciprusi hőskörútjáról sem készült semmiféle videofelvétel, de reméli, hogy a Londoni Parlamentbe beharangozott beszédéről fog, amit Kásler azelőttre ígért meg, mielőttbekerül a parlamenti bársonyszékbe.
A volt helyettes azt írja: az igazság rosszul érinti Kásler híveit, akik egy része a hazugság ismerete ellenére, tudatosan, mások a hazugságban való hitük miatt engedelmeskednek Káslernek.
A Jobbik nevű párt képviselő-jelöltje, dr. Damm Andrea kapcsán ezt írja: “Néhány hete Damm Andrea is a “halál” listára került, pedig nem is oly túl régen, még együttműködés volt lebegtetve, (…) most meg indul ‘azesküdtellenség’ a Jobbik színeiben, mit képzel ez magáról?…felháborító Miért mit gondoltál, hogy egy félkegyelművel fog közösködni?! Most komolyan, nem gondolod, hogy egy kicsit sokra tartod magad?”
Czuczi Ernő szerint Kásler Árpád nagy Hitler-rajongó: “A dicső “HARCOD” vagy inkább “Mein Kampf”? – hiszen köztudottan nagy Hitler rajongó vagy, lett nagy vörös zászlód is, mint a “mesternek”, igaz nem horogkereszttel a közepén, amivel eleinte viccelődtél annak idején, hanem balhés “szentkoronával” – felvázolása után visszatérnék rád, és tovább írnám a kórlapodat…”
“Kedves Árpád – folytatja Czuci Ernő -, sajnos nincs már benned egy szikrányi alázat sem, elvakultál, se Isten se ember nem érhet föl hozzád. Elszálltál magadtól, nem tudod felismerni, hogy micsoda lehetőségeket puskáztunk el miattad, csak mert konokul hiszel a rossz útban, és rossz megoldásban, és mert a saját érdekeidet viszed át tűzön-vízen! Nem tanulsz a saját hibáidból, sőt még csak szembesíteni sem akarod magad velük, mert a gőgöd nem engedi, vagy mert éppen ez a feladatod, ez még ami nem tisztázott, de az idő ahogy mindenre, majd erre is fényt derít, előbb-utóbb.”
Czuczi már nem a megváltót látja Káslerben, hanem “szívtelen gyarló kis paprikajancsit, aki a mágia mesterének tartja magát, csak éppen az óriási arcától nem veszi észre, hogy még bűvésznek is gyengécske.”
A zárt csoportban, ahová írt és ahonnan távozott, Czuczi szerint valójában már tucatnyian sincsenek. Mint írja: “legalább ebben az egy dologban objektív vagy!”
Czuczi azt írta, már lerendezte volna magában, “ha a sok hazugsággal, és elferdített dolgokkal nem állsz elő, és ha az utóbbi időben ennyien nem kérdezgettek volna, hogy mi történt valójában, miért léptem ki?”
“Levonva a konzekvenciákat, egykori “mentorod” – László Mihálytól Általad csupán csak átvett szavaival élve, (ha már megemlítetted a leveledben…, bár én nem feltétlen példálóznék vele a helyedben, pláne mások előtt, no de Te tudod…ki és kit szívatott annak idején…, mindenesetre érdekes volt a szituáció amikor a szerencsétlenek villany nélküli konyhájában ment a balhé vajon mi? , -hát a pénz körül a gyertyafényben, a sötétben, ahol igaznak tűntek Andrea, és Mihály szavai amikor óva intettek Tőled, hogy vigyázzak mert nem az vagy akinek gondollak! Érdekes volt az egyszer biztos…amit azóta már én is átéltem legalábbis ami a “meghitt gyertyafény élményét” illeti, ugyancsak pénz és áram nélkül, melynek során átértékel az ember sok mindent, szinte beleég a tudatába, ahogyan az akkori szavaik is a fülemben csengenek azóta is! Mindössze annyi hasznot könyvelek el, az elmúlt majd két évből, hogy az igazságérzetemet legalább most végre rendbe tetted, és mint olyan, nem tűri tovább az igaztalant semmilyen formában! Részemről nincs folytatás ezzel én valóban lezártam, ha csak tovább nem szítod-szítjátok a tűzet, mert ha így lesz akkor állok elébe bárminek, és bárkinek, de érhet meglepetés még bárkit, ezt azért borítékolom rodolfó! (…) Az életem nyitott könyv, sohasem takargattam semmit sem, túl vagyok már azon a ponton, hogy elhiggyem a “végtelen tündérmeséket””.
Czuczi Ernő ezzel zárta sorait: “Hölgyek és Urak, aki megérti annak üzenem… vigyázzatok magatokra, őrizzétek meg a valódi eszmét, ami néhány embernek tényleg megadatott, mert az a Ti igazi fegyveretek, amit bárki szerencsétlen -senki fia- el nem vehet!
Üdvözlettel!
Czuczi Ernő”

