2015. október 1., csütörtök

Német politikus: bizottságot kell felállítani a szankciók eltörlése érdekében

A Bundestag egy baloldali ellenzéki képviselője javaslatot tett arra, hogy Németország és Oroszország is állítson fel parlamenti bizottságot, melynek elsődleges feladata lenne, hogy együtt dolgozzanak az oroszellenes szankciók eltörlésén.
Wolfgang Gehrcke, a Die Linke párt képviselője szerint a bizottság felállítása amiatt is szükséges, mert a két ország közt gyakorlatilag teljesen megszűnt a párbeszéd az oroszellenes szankciók elfogadása óta. A képviselő kijelentette, hogy a szankcióknak és a két ország közti kapcsolatok felszámolásának egyszerűen nincs értelme, emiatt mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a hidegháborús hangulatból sikerüljön elmozdítani az országok közti kapcsolatokat.
“A parlament nem a konfrontáció, a bojkott és a szankciók helyszíne. Európának nincs szüksége a kapcsolatok elhidegülésére.”
A WIFO osztrák gazdaságkutató intézet szerint Németországot sújthatja leginkább az Oroszország elleni szankcióháború, és több mint félmillió német munkahely szűnik meg az uniós szankciókra hozott válaszlépések miatt. Az intézet júliusi jelentése szerint a gazdasági háború több mint 2,5 millió munkahelyet fenyeget az Európai Unió területén, és az unió egészének eddigi veszteségei meghaladják a 109 milliárd eurót. Ennek legnagyobb része a német gazdaságra vonatkozik; Németországban még idén több mint félmillió munkahely szűnhet meg az Oroszország elleni szankciók miatt, és az ország 29,9 milliárd euró veszteséget kell elszenvedjen.
Miközben Németország és az Európai Unió jelentős veszteséget szenved el és egyértelműen látható gazdasági hátrányba kerül, Alekszej Puskov, az orosz Állami Duma külügyi bizottságának elnöke rámutatott, hogy az Egyesült Államok a háborús retorika ellenére is fokozza kereskedelmi tevékenységét Oroszországgal. Puskov szerint Washington célja valójában nem az orosz gazdaság gyengítése, hanem az Európai Unió gazdasági alapjainak aláásása, hogy az amerikai vállalatok jelentős piaci előnnyel indulhassanak a főként Washington által erőltetett transzatlanti szabadkereskedelmi övezetben.

http://hidfo.ru/2015/10/nemet-politikus-bizottsagot-kell-felallitani-a-szankciok-eltorlese-erdekeben/

Felbecsülhetetlen értékű ősi hagyatékot tüntettek el a forradalom idején

Az egyiptomi Régiségek Minisztériumának becslése szerint Egyiptom ősi tárgyi emlékeinek közel egyharmada eltűnt a forradalom során. Vélhetően valamennyit kicsempészték az országból.
Ismeretlen elkövetők több ezer műkincset csempésztek ki az országból a 2011-ben és 2013-ban zajló forradalmak idején. A Hoszni Mubarak, majd Mohamed Murszi regnálásának véget vető forradalmak leple alatt rengeteg múzeumot és templomot kifosztottak, és máig folyamatban van a pontos károk felmérése. Zahi Havass, a Régiségek Minisztériumát Hoszni Mubarak uralma idején vezető archeológus szerint 2010-ben és 2012-ben készült műholdas felvételek összehasonlításakor az is egyértelművé vált, hogy nem csak a múzeumokat és templomokat fosztották ki, de a zavargások leple alatt ismeretlen csoportok az ország teljes területén illegális ásatásokat végeztek.
Havass elmondása szerint a Régiségek Minisztériuma az elmúlt évtized során több mint 6000 ősi tárgyi emléket tudott legális úton visszaszerezni a világ legkülönbözőbb részeiről, de ami 2011-ben és 2013-ban történt, az a minisztérium létezése óta végzett összes munkát eltörölte. A két forradalom során az ország kifosztása zajlott le, és olyan történelmi emlékek is eltűnhettek, melyeket a legális régészeti feltárások során még meg sem találtak. Az archeológus szerint a Kairói Múzeumból elhordott tárgyak egy részét bűnözői csoportok felszámolása során vissza tudták szerezni, de az ellopott értékek jelentős része még mindig hiányzik, és feltételezhető, hogy az elkövetők külföldre csempészték.

http://hidfo.ru/2015/10/felbecsulhetetlen-erteku-osi-hagyatekot-tuntettek-el-a-forradalom-idejen/

Nem jó most terroristának lenni Szíriában!

