Jeremy Corbyn, a brit munkáspárt vezetője is csatlakozott a Londonban zajló tömegdemonstrációhoz, ahol szombaton több ezer ember tüntetett a Trident atomfegyver-program megújítása ellen. A Trident helyett nem újgenerációs atomfegyverekre, hanem munkahelyekre van szükség.
A munkáspárt vezetője a rendezvényen felszólalva úgy fogalmazott: “úgy gondolom, elsősorban azt kell figyelembe vennünk, valójában mi is az atomfegyver. Ez egy tömegpusztító fegyver. Bármikor is használják, nagyszámú civilt gyilkolnak meg vele. Háborúban is mindössze egy alkalommal használták, 1945-ben, Japánban, és máig láthatjuk a következményeit a rákos megbetegedésekben, melyek a Hirosimára és Nagaszakira ledobott bombák eredményei. A Csendes-óceánon és más helyeken tesztelték őket. A Marshall szigetek lakossága máig viseli ennek következményeit, ahogy Ausztrália, az Egyesült Államok, Oroszország és számos más ország lakosságára is hatással vannak az atomfegyver-tesztek.”
Corbyn kifejtette, hogy bárki is mérlegelje, mit kell kezdeni az atomfegyverekkel, elsősorban azt kell szem előtt tartsa, milyen humanitárius következményei lennének annak, ha akár egyszer is bevetik. Nagy-Britannia az atomsorompó egyezmény része, ami a munkáspárt 1964 és 1970 közti erőfeszítéseinek köszönhető. Emiatt szintén veszélyes azt mérlegelni, hogy tovább folytassák az atomfegyver-programot, és ne a nukleáris leszerelés irányába tegyenek újabb lépést.
“Újraválasztott vezetőként a Tridentet nem újabb generációs atomfegyverekkel pótolnám, hanem munkahelyekkel.”
Londonban több ezren tiltakoztak az atomfegyver-program megújítása ellen. Corbyn részvételét ugyanakkor saját pártjában is kritizálták, egyesek szerint ezzel a párt hivatalos állásfoglalása ellenében kampányol. A Trident-program megújítását szakszervezetek is támogatják, elsősorban annak okán, hogy attól tartanak, a program leállítása több ezer munkahely megszűnéséhezz vezet. A vezető azonban egyértelművé tette, hogy a Trident-programot olyan munkahelyek teremtésével kell végleg leállítani, melyek a programban részt vevők szakképzettségén alapul, ezáltal a nukleáris fegyverkezés leállításával is továbbfoglalkoztatásra kerülnének. A Munkáspárt becslései szerint mintegy 19 ezer munkahely múlik a Trident-program továbbműködtetésén.
Február 15-én Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kijelentette, hogy a Trident-rendszert az amerikai érdekérvényesítés eszközének tekinti, és szokatlanul nyíltan beszélt arról; az Egyesült Államok rendelkezik a megfelelő képességekkel ahhoz, hogy bármikor saját céljaira használja a fegyvereket.


http://www.hidfo.ru/2016/02/atomfegyver-helyett-munkahelyekre-van-szukseg/