2015. november 9., hétfő

Katalónia kinyilvánította függetlenségét Spanyolországtól

Katalónia regionális parlamentje elfogadott egy határozatot, ami kinyilvánítja a régió elszakadását Spanyolországtól, és kimondja a független katalán köztársaság megalapítását.
A dokumentum – melyet a képviselők abszolút többsége megszavazott – deklarálja, hogy a parlament megkezdi a független államiság kialakításának folyamatát, amit a következő 18 hónap alatt fognak véghez vinni. A dokumentum indoklásában szerepel, hogy az országgyűlési választásokat megelőzően a függetlenségpárti erők elsődleges kampányüzenete volt az elszakadási folyamat megkezdése, és a független köztársaság felépítése, a kampány során világossá tették, hogy a választási győzelmet egy sikeres függetlenségpárti referendumnak fogják tekinteni, melynek során a lakosság többsége igent mondott a Spanyolországtól elszakadásra.
A dokumentum megszavazásakor mindössze tíz politikus voksolt nemmel – az elszakadást ellenzők aránya nem haladja meg a hét százalékot. A független Katalónia létrehozását egy néhány százalékos kisebbség mellett a spanyol kormány ellenzi. Mario Rajoy miniszterelnök már illegálisnak nyilvánította az elszakadási folyamat megkezdését. 2014-ben a spanyol kormány nem engedélyezte a függetlenségi referendum megtartását. Mivel nem volt más lehetőség a demokratikus döntéshozatalra, Katalónia lakossága számára az elszakadás elsődleges kampányüzenetté vált.


http://www.hidfo.ru/2015/11/katalonia-kinyilvanitotta-fuggetlenseget-spanyolorszagtol/

Civilnek álcázták magukat, és az Iszlám Államnak toboroztak terroristákat

Tizennégy belgiumi állampolgár tárgyalása kezdődött meg Brüsszelben a mai napon, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiatalokat toboroztak az Iszlám Állam számára.
A belgiumi RTBF hírcsatorna arról számolt be, hogy a Jean-Louis Denis nevű gyanúsított csoportjának tagjai önkéntesként tevékenykedtek Brüsszelben egy vonatállomáson, ahol a civil lakosság támogatásával a menekültek számára szerveztek ételosztásokat. A csoport a segítő tevékenység leple alatt próbálta radikalizálni a helyi muszlim fiatalokat, és próbálta beszervezni őket a terrorszervezetbe.
A fenti eset nem egyedülálló; Európában az utóbbi hónapok során több alkalommal felmerült, hogy a migránsokat segítő szervezetek működése biztonsági kockázatot jelenthet. Szeptember 18-án Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője egy a Rheinische Post napilapnak adott interjú során kijelentette, hogy radikális iszlamista csoportok a migránsokat segítő civil szervezetek tagjaiként és segítő önkéntesként tevékenykednek, ami ideális álca számukra valós tevékenységük elfedéséhez.
Maassen elmondása szerint az ilyen, újonnan szerveződő terrorsejtek felszámolása kényes politikai kérdés, mert a civil szféra és a jogvédők ellenállásába ütközik. A szalafista radikálisoknak elemi érdeke a civil szervezetek korlátlan működésének kiharcolása, mert ezzel saját fedőszerveik fenntartását segítik elő. Emiatt önkénteseik abban a pillanatban mozgósítják a civil szféra felszámolásáért aggódó aktivistákat, ahogy a hatóságok határozottabb lépéseket tennének a terroristák kiszűrésére.
Október 25-én Londonban láthattunk példát egy ilyen esetre, amikor liberális extrémisták fizikai erőszakhoz folyamodnak annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra és elérjék, hogy a hatóságok ne merjenek határozott lépéseket tenni a terroristák kiszűrésére. Aznap a londoni rendőrség szóvivője szerint több mint száz, bevándorló-párti aktivista támadt az Eurostar londoni állomása mellett várakozó rendőrökre.

http://www.hidfo.ru/2015/11/civilnek-alcaztak-magukat-es-az-iszlam-allamnak-toboroztak-terroristakat/

