2015. november 25., szerda

Megvolt az ELSŐ szárazföldi orosz roham is Szíriában

első
Oroszország szíriai missziója során ELŐSZÖR a mai napon akcióba lendült az orosz tengerészgyalogság.
Az Észak-Szíria területén lévő Latakia és Idlib közötti térségben található stratégiai fontosságú Sahl Al-GAB magaslati pontot és környékét foglalták el. Az akció zászlóalj szintű volt, és komplex.
A szír kormányerők logisztikai támogatást nyújtottak a 130milliméteres tüzérségi előkészítést követő, T-90-es tankok, és BTR-80 típusú páncélozott harcjárművek bevonásával kiegészített rohamhoz, amit az orosz légierő SzU-25M-típusú gépeivel a maga módján és eszközeivel segített.
A jelentések szerint az akció során “a Szíriába telepített gyalogsági erők és új fegyverrendszerek tevékenységének összehangoló tesztje” történt meg.
A mintegy négyórás művelet során az orosz egység veszteséget nem szenvedett. Ugyanezt nem mondhatják el a lerohant “mérsékelt” terroristák.

http://www.balrad.com/2015/11/25/megvolt-az-elso-szarazfoldi-orosz-roham-is-sziriaban/

Valami történt Kijevben, amire egyelőre nincs magyarázat.

Viktor Muzsenko vezérkari főnök csütörtök nulla órától meghatározatlan ideig tartó FEGYVERHASZNÁLATI TILALMAT RENDELT EL minden valcmanista hordatagnak Donbassz irányába. A rendelkezés tartalmáról értesítették az EBESZT is.
Muzsenko ugyanakkor kijelentette,hogy ez persze nemjelenti azt, hogy hagyják magukat agyonlövöldöztetni! Mert az ugye más dolog, ha a “szeparatisták” rájuk támadnak! Akkor védekezni kell!
Ma egyébként Donbassz frontjain 16 helyen nyitottak tüzérségi tüzet a Népköztársaságok területeire Valcman latortüzérei. (Ez “meglepően kevés” az utóbbi időszak “megszokott” átlagához képest.)
Persze a donyecki repülőtéren, a város “Volvo-center” kerületében, vagy Szpartakban nem is tűnt fel senkinek. Mint ahogyan a Popasznaja-Bahmutka térségben sem.
Holnap reggel egyébként a 46. “gumkonvoj” érkezik Donbasszba. A mintegy 2500 tonnányi szállítmányban lesz 1650 tonna élelmiszer, 150 tonna gyógyszer, a többi pedig építóanyag. (Síküveg)

A jogvédők már katonai közigazgatástól tartanak Párizsban

Franciaországban a rendkívüli helyzet nem csak az állampolgárok személyi épségét, de személyes szabadságjogait is fenyegeti a Human Rights Watch szerint; a hatóságok arra használják a terrorfenyegetettséget, hogy felszámolják azokat a szabadságjogokat, melyek a demokrácia előfeltételei.
Izza Leghtas, a HRW nyugat-európai kutatójának közlése szerint az európai demokráciák a terrorfenyegetésre hivatkozva néhány év leforgása alatt diktatúrába fordulhatnak. November 13-án terrorista csoportok összehangolt támadásokat hajtottak végre Párizsban, melynek során 132 ember életét vesztette, 368-an pedig komolyabb sérüléseket szenvedtek. A támadásokért az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet vállalta a felelősséget, a jogvédők szerint azonban az eseménye alakulása arra enged következtetni, hogy a több mint száz civil halálából politikai erők is profitálnak. A HRW közleménye hangsúlyozza, hogy a terrorfenyegetésre hivatkozva a hatóságok bírósági végzés nélkül hajtanak végre házkutatásokat, behatolnak az emberek otthonaiba és lefoglalják ingóságaikat, emellett bírósági végzés nélkül elérhetetlenné tesznek olyan weboldalakat, melyekről kijelentik, hogy a terrorizmussal kapcsolatba hozhatóak.
A szervezet figyelmeztette a francia kormányt, hogy bár az emberek biztonságát garantálniuk kell, és a támadások kitervelőit felelősségre kell vonniuk, de egyúttal az emberek szabadságjogait is védelmezniük kell. Leghtas keddi közleményében felszólította a parlamenti pártokat, hogy gondoskodjanak arról; a kormány a rendelkezésére álló hatalmat a lehető legkisebb, még szükséges mértékben vegye igénybe, és a parlament találjon módot arra, hogy erre csak egy rövid átmeneti időszakban legyen lehetősége.


http://www.hidfo.ru/2015/11/a-jogvedok-mar-katonai-kozigazgatastol-tartanak-parizsban/

Kezdődik a visszavágó!