(hirarena)
Bal-Rad komm: Újabb “otthonvédő” bálvány omlik le? Újabb “kormányzójelölt” dzsentri szélhámossága került napvilágra?
“Mert azt mondta, amit hallani akartak”! Nem egyedi eset ez! Csak azt csinálja, amit a parlamenti politikai maffiák. Lemásolja.
DE TISZTUL A KÉP!
“…Hölgyek és Urak, aki megérti annak üzenem… vigyázzatok magatokra, őrizzétek meg a valódi eszmét, ami néhány embernek tényleg megadatott, mert az a Ti igazi fegyveretek, amit bárki szerencsétlen -senki fia- el nem vehet…!”
“HÖLGYEK ÉS URAK”!? -UGYE MILYEN ISMERŐS?

Az izraeli országhódításban statiszták vagyunk

Hogy lehet egy magyar cégnek több külföldi cég a tulajdonosa? Egy telephelyre miért van több, mint száz vállalkozás bejegyezve? Kik állnak a felvásárlás mögött?

Kapcsolódó:
Szakorvoshiány: Az államtitkári mellébeszéléstől az igazság pillanatáig
6-7 napos munkahéttel pótolná Demján milliárdos Sanya az ellopott milliárdokat

Szaúd-Arábia az USA-val szövetkezve felégeti saját tartalékait

A brit The Telegraph újság szerint az olaj árának további csökkenése a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének legbefolyásosabb tagján csapódhat le. "Szaúd-Arábia az olajárak csökkentésével próbál győzedelmeskedni a piacon. Azonban, ezzel a piaci dominanciáért folytatott harc egy újabb szakaszba lép, amelyben az ország már önmagát veszélyezteti."
Szaúd-Arábia hatalmas olajtartalékokkal rendelkezik és azon országok közé tartozik, ahol az előállítási költségek a legalacsonyabbak. A publikáció szerint Szaúd-Arábia próbál megszabadulni főbb riválisaitól, azaz Oroszország és az Egyesült Államok nagyarányú piaci jelenlététől. Ez a stratégia azonban Szaúd-Arábiát is veszélyezteti: a magas olajárak idején az ország jelentős valutatartalékot halmozott fel (több mint 750 milliárd dollárt), ami hamarosan megfogyatkozik, ha szinten akarják tartani az olajárakat. A cikk szerint az olajárak 60 dollár alá esése gyakorlatilag felégeti a szaúdi tartalékokat, miközben az a helyzet is előállhat, hogy a megújuló energiák iránti kereslet növekedése már soha nem is engedi visszakúszni az olaj árát a korábbi szintre, ami lehetetlenné teszi, hogy Szaúd-Arábia korábbi pozícióját megőrizze.
Hídfő.net.ru | Szaúdi olajkút
Ez ugyan nem egy valószínű forgatókönyv, tekintve, hogy az olaj árát láthatóan nem tisztán fundamentális tényezők, hanem a politikai akarat határozza meg. Márciusan Barack Obama a szaúdi uralkodóhoz fordult, hogy segítsen az olaj árának leütésében, hogy az orosz állami költségvetést így megfoszthassák az olajból származó bevételek egy részétől. Az akkor "kiszivárgott" információk alapján ez az ajánlat elutasítást talált. Hónapokkal később azonban megkezdődött az olaj árának látványos zuhanása.
A napokban egy finn közgazdász bejelentette, hogy az amerikai kormány feltehetően dezinformációk alapján hozott döntést az olaj árának csökkentéséről és az Oroszország ellen hozott szankciókról, és a gyakorlatban a kormánynak nincs valós képe az orosz gazdaság helyzetéről. A szaúdi tartalékok felégetése azonban más szempontból is jól jön az amerikaiaknak: az utóbbi években az Egyesült Államok fokozott hangsúlyt helyezett arra, hogy közel-keleti "szövetségesei" is látszatra demokráciák legyenek, a tekintélyelvű kormányokat sorban megdöntik. Szaúd-Arábiát is fenyegetheti ez a hullám, ha nem hajtja végre maradéktalanul az amerikaiak követeléseit. A destabilizálást pedig megkönnyíti, hogy az ország az amerikaiakkal Oroszország ellen szövetkezve épp most számolja fel saját tartalékait.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/04/szaud-arabia-az-usa-val-szovetkezve-felegeti-sajat-tartalekait

Koreai-félsziget - Észak és dél viszonya

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az állami televízióban sugárzott újévi üzenetében kijelentette, hogy kész a „legmagasabb szintű” tárgyalásokra Dél-Koreával a koreai nemzet egyesítésére. A vezető ennek fejében azt előzményezte a szöuli kormánynak, hogy vessen véget az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatoknak és kiszolgálásnak, amelyek szerinte „az atomháborúra való felkészülést és észak védelmi belekényszerítését” irányozzák, holott ők nem akarnak testvérre támadni.