Kína és Oroszország együtt létrehozza az új internetet

Az Egyesült Államok nem hajlandó feladni saját monopolhelyzetét a technológiai civilizáció feletti ellenőrzésben. A felemelkedő hatalmak emiatt úgy döntöttek, párhuzamos rendszereket hoznak létre annak érdekében, hogy a haladással ne járjon együtt az amerikai fennhatóság szükségszerű elfogadása.
Az elmúlt hónapok során az Egyesült Államok az ukrán válságra hivatkozva beavatkozott a Krím-félsziget online környezetébe, és számos olyan domain-címet töröltek, ami az amerikai külpolitika számára nem megfelelő tartalmat szolgáltatott, emellett rengeteg IP-címet tettek működésképtelenné, szintén politikai tényezők mentén. Az Egyesült Államok láthatóan a globális internethálózat feletti ellenőrzés fenntartására törekszik, emiatt a felemelkedő hatalmak olyan döntéseket hoznak, melynek értelmében megteremtik egy az amerikai ellenőrzéstől független globális internethálózat feltételeit. Ezen a téren egy új orosz-kínai együttműködés van kibontakozóban, melynek részeként Oroszország és Kína egy új projekt keretén belül több mint száz, alacsony Föld körüli pályán mozgó műholddal fogja biztosítani a globális internetelérést.
Az új projekt mérföldkőnek tekinthető abból a szempontból, hogy a multipoláris világrend kialakulásának folyamata ezzel egyértelműen begyűrűzött a globális internethálózat feletti ellenőrzés hatalmi viszonyaiba.
Az utóbbi évek során a keleti hatalmak számos olyan projektet indítottak, amely lehetővé teszi, hogy a modern technológiai civilizáció kibontakozása a nem-nyugati országokban ne vonja magával szükségszerűen a nyugati fennhatóság elfogadásának kényszerét. Ennek jegyében született a GLONASSZ rendszer, ami az amerikai irányítás alatt álló GPS megfelelője, és mára annak globális lefedettségű alternatívájává vált. Ennek megfelelően párhuzamos rendszerek jöttek létre a globális pénzrendszerben is, amikor Oroszország a SWIFT rendszerének hazai alternatíváját kezdte fejleszteni, az IMF alternatívájaként pedig létrejött az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank.
A SWIFT-rendszer kiváltását a gyakorlatban az tette szükségessé, hogy az ukrán válság kezdetén nyilvánvalóvá vált; az Egyesült Államok képes arra, hogy adott helyzetben a bankközi adattovábbítási rendszereket politikai célokra használja, és ultimátumok, követelések mellé nyomásgyakorlásként működésképtelenné tegye az amerikai külügyi törekvésekkel érdekellentétben álló nagyhatalmak bankrendszerét. Oroszország hosszú éveken át titokban fejlesztette a nyugati bankközi fizetési rendszer alternatíváját, ami az Eurázsiai Gazdasági Unió bankrendszerének alapjává válik, és ezzel megalapozza a globális pénzrendszer többpólusúvá válását.
Ugyanez a folyamat zajlott le a GLONASSZ rendszer fejlesztése terén, aminek jelentősége a szíriai háború folyamán mutatkozott meg. Október 5-én Anatolij Nyestercsuk, az orosz fegyveres erők 15. lég- és űrvédelmi hadtestének tábornoka arról számolt be, hogy a szíriai konfliktusövezetben nem lehetséges a GPS használata, mert az Egyesült Államok szándékosan torzítja az adatokat, hogy az orosz légierő bombázásai célt tévesszenek. Nyestercsuk szerint Washington szándékosan segíti az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet a GPS-adatok torzításával, amivel az orosz légierő által a terroristáknak okozott veszteségek csökkentésére törekszik, és összességében az orosz beavatkozást akarja ellehetetleníteni. Erre amiatt nem volt képes, mert Moszkva az utóbbi évek során saját globális helymeghatározó rendszert hozott létre, ami mostanra a GPS-szel egyenértékű hatékonysággal működik, de nem áll amerikai fennhatóság alatt.
Mindezek a lépések a multipoláris világrend kialakulásának részei; a felemelkedő hatalmak döntéshozatali központjai felismerték, hogy Washington soha nem fogja feladni a globális hegemón szerepét, és nem adja ki saját kezéből a már létező rendszerek feletti ellenőrzést – emiatt nem a már létező rendszerek hatalmi viszonyainak újraelosztására, hanem párhuzamos rendszerek kiépítésére kell törekedni, melyek az amerikai befolyástól függetlenül működnek. Ez a folyamat most érte el a globális internethálózatot, ami a közeljövőben szintén multipolárissá válhat; az internet többé nem a Nyugat kiváltsága, és nem a Nyugat nagy technológiai cégei szolgáltatják a világ más részeinek. A nem-nyugati országok új globális internethálózatot hoznak létre, és megteremtik annak fizikai feltételeit, hogy a technológiai civilizációval, a haladással ne járjon együtt az amerikai fennhatóság szükségszerű elfogadása. Ennek értelmében a globális internet ellenőrzéséért folytatott harc a közeljövőben nem az IP-címek feletti ellenőrzés újraelosztása köré fog szerveződni, hanem párhuzamos rendszerek létrehozására mutatkoznak határozott törekvések. Kína és Oroszország a Nyugattól független internet fizikai alapjait teremti meg, ami a jövőben követendő példává válhat minden más, nem-nyugati, de fejlődő civilizációs tömb számára.
http://www.hidfo.ru/2015/11/kina-es-oroszorszag-egyutt-letrehozza-az-uj-internetet/