A “Moszkva” cirkáló pozíciót foglalt a Latakia-környéki vizeken, és teszi a dolgát. Rakétáival MINDENNEMŰ-az orosz-szír légierő légi, és a szír kormányerők szárazföldi ténykedését veszélyeztető-ELLENSÉGES LÉGIERŐ MEGSEMMISÍTÉSE a feladata.
A Kreml bejelentette, hogy felfüggeszt minden üzleti-gazdasági és katonai együttműködést Törökországgal.
pír
A Gazprom a “Török-áramlat” gázvezeték beruházás felülvizsgálatát indítja el, míg a “Roszatom” az Akkuyu-i atomerőműberuházás azonnali felfüggesztése mellett döntött.
Dmitrij Medvegyev is megszólalt török-ügyben. Amint fogalmazott, néhány török tisztviselőnek “közvetlen pénzügyi érdekeltsége” van az Iszlám Állam olaj kitermelésében.
“Törökország tettei gyakorlatilag az Iszlám Államot védik” – fogalmazott Medvegyev. “Nem meglepetés, tekintve a tényt, hogy néhány török hivatalnok közvetlen érdekeltségébe tartozik az Iszlám Állam létesítményeiben kitermelt olaj”-mondta.
Vlagyimir Putyin is fölemlítette a dolgot. “Oroszország régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről irányultak Törökországba, onnen pedig…”

http://www.balrad.com/2015/11/25/kezdodik-a-visszavago/
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ma bejelentette, hogy Oroszország megkezdte az Sz-400-as komplex légvédelmi rendszer tokkal-vonóval való telepítését Szíriában.
A lipeckben élő Konsztantyin Murahtyin-a tegnap lelőtt orosz Szuhoj navigátora-jó egészségben van, és már a jövő héten ismét szolgálatba fog állni.
Murahtyin-nem mellesleg-tavaly az orosz légierő legjobb navigátora címet nyerte el. Ma Vlagyimir Putyin “Bátorságért érdemrenddel” tüntette ki. Ugyanezt a kitüntetést kapta a tegnapi mentőakció során elesett Alekszandr Pozücsin tengerészgyalogos is. Amihez pedig kétség nem férhetett, az elhunyt Rumjancev őrnagyot Oroszország elnöke ma az “Oroszország Hőse” kitüntetésben részesítette.
Mevlut Çavuşoğlu török külügyér ma esdekelve hívta fel Szergej Lavrovot, és “őszinte” részvétét fejezte ki a tegnap történt “szerencsétlen incidens” miatt.
cal
Szergej Lavrov a TASZSZ-nak nyilatkozva kifejtette, hogy “már tegnap meg kellett volna ezt tenni, és MAGSABB SZINTEN! De jobb későn-mint soha!”
Ezzel együtt is a tegnapi történtek színhelyén és környékén “némi rakétatüzérségi előkészítés” után folytatódott ma az erőteljes latortalanítás.
khrot
Jelentések szerint banditák ezrei menekültek Török területre. A pánik nem csak a jelenlegi műveleti térségben uralkodott el a “mérsékelt” terrorbandák egyedei között, hanem igen nagy területeken. Ennek megfelelő a mozgolódás is. Mennek Törökországba!-onnan pedig indulnak Európába! Bundesmutti várja őket! Hiszen Szíriából-háború súlytotta országból- indultak!
http://www.balrad.com/2015/11/25/sziriabol-jottem-mestersegem-cimere-meghivott/