Vlagyimir Putyin orosz államfő az első szíriai orosz légicsapások végrehajtása után értékelte a kialakult helyzetet. A Kremlben tett sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy az első orosz légicsapások korlátozottak voltak és hogy Bassar el-Aszad szír elnök kész a kompromisszumra országa jövőjét illetően, jelentette a Reuters hírügynökség.
Oroszország elnöke a hosszútávú rendezés kérdését is érintette. Úgy fogalmazott, tartós rendezés Szíriában csak politikai reform és az ország „normális” erői közötti párbeszéd révén valósítható meg. „Tudom, hogy Aszad elnök megérti ezt és kész áll a folyamat beindításához. Remélem, hogy ebben aktívan és konstruktívan részt vesz és kész a szükséges kompromisszumra is országa és népe érdekében”, mondta az orosz elnök.
Közben napvilágra került egy video, amely a légicsapások hatékonyságát bizonyítja, és cáfolja az ártatlan civilek lemészárlásáról szóló nyugati híreszteléseket. A video nagy magasságban készült felvételein jól látható több tucatnyi kis füstpamacsa a föld alá behatoló rakéta hatását mutatja.
Az ürgejáratok módjára a föld alatt kiépített és alagutakkal összekötött terroristafészkek elleni precíz légicsapásokban több száz ilyen-olyan terrorista veszett oda.
Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő cáfolta a civileg halálát okozó híreszteléseket, és kijelentette: az orosz katonai segítségnyújtás Szíria törvényes kormányának MINDEN-a legitim szír kormány ellen-FEGYVERES CSOPORTTAL SZEMBENI FELLÉPÉST JELENT! Nincs külön an-Nuszra, nincs külön ISIS, nincs külön Szabad Szíriai Hadsereg! TERRORISTÁK VANNAK!
Ma folytatódtak az orosz légierő megsemmisítő csapásai. Ma legalább harminc álkalommal csaptak le a lázadók állításai szerint elképesztő pusztítást okozva.
Csapásokat mértek egyebek mellett az északnyugati Dzsiszr-es-Sugur városhoz közeli vidéki területekre, amelyeket felkelőknek egy, az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnyát, az an-Nuszra Frontot is magában foglaló szövetsége, a Hódítás Hadserege nevű iszlamista ernyőszervezet ellenőriz.
sztr
A híradás szerint légicsapások értek más területeket is Idlíb tartományban, köztük a Závija-hegység térségét és a délebbre fekvő Hama tartomány egyes területeit. A lázadókkalszimpatizáló Orient News hírcsatorna arról számolt be, hogy Hamában is az orosz gépek a lázadók állásait pusztították.
http://www.balrad.com/2015/10/01/nem-jo-most-terroristanak-lenni-sziriaban/

Tömegek tiltakoznak az amerikai atomfegyver Európába hozatala ellen

Több mint százezren írtak alá egy petíciót, amivel felszólítják Angela Merkel kancellárt, Joachim Gauck elnököt és a német kormányt, hogy ne engedélyezzék az amerikai atomtöltetek Németországba hozását.
A petíciót a change.org weboldal aktivistái indították el, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok újabb 20 atomtöltetet szállítana Németországba, az “orosz veszélyre” hivatkozva, vagyis egyértelműen Oroszország elleni háborús készülődés részeként. Az aktivisták hangsúlyozzák, hogy a nukleáris non-proliferációról aláírt nemzetközi egyezmény 1. és 2. cikkelye, valamint Németország alkotmánya 26. cikkelyének 1. paragrafusa értelmében minden olyan intézkedés, ami a nemzetek békés együttélésének megzavarására, különösen háborús agresszióra való készülődést jelent, alkotmányellenes és büntetendő.
2010-ben a Bundestag nagy többsége döntést hozott arról, hogy a szövetségi kormánynak “ösztönöznie kell amerikai szövetségeseit” arra, hogy kivonják az Egyesült Államok atomfegyvereit Németországból. Ehelyett öt évvel később az Egyesült Államok újabb 20 nukleáris robbanófejet küldene Németországba, melyek mindegyike – a Focus Online információi szerint – a Hirosimára ledobott atombomba robbanóerejének 80 szorosával rendelkezik.
A mostanra több mint százezer aláíráshoz jutott petíció felszólítja a szövetségi kormányt, hogy állítsa le a Németország területén folytatott nukleáris fegyverkezést, és minden amerikai atomfegyvert vonjanak ki az országból.

