Vízháborúk kirobbanásának veszélyére figyelmeztet a Columbia Egyetem egy professzora; elmondása szerint a világ számos régiója áll valamilyen formában háború kirobbanása előtt, és ezekben a veszélyes helyzetekben a vízhiány katalizátor szerepet tölthet be.
“Egyelőre nem mutatkoznak annak jelei, hogy országok közti háborúhoz vezetne a vízhiány, de úgy gondolom, országokon belüli konfliktusok kirobbanhatnak a vízért folytatott versengés következtében”mondta Upmanu Lall a Szputnyik rádiónak nyilatkozva. A Columbia Egyetem professzora szerint ma még “nem kell túldramatizálni a helyzetet”, de a nem túl távoli jövőben előfordulhat, hogy a vízhiány háborúk kirobbanásának részleges okozójává válhat.
Elmondása szerint a vízkészletek elégtelensége elsősorban azokban a régiókban vezethet konfliktus kirobbanásához, melyek más okokból adódóan eleve háború kirobbanásának szélére sodródtak. Ugyanakkor, ahol valamilyen más okból kirobban a háború, ott a kiépített ivóvízellátás válik a konfliktus egyik első áldozatává.
A professzor kifejtette, hogy a közeljövőben több kontinensen is elsődleges problémává válik a korszerű vízgazdálkodás kialakítása, és a megfelelő vízellátás a háborúk megakadályozásának kulcsává válhat. Vannak olyan régiók – elsősorban afrikai országok -, ahol más esetben nem feltétlen robbanna ki a háború, de a vízért folytatott országon belüli konfliktusok könnyen határon átívelővé válhatnak.
Upmanu Lall elmondása szerint ma gyakorlatilag alig lehet találni egy-egy olyan országot, ahol kellően korszerű és a lakosság igényeinek megfelelő a vízgazdálkodás. A professzor ennek kapcsán Szingapúrt említette mint kiemelkedő példát, ahol sikerült kialakítani egy nagy energiaigényű, de fenntartható vízgazdálkodást.

http://www.hidfo.ru/2018/02/szakerto-a-viz-miatt-torhetnek-ki-haboruk-a-kozeljovoben/