2016. május 3., kedd

Nyolcvanmillió török szabadon utazhat Európába

migránsok Görögország hidfo.ru
Az Európai Bizottság szerdán javasolni fogja az Európai Unió és Törökország közti vízummentesség életbeléptetését. A BBC jelentése szerint ezért cserébe Ankara olyan jelképes lépéseket kell tegyen, mint a szólásszabadság helyzetének javítása, és a kisebbségek jogvédelme.
Március közepén az Európai Unió és Ankara megállapodott abban, hogy Törökország visszaveszi az EU területére érkező migránsokat, cserébe az általa elhelyezett szíriai menekültek átvételéért, egy-egy arányban. Az EU ennek jegyében kilátásba helyezte a vízummentesség megadását Törökország számára, amit – mint kiderült – korábban a török államfő zsarolásokkal próbált kierőszakolni az európai vezetőktől. Annak ellenére, hogy Törökország nyilvánvalóan nem tartja be az uniós normákat, az Európai Bizottság továbbra is elkötelezett az irányba, hogy minden török állampolgár korlátozások nélkül beutazhasson az Európai Unióba.
A hírügynökség szerint Törökország már “tett előrelépéseket” az EU által megfogalmazott követelmények terén, az Európai Bizottság pedig egy hónapon belül elkészíti a jelentést, ami mindezt hivatalos formában kimondja. Az Európai Parlament júniusban szavaz a vízummentesség kérdéséről.
Törökországban idén januárban 14,1%-os volt a munkanélküliség, miközben az Erdogan-rezsim gyakorlatilag háborúban áll a kurd kisebbséggel, és az országban ki nem mondott módon etnikai tisztogatás zajlik (a kisebbségi lakosság külföldre űzése, karhatalmi erővel és indirekt módszerekkel). Amennyiben az EU megadja a vízummentességet, az a török “munkaerő” beáramlását vonja maga után (részben a munkanélküliség, részben a terrorban tartott kisebbség elmenekülése miatt) – miközben az EU tagállamaiban szintén tömeges a munkanélküliség; ez Németországban a legalacsonyabb (4,3%), Görögországban pedig a legmagasabb (24%).

http://www.hidfo.ru/2016/05/nyolcvanmillio-torok-szabadon-utazhat-europaba/

Ellehetetlenítenék a migránsok az Oktoberfest megrendezését

A történelem során most először biztonsági ellenőrzésen kell átessen a müncheni Oktoberfest összes látogatója. A látogatók ellenőrzőpontokon kell majd áthaladjanak, ahol átkutatják a táskáikat, és megmotozzák őket.
München polgármester-helyettese, Josef Schmid a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva azzal indokolta a fokozott biztonsági intézkedéseket, hogy a terroristaveszély miatt szükség van ilyen ellenőrzésre. Schmid a lapnak nyilatkozva arra biztatta az embereket, hogy a mindinkább nehéz helyzet miatt ne maradjanak távol a rendezvénytől, mert a hatóságok mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy a helyszín biztonságos legyen.
Schmid elmondása szerint azonban nincsenek információik konkrét bűncselekmény vagy terrortámadás előkészületeiről. Az Oktoberfest résztvevőit azért kell ellenőrizni, hogy a fokozott rendőri jelenlét segítségével megelőzhetőek legyen olyan események, mint ami Kölnben történt az újévi ünnepségek alatt. Kölnben a nyílt utcán több száz nőt ért szexuális zaklatás egyetlen éjszaka alatt, emellett több nemi erőszak esetről érkezett bejelentés. A számos szexuális indíttatású bűncselekmény mellett rengeteg rablás is történt, amit szintén csoportokba verődött közel-keleti és arab migránsok követtek el. Később a liberális sajtó azzal próbálta felmenteni az elkövetőket tettük felelősségének viselése alól, hogy az arab országokból érkező fiatalok számára nem megszokott az a fajta nagymértékű alkoholfogyasztás, ami a nyugati országok fiataljai körében általános. Amennyiben ez a tényező is szerepet játszott a Kölnben történtekben, az emberek okkal gondolják, hogy az Oktoberfesten is “elszabadulhatnak az ösztönök”.
Schmid szerint a hatóságok készen állnak arra, hogy a rendezvény egész helyszínét elkerítsék, ha az “túl zsúfolttá válik”.
Muszlim szervezetek korábban számos alkalommal követelték, hogy tiltsák be az Oktoberfest rendezvényt, mert az “sérti a muszlim emberek vallási érzületeit”. Ennek érdekében tavaly petíció is indult, ami azzal indokolta a betiltás kérelmét, hogy a fesztivál “intoleráns” és “muszlim-ellenes” rendezvény, továbbá, az Oktoberfest betiltása “segítene a menekülteknek, hogy ne felejtsék el történelmüket”.

http://www.hidfo.ru/2016/05/ellehetetlenitenek-a-migransok-az-oktoberfest-megrendezeset/