2018. január 15., hétfő

Lavrov: az USA nem akar tisztességes versenyt az európai gázpiacon

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok fél az egyenlő piaci versenytől, ezért megpróbálja ellehetetleníteni az Északi Áramlat 2 gázprojekt megvalósítását.
“Megtorlás zajlk az energiaszektorban az Északi Áramlat 2 ellen. Az Egyesült Államok átpolitizáltnak nevezi az üzletet, azt mondják, ez megosztja Európát és megfojtja Ukrajnát. Washingon egyértelműen arra kényszeríti az európaiakat, hogy elálljanak az Északi Áramlat 2 gázprojekttől”mondta a külügyminiszter egy hétfői sajtótájékoztatón.
Az orosz diplomata kifejtette, hogy az új gázvezeték kétezer kilométerrel rövidebb mint az Ukrajnán át húzódó, a szállítás költsége felére csökken, ami a gázárakat is alacsonyabbá tenné. Az Egyesült Államok azonban arra akarja rákényszeríteni Európát, hogy megvegye az ennél jóval drágább amerikai cseppfolyósított földgázt.
Lavrov kifejtette; az Egyesült Államok nem akar tisztességes piaci verselyt, ehelyett politikai alapon akarja rákényszeríteni Európát a saját, drágább termékeinek megvételére, s teszi ezt azért, mert egyenlő piaci feltételek mellett nem lenne amerikai gáz Európában.
Az Oroszország és számos vezető európai energetikai cég által közösen tervezett “Északi Áramlat 2” a Balti-tenger talapzatán át évente 55 milliárd köbméter földgázt szállítana az orosz gázmezőkről Németországba. A projekt ellen különösen Lengyelország és a balti országok tiltakoznak. Szerintük az “Északi Áramlat 2” megvalósulása esetén orosz monopólium jönne létre az európai gázpiacon.

http://www.hidfo.ru/2018/01/lavrov-az-usa-nem-akar-tisztesseges-versenyt-az-europai-gazpiacon/

A szélsőjobboldal miatt változhat Merkel migrációs politikája

A tömeges bevándorlás vált az egyik elsődleges problémává Angela Merkel pártja és a szociáldemokraták közös koalícióalkotási kísérlete során. Miközben Merkel szövetségesei a migránsok kötelező orvosi vizsgálatát szorgalmazzák, az SPD alapjaiban ellenzi ezt a törekvést. A Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozó politikai szakértő szerint drámai fordulatot vehet a német bevándorláspolitika.
“A koalíciós tárgyalások eredményeivel kapcsolatban kiadott jelentés igencsak meglepő volt, tekintve, hogy a migrációs politika terén elfogadták mindazokat a követeléseket, melyeket a bajor CSU és az AfD egyaránt megfogalmazott Merkel pártjával szemben – beleértve a menekültek kötelező orvosi vizsgálatát és kormeghatározását. Már-már azt mondhatnánk, hogy a kancellár migrációs politikája teljes fordulatot vett, és ha a közeljövőben ez válik Németország hivatalos migrációs politikájává, ez az integrációs törekvések szempontjából is pozitív hatást gyakorol majd”mondta Dr. Werner Patzelt a Szputnyik rádiónak nyilatkozva. A szakértő szerint az erősebb integrációs törekvés enyhítheti a társadalmi feszültségeket, és visszafordíthatja a német társadalomban a polarizálódás folyamatát, amit a migrációs válság beindított.
Patzelt elmondása szerint 2015 előtt a németek számos illúziót tápláltak a menekültek befogadásával kapcsolatban, ami 2016-ra már egyfajta romanticizmusba csapott át, de mostanra ez mind szertefoszlott – a migrációval kapcsolatos kijózanító tapasztalatok megkövetelik a kormánytól, hogy megtegyen bizonyos lépéseket, melyek megakadályozzák, hogy a tömeges menekülthullám idején történt sokkoló esetek újra megismétlődjenek. Ugyanakkor, ebben a változásban igen nagy szerepe van a szélsőjobboldali pártok megerősödésének, melyek ezáltal állandó nyomást gyakorolnak a kormányra.
“Elsősorban azt láthatjuk, hogy a jobboldali populistának nevezett AfD nélkül ez a fordulat soha nem következett volna be. A kereszténydemokraták megértették, hogy a migrációval szembeni passzív hozzáállás miatt nagy mértékben megerősödhet az AfD” – mondta.
A szakértő hozzátette, hogy eközben maga a szélsőjobboldali pártok megjelenése és megerősödése már eleve annak a következménye, hogy a kormány teljes passzivitást tanúsított a bevándorlással és annak negatív következményeivel kapcsolatban. “Végső soron a demokrácia úgy működik, ahogy működnie kell” – összegezte, utalva arra, hogy a szavazatok elvándorlása a szélsőségek irányába végső soron a társadalom által elvárt valós változtatások megtételére ösztönözte a kormányt.

http://www.hidfo.ru/2018/01/a-szelsojobboldal-miatt-valtozhat-merkel-migracios-politikaja/