2018. június 29., péntek

A NATO felbomlásáról beszélt Donald Tusk

Az Európai Uniónak fejlesztenie kell saját védelmi képességeit, hogy képessé váljon az Egyesült Államoktól független cselekvésre – áll az EU vezetőinek nap folyamán kiadott közös nyilatkozatában.
A csúcstalálkozó során az Európai Tanács elnöke aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Trump elnöksége alatt az USA “túlzott nyomást” gyakorol az észak-atlanti szövetségre, ami végül a NATO összeomlásához vezethet.
“Annak ellenére, hogy fáradhatatlanul próbáljuk megőrizni a Nyugat egységét, a transzatlanti kapcsolatok fokozott nyomás alá kerültek Trump elnök politikája miatt” – mondta.
A The Times napilap szerint Tusk azt mondta, hogy az európai vezetőknek látniuk kell az intő jeleket, és az amerikai acél- és alumínium tarifák kérdésén felül a NATO felbomlásának lehetőségével is számolniuk kell.
A NATO felbomlása a Times címlapján.
“Sajnálatos módon a megosztottság ma már túlterjed a kereskedelmi kérdéseken. Úgy hiszem, hogy miközben a legjobbakat reméljük, fel kell készülnünk a legrosszabb forgatókönyvekre is” – mondta.
Donald Trump az ebben a hónapban megrendezett G7 csúcstalálkozó során ismét kijelentette, hogy a NATO “túl költséges az Egyesült Államok számára”. Az amerikai elnök kampánya során korábban nyíltan beszélt arról, hogy a NATO egy elavult gépezetté vált, és az Európai Unió többé nem számolhat azzal, hogy az amerikai adófizetők pénzén az USA megvédi Európát.
A Times beszámolója szerint Tusk egyértelműen azt mondta; Európa annak okán kell fokozza a védelmi kiadásokat, mert az európai vezetők ma már a NATO esetleges felbomlásával is számolnak.

http://www.hidfo.ru/2018/06/a-nato-osszeomlasarol-beszelt-donald-tusk/

A lengyelek jóvátételt követelnek Németországtól s Oroszországtól a világháborús pusztításért

Lengyelország kormánypártjának vezetője, Jaroslaw Kaczynski egy rádióinterjú során azt mondta, itt az ideje, hogy Németország jóvátételt fizessen a második világháborúban folytatott pusztításért. Ez a kérdés mindinkább előtérbe kerül, miközben Berlin a jogállamiság leépítésével vádolja a lengyel kormánypártot, és kilátásba helyezte az uniós források megvonását.
Bár a német kormány rendszerint azt állítja, a Lengyelországnak fizetendő világháborús jóvátétel kérdése formálisan és politikailag rendezve lett, Varsó az utóbbi hónapok során ismétlődő jelleggel emlékeztette a német vezetőket arra, hogy koránt sincs rendezve ez a kérdés, és idővel fizetni fognak.
Jaroslaw Kaczynski a rádióinterjú során azt mondta, a lengyelek elsőként szálltak szembe Hitler keleti expanziós törekvéseivel, és az ellenállást egészen a világháború végéig életben tartották, miközben a németeket 100%-os felelősség terheli az okozott pusztításért.
Jarosław Kaczyński
“Ez egy lengyel-német kérdés, ami alatt azt értem, hogy Németország szállta meg Lengyelországot, emberek millióit meggyilkolva, anyagi javak tömkelegét megsemmisítve, és ezért kompenzálni kell minket” – mondta Kaczynski, miután több hetet töltött kórházban, és a nyugati sajtó elkezdett különféle spekulációkat terjeszteni az egészségi állapotával kapcsolatban.
A lengyel kormánypárt tagjai az utóbbi évek során – különösen az igazságügyi reformot érő uniós és német kritikák felhangosodása óta – több alkalommal állították, hogy Varsónak joga van jóvátételt követelni – nem csak Berlintől, de Moszkvától is, az 1921-es rigai szerződés alapján. 2017-ben Beata Szydlo volt miniszterelnök szintén kijelentette, hogy Németország jóvátételt kell fizessen a világháborús pusztításért.
A német kormány korábbi válasza szerint politikai és jogi értelemben is lezártnak tekintik a kérdést, mert Lengyelország korábban már lemondott a további kártérítés követelésének jogáról. A lengyel kormány azonban arra az állításra alapozza követeléseit, hogy Lengyelország szovjet gyarmatként mondott le erről a jogáról, a független Lengyelország azonban soha nem hozott döntést a világháborús jóvátételről lemondásról.

http://www.hidfo.ru/2018/06/a-lengyelek-jovatetelt-kovetelnek-nemetorszagtol-a-vilaghaborus-pusztitasert/