A britek júniusban szavazhatnak az Európai Unióból kilépésről

David Cameron brit miniszterelnök készen áll arra, hogy már 2016 júniusában népszavazást írjon ki az Európai Unió elhagyásáról, amennyiben a brüsszeli vezetők nem hajlandók feladni az Európai Egyesült Államok megalapítására vonatkozó elképzeléseiket.
A Times brit napilap jelentése szerint a decemberi csúcstalálkozó mérföldkövet jelenthet a népszavazás szempontjából, mert annak időpontjáról az alapján dönt a kormány, hogyan haladnak a miniszterelnök által javasolt reformtervezet elfogadtatásával. David Cameron korábban 2017 végére ígérte a népszavazás kiírását, de az utóbbi hónapok során erőteljesebb retorikát kezdett Brüsszel központosítási törekvései ellen, majd kilátásba helyezte az Európai Unió elhagyását arra az esetre, ha az EU nem hajlandó visszaadni bizonyos jogosultságokat a tagállamoknak.
Cameron hivatalának közleménye szerint a kormány még nem hozott döntést a népszavazás időpontjáról. A miniszterelnök korábbi nyilatkozata alapján a tárgyalási folyamat során használják nyomásgyakorlásként a népszavazás lehetőségét, így annak korábbi kiírására akkor kerülhet sor, hogy Brüsszel nem hajlandó engedményeket tenni, de legkésőbb 2017 végén. Kedden a kormányfő levelet küld az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak, melyben megfogalmazza részletes reformköveteléseit, és újból megerősíti elköteleződését arra vonatkozóan, hogy a megállapodás sikertelensége esetén Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.
“Ha nem sikerül megállapodásra jutni, és aggodalmaink süket fülekre találnak, újból el kell gondolkoznunk azon, hogy szükségünk van-e az Európai Unióra.”
A Times által idézett tisztviselők azt valószínűsítik, hogy amennyiben a decemberi tárgyalások nem hoznak eredményt, már 2016 júniusában sor kerülhet a referendumra. A Reuters eközben ismételten hangsúlyozta, hogy a brit lakosság körében mindinkább csökken az Európai Unió támogatottsága, és ennek elsődleges oka a migrációs válság, amit az EU vezetői hónapok óta tétlenül néznek.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-britek-juniusban-szavazhatnak-az-europai-uniobol-kilepesrol/

Itt a hidegzuhany! – Külföldiek is megvehetik az állami földeket

Bár az állami földliciteken nem indulhatnak, megvásárolhatják külföldiek az elárverezett állami területeket, ha földművesként nyilvántartásba vetették magukat és helyben lakóként élnek elővásárlási jogukkal.
Sőt, az Alkotmánybíróság előtt nagy valószínűséggel az sem áll majd meg, hogy a kormány kitiltotta őket a licitekről, mert ezzel felülírta a földforgalmi törvényt, amely maximum 300 hektáros földvásárlási lehetőséget biztosít uniós tagállami állampolgároknak is, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak. Igaz, vélhetően nincsenek sokan, akik eleget tesznek a feltételeknek, de azért – főleg Nyugat-Magyarországon – előfordulhatnak ilyen esetek.
Most is megszerezhetik uniós tagállami állampolgárok a magyar termőföldeket, ha november 16-tól megkezdődnek az állami területek nyilvános árverései. Az agrárszektor.hu információi szerint a jelenlegi szabályozás mellett nem lehet teljes mértékben kizárni, hogy uniós természetes személyek megvásárolhassák a licitekre bocsátott területeket.
Mindennek alapja a tavaly óta hatályos földforgalmi törvény, amely – rendkívül szigorú módon – csak földművesekre szűkíti az itteni földvásárlásra jogosultak körét, de e szempontból nem tesz különbséget magyar és tagállami állampolgár természetes személyek között. Ez azt jelenti, hogy uniós magánszemélyek is vehetnek földeket Magyarországon, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak. Ha pedig ezeknek eleget tesznek, maximum 300 hektárt is vásárolhatnak, mivel a földforgalmi törvény földművesek számára ennyiben maximálja a földtulajdonméretet.
A földforgalmi törvény azt is egyértelműen definiálja, ki számíthat földművesnek. Ehhez olyan, Magyarországon nyilvántartásba vett belföldi természetes személynek, illetve tagállami állampolgárnak kell lennie, akinek meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettsége van. Ha valakinek ilyen végzettsége nincs, akkor minősülhet földművesnek (illetve földvásárlónak), ha legalább három éve saját kockázatra agrártevékenységet folytat Magyarországon, illetve – legalább 25 százalékban – bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagja, ahol az agrártevékenységet személyes közreműködésként végzi. Ha a feltételeknek megfelelnek, a belföldi vagy tagállami természetes személyek a földhivataloknál vetethetik nyilvántartásba magukat.

