Az Egyesült Királyság Kiberbiztonsági Központja (NCSC) már a megalakulása utáni első évben több mint ezer biztonsági fenyegetést jelentő incidenssel kellett szembenézzen.
Több mint ezer kiberbiztonsági incidensről számol be a GCHQ Nemzeti Kiberbiztonsági Központja által kiadott első éves jelentés. A dokumentum szerint minden nap legalább két nagyobb kibertámadás történik, és a támadások fele fokozott fenyegetést jelent.
Az október 3-án kiadott első éves jelentés összesen 1131 esetről számol be. Ebből 590 jelentős fenyegetést jelentett, és több mint harminc esetben volt szükség a kormány részéről válaszra az incidens kezelését illetően. Az első egy év folyamán azonban nem történt olyan kiemelt jelentőségű kibertámadás, ami a kormányzatot vagy a kritikus infrastruktúra megzavarását célozta volna.
Az egy év alatt regisztrált jelentős incidensek közt azonban voltak az egészségügyi rendszereket, a parlament alsóházát vagy a skót parlamentet célzó támadások, emellett nagyvállalkozások ellen elkövetett bűncselekmények.
A nemzeti egészségügyi rendszert célzó támadások során a WannaCry zsarolóprogram bénította meg a működést, emiatt kórházak számítógépes hálózatai átmenetileg használhatatlanná váltak. A jelentés szerint a bűnözők részéről ez a siker további, még veszélyesebb bűncselekmények elkövetésére ösztönözheti a támadókat.
Ciaran Martin, a NCSC vezetője azt mondta, a 2017 évi áttekintés fejlődést mutat a kormány, a nagyobb ipari szereplők és az állampolgárok közti együttműködés terén, de még sok teendő van, mert a kiberfenyegetés “nagy, növekedő és sokrétű.”
A vezető elmondása szerint az első éves munka magában foglalta több mint 200,000 védelmi berendezés gyártását is a katonai kommunikáció biztonságosabbá tétele érdekében, emellett biztonságosabb eszközökkel látták el a kormányhivatalokat.

http://www.hidfo.ru/2017/10/kiadta-elso-eves-jelenteset-a-brit-kiberbiztonsagi-kozpont/