„Észak-Koreának előfeltételek támasztása nélkül kell párbeszédet kezdeményeznie, ha őszintén javítani akar a két Korea közti kapcsolatokon” - mondta a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője, aki kizárta annak a lehetőségét, hogy Phenjan felszólítására felhagyjanak a hadgyakorlatokkal és ajó kapcsolatokkal Amerikával. Dél-Koreában Japánhoz hasonlóan idegen érdekeket kiszolgáló kormány működik, ezért ilyen nehézkes a közös álláspont kialakítása, pedig Kim Dzsong Un kérése nem provokatív, hanem realitás a megoldáshoz. Amerika érdeke nyílván az, hogy ne egyesülhessen észak és dél, mert az már fenyegetettséget jelentene számára. Főleg az ottani óceáni kincsek hovatartozásában és kiaknázásában.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea éves új hadgyakorlata február végén kezdődik. A közös gyakorlatok ellen Phenjan mindig hevesen tiltakozott. Washington, amely Szöul fő katonai szövetségese, mintegy 28 ezer 500 katonát állomásoztat a kelet-ázsiai országban nem véletlenül. Hiszen mendennek ellenére megbízhatatlan kategóriába sorolják Dél-Koreát - sok híve van az újraegyesítésnek és a függetlenedésnek. A két ország az 1950-1953-as koreai háború vége óta hivatalosan továbbra is hadiállapotban áll egymással. Dél- és Észak-Korea között legutóbb 2014 februárjában voltak magas szintű tárgyalások, ezek napirendjén a háborúban elszakított családok újraegyesítése szerepelt.

Gölöncsér Miklós

Ledőlt falak az amarikai légvárban

Barack Obama számára 2014, vagyis kormányzásának hatodik éve volt az eddigi, legtöbb gonddal terhelt esztendő. Elnöksége második ciklusának összes, csitulni nem akaró belpolitikai válságát felerősítették azok a kudarcok, amelyeket a világpolitikai krízishelyzetek kezelésére irányuló kísérletek közben szenvedett el. Az év azzal indult, hogy az elnök reformokat terjesztett elő az egész világra kiterjedő titkos adatgyűjtést végző Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) munkájával kapcsolatban, amelyet a Moszkvába szökött amerikai informatikus, Edward Snowden tárt a világ elé.  Az esztendő azzal zárult, hogy az újabb átmeneti költségvetés megszavazásánál már a demokraták is fellázadtak a saját elnökük ellen, akinek növekvő népszerűtlensége döntő szerepet játszott abban, hogy a képviselőház 2010-ben történt elvesztése után az idei „félidős” választások eredményeképpen a szenátusban is kisebbségbe szorultak. A demokraták, akik az alsóházban végül 69, a szenátusban pedig 11 mandátumot vesztettek, a kampány során igyekeztek elhatárolódni Obamától.

A tavalyi évre is áthúzódtak a korábban kirobbant botrányok utórezgései. Ezek közé tartozott a bengázi amerikai képviselet elleni terrortámadás kormányzati kommunikációja, az adóhivatal (IRS) konzervatív csoportok ellen indított célzott vizsgálatai, a Snowden-féle leleplezés és az egészségügyi reform technikai nehézségekkel kísért bevezetése miatti vita. Miközben a CNN és az ORC televíziók szerint 2008 decemberében még az amerikaiak háromnegyede tartotta úgy, hogy a „változás” ígéretével megválasztott Obama képes lesz hatékonyan kormányozni, 2014 márciusára ez az arány 43 százalékra csökkent. Az elnök - az egyébként jó és javuló gazdasági mutatók ellenére is, a FED mesterséges beavatkozása, amely majd egy újabb válságot idéz elő - minden felmérés szerint 40 százalék körüli, alacsony népszerűségi mutatója nagyjából megfelelt a Fehér Házból igen alacsony közmegbecsülés közepette távozott előd, George W. Bush elnökségének hasonló szakaszában megállapított támogatottsággal. Ez azért is különös, mert Obamának éppen Bush örökségének tagadásával győzött.