http://hidfo.ru/2015/10/tomegek-tiltakoznak-az-amerikai-atomfegyver-europaba-hozatala-ellen/

Nők és gyermekek halnak meg az Iszlám Állam elleni harc során Káin bélyege médiavilág szerint

Oroszország szíriai beavatkozásával egy időben megkezdődött a nyugati média dezinformációs kampánya is; az amerikai sajtóorgánumok civil áldozatokról beszélnek, miközben a terroristák jelentős hányada civil.
Szerdán az orosz légierő gépei célzott csapásokat mértek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásaira Szíriában. Marija Zaharova, Oroszország külügyminisztériumának szóvivője a LifeNews televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy gyakorlatilag abban a pillanatban, ahogy Szergej Lavrov az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kimondta az első szavakat a szíriai beavatkozással kapcsolatban, máris megjelentek a nyugati sajtóban a civil áldozatokról szóló jelentések. Zaharova szerint az információs hadviselésnek ez nyilvánvalóan egy jól előkészített lépése volt; az Egyesült Államok csak arra várt, hogy megkezdődjön az orosz beavatkozás, és abban a pillanatban terítették a “civil áldozatok” kulcsszó köré szervezett sajtójelentéseket.
Az amerikai védelmi minisztérium azzal vádolja Moszkvát, hogy az orosz légierő gépeinek célpontjai közt “valószínűleg nem is voltak terroristák”, viszont civilek annál nagyobb számban. Oroszország védelmi minisztériuma a későbbiekben nyilvánosságra hozta a bombázásokról készült felvételeket, valamint a beavatkozással kapcsolatos tájékoztatások során egyértelműsítve lett, hogy a légierő a terroristák lőszerraktáraira, kiképzőközpontjaira, logisztikai központjaira mért csapásokat, de lakott területen, polgári infrastruktúra ellen nem hajtottak végre támadásokat. A nyugati tömb és az orosz légierő beavatkozása közt ez egy alapvető különbség: míg utóbbi a terroristák állásait a hegyvidékeken bombázta, az amerikai légierő elsősorban az ország infrastruktúráját bombázta le. Washington közel egyéves szíriai beavatkozása során az amerikai légierő azt követően hajtott végre légi csapásokat, hogy a terroristák átvették az ellenőrzést egy-egy stratégiai fontosságú objektum – gyakran erőművek, olajmezők – felett. A terrorista csoport látványos sikerének ürügyén az amerikai légierő rendszerint magát az objektumot bombázta le, így néhány hónap leforgása alatt az ország infrastruktúrájának jelentős hányada megsemmisült, miközben rendszerint arról érkeztek jelentések, hogy a terroristák elhagyták a helyszínt, mire az amerikai légierő gépei megérkeztek. Washington külpolitikai célja az Asszad-rezsim megbuktatása, emiatt az amerikai beavatkozás is egy meghatározott céllal történik; megsemmisíteni mindent, ami a kormányerők számára stratégiai tényező, legyen szó akár olajfinomítóról, akár üzemanyagraktárakról. Ilyen feltételek mellett komoly veszélyt jelent az amerikai külpolitikai törekvések számára, hogy az orosz légierő tényleg a terroristák háttérbázisát semmisíti meg. Ennek a háttérbázisnak pedig kimeríthetetlen humán erőforrása van, így a terrorizmus tényleges felszámolása éveken át is elláthatja a sajtót halott nők és gyermekek fotóival.