Nem egy, hanem két orosz vadászbombázó vett részt a határincidensben

A szír-török határon történt vadászgép-incidens kapcsán olyan vezető nyugati hírforrások, mint a Reuters és a CBS News arról számolnak be, hogy még a Pentagon tisztviselői szerint is “bár Oroszország okoz problémákat, ebben az esetben Törökország hibázott, amikor túlreagált egy nem jelentős légtérsértést” és az orosz gépet “a szíriai légtérben érte a találat”.
Az orosz gépet ért találat helye, a gép által elkövetett esetleges légtérsértés és az arra adott török válaszcsapás térbeli indító helyzete mind olyan technikai tényező, melyek most a nemzetközi vezető hírügynökségek főcímei között szerepelnek. Ezeket a tényeket az érintett felek máshogy interpretálják, és a sajtóorgánumok még egy darabig egymással szembe állítva vezető hírként fogják tálalni az eseményhez kapcsolódó nyilatkozatokat és elemzéseket.
A szalagcímek tartalmai közül azonban az esettel kapcsolatos legfontosabb tényező kimaradt; az a tény, hogy az incidens során nem egy, hanem két Szu-24 típusú orosz vadászbombázó hajtott végre páros repülést a határszakaszon.
Törökország ENSZ nagykövete a szervezet főtitkárához és az ENSZ BT soros elnökéhez címzett azonnali sürgősségű levelében a dokumentum két Szu-24 vadászgépről tesz említést, melyek közül az első gép elhagyta a török légteret, míg a másodikra a török légierő F-16-os gépei még azelőtt lőttek, mielőtt elhagyta volna a török légteret.
A dokumentum által pontosan megjelölt, a légtérsértésre vonatkoztatott idő-távolság adatokból kiszámolható, hogy a Szu-24 sebessége a török támadás pillanatában 450 km/h volt, ami a gép sebességmaximumának 16%-a, tehát az orosz gép a támadást megelőzően jelentősen lelassított.
Ennek a lassítási manővernek a végrehajtása azt feltételezi, hogy az orosz pilótapáros a másik Szu-24 gép védelme érdekében passzív defenzívát alkalmazott – vagyis hátramaradt, hogy felfogja a támadást, anélkül, hogy fegyveres konfliktust kezdeményezett volna. Így társaikat fedezve és a török pilóták józan eszére is alapozva próbálták deeszkalálni a percnyi egység alatt kibontakozó konfliktust.
Az, hogy a törökök a józan ész és belátás helyett levegő-levegő rakétákat lőttek az orosz gépre, annak a bizonyítéka, hogy Törökország nemcsak a nemzetközi jogot, hanem a hagyományos katonai morált is semmibe veszi.

http://www.hidfo.ru/2015/11/nem-egy-hanem-ket-orosz-vadaszbombazo-vett-reszt-a-hatarincidensben/