Obama az egészségbiztosítási reform zökkenői miatt az egészségügyi, a háborút megjárt katonák kórházaiban feltárt visszaélések miatt pedig a veteránügyi miniszterét kényszerült feláldozni. Felállította posztjáról a Pentagon vezetőjét is, aki stratégia kérdésekben nehézkesnek tartotta a Fehér Ház döntéshozatalát, ami szerinte mind Amerika szövetségeseit, mind ellenfeleit bizonytalanságban tartja. A távozó védelmi miniszter, Chuck Hagel bírálatai mellett a kormány volt tagjai részéről is komoly kételyek fogalmazódtak meg, hogy Obama alkalmas-e egyáltalán az általa betöltött tisztségre. Hillary Clinton volt külügyminiszter, aki esélyes lehet rá, hogy 2016-ban megszerezze a Demokrata Párt elnökjelöltségét, memoárkötetében nemcsak pusztán az óvatoskodó külpolitikája miatt kritizálta volt főnökét, de azt is állította, hogy a szíriai "polgárháborúba" való jóköveti beavatkozással segítette az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felemelkedését.

Leon Panetta, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Pentagon volt első embere emlékirataiban egyenesen arról írt, hogy az elnök „eltévedt” a fontos államügyek sorában. Panetta szerint „kiábrándító” az elnök attól való tartózkodása, hogy megküzdjön ellenfeleivel, és hogy híveit a saját ügyeinek támogatására mozgósítsa. Úgy vélekedett, hogy Obama túl gyakran „támaszkodik a jogászprofesszori logikára, mintsem a vezető szenvedélyre”. A kormányzat számára negatív belpolitikai folyamatokat felgyorsították az elnöknek és csapatának világpolitikai botlásai. A Krím orosz elcsatolásának és Kelet-Ukrajna destabilizálásának fényében visszamenőleg naivnak tűnik Obamának az orosz-amerikai kapcsolatok"újraindítását” meghirdető politikája. Utólag derült ki, hogy a republikánus Mitt Romneynak igaza volt, amikor az elnökjelölti vitában Oroszországot az Egyesült Államok fő globális riválisának nevezte. Noha a zuhanó olajár és a nyugati szankciók az év végére megrendítették látszólag kissé a rubelt, de nem sokáig örömködhettek, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök hajthatatlan és újra stabilizálta azt. Ukrajna területeit káoszba döntő politikájában Amerika viszont szintén az élen járt.

Az IÁ szíriai és iraki térnyerése nyomán világossá vált, hogy az elnök 2011 végén elhamarkodottan teljesítette a 2008-ban tett kampányígéretét és vonta ki csapatait Irakból. Persze ez a tervük része volt, mint utólag kiderült - a CIA nem is cáfol, hiszen jelen vannak a közel-keleti térségben és annak harci előkészületeiben már csaknem két évtizede. Az amerikai foglyok kamera előtt történt lefejezése nyomán - a legalizáló indíték a közvélemény előtt -  Obama a légicsapások elrendelése mellett nyáron először vezényelt vissza amerikai egységeket Irakba, amelyek létszáma mára elérte a 3 ezer főt. A katonai erő újbóli felvonultatása eddig 5,6 milliárd dollárba került. Washingtonnak Afganisztánban - Oroszország miatt fontos számukra - szinte az utolsó pillanatban sikerült tető alá hoznia az ország új vezetésével a kétoldalú biztonsági megállapodást, valamint az amerikai és szövetséges katonákra vonatkozó státusegyezményt, amely nyomán az elmúlt év vége után is csapatokat állomásoztathat az országban. Barack Obama hazai mozgásterének beszűkülése és a várható belpolitikai összecsapások miatt elnökségének utolsó két évében várhatóan nagyobb hangsúlyt fektet majd a külvilág ügyeire. Ezek közé tartozik a legsúlyosabb katonai konfliktusok kezelése mellett az ebola és a klímaváltozás elleni harc, a transzatlanti és a transz-csendes-óceáni kereskedelmi szerződések megkötése, az 1961-ben megszakított amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok helyreállítása - valamint néhány olyan új „demokráciavédelmi” projekt beindítása, mint a civil szervezetek védelme és a korrupció elleni harc.
Hírfigyelő Szolgálat

Hazánk az energiaszegénység hálójában

Hazánk az energiahatékonyságot tekintve európai összehasonlításban a sereghajtók között szerepel, energiahordozókat tekintve pedig erőteljesen importfüggő. A kőolajkészletek csökkenése várhatóan az energiaárak emelkedéséhez - hiába az álcázott rezsicsökkentés, a fenntarthatatlan energiahasználat pedig egyre súlyosabb egészségügyi- és környezeti problémákhoz fog vezetni. Ez a hátrányos helyzetű településeken és a szegényebb néprétegek körében már most létező probléma, a háztartások energiaszegénnyé válva egyre kevésbé tudják megfizetni a működésükhöz szükséges energiát, mely télen, a fűtési szezonban jelenti a legnagyobb problémát – derül ki hazai kutatásokból.