Szíriában 2011 óta van folyamatban a háború, melynek során 11 millió ember otthona semmisült meg, és az ország közműhálózatának nagy része. Az európai országok kormányainak döntő hányada elismeri, hogy saját állampolgáraik utaznak Szíria területére, hogy csatlakozzanak valamely terrorszervezethez. Manuel Valls, Franciaország miniszterelnöke szerint összesen 860 személyt azonosítottak be, akik Franciaországból utaztak a konfliktusövezetbe, és valamennyien második vagy harmadik generációs bevándorlók. A CIA jelenleg közel tízezer főre becsüli a közel-keleti országokban, az ISIS soraiban harcoló, az európai országokból érkező terroristák számát.
Tízezer európai harcol Szíriában, és mindannyian civilek.
Európából főként nem képzett katonák utaznak Szíriába, hanem nagyrészt olyan személyek, akiknek felmenői valamely arab országban éltek, de évtizedek alatt sem tudtak integrálódni az európai társadalmakba. A Szíriába utazó fiatal dzsihádisták Európában mindannyian civilek. Mostanra ismertté vált a nemzetközi zsoldos-turizmus menetrendje is; az Európából Szíriába utazó fiatal dzsihádisták előbb Törökország, Libanon területén esnek át kiképzésen, onnan utaznak tovább a háborús övezetbe, ahol az Iszlám Állam zsoldot fizet nekik – gyakorlatilag egy terrorszervezet szerződéses állományú tagjaként tudnak zsoldosként “elhelyezkedni”. Eközben mindannyian civilek; tízezer európai, akik Európában iskolákat végeztek, fizették az adót, sokuknak stabil megélhetése volt, de ismertek jelentések rengeteg európai-arab fiatalról, akik 14-16 évesen csatlakoznak az Iszlám Államhoz. Ha Szíriában meghalnak, ők mind civil halottak. Aki gyermekként, apjával és fivéreivel csatlakozik a szíriai dzsihádhoz, később halott gyermekként fog megjelenni a sajtóban.
A fentiek ismeretében fel kell készülni arra, hogy Szíriában még nagyon sok halott civil, és nagyon sok halott gyermek lesz. A civil áldozatok egy része terrorista, aki, ha visszatért volna Európába, továbbra is civil lenne. A jelentések szerint pedig a szíriai dzsihádhoz csatlakozó minden tízedik nyugati állampolgár fiatal nő, emiatt rengeteg női holttest is marad majd a terroristák után. Mindez nem a katonai beavatkozás brutalitását mutatja; ehelyett arról tesz tanúbizonyságot, hogy egy-egy ország kormányának megdöntésében érdekelt erők továbbra is kortól, nemtől függetlenül tudnak tízezer civilt csatasorba állítani, és ehhez rendelkezésükre állnak a kellő gazdasági erőforrások, valamint az eszközként felhasznált kulturális/vallási háttér mélyreható ismerete.