A kormány a nemzeti földalapról szóló rendelet októberi módosításával az árverezők körét tovább szűkítette, és azt írta elő, hogy csak azok a földművesek licitálhatnak, akik helyben lakóknak minősülnek. A rendeletmódosítás itt visszautal a földforgalmi törvényre, amikor azt határozza meg, hogy a földárverések szempontjából ki számít helyben lakónak.
Van ugyanis különbség “tényleges” helyben lakó és „más” helyben lakó között a földforgalmi jogszabály szerint. “Tényleges” helyben lakóknak azok számítanak, akiknek életvitelszerű lakóhelye legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási területén az adásvételi tárgyát képező föld fekszik. „Más” helyben lakóknak pedig – tágabb kategóriaként – azok minősülhetnek, akiknek lakóhelye legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa legfeljebb 20 kilométerre található az adásvételben érintett föld fekvése szerinti település közigazgatási határától.
A 20 kilométeres „körzet” tehát bővíti a földvásárlásra jogosultak csoportját, és a kormány ezt választotta az árverezőként szóba jöhető földművesek körének meghatározásához. Aki tehát tagi állampolgárként nyilvántartásba vett, helyben lakó földművesnek számít, a törvényi szabályozás értelmében részt vehetne az állami liciteken, ha a meghatározott 20 kilométeres körzeten belül lakik.
Csakhogy a kormány már említett, októberi rendeletmódosítása úgy rendelkezik, hogy az állami földek árverésein helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személyek vehetnek részt. Ez azt jelenti, hogy e jogszabállyal kizárták a licitekről a földművesnek minősülő tagállami állampolgárokat, amelyek földvásárlását a földforgalmi törvény egyébként engedélyezi. Így a rendeletmódosítás felülírja a törvényi szabályozást, amely nagy valószínűséggel nem felel meg a jogszabály-alkotási normáknak.