Vajon mivel gyújtott be a gazda?

2013-2014-ban például, Észak-Magyarország és Észak-Alföld körében folytatott kutatásból kiderül, hogy a régió elszegényedése következtében változnak a fűtési szokások. A földgáz drágulásával egyre több család tér vissza a fatüzelésre - ami már nem is biztos, hogy olcsóbb, hiszen rátelepedett a tüzifa-lobby és nem ritkán híján a múltbeli szaktudásnak. Jól kiszárított fa helyett nedves tüzelőt használnak, aminek rossz a hatásfoka és a kéményre rakodó kátrány miatt meghibásodásokhoz vezet, mely egy idő után a kémény cseréjét teszi szükségessé. Szegény településeken nem ritka a műanyag és mindenféle hulladék elégetése sem, melynek súlyos környezeti- és egészségügyi hatásai vannak. Az emberek eladósodottsága miatt a fűtésnél sok esetben nem tud szempont lenni az energiahatékonyság, nincs mód az épületek szakszerű szigetelésére - hiába a ritka pályázati lehetőség önrész híján. A falvakban a házak egyre jobban elértéktelenednek, a munkanélküliek aránya növekszik, energiahatékonysági korszerűsítésekre pedig gyakorlatilag nem vagy csak kismértékben áll rendelkezésre bármiféle támogatási lehetőség. Mindazonáltal a magyar társadalom energiaigénye is nő, így a jómódúbb családok is egyre inkább áldozataivá válnak az energiaszegénységnek. Amennyiben az emberek nem ügyelnek az energiatakarékosságra, az elektronikai berendezések használatával az áramszolgáltatók kiszolgáltatottjaivá válnak. A központilag bevezetett energiaforrások továbbá energiafüggőséget alakítanak ki, így egy nagyobb gázáremelkedéssel vagy áramkimaradással veszélybe kerülhet egy-egy település egész energiaellátása. Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű régiókban az energiaszegénység ne okozzon a jövőben még nagyobb lemaradást, elsődleges jelentőségű a lakosság ismereteinek bővítése az energiatakarékosság és a decentralizált energiaellátásra alkalmas megújuló energiák használatának lehetőségeit tekintve. Az alternatív energiahordozókkal - amik a hazai környezetünk, a természet és geológiája újra megismerésével orvosolható - szemben a lakosság szkeptikus és kevés információval rendelkezik. Fontos számukra, hogy ezek költséghatékonyak és megbízhatóak legyenek.


Az elöregedő, elszegényedett vidéki lakosság...

Rengeteg leleményes "magánfejlesztés-sufnituning" van, amelyek működőképesek, de az energia-lobby ezeket nem juttatja szabadalmi állapotba. Népszerűek a házilag, olcsón elkészíthető eszközök, melyek könnyedén beépíthetők a háztartásokba például fűtésrásegítésként (sör- vagy fátyolkolektor), alternatív világításként (PET-izzó) vagy főzési módszerekként (napaszaló, napgrill). Igény mutatkozna ezen egyszerű eszközök elkészítésének megtanulására, például önkormányzat által támogatott programok keretében. A háztartási energiafelhasználás terén is rengeteg olyan praktikum van, melyek elsajátítására nyitott lenne/lehetne a lakosság. A stand-bye kapcsolók kiiktatásával, a LED-es izzók használatával, radiátorfóliák vagy perlátorok alkalmazásával bárki egyénileg is lefaraghat az energiaköltségeiből és egyúttal tehet a tisztább környezetért a teljesség igénye nélkül. Persze tudjuk, hogy nem ezek az igazi megoldások, amik hátul a sufniban készülnek, mert egy lobbytól független, államilag irányított, államérdekból fakadóan, az egész országot átható energetikai programra volna szükség, amit egyetlen kormány sem tűzött zászlajára eddig. Hiszen a függés itt a tőkeáramlás mértéke, mert mindent profitra kell hozni a versenyszférában. Ameddig nem változik ez a hozzáállás politikai szinten, addig soha nem lesz igazi megoldás sem. Pedig van ebben a Kárpát-medencében olyan kiaknázatlan környezeti energia-forrás, ami pusztán a nemzet számára fenntartható volna, karbantartási költségekkel mindössze, az egész nemzet boldogulására. Ami egyelőre a tarsolyban marad...