http://hidfo.ru/2015/10/nok-es-gyermekek-halnak-meg-az-iszlam-allam-elleni-harc-soran/

A Twitteren már az egyet nem értésért is lehet jelentgetni

twitter_censored

A Twitteren most már lehetőség van jelenteni más felhasználók „sértő vagy zaklató viselkedését”, amelyek egyik példája az oldalszabályzat szerint, ha a jelentett „nem ért egyet” a jelentő véleményével.
A Twitter szabályzatában található, igencsak kérdéses megfogalmazásra éppen azután talált rá valaki, hogy a feminista mozgalom két ismert alakja arra szólította fel az Egyesült Nemzetek Szövetségét és a világközösséget, hogy a kormányok vonják cenzúra alá a radikális feminizmust kritizáló tartalmakat.
A Twitter hivatalos űrlapján különböző opciókat lehet választani a „sértés vagy zaklatás” mibenlétének pontosítására. Ezek közül az egyik a jelentő véleményével való egyet nem értés. Az opció egész pontosan így hangzik: „Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő”.
„Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő”.
„Sértő, tiszteletlen vagy a véleményemmel egyet nem értő”.
Ezek után a jelentést tevő felhasználónak meg kell adni a jelentett felhasználó azonosítóját és a „sértést” egyéb módon alátámasztó bizonyítékokat.
Tehát ott tartunk, hogy egy másik ember véleményével való egyet nem értés már sértésnek vagy zaklatásnak tekinthető. Vajon a szólás szabadságáról mi lehet a véleménye annak, aki ezeket a szabályokat felállította?
Ennek az opciónak a létezése önmagában elég arra, hogy megkongassa a vészharangot és figyelmeztessen, hogy a körénk épülő diktatúra nem tűri meg az ellenvéleményeket.
A múlt hét során Anita Sarkeesian és Zoe Quinn az ENSZ Digitális Fejlesztésekért felelős panelja előtt egy olyan Internetcenzúra bevezetését szorgalmazták, ami kiszűrné a „kiber erőszakot”. Az általuk felsorolt példák közé tartoztak az olyan kifejezések, mint a „béna vagy” (you suck), vagy, amikor hazugnak neveznek valakit, illetve, ha eredeti nevén szólítanak egy transznemű személyt, például Bruce-ként szólítják meg a nővé operált egykori sportolót, aki ma Caitlyn Jenner-ként fut a médiában.
blog-2_image-1A Washington Post szerint az ENSZ ilyen irányú terve „egy radikális és veszélyes jövőképet vázol elénk a világhálóra vonatkozóan” és arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés arra kényszerítené a közösségi hálózatokat, hogy proaktívan felügyeljen és szűrjön minden felhasználói profilt és bejegyzést, az államot pedig, hogy csak azoknak adjon működési engedélyt, akik ezt meg is teszik”.
A Facebook háza táján is történtek hasonló változtatások az év elején, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók jelentsék a saját vallásos vagy politikai meggyőződésükkel ellentétes vagy azt kigúnyoló posztokat, illetve a szerintük hamisnak vélt híreket (a Facebook magyar változatában ez még nem jelent meg).
A múlt hónapban pedig kiderült, hogy egy volt Stasi informátor segített kifejleszteni egy olyan szoftvert, ami kiszűri és törli a migránsokkal szemben gyűlöletet keltő hozzászólásokat a Facebookon, amelyekért pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is járhat. (IJ: Természetesen a gyűlöletkeltés bárki vagy bármilyen csoport felé elítélendő, csakhogy egy ilyen szabállyal rendkívül könnyű visszaélni.)
Forrás: Infowars.com

Az orosz államfő kedden tudatosította a kijevi udvarral, hogy 3 milliárd dollárba fog kerülni Maradék-Ukrajnának a téli időszakra a földgáz ára, amelyet a Gazpromtól vásárolhat meg.

Lehet, hogy a szomszéd csak 500 millió dollárt akar fizetni az orosz földgázért, de a téli időszakra összesen 3 milliárdba kerül az üzlet – jelentette ki, Kijevnek üzenve, Vlagyimir Putyin szerdán az orosz miniszterekkel folytatott tanácskozáson. Az orosz államfő egyben jelezte, egyelőre azt az 500 millió dollárt sem utalta át az USA kijevi helytartósága, amennyit a napokban a jelzett.
Bár aláírták az október 1. – március 30. közötti két negyedévre szóló elvi megállapodást a szállításról Oroszország, Valcman provinciája, és az Európai Bizottság között, szeptember 30-án még nem szignálta a tényleges adás-vételi dokumentumot a Gazprom és a kijevi udvari gázbeszállító-a Naftogaz.

Nyalókakirály melegért felelős energetikai minisztere kedden azt mondta, hogy erre legkésőbb október első napjaiban sor kerül. Maradék-Ukrajna nevében jelezte: 2 milliárd köbméter földgázt vásárol a Gazpromtól. Kijev július 1-je óta nem rendelt orosz földgázt, mert nyár is volt, meg az árat is magasnak tartotta. Azt az árat, amit egyébként más országok megfizetnek. Valamiféle “testvéri szolidaritást” hiányolnak Oroszország részéről.

Jó árat írok Aljosa?
http://www.balrad.com/index.php/2015/10/01/moszkva-kijevnek-hol-a-le-gyerekek/