2017. augusztus 23., szerda

Figyelmeztette a kurdokat a török külügyminiszter

Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter felszólította az iraki kurd autonóm régiót, hogy mondják le a szeptember végére tervezett függetlenségi népszavazást. A függetlenségi referendum Törökország területi egységét is veszélybe sodorná.
Júniusban az Erbil központú iraki Kurdisztán hatóságai bejelentették, hogy szeptember 25-én népszavazást tartanak a függetlenségről. A régió elnöke, Maszúd Barzani egyértelműen kijelentette, hogy a szavazás elhalasztásáról nem lehet szó.
Az Anadolu hírügynökség szerint azonban Törökország külügyminisztere szerdán közölte: elvárják Erbiltől a referendummal kapcsolatos tervek feladását.
Hétfőn a török külügyminisztérium beszámolt Cavosoglu iraki látogatásáról, mely az iraki és kurd tisztviselőket hivatott meggyőzni a függetlenségi referendummal kapcsolatos tervek feladásáról.
A kurdok egy jelenleg 30-35 milliós fős etnikumot képeznek a Közel-Keleten, de saját államot nem alkotnak. Négy ország területén élnek – több milliós – kurd közösségek: Irán, Irak, Szíria és Törökország. A CIA adatai szerint Törökország területén él a legtöbb kurd, mintegy 14 millió fő, ami az ország összlakosságának 18 százaléka.
2005-ben az iraki alkotmány módosításával elismerték Kurdisztánt autonóm régióként, ami azóta a kurd regionális kormány irányítása alatt áll. Ha a terület kikiáltja függetlenségét, ez ösztönző erőként hathat a másik három országban élő kurd közösségek számára is, így szélsőséges esetben Törökország is destabilizálódna vagy megbomlana az ország területi egysége.

http://www.hidfo.ru/2017/08/figyelmeztette-a-kurdokat-a-torok-kulugyminiszter/

Német miniszter: a további migráció destabilizálná Európát

A német kormány üdvözölte az amerikai elnök azon döntését, hogy még több katonát küld Afganisztánba. Ugyanakkor a külügyminiszter figyelmeztetett; az afgán helyzet eredményeként migránsok indulnak útnak, ami destabilizálhatja Európát.
Németország kormánya is támogatja az amerikai elnök azon döntését, hogy fokozza az Afganisztánban jelen lévő katonai erő létszámát – derült ki a Local német lap beszámolójából.
Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerint Németország nem fokozza katonai jelenlétét Afganisztánban, de elvárja, hogy az Egyesült Államok Európával közösen hozzon döntéseket az afgán misszióra vonatkozóan.
Elmondása szerint
a stabil Afganisztán Európa érdeke is, mert a konfliktusok eredményeként rengeteg afgán kér menedékjogot Európában.
“A további migráció destabilizálná Európát, és Afganisztánt is”mondta.
Donald Trump hétfőn jelentette be, hogy visszavonja a kampány során tett kijelentését, miszerint az amerikai fegyveres erők ki kell vonuljanak Afganisztánból. Az Egyesült Államok ehelyett újabb négyezer katonát küld Afganisztánba, ezzel duplájára növelve az amerikai katonai jelenlétet.

http://www.hidfo.ru/2017/08/nemet-miniszter-a-tovabbi-migracio-destabilizalna-europat/