A lakosság körében nagy felismerést hozott a közösségek szerepe az energiafelhasználás és a tiszta környezet kapcsolatában. Megállapítható, hogy a fenntartható életmódokat népszerűsítő szemléletformáló tevékenységek során törekedni kell annak tudatosítására, hogy ha egy közösség tagjai önös, rövidtávú érdekek mentén cselekszenek, akkor egy megoldhatatlan környezeti problémába sodorják egész közösségüket, beleértve ebbe saját magukat is. Ezt nemzeti közösségeinkre is levetítve...


Bíró Dalma

Metán-hidrát vagy palagáz lesz az új energetikai jövő?


Nagyságrendekkel több metán-hidráttal van ellátva a Földünk, mint hagyományos és nem-hagyományos gázzal, a termelési technológia viszont még nincs teljesen kidolgozva. Amint sikerül egy gazdaságos és biztonságos eljárást kitalálni, a metán-hidrátok jobban átrendezhetik a világpiacot, mint a szárazföldi nem-konvencionálisak. Világszerte egyre több kutatás és fejlesztés irányul a metán-hidrátok felé, amelyek gyakorlatilag jégbe zárt földgázmolekulák. Ezek termelésének globálissá válása még a pala-, márga- és hasonló, szárazföldi nem-hagyományos gázok forradalmi hatását is felülmúlhatja, írja a Natural Gas Europe online lap.



A metán-hidrátok egy jellemző, alacsony hőmérsékleten és magas nyomáson keletkeznek, főleg a sarkkörökön és kontinentális lemezek találkozásánál, 500 méteres mélységben. Durva becslések szerint a Földön legalább 3, de akár 140 billiárd köbméter metán-hidrát található, amelyhez képest eltörpül a hagyományos és nem-konvencionális készletek összessége, ami 640 ezer milliárd köbméter. A termelési technológia azonban még gyerekcipőben jár, a lehetséges kockázatokat pedig még nem sikerült kiszűrni. A kutatás-fejlesztésben többek között Japán, Dél-Korea, India, Kína, Norvégia, az USA, és az Egyesült Királyság, Oroszország, Németország jár az élen. Olyan országok is elindultak tehát ezen az úton, amelyek hagyományosan nagy mértékben szorulnak energiaimportra. A nagy lendület ellenére szakértők szerint a piaci termelés nem indulhat el 10-15 éven belül, Japán viszont állítja kifejleszti a helyes technológiát 2018-ig. Az USA geológiai kutatóintézete szerint megfelelő politikai akarattal ott is lehetne 2025-től nagyobb mennyiségben metán-hidrátokból hasznosítható gázt nyerni. Bár lényegesen drágább a termelése a hagyományos eljáráséhoz képest, a nem-konvencionális gázok felhozatalánál nem költségesebb, ezért is reméli a szakma az alszektor felvirágzását. Az elmúlt időszakban folytatott felmérések alapján elmondható, hogy Japán rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal. A partjainál lévő mezők kiaknázása a magas költségek ellenére jó lehetőséget jelent a szigetországnak, mivel nagyban függ a gázimporttól. 2011-es, 123 milliárd köbméteres felhasználásából 117 milliárd köbméter külföldről származott. A távol-keleti országok esetében megjegyzendő, hogy sok esetben vitatott fennhatóságú vizeken indulna a termelés, a források kiaknázásáért kialakuló küzdelem pedig felélesztheti a határvitákat.





Az iparág kifejlődésével kapcsolatban még sok kérdés merül fel, de annyi már most látszik, hogy Japán, kifejlett technológiájának köszönhetően a régió vezető metán-hidrát termelőjévé válhat. De mint szoltunk már róla, sajnos Japán amerikai bábkormánnyal működik, tehát az USA termelését, (geo)politikai fölényeskedéseit és bankszámláját gyarapítja majd ez is közvetve.


Hírfigyelő Szolgálat

Amerikában is szórják az adóforintjainkat!


Amerikában működtet pártunk és kormányunk egy alapítványt, amelynek vezetője már kint is él. Fellegi Tamásnak hívják, és a Fidesz-kormány bukott minisztere.
 