Ezért – állítják jogi szakértők – szinte biztosra vehető, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) a földműves tagállami állampolgárok licitálását megtiltó passzust megsemmisíti majd a földalapos kormányrendelet-módosításban. Mint ismert, az Ab ellenzéki képviselők indítványára kezdte meg a közelmúltban az állami földek értékesítéséről szóló kormányhatározat és kormányrendelet-módosítás soron kívüli vizsgálatát. Az agrárszektor.hu értesülései szerint ugyanakkor a kormány máris készül a lehetséges Ab-döntésre, és egy másik rendeletének korrekciójával szigorítja az életvitelszerű itt tartózkodás igazolását a földműves tagállami állampolgárok számára, hogy tovább nehezítse lehetséges földszerzéseiket az állami árveréseken (is).
Hiába vannak azonban most is kirekesztve a tagállami földművesek a licitekről, ez sem jelenti azt, hogy nem vásárolhatják meg az elárverezett állami területeket. Semmi sem tiltja ugyanis, hogy éljenek úgynevezett elővásárlási jogukkal, amelyre a földforgalmi törvény számukra is lehetőséget ad.
Erre úgy van mód, hogy az árverezéseken nyertes új tulajdonosokkal kötött adásvételi szerződéseket 60 napra ki kell függeszteni, és ez idő alatt az elővásárlásra jogosultak bejelenthetik, hogy kihasználják jogosítványaikat. Ez azt jelenti, hogy a vevők helyébe léphetnek, ha elfogadják a megállapodásokban rögzített feltételeket.
A földforgalmi törvény meghatározza azt is, hogy a földműves elővásárlási jogosultak milyen sorrendben élhetnek jogukkal. Első helyen az állam szerepel (amely azonban most eladóként vesz részt a tranzakciókban), majd a helyben lakó szomszédok, az adott településen lakók és a 20 kilométeres körzeten belül lakók következnek a rangsorban.
Ha például valamely állami földet a liciteken nem az adott településen, hanem egy 20 kilométeres körzeten belül lakó magyar földműves vesz meg, a kifüggesztés ideje alatt egy földművesnek minősülő, adott településen lakó tagállami állampolgár – természetesen más magyar jogosultakkal együtt – bejelentheti, hogy él elővásárlási jogával és ő veszi meg a kérdéses területet. Hasonló szisztémát kell követni más esetekben is, ha pedig több, azonos elővásárlási szinten álló jogosult jelzi igényét, sorsolás dönti el, kié lesz az elárverezett föld.
Feltételezhető persze, hogy a gyakorlatban tagállami állampolgárok nem sűrűn jelentkeznek majd be a liciteken értékesített földekre, de azt sem lehet kizárni, hogy ily módon állami területekhez jussanak. Erre főként a nyugati határ közelében lehet esély, ahol osztrák gazdák jelentősebb magyar területeken bérelnek. Ők – ha valahol helyben lakó földművesnek minősülnek – bejelenthetik elővásárlási jogukat a művelt földjeik közelében lévő, most elárverezett állami földekre is.
(agrarszektor)

Elvakított radarok, lehetetlenné tett kommunikáció, műholdak elől eltakart terület!

bub
Mindez 600 kilométer átmérőjű körzetben! Ilyen a világban sincs!-hőbörögtek a teljes süketség és vakság tapasztaltán a NATO-generálisok. Akik amúgy bozasztóan kíváncsiak lettek volna arra, hogy mi is zajlik Észak-Szíria harci övezeteiben. Kiváltképpen a Latakia környéki események izgatták a fantáziáikat, ám minden hiába. Se kép, se hang!
A “Daily OSNet” számolt be a találgatásokról, ami a NATO-generális körökben megindult a hallatlan dolog kapcsán. Merthogy szöget ütött a hadfiak fejében, hogy tán mégsem a véletlen művének tekinthető az, hogy kukkoló és hallgatózó eszközeik mind egyszerre mennek tönkre!
Nem is mentek azok tönkre! Annyi történt mindössze, hogy a sokezer millárd dolláros összértékű ketyerehalmaz egyszeriben egy halom hasznavehetetlen áramfogyasztóvá változott.
Mint azt Philip Bredlove NATO-főinstruktor kijelentette, az oroszok egy hatalmas “buborékot” fújtak Sz-300-as rakétarendszerük köré-fölé, amit Latakia környékére telepítettek. Innentől kezdve oldódott meg számukra a rejtély, hogy mit is jelent az orosz katonai kódok sorában az A2/D2. Hát az bizony az anti-hozzáférés / tilalmi zóna elnevezést jelent. A gyakorlatban pedig azt, hogy se nem láthat, se nem hallhat, se nem tudhat a “buborék” alatt zajló dolgokról az arra nem jogosult.
NATO-generálisék már eljutottak odáig, hogy ez a “buborék” az általuk már megtapasztalt-de még ki nem ismert “КРЭТ Richag”-rendszer nagyra növesztett testvére lehet. (Ez tréfálta meg többek között a Fekete-tengeren tavaly a “Donald Cooc” amerikai rombolót, és változtatott még jónéhány amerikai csecsebecsét hulladékká a világ néhány részén.)
Hanem a “buborék” mérete-ez a 600 kilométer átmérő-ez lemeresztette NATO-generálisékat. Mi jöhet még?-vakargatják a fejüket. Még nagyobb? Vagy valami ettől is rémisztőbb?

