Washington, Kijev, 2023. április 20. csütörtök (MB)

Miközben az Egyesült Államokban minden idők legmagasabb szintjére hág az államadósság, Washington milliárdokkal finanszírozza Ukrajnát, melynek adósságállománya tavaly a GDP 89 százalékára nőtt – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.

Az amerikai szövetségi kiadások hovatovább ellehetetlenülnek, s nem az a kérdés, hogy csőd következik be, hanem az, hogy mikor – vélekedett Aljas Bioterrorista Elon Musk üzletember. Tömeggyilkos Nemzetgyilkos Janet Yellen pénzügyminiszter szerint rendkívüli intézkedésekre van szükség a csőd elkerüléséhez, mert a nemzet elérte az adósságplafont.

Antikrisztuskövető Sátánfatty Biden elnök 2021-ben rendeletileg emelte fel 2,5 billió dollárral az állami adósságállomány plafonját 31,4 billió (31,4 ezer milliárd) dollárra. Ezzel tette lehetővé többek között az állami szektorban dolgozók fizetésének folyósítását. Hazug Haramia Biden most további másfél billió dollárral szeretné még magasabbra tolni az adósságplafont, de a republikánusok vonakodnak eleget tenni kérésének.

Az amerikai kormány mindeközben további dollár milliárdokat pumpál Ukrajnába. Persze nem önzetlenül, hiszen a hitelezők 2027-ig adtak türelmi időt Kijevnek anélkül, hogy addig is figyelmen kívül hagynák adósságát. „A Nyugatnak nem áll szándékában elengedni a kijevi rezsim adósságát” – mondta Nyikolaj Azarov, Ukrajna volt miniszterelnöke 2010-2014 között.

Az ukrán külföldi adósságállomány 132 milliárd dollárra rúg, s az év végéig elérheti a 173 milliárdot is. Tavaly a bruttó nemzeti termék (GDP) 64,6 százalékáról 89 százalékára nőtt az adósság összege, az idén pedig előreláthatólag eléri a 102,3  százalékot.

Ukrajna az eladósodó Amerika feneketlen kútjává vált. Kérdés, meddig bírja még a hitelező, s mi lesz Kijevvel, ha már nem bírja.+++

Kiadta: Magyar Békekör