Szerdán az amerikai védelmi miniszter, James Mattis ultimátumot adott az európai NATO-tagállamoknak: fokozniuk kell a katonai kiadásokat még az év vége előtt, vagy azt kockáztatják, hogy az USA „mérsékelni fogja elkötelezettségét” Európa megvédése iránt.
Mattis kijelentése Donald Trump kampány során tett kijelentéseinek megfeleltethető, miszerint ha Európa nem fizet többet a NATO költségvetésébe, az USA nem fogja megvédeni Európát.
„Amerika teljesíti kötelezettségeit, de ha az európai nemzetek nem akarják azt látni, hogy Amerika elkötelezettsége mérséklődni kezd, minden egyes tagállamnak tennie kell a közös védelemért.” – mondta.
Mattis felhívta a figyelmet arra, hogy a „nyugati értékek védelmének” terheit eddig az amerikai adófizetők viselték, de ezt az USA gazdasági okokból többé nem tudja megengedni magának.
A védelmi miniszter kifejtette, hogy az európai országok passzivitása miatt eddig az amerikai hadsereg kellett foltozgassa a NATO hiányosságait (sikertelenül), de eközben bizonyos tagállamok nem voltak hajlandók tudomást venni arról, hogy Irakban és Szíriában egy olyan terrorszervezet működik, aminek tevékenysége közvetlen hatást gyakorol Európára.
Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg a NATO katonai költségvetésének 70%-át fizeti, és többet költ védelmi kiadásokra, mint az összes többi tagállam együtt véve.

http://www.hidfo.ru/2017/02/ultimatumot-adott-europanak-az-amerikai-vedelmi-miniszter/