http://www.balrad.com/2015/11/09/a-buborek/

Mégsem volt kitaláció és véletlen ami eddig történt !
1 Az USA abbahagyta Szíria rakétázását.
2 Az orosz légierő körberepüli Európát úgy hogy csak Portugália partjainál veszik észre őket.
3 A Fekete tengeri eset. Az USA szupermodern Aegis rendszere megbukott .
4 Az ukrán légierő a földön ragadt a “szakadárok” ellen .
5 Az Oroszok megjelenése óta az USA és Izrael gépei nem mernek repkedni Szíria felett ,mert vakon repülnek.
6 Ez a “buborék” amikor már területet tesznek vakfolttá .
7 Ha igaz akkor már a Tesla erőmű is kész ,csak tesztelni kell . Ami oda továbbit energiát ahova kell, vezeték nélkül .
Senki nem játssza ki az adu ászt egyből .
Persze az USA sem tétlenkedhetett eddig csak lemaradtak !
Szóval nyugati mérnök urak húzzanak bele a fejlesztésbe ,bár mire utolérik az oroszokat addig ők megint évekkel előrébb járnak . Inkább találjanak ki valami újat!

A ‘Vörös’ Kína és a komornyikok

A 'Vörös' Kína és a komornyikok

…”A 2014-es Hurun vagyonbeszámoló szerint; 2013 végére Kínában a milliomosok, vagyis a 10 millió jüannál nagyobb személyes vagyonnal rendelkezők száma elérte az 1,09 milliót, – s ez a szám 40 ezer fővel emelkedett az előző évhez képest. Közöttük 67 ezer volt a 100 millió jüannál magasabb személyes vagyonnal rendelkező, szuper-gazdagok száma…

A Hurun jelentés alapján a szuper-gazdagoknak általában négy autójuk van, az otthonaik átlagosan 20 millió jüant érnek. Borokat, kínai kalligráfiákat és festményeket gyűjtenek, külföldön vagy finom teákat kóstolva kapcsolódnak ki. A golf a kedvenc sportjuk, 14%-uknak saját orvosa van.

A legújabb trend a házi komornyik felvétele, ugyanolyan státusszimbólum, mint egy Birkin-táska, a Ferrari vagy egy Patek Philippe óra…”

(Mai Kína) Modern státusszimbólumok

Az Egyesült Királyságban egyre idejétmúltabbnak tekintett komornyikok iránt, – Kínában hatalmas lett a kereslet. A közvetítőügynökségek nehezen tudják kielégíteni a tehetős ügyfeleiket, akik körében a komornyikok jelentik a legújabb, – Ferrarikkal és Birkin-táskákkal egyenértékű, – státusszimbólumot.
A leendő házvezetők, a jövendőbeli komornyikok, pedig több tízezer jüant költenek arra, hogy megtanulják; hogyan szolgálják ki megfelelően a jobb élethez szokott honfitársaikat. A munka fő vonzereje természetesen a magas fizetés.

Mindez történik a Kínai Népköztársaságban, 2015. őszén…

„Ne feledjék, hogy az ügyfél egészsége a legelső, olyan receptekkel kell előállnunk, amik jót tesznek az egészségüknek,” magyarázta 30 diákjának egy oktató egy kelet-pekingi tanulókonyhában.
Ezen a helyen a hallgatók többsége, lila egyenruhát és kötényt viselő nő. A 38 éves Hunan tartományi Qiu Lanying figyelmesen hallgat és bólogatva jegyzetel.
Itt, Peking legnagyobb komornyikközvetítő cégénél oktatják az újdonsült hallgatókat; etikettre, főzésre, takarításra és alapvető menedzseri tudnivalókra, – egyszóval megkapnak minden képességet, ami a város krémjének kiszolgáláshoz szükséges.
Qiu 11874 jüant fizetett a négyhetes kurzusért, amit jó befektetésnek tart. Az interneten és az oktatóktól olyan információkat szerzett, hogy a házvezetők havi fizetése 10-20 ezer jüan körül mozog, a legjobbak pedig Pekingben akár 35 ezer jüant is elkérhetnek, egyéb juttatásokkal megspékelve. Ez több, amit a nagyvállalatok kezdő menedzserei megkeresnek.
Hatalmas a verseny a jelöltek között. A tanfolyam után féléves gyakorlaton kell részt venniük a cég központjában, egy jövőbeli munkaadóik otthonára emlékeztető villában, mielőtt kiválasztják a legjobbakat, és gyakran csoportosan útnak indítják el őket az új ügyfelekhez.
„Minden csoportban egy főkomornyik, egy segéd, egy takarító, egy séf és egy sofőr van. Az éves díj általában 700 ezer jüan körül mozog,” mesélte Liu Yang, a Meiyu otthoni szolgáltatásokat nyújtó cég vezérigazgatója. „Olyan sok felkérést kapunk, hogy nehezen tudjuk kielégíteni a növekvő keresletet. Teljesen megszokott, hogy az ügyfeleknek egy hónapot kell várnia arra, hogy komornyikot találjunk nekik.”
Liu, aki Heilongjiang tartományból érkezett Pekingbe, – 2003-ban egy svájci főiskola hoteligazgatási szakának elvégzése után alapította a Meiyu szolgáltató céget, mellyel a gazdag kínaiak elegáns, képzett háztartási alkalmazottak iránti egyre növekvő igényét, (keresletét), szerette volna kielégíteni. Ügyfelei az ország legtehetősebbjei közül kerülnek ki, főleg ingatlanfejlesztők és üzlettulajdonosok, akiknek az egyszerű háztartási alkalmazottak már nem felelnek meg.

