2017. december 23., szombat

Hivatalos: Szíria követeli a megszálló amerikai haderő kivonását

Amerikai katonák Afganisztánban - a kép illusztráció.
Szíria ENSZ-nagykövete hivatalosan is agressziónak nevezte az amerikai katonák szíriai jelenlétét. Az Egyesült Államok továbbra is Szíria engedélye nélkül folytat hadmozdulatokat az országban.
Megkezdődött a szíriai béketárgyalások következő szakasza Kazahsztán fővárosában, Asztanában, melyen Oroszország, Irán, Törökország és Szíria küldöttei vesznek részt. Szíria ENSZ-nagykövete, Bassár Dzsafari a török és amerikai katonák jelenlétét agressziónak nevezte, és felszólította a két ország fegyveres erőit, hogy
azonnal és feltétel nélkül hagyják el az országot.
Törökország októberben hirdette ki a szíriai Idlib környékén katonai műveletek hivatalos megkezdését. A török tisztviselők szerint ennek célja az al-Nuszra Front terroristáinak kiűzése a török határ közeléből.
Az Egyesült Államok hivatalosan 2014 óta folytat hadmozdulatokat Szíria területén, a szíriai hatóságok engedélye nélkül.
Szíriában 2011 márciusában államellenes szervezetek fegyveres harcot kezdtek folytatni a hatóságok ellen. Több évig elhúzódó háború után, 2015 szeptemberében a szíriai kormány az orosz fegyveres erők segítségét kérte az ország területi egységének megvédéséhez. Ekkorra az amerikai fegyveres erők már – engedély nélkül – jelen voltak az országban.
Bár a nyugati sajtó rendszerint úgy mutatja be, mintha az amerikai fegyveresek segítségként lennének jelen Szíriában, a szíriai külügyminisztérium korábban már számos alkalommal – legutóbb november közepén – felszólította az amerikai fegyveres erőket, hogy hagyják el az országot. Ezt az Egyesült Államok mindeddig – többszöri felszólítás ellenére – nem tette meg.
Bassár el-Aszad, Szíria demokratikusan választott vezetője szintén egyértelműen kijelentette, hogy az amerikai fegyveresek engedély nélkül, megszálló erőként vannak jelen az országban.
http://www.hidfo.ru/2016/03/az-usa-ket-katonai-bazist-epit-a-sziriarol-leszakitott-teruleteken/


http://www.hidfo.ru/2017/12/hivatalos-sziria-koveteli-a-megszallo-amerikai-hadero-kivonasat/