Sok amerikait vettek be a kuratóriumba, és fizetnek nekik havi apanázst. McCain szenátor alapítványának is adtak 100 ezer dollár támogatást, rá néhány hétre Magyarország ellen agitált McCain, a vietnami hat évi nehézbörtönbe belerokkant szenátor.
Az amerikai kurátorok kiléptek az alapítványból, de Fellegi Tamás hazaérkezéséről és ennek a pénznyelő alapítványnak a felszámolásáról nem találtunk információt.
Egyébként ez az alapítvány fogja felmérni az 56-os magyarok leszármazottait, és agitálja őket a kettős állampolgárság megszerzésére, majd a 2018-as választáson való részvételre. Ők szavazhatnak levélben, de ezt a lehetőséget nem adják meg a kint dolgozó magyaroknak. Talán azért, mert felmérték, hogy ők nem Fidesz-szavazók?
SVPSZ

Kapcsolódó:
   Hazugságban hagyta minisztereit Orbán
   Áder új igazgatóságot jelentett be
   Szándékos Fidesz-provokáció tervszerű következménye: Megismételhetik a taxisblokádot
 

A magyarnak feleannyi gombóc jár, mint az osztráknak?

Nemcsak hogy a mosópor gyengébb, meg az üdítőnek van más íze a hazai boltokban mint nyugaton, ráadásul néhány, itthoni üzletben kapható termék ára úgy marad változatlan, hogy közben romlik a minősége; mind vízízűbb a zacskós leves, egyre jellegtelenebb a kapucsínó.
Somogyi háziasszonyok invitáltak bevásárlókörútra, mondván, a levesek, kávék minőségromlása legalább tetten érhető, nem úgy, mint a vezetékes gázé, mert arról is állítják a hölgyek, hogy gyengébb, hiszen lassabban fő meg a tűzhelyen a leves, de ezt a szolgáltató úgyse fogja elismerni sohasem.
– Három tányér leves jött ki egy levesporból korábban és vagy harminc gombóc volt benne, újabban maximum két és fél adagnyit tesznek bele és feleannyi gombócot, az íze is jellegtelenebb, leginkább a vízére hajaz – így egy, a városszéli hipermarketben heti ötször megforduló siófoki asszonyság. – Aztán ott az instant kapucsínó: márkás gyártó ide, vagy oda, csomagolást váltottak, ráírták, hogy új, a minősége meg a silány márkátlan kávékéval lett egyenlő, az ára persze maradt, még szerencse, hogy nem nőtt.
Egy másik áruházjáró azon már fenn sem akad, hogy évek során jó néhány tejtermék ment összébb többször is, egyszerre persze csak néhány grammnyit, ám a rutinos bevásárlók kiszúrják a trükköt; nyilván ezzel tudja tartani a gyártó a korábbi árat, vagy legalábbis elkerülni a feltűnő mértékű emelést. Törzsvevőnk azonban amellett már nem megy el szó nélkül, hogy a frissentartó fólia, vagy a szemeteszsák évről-évre vékonyodik, miközben a márka, a minőség ránézésre ugyanaz.
A Balaton partján persze ugyanazt kapja a vevő, mint a fővárosban, az osztrákoknak azonban kétszer annyi húsgombóc jár a levesükbe, mint nekünk – és ezt immár hazai vizsgálat is megerősíti. Négy éve a Szlovák Fogyasztók Szövetsége Brüsszelig is elhallatszó sajtókampányt indított, azt állítva: ugyanannak a nemzetközi cégnek a terméke keleten silányabb minőségben kerül az áruházak polcaira, mint nyugaton. Nemrég a magyar élelmiszer-biztonsági hivatal (Nébih) vizsgálódott, és egyes termékek igazolták a „szlovák gyanút”, mások azonban nem. A HVG írta meg, hogy e szerint a magyar energiaital kevésbé dob fel, mint az osztrák, mert kevesebb taurint tartalmaz. Az apróbetűkből persze ez kiderül, de melyik vevőnél van a zsebben egy osztrák is, hogy össze tudja hasonlítani? A magyar piacra szánt vaníliás cukorra is ráírták, hogy vaníliarúd-őrleményt is tartalmaz, de az csak a vizsgálatból derült ki, hogy az osztrák zacskókba nem az egész rudat darálják bele, hanem csak az igazi aromát adó belsejét.
S ha már a levesporokat említettük: a Nébih szakértői kiszúrták, hogy a magyar boltokban kaphatókban több a konyhasó és kisebb a tömegük, így csak hígabb leves főhet belőlük, mint odaát. Megszámolták: a bécsi húsgombóclevesben majdnem kétszer annyi a gombóc, mint a pestiben. Számos termék esetében ugyanakkor nem találtak eltérést.
A mosóporok felettébb „gyanúsak”, a kólában az édesítőszer lehet más, a hazai nadrágpelenka kevésbé nedvszívó, a Fantát a gyártó cég kommunikációs vezetője szerint az „édesszájú magyarok” ízléséhez igazítják, a Tchibo hazai ügyvezetője pedig elárulta, hogy a kávé pörkölését is „igazítják”: a többnyire kotyogóval főző magyar, vagy éppen a kávéfiltert alkalmazó lengyel vásárlóhoz. Összegzésül: a bécsi és a pesti gombócadag közötti különbséget kikérjük magunknak, azon azonban hajlandóak vagyunk elgondolkodni, hogy vajon a hegyekben legelő osztrák tehén jobb ízű tejet ad-e, mint a mi marháink?
(sonline)

Donbassz tegnapról-mára!

