2017. július 23., vasárnap

Ecsegfaván egy veszélyes-anyag tároló gyulladt ki 23-án délután, a mérgező füst Debrecen irányában terjedve mérgezi a levegőt...

Az USA aláássa a transzatlanti egységet az oroszellenes szankciókkal

Az Európai Bizottság felszólította az Amerikai Egyesült Államokat, hogy előzetes egyeztetést folytasson az EU-val minden egyes újabb, Oroszország ellen hozott intézkedéssel kapcsolatban. A Bizottság figyelmeztetése szerint az egyoldalú intézkedések aláássák a transzatlanti egységet.
Szombaton az amerikai republikánusok és demokraták megállapodásra jutottak azzal kapcsolatban, hogy a továbbiakban is szankciós politikát kívánnak folytatni Oroszországgal szemben. Egy tervezett új törvényjavaslat – elfogadása esetén – felhatalmazná a kongresszust arra, hogy vétóval éljen az elnök olyan kezdeményezéseivel szemben, melyek enyhítenék az Oroszország ellen korábban hozott szankciókat.
A tervezet szerint az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetne életbe, többek közt egyéni szankciókkal sújtanák azokat az európai cégeket, melyek az EU területén orosz gázprojektekben vesznek részt. Az intézkedés célja többek közt, hogy megakadályozza az Északi Áramlat 2 gázprojekt megvalósulását, melyet Németország legnagyobb energetikai cégei támogatnak, és évente 55 millió köbméter orosz gázt szállítana Németországba.
Hangsúlyozni kell, hogy az USA újabb oroszellenes szankciói már nem csak Oroszországot vennék célba, hanem európai cégek ellen hoznának büntetőintézkedéseket, amennyiben eltérnek az amerikai külstratégia európai célkitűzéseitől, és az amerikai alternatíva helyett orosz vállalatokkal folytatnak együttműködést az EU területén.
A Reuters hírügynökség szerint az Európai Bizottság hevesen tiltakozik a tervezett újabb szankciók ellen. A Bizottság egyértelművé tette, hogy amennyiben az Egyesült Államok további szankciókat hoz, és ezt az EU illetékeseivel egyeztetés nélkül teszi, ez a transzatlanti egység megtöréséhez vezethet.
“Mint azt korábban is kijelentettük, különösen fontos, hogy a lehetséges újabb intézkedéseket koordináljuk a nemzetközi partnereinkkel, hogy partnereink közt fenntarthassuk az egységet a szankciók kapcsán” – áll a Bizottság által kiadott közleményben. “Aggódunk amiatt, hogy az amerikai kongresszus által megvitatott intézkedéseknek nemkívánatos következményei lehetnek, nem csak a G7 és transzatlanti egység viszonylatában, de az EU gazdasági és energiabiztonsági érdekeire nézve is.”
A Bizottság közleménye szerint, amennyiben az USA további szankciókat hoz Oroszország ellen, és ezt az Európai Unióval egyeztetés nélkül – egyoldalúan – teszi, ezzel veszélybe sodorja a transzatlanti egységet.


http://www.hidfo.ru/2017/07/az-usa-alaassa-a-transzatlanti-egyseget-az-oroszellenes-szankciokkal/



Az Európai Unió szankciókat hozhat amerikai vállalatok ellen

Brüsszel, Mártírok tere.
Az Európai Unió korlátozná az amerikai vállalatok hitelhez jutásának lehetőségeit, ha Washington az EU-val egyeztetés nélkül bevezeti az újabb oroszellenes szankciókat.
Az Európai Unió korlátozásokat vezetne be az amerikai vállalatoknak adható banki hitelekre vonatkozóan, válaszként arra az újabb amerikai intézkedéscsomagra, mely az Oroszország elleni szankciók részeként az EU energiaügyi érdekeit is sértené – derült ki a Szputnyik hírügynökség keddi beszámolójából.
A lapnak nyilatkozó diplomáciai forrás szerint az Európai Unió számára az egyik legkézenfekvőbb ellenintézkedés, ha korlátozza az amerikai vállalatok hitelhez jutásának lehetőségeit az EU területén.
Tegnap az Egyesült Államok képviselőháza nagy többséggel elfogadta az Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni újabb szankciókat. A szankciók elsősorban az orosz védelmi iparnak, hírszerzésnek, bányászatnak, hajóiparnak és vasúti iparágazatnak próbálnak károkat okozni, emellett korlátozzák az orosz bankokkal és energetikai cégekkel együttműködést. A törvény emellett korlátozná az államfő jogköreit is.
Hétfőn Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólította a bizottságot, hogy vitassa meg, milyen válaszlépéseket hozhat az Európai Unió, ha az USA Brüsszel beleegyezése nélkül hoz újabb oroszellenes szankciókat. A Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozó diplomáciai forrás szerint az első ilyen ellenlépés az lehet, hogy korlátozzák az amerikai vállalatok hitelhez jutásának lehetőségeit az EU területén.

http://www.hidfo.ru/2017/07/az-europai-unio-szankciokat-hozhat-amerikai-vallalatok-ellen/