Orbán jó barátjánál, Mészáros Lőrincnél újra csilingel a kassza

Felújítják a szilvásváradi lovardát, stadion is lesz benne, a Mészáros és Mészáros Kft. egy másik céggel összeállva az előzetesen becsültnél 1,6 milliárddal drágábban, nettó 6,2 milliárdért végzi a munkát, a cechet a magyar adófizetők állják.
Az Orbán Viktor jó barátjának számító felcsúti polgármester és felesége tulajdonában álló cég megint zsíros megbízáshoz jutott. A Mészáros és Mészáros Kft.-ből és az egri székhelyű Euro Campus Kft. nyerte meg a szilvásváradi lovasközpont kialakítására kiírt pályázatot. Ráadásul az előzetesen becsültnél 1,6 milliárd forinttal drágább, nettó 6,2 milliárd forintos ajánlattal nyerték el a megbízást, szúrta ki a napi.hu.
Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad projektjét a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánította, a cechet a magyar adófizetők pénzéből állják.
Két év alatt kell elkészülni a munkával. Az első ütemben a régi lovardát kell átalakítani és egy új, fedett lovardát építeni, lovaspályákkal, lelátóval, boxokkal, gazdasági épületekkel és kiszolgálóhelyiségekkel. A második ütemben parkoló-, közmű- és útépítés, valamint környezetrendezés a kivitelező cégek feladata, majd a harmadik ütemben egy stadiont kell építeniük, benne lovas verseny- és gyakorlópályákkal, továbbá felújítani a meglévő versenyirodát, zsűri tornyot és öltözőket, foglalja össze a napi.hu a teendőket.
A Mészáros és Mészáros Kft.-hez köthető több projekt is fut. A győr-gönyűi kikötő fejlesztésében is részt vesznek egy olyan konzorcium tagjaként, amelyik nettó 6,9 milliárd forintért végzi a munkát. Ennél nagyobb falatnak látszik egy árvízvédelmi megbízás: egy másik céggel közösen nettó 9,9 milliárdért a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettó árvízvédelmi munkáit végzik.
A Mészáros és Mészáros Kft. négy év alatt megtízszerezte a bevételét, tavaly a nettó árbevétel megközelítette a 10 milliárd forintot. Ebből bő 1,8 milliárdos adózott profit maradt, és majdnem az egészet a tulajdonosok ki is vették a cégből.
Mészáros Lőrinc másik érdekeltsége, a Búzakalász Mezőgazdasági Kft. indult és nyert is a földpályázatokon, az első napon, amikor a Fejér megyei földekre lehetett licitálni, megvettek bő 100 millió forintért egy területet, amelyet eddig ez a cég bérelt.
HVG
Bal-Rad komm: Lovasstadion zsüritoronnyal és órával. Most jövünk csak rá, hogy milyen sivár is az életünk lovasstadionok nélkül. PÓTOLNI KELL! Szilvásváradon már léptek is ez ügyben. Épp ideje volt! Hát hogy a Lőrinc barát? Meg kissé drágábban?
Uggyammááá! Puszta irigykedés az egész! MINŐSÉG LESZ OTT KÉREM! A lovak is megnyalják mind a négy patájukat! Olyan minőség lesz. Brutto 7,9 milliárdból.

Úgy fest a dolog, hogy Karácsonyra megoldódik (végleg) a Krím-félsziget teljeskörű lakossági áramellátása is.

Több mint ezer “udvarias villanyszerelő” érkezett ugyanis tegnap Dzsankojba, az ottani katonai légibázisra. Moszkva környékéről érkeztek. Mondják róluk, hogy értik a dolgukat.
tem
Miután Oroszország leállította a szénszállításokat Maradék-Ukrajnába, tegnap kora este a két donbasszi Népköztársaság állami és politikai vezetése is hasonlóképpen rendelkezett. Nyalókakirály birodalmának ma reggeli széntartalékai maximum egy hétre biztosítják a lakossági és ipari szükségleteket. Az álmoskönyvek szerint ez nem sok jót ígér az udvar alattvalói számára már december elsejétől.


http://www.balrad.com/2015/11/25/maradek-ukrajna-energiai-roka-fogta-csukaja-csuka-fogta-rokaja/