Donbasszban fokozódik a feszültség. Ennek elsődleges oka , hogy a kijevi junta ontja a nehéztechnikát Donbassz felé, és már nem csak a rotáció során kerülnek a frontra pihent latoregyedek ezrei, hanem komoly létszámnövekedés tapasztalható.
önj
Északnyugaton már megjelentek az első vonalak mögötti jobbszektoros büntetőegységek is. Nyalókakirály neonáci és újfasiszta latorhordái egyelőre a civilek befogdosádával vannak elfoglalva. Gyűjtögetik a Népköztársaságokkal nyíltan szimpatizáló civileket. Házkutatásokat, rovancsokat tartanak a megszállt területeken. A lefogottakat látványosan kínozzák, ütik-verik, majd ismeretlen helyre hurcolják.
Artyemovszk határában tegnap este hét órakor egy portyáról a kotorékba visszatérő ilyen jobbszektoros bűnbandát utolérte a végzete. Az őket fuvarozó autóbuszt és a felvezető autót “bekínálták ismeretlen” fegyveresek. Nem sajnálták tőlük az RPG-gránátokat. Utána még biztos ami biztos alapon párszáz 7,62 is jutott nekik. Jaros hiénafőnök több mint tucatnyi banditáját sirathatja.
Dacára hogy hétvége lévén-közvetlenül Szilveszter után-meglehetősen mozgalmas volt a mára virradó donbasszi éjszaka.
Luhanszktól 35 kilométerre északnyugati irányban (Сокольников)Szokolnyikovnál a “semmiből” robbant ki éjfél után alig valamivel az LNR milicistáinak támadása egy latortábor ellen. Nagyjából fél órán keresztül lőtték az önvédelmi erők aknavetőkkel és kézifegyverekkel a megszálló latrokat. Pusztulásuk mértékéről ezidáig nincsenek pontos információink. Annyit tudni, hogy minimum három tucatnyi pribék minden bizonnyal kiadta a páráját Szokolnyikovnál.
(Валуйск)Valujszkból “Akácia” önjáró lövegekből nyitott tüzérségi tüzet a kijevi junta zsoldoshordája. Viszont onnan nem messze a népköztársaságiaknak hasonló szerszámaik voltak. És visszalőttek. A mérleg meglehetősen kedvező a milicisták javára. Négy latorlöveg leolvasztva, egy milicista BTR megsérülése ellenében. Egy milicista elesett, hét megsebesült. A valcmanisták egyedvesztesége még nem ismert.
(Новый Марьевкa)Novij Marjevka mellől a pribéktüzérség lövöldözött egész éjjel.
(Николаевкa)Nyikolajevka-térségében ugyanez történt.
Donyeck “Október” kerületét az éjszaka lőtte Nyalókakirály latortüzérsége.
A donyecki repülőtér új termináljánál egész éjszaka kézifegyverekkel zajlott a tegnap reggel kezdődött lövöldözés.
Peszki banditái egyre nyugtalanabbak. Nem is csoda, hiszen kézifegyverekkel kell már védekezniük a hol erről, hol arról rájuk rontó milicisták romamaival szemben. (Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor csak lövegeikkel kellett lövöldözni?!)
Gorlovka sanyarú sorsa nem enyhül. Mára virradóan is bombázta a város északnyugati lakótelepeit a valcmanista zsoldoshorda.
Odesszában a valcmanista Nemzeti Gárda élezi a helyzetet. Nyalókakirály friss önkéntes latorjai lerohanták tegnap a kiközővárost.
nod1 nod2
A Donbasszban ténykedő jobbszektoros fasiszta csürhéhez hasonló razziákat tartanak. Mindenki gyanús, aki nem élteti hangosan és lelkesen a kijevi puccsista hatalmat.
Alekszandr Bednov “Betmen” halálának körülményeiről a kiváltó okokat illetően továbbra sem szolgáltatott információkat az LNR Főügyészsége. Az ügy kapcsán bejelentették, hogy “a parancsnok posztjának betöltése folyamatban van! Erre minden intézkedés megtörtént.”


https://balrad.wordpress.com/2015/01/04/donbassz-tegnaprol-mara-2/