Egy új, régimódi koncepció

Nemzetközi Komornyik Akadémia, Kína
Míg a Meiyu hazai szempontból közelít a háziszolgákhoz, addig a hollandiai székhelyű Nemzetközi Komornyik Akadémia az eredeti európai komornyikképzést hozta el Kínába. Az iskola egyetlen külföldi tagozata tavaly júliusban nyílt meg a szecsuani Chengduban. 40 ezer jüant kérnek egy hathetes képzésért, eddig 47 végzőse volt az akadémiának.
Itt minden diák hagyományos háromrészes komornyik-egyenruhát kap, két mandzsettás fehér inggel és négy pár fehér kesztyűvel. A tandíjban foglaltatik még egy nagy bőrönd, nadrágtartó, nyakkendő, karszalag és zsebóra is, – az egyéb kiegészítők mellett.
„A kínai gazdagság növekedése egyértelműen hozzájárul a komornyikok iránti kereslet növekedéséhez. Az itt születő milliomosok nagy száma miatt, a potenciális ügyfélkörünk is egyre növekszik,” magyarázta Thomas Kaufmann, a Nemzetközi Komornyik Akadémia kínai képzési igazgatója.
A 2014-es Hurun vagyonbeszámoló szerint 2013 végére, Kínában a milliomosok, vagyis a 10 millió jüannál nagyobb személyes vagyonnal rendelkezők száma elérte az 1,09 milliót, – s ez a szám 40 ezer fővel emelkedett az előző évhez képest. Közöttük 67 ezer volt a 100 millió jüannál magasabb személyes vagyonnal rendelkező, szuper-gazdagok száma.
A Hurun jelentés alapján a szuper-gazdagoknak általában négy autójuk van, az otthonaik átlagosan 20 millió jüant érnek. Borokat, kínai kalligráfiákat és festményeket gyűjtenek, külföldön vagy finom teákat kóstolva kapcsolódnak ki. A golf a kedvenc sportjuk, 14%-uknak saját orvosa van.
A legújabb trend a házi komornyik felvétele, ugyanolyan státusszimbólum, mint egy Birkin-táska, a Ferrari vagy egy Patek Philippe óra.
Ám nem minden munkaadó érti meg a foglalkozás lényegét. Egy modern komornyik már inkább személyi asszisztens, aki vezeti a háztartást, utasításokat ad a séfnek, a takarítónak és a többi alkalmazottnak. Lefoglalja munkaadója útjait és segédkezik a rendezvények szervezésében.
Kaufmann említett pár ügyfelet, akik inkább pincérként használják a komornyikot: a ház ajtajában áll, kinyitja az ajtót, felszolgálja a teát, vacsorát, ebédet – és ennyi. „Ezzel csak elvesztegetik a komornyik nagyszerű képességeit,” tette hozzá.
Éppen ezért az akadémia már nem csak komornyikokat képez, az ügyfeleknek is megtanítja, hogyan hozhatnák ki a legtöbbet a befektetésükből.