Putyin elérheti, hogy az amerikaiak kivonuljanak Szíriából

Donald Trump amerikai elnök abban reménykedik, hogy sikerül megállapodásra jutni Vlagyimir Putyin orosz államfővel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai fegyveres erők elhagyhassák Szíriát – derült ki a CNN beszámolójából. Trump szerint a kivonulás olyan gyorsan kell történjen, “amilyen gyorsan csak lehet”.
A két vezető július 16.-án találkozik Helsinkiben, ahol az Egyesült Államok és Oroszország viszonya mellett számos nemzetközi kérdést megvitatnak, beleértve a szíriai és ukrán helyzetet is. A CNN azt írja, Trump egy olyan megállapodást akar kötni az orosz államfővel, ami alapján rendkívüli zónákat hoznának létre Szíria délnyugati részén. A beszámoló szerint ez lehetővé tenné, hogy az amerikai fegyveres erők zavartalanul elhagyják Szíriát, “amilyen gyorsan csak lehet.”
A CNN szerint az amerikai javaslatnak gyakorlatilag az lenne a lényege, hogy szüntessenek be minden harcot azokban a régiókban, ahol a szíriai kormányerők folytatnak offenzívát, és a terroristák menekülnek. További célnak nevezték annak megakadályozását, hogy az iráni hadsereg hídfőállást építsen ki Szíriában.
Trump beiktatása óta elsőként áprilisban beszélt arról, hogy az amerikai fegyveres erők nemsokára megkezdenék a kivonulást Szíriából. Kijelentését azonban a Pentagon részéről semmilyen hivatalos forrás nem erősítette meg.
Az elnök közlése szerint ezeket a terveket először megvitatná a koalíció szövetségeseivel, és a térség országaival. A lap szerint ez a kérdés csütörtökön a jordán királlyal tartott találkozón is felmerült.
2017. december 22.-én Szíria ENSZ-nagykövete, Bassár Dzsafari a török és amerikai katonák jelenlétét agressziónak nevezte, és felszólította a két ország fegyveres erőit, hogy azonnal és feltétel nélkül hagyják el az országot.
A szíriai külügyminisztérium korábban már számos alkalommal felszólította az amerikai fegyveres erőket, hogy hagyják el az országot. Ezt az Egyesült Államok mindeddig – többszöri felszólítás ellenére – nem tette meg.
Korábban Bassár el-Aszad, Szíria demokratikusan választott vezetője szintén egyértelműen kijelentette, hogy az amerikai fegyveresek engedély nélkül, megszálló erőként vannak jelen az országban.

http://www.hidfo.ru/2018/06/putyin-elerheti-hogy-az-amerikaiak-kivonuljanak-sziriabol/

Az osztrák kancellár szerint nem Európában kell partra hordani az afrikaiakat

"Mission Lifeline" - embercsempész civil szervezetek Európába hordják a migránsokat.
Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a Földközi-tengerről “kimentett” migránsokat külön erre a célra létrehozott platformokra szállítsák, ahelyett, hogy az Európai Unió területén hoznák partra őket.
“Úgy gondolom, képesek leszünk megállapodást kötni a platformok létrehozásáról. Ez egy olyan helyzetet von magával, melyben az illegálisan Európába tartó személyeket nem automatikusan Európába küldenék a tengerről kimentésük után, hanem Európán kívüli központokba”mondta, hozzátéve, hogy Ausztria évek óta kéri az EU tagállamait a migrációs politika alapvető megváltoztatására.
A politikus szerint, amennyiben sikerül a Frontex megerősítése és a líbiai partiőrséggel folytatott együttműködés kiterjedtebbé tétele, lehetségessé válik megfordítani a jelenlegi trendet, mely szerint az Európai Unió területére könnyedén be lehet utazni a tengeren át.
“Ez az Európába érkezők számának csökkenéséhez vezet majd, nem fognak elsüllyedni a Földközi-tengeren, és az embercsempészek jövedelmező üzletének is vége szakad” – mondta.

Vasárnap 16 EU-tagállam képviselői tartottak informális találkozót Brüsszelben, kifejezetten a tömeges bevándorlással kapcsolatban. Tegnap Brüsszelben megkezdődött az Európai Tanács kétnapos ülése is, melynek során a korábbi találkozón felmerült megoldási javaslatokat vitatják meg. Ezek közt szerepelnek többek közt az afrikai országokkal köthető migrációs egyezmények is.

http://www.hidfo.ru/2018/06/az-osztrak-kancellar-szerint-nem-europaban-kell-partra-hordani-az-afrikaiakat/