Francia politikus: Törökország az Iszlám Államot támogatja

A francia Nemzeti Front országgyűlési képviselője szerint Törökország nyíltan támogatja az Iszlám Államot, emiatt nem vett részt a terrorizmus elleni harcban, és lőtt le egy a terroristák állásait bombázó orosz gépet.
Gilbert Collard, a francia Nemzeti Front országgyűlési képviselője kijelentette; Törökország részéről az orosz gép lelövése egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Ankara támogatja a terrorizmust, és az Iszlám Állam elleni harc hátráltatásában érdekelt. A képviselő szerint ezzel magyarázható, hogy Törökország nem támogat egy szomszédos országban zajló terrorellenes műveletet, az orosz gép lelövésével pedig Erdogan az Iszlám Állam zászlaját emelte a magasba.
“Törökország egy az Iszlám Állam elleni harcban részt vevő gépet lőtt le, és az Iszlám Állam ellen harcoló katonákra lőtt rá. Ezzel egyértelműen állást foglalt, és a terroristák oldalára állt.”
A képviselő hangsúlyozta; Törökország összehívhat rendkívüli NATO-találkozókat, de ez nem a változtat a tényen, hogy a terrorizmus elleni harcban az ellenség oldalára állt.
Jean-Vincent Brisset, a Nemzetközi és Stratégiai Problémák Franciaországi Intézetének (IRIS) szakértője eközben kijelentette, hogy eddig is egyértelmű volt, ki kinek az oldalán áll, az orosz gép lelövése azonban mindezt a nyilvánosság számára is láthatóvá teszi. A szakértő kifejtette, hogy Törökország terrorizmussal kapcsolatos hozzáállása egyre több problémát okoz a nyugati országok számára; eddig a migráció korlátozásával kapcsolatban nem volt hajlandó kellő együttműködést tanúsítani, az újabb incidens pedig a szíriai rendezést nehezíti meg, ami egy biztonsági kockázatot állandósít Nyugat-Európa számára.
“A törökök még agresszívabbak voltak a kurd lakossággal, mint az Iszlám Állam terroristái. Most, amikor mindenki koalíciók alakításáról és az együttműködés szükségességéről beszél, meg kell határozni, ki a közös ellenség. Az oroszok nyilvánvalóan mindent megtettek, hogy elkerüljék a közvetlen összeütközést, de most eljött az ideje annak, hogy nyílt kártyával játsszunk; az oroszokkal, és az Iszlám Állam elleni koalíció más tagjaival vagyunk – vagy a bűnözőkkel.”
A francia szakértő azt is hozzátette, hogy Erdogan most színvallásra kényszerül, és vagy nyíltan ki kell fejezze támogatását az Iszlám Állam irányába, vagy ki kell nyilvánítania a semlegességet, de ez esetben nem tehet több ellenséges lépést az Iszlám Állam ellen harcoló országokkal szemben.


http://www.hidfo.ru/2015/11/francia-politikus-torokorszag-az-iszlam-allamot-tamogatja/

Jogi szakértő: Törökország lépése háborús cselekmény, és nemzetközi jogot sért


A nemzetközi jog szerint is háborús cselekménynek számít, hogy Törökország a szíriai légtérben lelőtte az orosz légierő gépét, emiatt a NATO támogatására sem feltétlen számíthat.
Alexander Mercouris londoni jogszakértő értékelése szerint a török légierő lépése a nemzetközi jog szerint háborús cselekménynek minősül, emiatt a nyugati országok is akként kell kezeljék. A történtek megítélése kapcsán a kérdés elsősorban az, hogy a nyugati országok tiszteletben tartják-e a nemzetközi jogot, mert az orosz légierő gépe legálisan folytatta tevékenységét Szíria területén, és az eddig nyilvánosságra hozott bizonyíték alapján nem Törökország, hanem Szíria légterében lőtték le.
“Ha a gép a szíriai légtérben tartózkodott, az esetben a történtek a nemzetközi jog szerint háborús cselekménynek minősülnek, mert Törökország behatolt a szíriai légtérbe, és Szíria területén lőtt le egy repülőgépet, ami a szíriai kormány jóváhagyásával folytatta tevékenységét.”
A jogi szakértő kifejtette, hogy Törökország reakciója szintén saját pozícióinak gyors javítását célozza, ami arra utal, hogy tudatában vannak a nemzetközi jog sértésének. Ankara behívatta az orosz nagykövetet, és rendkívüli NATO-találkozót kezdeményezett ahelyett, hogy közvetlen Moszkvával vették volna fel a kapcsolatot. Mercouris szerint mindez arra utal; a hivatalos nyilatkozatokkal ellentétben a török tisztviselők tudatában van annak, hogy a gépet nem a török, hanem a szíriai légtérben lőtték le, ezért a lehető leggyorsabban nemzetközi támogatást akarnak maguk mögött tudni.
A jogi szakértő véleménye szerint Törökország a NATO-országok támogatására csak a felszínes diplomácia szintjén számíthat, de a rituális jelentőségű támogatás ellenében, a színfalak mögött Törökország a NATO-országok részéről is figyelmeztetésekben részesülhet az egyre agresszívabb lépések miatt. Erdogan politikájával kapcsolatban számos országban aggodalmak merülhetnek fel, mert az általa okozott probléma a szíriai válság rendezését nehezíti. Ez a tényező több nyugati országot is arra ösztönözhet, hogy kényszerítő erőt alkalmazzon Törökországgal szemben.


http://www.hidfo.ru/2015/11/jogi-szakerto-torokorszag-lepese-haborus-cselekmeny-es-nemzetkozi-jogot-sert/


Az orosz Védelmi Minisztérium által közzétett helyzetmagyarázat alapján nehéz elhinni a török verziót a tegnapi MiG-24-es lelövésével kapcsolatosan.