Odafent és odalent

A komornyiklét azzal jár, hogy az ember megfigyelheti, és bizonyos mértékig irányíthatja Kína leggazdagabb otthonainak életét. Ez elképesztő élmény, – a javarészt vidéki megyékből és kisvárosokból származó új házvezetők számára.
Yang Xuping, a Meiyu képzési osztályának igazgatója, maga is egykori komornyik azt mesélte; hogy karrierje kezdetén teljesen megdöbbentette, milyen lazán kezelik a munkaadói a pénzt.
„Néhányuk több ezer jüant költött gyerekruhákra, mikor vásárolni ment. Többet, mint én egy hónapban kerestem akkoriban,” részletezte.
Yangnak tetszett, ahogyan felnyitotta a szemét a gazdagok szolgálata. „Néhány ügyfél háza olyan, akár egy kiállító-terem,” jegyezte meg. Dolgozott korábban egy több mint 2000 négyzetméteres, úszómedencés házban, látott már belső akváriumokkal, limitált kiadású háztartási berendezésekkel, egymillió jüanos bőrkanapékkal berendezett otthonokat. A ritka borokkal és antikvitásokkal tömött termek, és a designer ruháktól roskadozó beépített szekrények sem mennek ritkaságszámba a tehetősek otthonaiban.
A házvezető-képzés során Liu Yang gyakran viszi el ígéretes diákjait a pekingi elegáns bevásárló-központokba, hogy megismerkedhessenek a luxusmárkákkal és logóikkal.
„Mikor a munkaadó az Armani kabátját kéri, legalább azt értenünk kell, miről beszél,” magyarázta.
Mivel már egy évtizede a szakmában van, Yang Xuping most már nyugodtan és összeszedetten beszél a foglalkozásról, csak akkor csillan fel a szeme, mikor felidézi komornyikként töltött napjait.
„Szívesebben dolgoztam házvezetőként, mint oktatóként, az jobban kielégített,” vallotta be. Két évig volt komornyik, miután Liu Yang kinevezte a cég oktatójának az egyre nagyobb kereslet miatt.

Bizonyos határok

Ám, a munka szigorú szabályokkal is jár. Yang szerint a komornyikoknak fontos tisztában lenniük azzal, hogy mit engedhetnek meg maguknak és mit nem.
„Az ügyfelek talán családtagként kezelik az embert, de józanul kell szemlélni, kik vagyunk,” szögezte le Yang. Egy vacsorai jelenetet hozott fel példának. „Bár az illemkódexünk ellenzi, de a munkaadó családja olykor ragaszkodik ahhoz, hogy velük együnk. És ők mind tengeri uborkát esznek. Mit kell tennünk ilyenkor? Tartózkodnunk kell ettől a finomságtól. Nem eszünk olyasmit, amit nem tisztünk megenni, nem mondunk olyasmit, amit nem tisztünk mondani.”
Vannak olyan helyiségek is a házban, ahová még egy komornyik sem léphet be.
„Például, nem megyünk a régiségeknek otthont adó szobákba, vagy oda, ahol az ügyfelek Buddhához imádkoznak. Vannak egyéb, specifikus szabályok is: pl. az egyik családnál az ügyfél kikötötte, hogy a hálószoba és az imaszoba ajtajának sosem szabad ugyanakkor nyitva lennie.”
Kaufmann szerint a hűség és diszkréció a legfontosabb a kínai házvezetők, a komornyikok számára. Bár ezek egyetemesen elvárt jellemvonások, a kínai ügyfelek többször említik ezeket, – valószínűleg azért, mert még mindig nem teljesen tiszta a komornyikok szerepe.
„Komornyikként sokat megtudunk a munkaadónkról. Nagyon fontos, hogy megbízhassanak bennünk,  hogy nem fecsegünk arról, kinek dolgozunk és mi folyik a házban,” hangsúlyozta Kaufmann.
China Radio International – Szabad Riport

Izzik a donbasszi parázs!

Donbassz középső frontszakaszán tegnap kora este óta rendkívül intenzív harcok folynak.
A Peszki környékéről a donyecki repülőteret és a város Oktyrjabszkij kerületét folyamatosan aknavetőző valcmanistákat este tíz óra körüli időpontban a DNR milicistái megrohamozták.
Lozovo és Sztaromihajlovka körzeteiben aknavetőcsata zajlott/zajlik.
Szpartaknál a népköztársasági erők éjfél tájban elkezdték fölszámolni a tegnapra harapófogóba került valcmanista martalóchordákat.
Tizenegy óra tájban a latortüzérség a “Butovszka” bányaüzem tüzérségi ostromába kezdett.
Donyeck egész területén egész éjjel hallhatóak voltak a “visszavont” nagy kaliberű fegyverek gránátjainak robbanásai.
Gorlovka környékén tíz óra körüli időpontban tanktüzérséggel kezdett lődözni a valcmanista bűnbanda minden felé.
Gorlovka “Hmelnyickij” kerületét legalább kétszáz belövés érte. Feltételezhetően vannak civil áldozataia tüzérségi terrornak.
http://www.balrad.com/2015/11/09/izzik-a-donbasszi-parazs/