Olyannyira hihetetlen a törökök magyarázkodása, hogy már maga a NATO-latorszövetség sem hiszi. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy OROSZORSZÁG A SÉRTETT FÉL! Amely sértett fél objektív bizonyítékait ILLŐ FIGYELEMBE VENNI! Nem Jugoszláviáról, nem Irakról, nem Líbiáról van szó.

http://www.balrad.com/2015/11/25/hogy-volt/

Erdogan jogosnak nevezte az orosz gép lelövését

Törökország a légtérsértés vádját hozta fel annak indokaként, hogy lelőttek egy orosz vadászbombázót Szíria felett. Ez az indoklás azonban nem teljesen állja meg a helyét; évekkel ezelőtt a török államfő maga jelentette ki, hogy rövid légtérsértés nem lehet ürügy egy ilyen támadásra.
Recep Tayyip Erdogan kedden kijelentette, hogy az orosz gép lelövése indokolt és jogos lépés volt. Elmondása szerint ez a lépés teljesen összhangban van Törökország katonai akciókra érvényes szabályaival, és az ország jogos védelmének tekinthető. Évekkel korábban azonban Erdogan maga is kijelentette, hogy az ehhez hasonló fellépést nem tartja elfogadhatónak, és egy rövid légtérsértés nem lehet indok egy gép lelövésére akkor sem, ha az nem válaszol a rádióhívásra.
2012-ben Ankara azzal vádolta Szíriát, hogy lelőtte a török légierő egy F-4 Phantom vadászbombázó gépét. A törökök hivatalos állásfoglalása szerint a gép a Földközi-tenger felett végzett gyakorlórepülést, és egy radarrendszert tesztelt. Állításaik szerint a gép “ugyan rövid időre berepült a szír légtérbe, de már 15 perce távozott”, amikor lelőtték. Akkor a kormány azzal vádolta Szíriát, hogy a gépet nemzetközi légtérben lőtte le. A 2012-es eset egyértelműen a tegnapihoz hasonlítható; ahogyan akkor Szíria azt állította, nem volt tisztában azzal, hogy a török légierő gépét lövi le, Törökország tegnap azt állította, nem volt tisztában azzal, hogy a Szu-24-es vadászbombázó az orosz légierő gépe.
Erdogan három évvel ezelőtt felháborodott azon, hogy a török légierő egy gépét lelőtték, miközben az “csak rövid időre lépett be” egy másik ország légterébe – és hangsúlyozta, hogy;
“egy ilyen rövid idejű légtérsértés semmilyen esetben nem lehet indok a gép lelövésére.”
Oroszország védelmi minisztériuma tegnap nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amely bizonyítja, hogy a gép nem lépett be a török légtérbe. Amennyiben mégis Ankara hivatalos magyarázatát vesszük alapul, az azt jelenti, hogy Törökország egy 17 másodperces légtérsértés miatt lőtt le egy gépet.
Erdogan kijelentései egyértelműen képmutatásnak tekinthetőek, mert a török légierő gépei az utóbbi évek során rendszeresen és provokáció-szerűen sértették Görögország légterét. Alig két héttel ezelőtt a görög védelmi minisztérium tisztviselői jelentették, hogy nem egy, hanem nyolc török vadászrepülőgép hatolt be az ország légterébe, és összesen 19 légtérsértést követtek el. Csak a 2014-es év folyamán a török légierő gépei összesen 1017 (ezertizenhét) alkalommal hatoltak be Görögország légterébe.


http://www.hidfo.ru/2015/11/erdogan-jogosnak-nevezte-az-orosz-gep-leloveset/